… s Višnjom Latin (11.02.’15.)

Uspjeh u životu je sreća u obitelji, više nego onaj profesionalni!

Gošća malih ženskih razgovora:
dr.med. ginekologinja u mirovini,
ali još uvijek aktivna 
Višnja Latin

“Menopauza je fiziološko razdoblje žene koje počinje danas obično oko 50. godine života, nekad prije, nekad kasnije, a smatra se razdobljem kada žena nema godinu dana menstruaciju. Kod nekih žena, a to je ipak puno manji broj ona ne izaziva nikakvih promjena. Žena samo izgubi krvarenje i ona se najnormalnije osjeća, nema nikakvih tegoba i život ide dalje. Ali kod dosta velikog broja žena ipak nastupaju promjene koje otežavaju svakodnevni život. Najčešće su to valovi vrućine koji se javljaju vrlo često, koji su vrlo neugodni, znoj koji tada probija je možda neugodnoga mirisa, žena se crveni, to izaziva njezinu zbunjenost, smanjuje se koncentracija, a žene su još u dobi kada rade. Najčešće već i imaju i neke odgovorne funkcije i jednostavno po noći im je onemogućen normalan san, tako da u jutro kada se digne ona se nije naspavana, ona se osjeća izmorena, ona je loše volje, dolazi do psihičkih promjena, vrlo često dolazi i do depresija i žene imaju “kratki fitilj”.

Ne može više tolerirati, tako da za okolinu postaje dosta neugodna osoba.” stručno i samouvjereno tako je neko vrijeme objašnjavala na malim ekranima probleme žena u menopauzi prilikom reklamiranja jednog od ljekovitih prirodnih pripravaka koje preporuča za razdoblje menopauze redovita prof. Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz ginekologije i porodiljstva u mirovini i vlasnica Poliklinike Vili u Zagrebu prof.dr.sc. Višnja Latin. Od 1969. do 1996. dr. Latin je radila u Petrovoj a poslije u Klinici Sveti duh da bi 1997. otvorila vlastitu Polikliniku Vili u Ilici 191 u Zagrebu.

Ova temperamentna i uvijek za savjet spremna ginekologinja u svojoj 70-toj godini života planira čim dulje raditi i “na životu sačuvati” svoju Polikliniku. Razgovor za Male ženske razgovore sa dr. Latin iskoristili smo kako bismo je pitali za tri savjeta koje bi uputila mladim djevojkama na pragu seksualnog života, trudnicama i zrelim ženama, a ona se rado odazvala i mladim je djevojkama savjetovala “neka vode svoj menstruacijski kalendar, neka nađu metodu kontracepcije koje će im sačuvati reproduktivno zdravlje, redovito se javljaju ginekologu, zdravo hrane i budu fizički aktivne.” Trudnicama je dr. Latin poručila kako “Trudnoća nije bolest, u trudnoći žena mora redovito posjećivati svojega ginekologa, slušati njegove savjete o prehrani i fizičkoj aktivnosti, treba prestati pušiti, paziti na tjelesnu težinu i biti fizički aktivna i ići na trudničke tečajeve.” A ženama zrele dobi ginekologinja Latin je preporučila redovite odlaske na kontrole, pokušati organizirati svoj život kaka to njima odgovara, paziti na prehranu i fizičku aktivnost kao prevenciju osteoporoze.” A o svojem ženskom svijetu i sitnicama kojima ga je ispunila od najdraži filmova, omiljenih parfema koje ne rabi, jer joj se pacijentice u ordinaciji od njih “ruše u nesvijest” do održavanja bračne veze i majčinstva, te premalo slobodnog vremena, mota i uzora u životu dr. Višnja Latin iskreno je progovorila u našim Malim ženskim razgovorima.

Jutro započinjete sa…
Nakon ustajanja, kupanjem i odlaskom u Polikliniku. Dolazim u Polikliniku u 6,30 u jutro.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Uporna, tvrdoglava, izdržljiva

Vaš uzor u životu
Profesionalni uzor mi je bila dr. Karić. Nikad niste vjerojatno čuli za nju, ali to je žena koja je na mene ostavila utisak od četvrte godine mojega studija i uvijek me fascinirala. To je jedna žena koja je meni “tak pasala, znate kak ono…” na svaki onaj djelić svega onoga njezinoga razmišljanja i ponašanja i ostaloga. Danas je živa i ima preko 80 godina. Kao profesionalni uzor uvijek sam željela biti kao ona.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Kad sam upoznala svojeg muža, bila sam ludo zaljubljena. Ali intimne trenutke ne mogu tek tako dijeliti, ali imala sam najromantičnije trenutke sa svojim suprugom.

