… sa Ljubicom Prolić (18.03.’15.)

Muškarci nikad neće shvatiti kako funkcionira ženski um!

Gošća malih ženskih razgovora:
ginekologinja iz Zagreba,
dr. med. Ljubica Prolić

 

“Postoji duboka povezanost i međuovisnost tijela, uma i duše, a onda i samog pojedinca s prirodom i svijetom u cjelini. Povezanost žene i prirode, osobita je i iznimno interesantna: žensko tijelo, kao i priroda, ustrojeno je i djeluje ciklički, pri čemu svaki ciklus, uz ponavljanje i obnavljanje poznatog obrasca, donosi nove izazove i mijene. Nažalost, živimo u kulturi koja je vrlo nefleksibilna i linearno orijentirana, odnosno ustrojena po muškom principu djelovanja i razmišljanja. Prisiljene funkcionirati u tako koncipiranom i mišljenom svijetu kroz niz generacija, žene su potisnule, zaboravile koristiti intuiciju i žensku mudrost. Izgubile smo vezu s vlastitim tijelom, njegovim izvornim ritmom, inteligencijom, mudrošću i, konačno, velikom stvaralačkom energijom. Položaj žene i njene seksualnosti u današnjem je društvu zapravo paradoksalan. S jedne strane izgleda kao da ju slavimo, dok se proteže kroz apsolutno svaku sferu marketinga i medijskog prikaza, no istovremeno, sve se odvija u kulturi koja ne podržava urođenu potrebu žene da doista živi u skladu sa svojom ženskom prirodom i tako živi i svoju seksualnost.

Rezultat je obično takav da mnogo žena stoga svoju seksualnost doživljava pogrešnom, jer su stavovi i poimanje ženskosti pogrešni, te su (smo) naučile gušiti svoju seksualnost a upravo je seksualnost izvor naše veze sa životnom silom, radošću i kreativnošću. Moje radno i životno iskustvo pokazalo mi je kako najintimniji i najtananiji problemi žene izlaze na površinu najprije kao poremećaji zdravlja ženskog reproduktivnog sustava. Nevjerojatno je važno i vrijedno da shvatimo da kao žene naučimo koristiti svoju moć za očuvanje zdravlja, jer nitko izvan nas ne može bolje od nas samih znati što se dešava u našem tijelu i što je najbolje za nas.” kazala nam je to odmah na početku naših razgovora ginekologinja dr. Ljubica Prolić.

Moja ginegolica je najbolja u Hrvatskoj! A možda i na svijetu! Ona je mama od poznate mlade redateljice Ane Prolić. Ime joj je kao što smo je već predstavili, Ljubica Prolić. Rođena je pored Varaždinskih Toplica, studirala je u Zagrebu, a kad smo prije par godina vodile ovaj razgovor živjela je i radila u Novskoj. Danas radi u Zagrebu i možete je pronaći u Domu zdravlja u Laginjinoj ulici u središtu grada. Za profesionalne planove u budućnosti tek se nada u nastavak i razvijanje predavanja, seminara i radionica, kao i pisanju knjige o toj tematici, u suradnji sa svojom kćeri, koja ju u velikoj mjeri podupire i podržava u svim njezinim nastojanjima da unese promijene u pristupu prirodi ženskog tijela, njegovoj ženskosti i ženstvenosti, kao i zdravlju žene.

Za Male ženske razgovore nježnim glasom u kojem se nazire puno topline i razumijevanja za specifičan, krhak, a opet izdržljiv ženski svijet i sve njegove pozitivne atavizme koje smo baštinile od prijašnjih generacija žena, dr. Prolić na nesvakidašnji, a opet tako prihvatljiv način iznosi svoje poglede na ženski svijet od kojeg je satkala svoju svakodnevnicu. Sa puno nježnosti progovara o najromantičnijem trenutku u životu kada je prvi puta ugledala novorođenče, o ljubavi prema svojoj kćeri, o tome što svaka žena ne smije ili smije, najdražim joj filmovima, knjigama, parfemima, a to su obično oni koje bira njezina kćer, o svojim jutrima i o svojoj unučici Dahi…

Jutro započinjete sa…
Sjedim u miru i tišini gledam breze koje rastu uz moj prozor, tako se iz svijeta snova vraćam u stvarnost. Ako se dovoljno rano probudim gledam izlazak suncu.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Energična, pouzdana, topla. Moja me kćer često opisuje kao ženu-zmaj i mama-shivu.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Nema toga što svaka žena ne smije. I ne može. Bitno je samo da djeluje u skladu sa sobom.

Vaš uzor u životu?
Postoje mnogi ljudi koje iznimno cijenim i čiji su mi životi vrlo inspirativni. No ne bih niti jednu osobu mogla izdvojiti kao model. Smatram da je svačiji život, pa tako i moj, jedinstven i da ga valja živjeti na njemu jedinstven način.

Iz takta me može izbaciti…
Ljudska glupost.

Iz kuće ne izlazim bez…
Ključeva. A, u konačnici, može i bez njih.

Što je najvažnije u vezi?
Tolerancija. Prihvaćanje sebe i drugoga.

Što je za vas majčinstvo?
Najveća životna misija. Najveći izazov. I najveći dar.

Najdraži film?
Bilo bi mi puno lakše odgovoriti na pitanje o knjizi. Puno više čitam, no što gledam filmove. Film koji mi je ostao u dubokom sjećanju je Piano, redateljice…

Omiljeni parfem?
Nemam omiljeni. Stalno, zahvaljujući svojoj kćeri koja obožava parfeme, otkrivam nove.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Uživam sa svojom unučicom, uzgajam povrće u vlastitom vrtu, vozim bicikl, čitam, gledam sunce.

Koju glazbu slušate?
Najviše uživam u tišini.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Jahati. No to još uvijek stignem.

Volite li kuhati ?
Volim kuhati. Za mene je kuhanje, osim što je nužno, nešto vrlo kreativno, medij u kojem se vrlo dobro izražavam. Ujedinjujem sve što mi se sviđa iz tradicionalne i makrobiotičke kuhinje. Radim tofu, seitan, spremam zimnicu, pečem kruh.

Što vas je privuklo vašem suprugu?
Smatram da u zaljubljenost kao takvu vrlo teško odrediti i definirati, odnosno da bi joj upravo to oduzima čar tako što nas odvlači od iskustva prepuštanja i predavanja, koje je u srži čitave priče.

Muškarci nikad neće…
Teško mi je govoriti općenito. Ali usudila bih se reći da teško da će shvatiti kako funkcionira ženski um.

Vaš moto u životu?
Život je radost!Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Nisam romantična osoba, u klasičnom poimanju te riječi, pa ne mogu mogu izdvojiti ni najromantičniji trenutak… ali se sjećam najsnažnijeg, najvažnijeg gotovo mističnog trenutka u životu, onoga kada sam po prvi puta ugledala dijete.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Ja sam majka medvjedica i ne mogu oprostiti ako netko naudi mom mladunčetu.

Što je za vas uspjeh u životu?
Biti sretna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s