… s Mladenkom Majerić (09.07.’14.)

Gošća malih ženskih razgovora:
Projektna koordinatorica Udruge crvenih noseva,
menadžerica Mladenka Majerić,
Zadranka sa stalnom adresom u Zagrebu

 

Uvijek tražiti dobro u ljudima i situacijama!

 

Klaunovi Ludek i Nuna s puno ljubavi, radosti i požrtvovnosti pristupaju oboljeloj djeci od malignih bolesti. U njihove živote unose im “kockicu vedrine” i čine im život ljepšim, barem na trenutak. Ali, iza njihovog angažmana krije se cijeli tim samozatajnih djelatnika koji su cijeli projekt osmislili i koji ga vode, a to je bio i povod da potražimo one koji tako marljivo i samozatajno brinu da Udruga crveni nosevi funkcionira besprijekorno i sa prvotnim ciljem, a taj je – vratiti osmijeh na lice oboljelog djeteta i učiniti barem na tren njihov svijet ponovno ružičastim, te  ih vratiti u djetinjstvo koje mu bolest pokušava oduzeti.

CRVENI NOSEVI klaunovidoktori započeli su svoje djelovanje u Hrvatskoj u travnju prije četiri godine u suradnji s međunarodnom organizacijom “Red Noses International” i u okviru EU projekta “Performing arts in hospital – clowndoctors”. Time su CRVENI NOSEVI postali osma partnerska organizacija te međunarodne udruge zajedno sa Austrijom, Mađarskom, Slovačkom, Češkom, Slovenijom, Njemačkom i Novim Zelandom.

Od sredine listopada 2010. godine klaunovi koji su prošli uvodnu izvedbenu i teoretsku edukaciju krenuli su posjećivati odjele Klinike za pedijatriju KBC Zagreb, koji je time postao prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj klaunovidoktori smijehom olakšavaju boravak djeci u bolnici. CRVENI NOSEVI klaunovidoktori su posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i dr.) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Program udruge usmjeren je na odnos između umjetnosti i društva, utjelovljenom u liku klaunovadoktora: timovi sastavljeni od dva klaunovadoktora posjećuju odjele u bolnicama i domovima, izvodeći posebno osmišljene točke za u trajanju od dva do tri sata.

Rad tih umjetnika potpomaže klinički proces liječenja, koristeći čaroliju komedije i kazališta kao uspješnog sredstva za smanjivanje psihološkog stresa i bolnički uzrokovane izolacije, koju proživljavaju djeca u bolnici. Na taj način klaunovidoktori postaju dio bolničkog okruženja stvarajući zajedno s liječnicima, medicinskim sestrama, psiholozima i pedagoškim osobljem prijateljsko okruženje usmjereno na fizičku i psihičku dobrobit djeteta u bolnici. Nakon uspostavljene uspješne suradnje s Klinikom za pedijatriju KBC Zagreb, od svibnja od prije dvije godine klaunovidoktori započinju svoj redovni program i u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagreb.

Iza projektne koordinatorice Udruge crvenih noseva koja se brine da sve funkcionira besprijekorno, ali i s puno humanosti krije se ime diplomirane menadžerice turističkog i hotelskog turizma i studentice Političkih znanosti, 36-godišnje rođene Zadranke sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu, Mladenke Majerić. Za Male ženske razgovore sa puno topline i ljubavi Mladenka je progovorila o svijetu svoje djece i dječjem svijetu općenito, odškrinula nam vrata svojeg ženskog svijeta u kojem ima prostora i vremena za kuhanje, druženja sa dragim ljudima i djecom, vremena za ispitivanje terena svijeta nepoznatih, ali dobrodošlih parfema, omiljenim filmovima, glazbi koju osobito cijeni, najromantičnijem trenutku u životu kojeg još uvijek čeka…

Jutro započinjete sa…
Kavom koju uvijek uzimam u svom omiljenom bircu blizu Britanca i gdje me već ujutro dočeka nekolicina veselih ljudi. Prošećem se zatim Ilicom do Trga bana Jelačića i uživam u vibraciji koju ljudi, tramvaji i automobili daju Zagrebu.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Vesela, jednostavna i sretna.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Svaka žena je prava i posebna na svoj način i u tome je njezina najveća vrijednost i ljepota, a s obzirom na prirodnu snagu koja leži u svakoj ženi mislim da ona puno toga može i smije.

