… s Valentinom Gladović-Nedić (24.12.’14.)

Iz kuće ne izlazim bez dobre volje i osmijeha!

Gošća malih ženskih razgovora:
medičarka, poduzetnica iz Klenovnika pored Varaždina,
Valentina Gladović-Nedić

24.12. Valentina Gladović-Nedić

Od prije nekoliko godina medičarski zanat osobito poznat i cijenjen u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj pod zaštitom je UNESCO-a. Kako mnoge božićne jelke znadu krasiti upravo medičarski ukrasi, mala medičarska srca i cifrasti, ljupki, tamno crveni ukrasi od tijesta na sam Božić, mi smo našu sugovornicu pronašli za ove blagdanske dane u poduzetnici, medičarki iz Klenovnika u Hrvatskom Zagorju u Varaždinskoj županiji, Valentini Gladović – Nedić. A upravo se u tom malom slikovitom mjestu na brežuljku nasuprot crkve iz radionice Svječarsko-medičarskog obrta “Slavica” širi miris svježe pečenih medenjaka i gvirca, a police krase “nacifrani” licitari. Vlasnica ovog obrta je Valentina Gladović-Nedić, koja je već druga generacija žena u ovoj obitelji koja nastavlja obrt.

Njezin djed Martin Gladović utemeljio je obrt davne 1939. godine, a od pokojnog oca Ladislava Gladovića obrt je prešao u ruke njezine majke Slavice Gladović, da bi izučena slastičarka i kuharica Valentina Gladović-Nedić prije par godina ostvarila, kako, nam je kazala “svoj djetinji san” igrom sudbine, svojom vlastitom voljom i izborom zanata naslijedivši Svječarsko-medičarski obrt od majke Slavice.

Na ovom ljupkom Klenovničkom brežuljku nastaju licitari koji su prije par godina osvojili žiri na Zagrebačkom jesenjskom velesajmu i u kategoriji tradicijskog i umjetničkog obrta sa licitarskim medenim konjem Medenkom i licitarskom medenom bebom Medenom mlada vlasnica Svječarsko-medičarskog obrta dobila je prvu nagradu “ Vrijedne ruke” kao najbolja poduzetnica u gore navedenoj kategoriji obrtnika u Hrvatskoj.

Vlasnicu obrta kao i njezinu majku Slavicu zajedno sa uposlenicama njihove trgovine možete pronaći na Varaždinskoj tržnici gdje Varaždinci kupuju od njih svijeće, lampaše i medičarske proizvode ili naručuju licitare po želji. Profesionalni planovi vezani uz ovaj zanat, prema Valentinim riječima “ idu u smjeru podizanja ovog obrta na razinu tradicijskog zanata i infiltriranja u turističku ponudu”. To je njezin profesionalan san. Inače, prema starim, sačuvanim spisima prvi medičari i svjećari u Varaždinu se spominju u 17. stoljeću. Sam zanat datira gotovo od pamtivijeka, od početaka proizvodnje meda, a u Srednjoj Europi odakle je taj zanat došao u naše krajeve, posebice u Sjeverozapadnu Hrvatsku u kojoj je pustio korijenje, spominje se već u 13 stoljeću.

Za Male ženske razgovore ova nadasve vedra i radišna mlada obrtnica, majka i supruga govori o svojem ženskom svijetu kojeg uspijeva sačuvati unatoč svim preprekama sa kojima se suočava u svojem nimalo laganom poslu: od birokratskih prepreka do nadaleko čuvenog hrvatskog jala koji je uočljiviji tim više što je sredina u kojoj se živi – manja. To, je dakako, kako nam je otkrila ne sprječava da u “ životu ne bude vedra i optimistična”. No, odškrinimo vrata Svječarsko-medičarskog obrta “Slavica “ u Klenovniku i otkrijmo zajedno što se sve krije iza tih “cifrastih i medenih” vratašca, u ženskom svijetu njegove vlasnice.

Jutro započinjem sa…
Najprije rano ustajemo, oko šest sati u jutro ili prije. Potom slijede kavica i glazba (obavezno), da dobijemo radnu temperaturu.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Druželjubiva, iskrena i požrtvovana.

Vaš uzor u životu?
Moja mama! Ona se u životu uvijek borila i još uvijek se bori!

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena?
Pa da, svakako. Ako ne funkcioniraju nema ništa od uspješnosti niti kod jednog niti kod drugog.

Što vam je najvažnije u braku?
Povjerenje, razumijevanje i tolerancija.

Što je za vas majčinstvo?
Nešto neprocjenjivo!

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Zdravlje, mir i sreću mojoj obitelji.

Volite li kuhati?
To mi je struka. Naravno da volim.

Što nikad niste učinili, a svakako biste htjeli?
Ah, ima mnogo toga… Možda ljenčariti uz more.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Kad ga imam najviše volim druženje s obitelji i šetnje u našoj prekrasnoj prirodi.

Vaš moto u životu?
Rad i poštenje!

Svaka prava žena nikad ne smije…
Da se podcijeni!

Iz kuće ne izlazim bez…
Dobre volje i osmijeha.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?
Majčinstvo. To je iznad svega!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s