… s Ninom Erak (12.11.’14.)

“5žena.com”

Ili, “pet je kumi v jeni kleti”

Gošća malih ženskih razgovora:
dramska umjetnica,
Nina Erak iz Zagreba

Dramska umjetnica Nina Erak jedina je glumica koja bi se osim pokojne Elizabeth Taylor mogla pohvaliti da je živjela sa Titom. Makar taj Tito bio samo lik na filmskim platnima. Ninin suprug Boris Svrtan je, naime , jednako je tako dramski umjetnik i na filmskom platnu je utjelovio lik predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita baš kao i Lizin Richard Burton kad je igrao Tita u filmu Bitka na Neretvi. Nina Erak koju smo prije više od dva desetljeća mogli gledati u satiričnoj predstavi Socijalistički kulak u kazalištu Kerempuh rođena je u Zagrebu, ali joj je majka iz Goričana iz Međimurja, pa je tako Nina kao djevojčica svako školsko ferije provela malo u Dalmaciji odakle joj je otac, a puno više u Goričanu. Unatoč međimursko-dalmatinskim korijenima Nina sebe drži za “čistokrvnu Zagrepčanka”, kako nam je odmah kao iz topa šarmantno i temperamentno ispalila. Debitirala je u ulozi u predstavi Krstitke Ericha Kerstnera na kajkavskom u Kerempuhu nakon toga je Krešo Golik po toj predstavi snimao seriju Dirigenti i muzikaši i počastio je s tom ulogom.

Snimala je dosta filmova u Srbiji za vrijeme bivše Jugoslavije. “Ja sam se uvijek zezala da izgledam kao njihova novokomponovana pjevačica.”, kazala nam je kroz smijeh Nina. Zbog obaveza u Zagrebu morala je tu suradnju otkazati. Najviše TV gledatelja Ninu Erak pak pamti po reklami za VIP gdje ima ulogu stroge šefice koja šarmeru u svojoj firmi strogo na telefon kaže: Posao te zove! U njihovoj firmi ova je reklama ocjenjena kao najbolja reklama. Jedna od najdražih uloga joj je Roža iz Svoga tela gospodar za koju je dobila bezbroj nagrada.

Trenutno Ninu Erak možemo gledati u zanimljivoj predstavi na “daskama koje život znače” “5žena.com”.

Za Male ženske razgovore s puno šarma, vrckavosti i brbljavosti u kojoj ima onog prepoznatljivog “zagrebačko-kajkavskog štiha” Nina je progovorila o stvarima koje “svaka žena triba znat” i tako otvorila vrata i prozore svojeg ženskog svijeta, te u zajedničkom razgovoru napravila jedno malo predblagdansko spremanje vlastitog života iz kojeg smo doznali kako Nini započinju jutra u jednoj veseloj i luckastoj obitelji koju čine dva glumca, jedna baka penzionerka i jedna mlada djevojka, a koja je Ninina i Borisova kćerka. Uz put smo doznali i s kojim bi glumcem zbrisala na večeru, zašto pamti ćevape i pivo, koji joj je najdraži film, a koji omiljeni parfem i tako dalje i tako redom…

Jutro započinjete sa…
Jutro započinjem sa pranjem zubiju, pa se umijem, pa toalet, pa tuširanje, kavica za mršavljenje, pa žitarice, onda se lijepo obučem i odem na probu. Ako treba, onda donesem s placa, jer mama moja živi sa nama, ona je jako stara, siromašna penzionerka, tako da joj pomažemo, a ona kuha, čuva i pazi našu kćer, a ja sve ostalo. Ja sam više Marica – kućna pomoćnica. Ja sve obavim ono što je vani, a mama sve što je u stanu.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Brbljava, šarmantna i dobra.

Vaš moto u životu?
Nikad ne reci nikad!

Vaš uzor u životu?
Moja kćer! Ne biste vjerovali. Mladi uzor!

Svaka prava žena nikad ne smije…
Reći svojem mužu – ne!

Što vas je privuklo vašem suprugu?
Pamet! Volim muškarce karakternog izgleda. Nisam nikad padala na neke ljepotane. Mi smo prvi puta dugo pričali, razgovarali…rekla sam: Ooo! Vidiš tu bi se dalo nešto. Sada je i moja kćer takva. Ne može sebi naći dečka, jer traži pametnog.

Što je za vas majčinstvo?
Ispunjenje svega. Ja ne kažem da žene koje nemaju djecu nisu kompletne žene. Postoje mnoge žene koje djecu ne mogu imati. Skoro sličan slučaj se nama dogodio. Mi smo se dugo, dugo mučili, patili, trpjeli, već smo skoro i na umjetnoj oplodnji završili, a onda nam je dragi Bog poslao našu Petru. Jednu, ali vrijednu. Dalje nije išlo.

Iz takta me može izbaciti…
Kada me netko mulja i laže.

Iz kuće ne izlazim bez…
Iz kuće izlazim bez svega! Pola toga zaboravim. Inače, nenašminkana sam, samo ruž za usne. Trudim se privatno ne šminkati zbog teške kazališne šminke. Ne izlazim bez mobitela, sata na ruci i novčanika. Znači bez ovih osnovnih stvari. Inače, sve ono drugo se može kupiti u dućanu.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Sve ja mogu oprostiti. Ne zaboravljam, naime, neke stvari potisnem, pa se sjetim. Neke pokušavam totalno zaboraviti, ali u principu mislim da se sve može oprostiti.