Vaš uzor u životu?
Ne mogu izdvojiti neku posebnu osobu, ali su me nadahnjivali razni ljudi koji su utjecali na mene i moj životni put, na čemu sam posebno zahvalna.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Bilo je nekoliko jako romantičnih, ali i dalje ostavljam mogućnost da se onaj „naj“ tek dogodi!

Što je najvažnije u vezi?
Voljeti sebe i drugu osobu.

Iz kuće ne izlazim bez…
Osmijeha!

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Ne znam, mislim da bi sve mogla oprostiti, prije svega sebi, a onda još više i drugima.

Najdraži film?
To me uvijek pita moj sin, i ja uvijek iznova ne znam odgovoriti, sjećam se samo onih koje sam nedavno gledala, a to su uglavnom animirani filmovi koje gledam s djecom u kinu i uglavnom su svi dobri, s raznim lijepim životnim porukama.

Omiljeni parfem?
Nemam omiljeni, obožavam razne i volim ih mijenjati, pa kad ih pomirišem sjetim se nekih posebnih situacija u životu vezanih baš uz te mirise.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Put do ljubavi, Morgan Scott Peck. Čitala sam je više puta, u raznim životnim situacijama, i osjećam da je upravo sada vrijeme za ponovno čitanje.

Volite li kuhati?
Jako, u zadnje vrijeme najviše kombinacije raznih žitarica i mahunarki s povrćem. Obožavam kolače i to čokoladne torte, zadnju sam radila s maslinovim uljem i savršena je.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
S nekim nepoznatim.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Puno toga, volim nove stvari i izazove, ali ponekad nemam dovoljno hrabrosti napraviti sve što želim, nadam se da će s vremenom i to doći.

Kako provodite slobodno vrijeme?
S ljudima koje volim i koji vole mene, a ponekad i sama sa sobom što uopće nije loše.

Koju glazbu volite slušati?
Različitu, ovisno o trenutnom raspoloženju, sigurna sam da glazba može terapeutski utjecati na naše raspoloženje i zato joj se treba prepustiti i uživati, i plesati!

Jeste li ljubomorni?
Jesam, ali što sam starija sve manje, valjda zato što sve više upoznajem sebe pa je sve manje razloga za ljubomoru, koja je na neki način odraz nesigurnosti i straha.

Najviše novca potrošila bih…
Na razne stvari trošim novce, uglavnom previše i ne baš razumno, ali nekad davno sam pročitala jednu priču o davanju i krugu postojanja koja kaže da darovi kruže i vraćaju se. Novac treba trošiti, treba ga davati i onda će on dolaziti natrag i to uglavnom u većoj količini od one koju smo u početku dali. To je na neki način i glavni ekonomski princip, naravno uz stvaranje dodatne vrijednosti svojim radom i trudom kako bi se ta vrijednost onda mogla i materijalizirati kroz novac.

 

Vaš moto u životu?
Uvijek tražiti dobro u ljudima i životnim situacijama.

Što je za vas majčinstvo?
Najljepši smisao života, jer gledajući oči svoje djece osjećam ljepotu života, a slušajući njihova razmišljanja i osjećaje često mislim kako dobivam puno više nego što ja njima dajem. Sve što sam dala svojoj djeci kroz razgovor, vrijeme i osjećaje dobila sam višestruko natrag i zato sam sigurna da je upravo svaki trenutak koji smo posvetili djeci (i to ne samo svojoj) najbolje od sebe što možemo dati.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Da proživim jedan dan u Zagrebu 30tih godina prošlog stoljeća, primjerice u društvu s Marijom Jurić Zagorkom! Vjerojatno bi ostale dvije u tom slučaju bile još dva dana na istom mjestu i u istom društvu.

Što je za vas uspjeh u životu?
Osmijeh na licu djeteta, prijatelja ili drage osobe kojeg sam ja svjesno ili nesvjesno doživjela.

Iz takta me može izbaciti…
Puno toga, ali uglavnom na kratko, vrlo brzo shvatim da u svemu treba tražiti dozu humora i da iz drugog kuta stvari nisu uvijek onakve kakve se na prvi pogled čine.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s