Što je najvažnije u vezi?
Povjerenje.

Što je za vas majčinstvo?
To mi je teško govoriti, jer uvijek mislim da tu nisam dovoljno dala radi svoje profesije. Uvijek mislim da mi je obitelj bila uskraćena, odnosno, da su moji sinovi bili uskraćeni. Ljubav može čovjek dati, ali se mora možda i malo više fizički predati svojoj obitelji što ja nisam zahvaljujući svojim okupacijama poslom.

Najdraži film?
Sjaj u travi, Casablanca, Prohujalo s vihorom…

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Od naših mi je jako kao osoba interesantan Rade Šerbedžija, a od stranih Gregory Pack.

Jeste li ljubomorni?
Pa, jesam. Ne previše, ali jesam, iskreno govoreći.

Što vas prvo privuče kod muškarca?
Nisam više imala prilike puno isprobavati. Sa mojim suprugom sam od 4. razreda Gimnazije. On me nije privukao samo fizičkim izgledom, možda me privukao više sa svojim načelima i moralom.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Nemam slobodno vrijeme. Po cijele dane sam u Poliklinici. Takva su teška vremena. Kad dođem kući što onda? Morate nešto kod kuće i napraviti, a onda i za Polikliniku radite nešto kod kuće. Kad je vikend pokušavate to onda iskoristiti za odlazak na vikendicu, ali to je jako rijetko.

Koju glazbu slušate?
Ja sam nekada svirala klavir. Volim gotovo svu glazbu, ali kad čujem Chopina onda me nešto vraća u mladost.

Volite li kuhati?
Ne, ali kuham. Ne volim zato, jer mislim da nisam dovoljno dobra u tome. I uvijek jedno te isto vrtim. Nemam običaj nešto isprobavati. To sam nekad imala taj običaj. Ali kuhanje kao kuhanje – baš ne uživam u tome.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Možda sam ranije imala nekih želja da malo više izađem iz medicine još sa nekim drugim hobijima. Ljudi imaju hobije. Medicina ako se vi stvarno hoćete tome do kraja posvetiti onda kako moj suprug kaže mi smo “fah idioti”. I to je istina. Meni ne bi bilo dosadno kod kuće, jer u kući uvijek imate što za raditi, ali nemam neki hobi. Svega je nekada bilo od koncerata, čitanja beletristike do putovanja, ali sada: posao-kuća.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali…
Dosta se toga nakupilo, a nekada sam uživala u knjigama. Sad nemam vremena i ne znam kada ću sve to nadoknaditi? Najprije nešto malo ozbiljnije, onda dođe razdoblje kad vam se čitaju krimići ili tako nešto, a sada mi je suprug stavio pored mene Anu Karenjinu. Možda bih nju mogla ponovno pročitati.

Koji odjevni stil njegujete?
Ja svojim sestričnama dajem dozvolu da mi kupuju. Ne volim ići po trgovinama. Ja sam malo pošira, pa je teško naći broj. Mrzim kad dođem u trgovinu, a prodavačica mi kaže: nemamo vašeg broja. No, uglavnom: to su nekakvi sakoi, hlače i slično. Ako idem na večeru sa svečanijom bluzom, a ako idem ovako onda nešto sportski.

Što ste po horoskopu?
Rak.

 

Vaš moto u životu?
U radu je spas!

Svaka prava žena nikad ne smije…
Zanemariti obitelj!

Što je za vas uspjeh u životu?
Sreća u obitelji. To je puno veći uspjeh nego profesionalni.

Omiljeni parfem?
Uopće sada više ne upotrebljavam parfeme, jer mi se tu u ordinaciji “ruše u nesvijest”. (smijeh)
A inače sam više cvjetnim parfemima, onim laganim naginjala.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Uglavnom sam sve u životu oprostila, možda nisam zaboravila

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena?
Ne bih ja to tako rekla. Ja bih rekla: da je ona jedan stup, potpora… U svakom slučaju bolji su uspjesi kad još iza sebe ima i ženu. Ali ja mislim da ovisi o samoj osobi što će napraviti, jer ne daju se svi modelirati!

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje biste poželjeli?
Samo jednu želju: da moja obitelj i sve koje poznam budu zdravi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s