… s Mirjanom Krizmanić (29.10.’14)

Svaka prava žena nikad ne smije javno priznati sve svoje mane, a dobro je i da suviše ne pokazuje svoju pamet!

 

Gošća malih ženskih razgovora:
sveučilišna profesorica psihologije u mirovini i
uspješna spisateljica, dr. Mirjana Krizmanić

 

“Jesenji valcer” sad sviraj za nas, prolazi sve, samo naša ljubav ne…. S ovom parafrazom poznate melodije Tomislava Ivčića započeli smo uvod u profesionalnu i životnu biografiju sveučilišne profesorice psihologije u mirovini Mirjane Krizmanić. I doista, njezin posljednji uradak “Jesenji valcer” požnjeo je sve uspjehe, baš kao i sve prethodnice. I tako, Mirjanu Krizmanić postavio na tron najbolje “samopomoći, literature iz psihologije”. Iako, njezine knjige prekoračuju te granice “mini-brzih, instant psiholoških savjeta” kakve srećemo u američkoj literaturi i sl.

No, da ne duljimo. Ovu spisateljicu i dobitnicu priznanja za zalaganje za ravnopravnost svih svjetonazora i tolerancija, sveučilišnu profesoricu psihologije u mirovini dr. Mirjanom Krizmanić pronašli smo na njezinoj zagrebačkoj adresi u središtu grada na kojoj je provela veći dio svojeg života. Osim ovog priznanja koje joj je uručeno sredinom siječnja prije nekoliko godina od Udruge za vjerske slobode, prof. Krizmanić dobitnica je mnogobrojnih priznanja na području svojeg znanstveno-pedagoškog rada, počevši od Republičke nagrade za znanstveni rad “Božidar Adžija” do nagrade struke “Zoran Bujas”, pa nagrade Marulić Fiat psychologia Hrvatskog psihološkog društva i Povelje Filozofskog fakulteta.

Unatoč brojnim nagrada i zlatnoj dobi, prof. Krizmanić ostala je i dalje radišna, skromna i samozatajna, a najveću je slavu požnjela svojim prvijencem “Tkanje života”, knjigom koja je prodana u 60 tisuća primjeraka. I dok je ova knjiga već “našla svoje mjesto pod suncem” ove godine već joj je izašla i za sada posljednja – “Jesenji valcer” kojem je prethodila knjiga “Život s različitima” o osobama s invaliditetom ili na bilo koji drugi način “različitima u društvu”.

I dok mi svi zajedno tkamo tkanicu života, uzmimo malo predaha, dok mnogi od vas već plešu svoj “jesenji valcer” pa zavirimo u to” tkanje” koje je isplela za naše Male ženske razgovore ova žena britkog jezika, nesvakidašnje lucidnosti, ali i građanske odmjerenosti i uljuđenosti – prof. Krizmanić, dozvoljavajući nam pri tom da provirimo u njezin svakodnevni ženski svijet i otkrijemo njezina tajna nadanja i snove, svakodnevne rituale, čak i glumca s kojim bi rado otišla na večeru…

 

Jutro započinjete sa…
Jutro započinjem s brigom za moju mačku Maggie, s kojom se najprije „pozdravljam“, pa ju onda hranim, čistim, mazim i tek kad se „napričamo“, krećem dalje u život. Nakon toga pola sata vozim kućni bicikl, čitajući istodobno neku zanimljivu knjigu.

Vaš moto u životu?
Nisam sklona držati se nekog mota, ali kad bih se morala odlučiti za jedan  bio bi to „Carpe diem“.

Vaš uzor u životu?
Čini mi se da čovjek u različitim životnim razdobljima i različitim životnim prilikama ima, ako uopće, različite uzore. Rekla bih da su mi tijekom života uzori uvijek bili radišni, pošteni i hrabri ljudi, kakav je bio i moj otac.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Ne znam kako je s drugim ljudima, ali ja nikako ne bih mogla izdvojiti baš jedan najromantičniji trenutak. Nekako mi pada na pamet čitava zbirka takvih trenutaka. Čini mi se da su najromantičniji trenuci uvijek oni u kojima se prvi puta zagledamo u oči osobe koja će nam postati bliska, trenuci koji prethode prvom poljupcu, pa niz banalnih sitnica koje u takvim odnosima mogu učiniti čarobnim cijeli dan….

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena?
Ne bih rekla da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna, već požrtvovna i odana žena

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje biste poželjeli?
Da ulovim zlatnu ribicu nastojala bih poželjeti neke „skupne“ želje, koje bi zahvatile više ljudi: 1. Dobro zdravlje za sebe i sve do kojih mi je stalo, 2. Gradu Zagrebu gradonačelnika kojem je uistinu stalo do Zagreba i njegovih kulturnih vrijednosti, 3. Da od glave do pete trajno poplave svi lopovi, prevaranti, pljačkaši i primatelji mita.

Najdraži film?
„Ljubav poslije podne“

Iz kuće ne izlazite bez…
Ključeva od kuće.

Što je najvažnije u braku?
U braku je najvažnije strpljenje i nastojanje da se razumije i stajalište onog drugog.

S kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Peter O’Toole-om

Volite li kuhati?
Volim, ali ne strastveno.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Čitam, slušam glazbu, šivam, pletem, gledam TV, družim se s prijateljima…

Što nikad niste učinili, a željeli biste?
Letjela u jedrilici.

Što nikad ne propuštate na TV-u?
Nažalost, još uvijek vijesti.

Koju glazbu najradije slušate?
Volim slušati klasičnu glazbu, ali i dobar jazz i dobre šansone, jako volim i američki country.

 

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Vidjela sam i doživjela tijekom života da ljudima koje volimo možemo često oprostiti više, nego što bismo to povjerovali da smo pročitali u nekom ljubavnom romanu. Ali da bismo uopće mogli oprostiti, moramo znati što nam je uopće netko skrivio, pa ja neoprostivima smatram“zaplotnjačke“ ili podmukle laži, izdaju  svega što je postojalo u nekom odnosu.Svaka prava žena nikad ne smije…
Svaka prava žena nikad ne smije javno priznati sve svoje mane, a dobro je  i da suviše ne pokazuje svoju pamet.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Čitam, slušam glazbu, šivam, pletem, gledam TV, družim se s prijateljima…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s