Najdraži film?
Lovac na jelene.

Omiljeni parfem?
Narciso Rodriquez. Jedan u nizu, koji god njegov parfem.

Koju glazbu slušate?
Glazbu slušam, zahvaljujući svojoj kćeri, svu modernu. Ali je i ona počela slušati moju glazbu tj. rock&roll, glazbu 80-tih od Azre do Pink Floyda . Slušam sve. Klasičnu glazbu. Kćer mi ide u Muzičku školu, Boris i ja smo muzički obrazovani tako da se u našoj kući sluša i svira sve. I sviramo sve instrumente i pjevamo. Mi smo jedna malo luckasta, vesela familija.

Jeste li ljubomorni?
Bila sam. Svaki čovjek je ljubomoran pogotovo na početku kad je ta ljubav u nekim nebeskim i zvjezdanim visinama. Bila sam ljubomorna pogotovo zato jer mi je muž glumac i ja sam glumica, pa i znam kakve kemije se događaju među partnerima. Najviše sam bila ljubomorna kad je on postao profesor na Akademiji zato što su tamo već cure koje se sa mnom mogu prepoloviti na dva dijela, dakle, dvije po 25 godina. Ali sam to morala pregristi, jer bi inače u ludnici završila. Prilika čini i čovjeka i nečovjeka. Prema tome: sve te prevare , veze, vezice sa strane mogu se dogoditi tu na tramvajskoj stanici, dakle, nije nužno da se to dogodi na predstavi ili na Akademiji ili na turneji. A s druge strane sam i malo sebe podigla. Rekla sam: pa dobro, ako se sve to može njemu dogoditi, može se i meni. Neka on bude malo ljubomoran.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Ima puno knjiga. Sve knjige, sve te lektire: ponovno Dostojevskog, Tolstoja, Krležu, uglavnom stare autore. A od ovih novih: pročitam sve što mi dođe pod ruku. Pročitala sam čak i Vlatku Pokos. Nije mi to neugodno priznati. Ja vam radi informacija pročitam sve.

S kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Pa, nisu glumci tak baš nekaj da bi s njima poželjela ići na večeru. Ja se s glumcima družim stalno. Evo, bila sam na večeri sa Tarikom Filipovićem. Od stranih sa Sean Pennom.

Volite li kuhati?
Pa, volim, ali sam malo lijena, jer mi mama dobro kuha. Onda recimo: ne znam peći kolače, jer sve to mama radi. Pozlatile joj se ruke. Ja kuham samo specijalitete: od riba do kompliciranih jela.

Koji odjevni stil njegujete?
Casual – sportsko, nikakav.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Dosta smo sportski orijentirani. Vozimo bicikle, rolamo, pa idemo na skijanje, na moru imamo malu kadicu – jedrilicu, idemo na premijere, u kino gotovo da ne idemo. Eto: sa obitelji i sa prijateljima.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Da mi bude ovako kao sada. To bi bile sve tri želje. Nemam nekih većih želja od ovog života koji trenutno živim.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Željela sam promijeniti kazalište, pa sam se uplašila, pa nisam. Željela sam dati otkaz, pa ga nisam dala. Uvijek me neki sentimenti kod tih prekida koče. Dosta toga nisam učinila, ali mi nije niti bitno.

Što ste po horoskopu?
Vodenjak.

Na televiziji nikad ne propuštam…
Gledam dokumentarne od Đele Hađiselimovića, gledam Mirjanu Rakić, engleske humoristične i kriminalističke i dramske serije.

Muškarci nikad neće…
Biti žene.

Što je najvažnije u vezi?
Zalijevanje, malo matematike. Komplicirano je zapravo sve to i veza i brak. Danas ljudi žive i u izvanbračnim zajednicama i u istospolnim zajednicama, dakle, sve je to isto. Ista su prava. Ali mislim da treba biti tolerantan, treba i popustiti katkad, treba prešutjeti, treba nabrojiti do deset. Mi žene smo se od kad smo se emancipirale stavile u duplu funkciju tako da gad god nekoj ženi, a i meni često padne na pamet, da sam žrtva, a ja kažem : sama sam si to kriva, jer uz sve što sam umjetnica , što radim, što sam završila fakultet, još sam i majka više nego što je moj muž tata zato što on ima svoje sportove, svoje prijatelje, svoje druge obaveze, a ja doma peglam i perem i kuham i spremam, dakle radim ove nevidljive poslove. Dupla sam varijanta, ali dobro. Ne žalim se.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Kad me moj muž zaprosio. To je bilo na Opatovini. Igrali smo Gričku vješticu i negdje u tri-četiri sata u noći, bili smo mladi i nakon što smo popili malo pivice i bili smo dosta glasni i bučni…neki kiosk je radio u to doba noći…znate, ono: ćevapi, pivica…nama je bilo super, k’o Esplanada i onda me moj budući suprug pitao: da’l se hoću udati za njega? Ja sam ga prvo odbila riječima: daj ti nisi normalan, zašto bi se ja udavala za tebe? Evo, poslije kad se toga sjetim to mi je bilo romantično: uz ćevape i pivicu kad me moj suprug zaprosio.

Što je za vas uspjeh u životu?
Moj brak koji traje više od 20 godina i moje pametno dijete. Ovo ostalo sve čovjek može. Znate kako se kaže: možeš se cijeli operirati, jedino ti nitko ne može mozak operirati ako si glup! Prema tome: ovo ostalo se sve može. Ima danas plastične kirurgije, platiš, pa te naprave.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s