… sa Sandom Dubravčić (08.01.2014.)

Gošća malih ženskih razgovora: legendarna klizačica,
a danas liječnica dr. Sanda Dubravčić

.

Ako imaš sreće može doći i zdravlje i ljubav!

Ako ću se po ičemu sjećati svojega djetinjstva bit će to po bakinim palačinkama, Kviskoteci i Oliveru Mlakaru, ali i po – Sandi Dubravčić. Bile su to duge zimske večeri sa puno više snijega nego danas i nas dvije, moja danas pokojna baka i ja osnovnoškolka navečer bi sjele u topli dnevni boravak i uz Kraš express i palačinke u našem Varaždinu počele gledati Svjetska natjecanja u klizanju. “Jezoš Marija, bu se ftrgla”, uzdisala je baka kad je na TV ekranu ugledala Sandu Dubravčić kako virtuozno izvodi piruetu i stala glasno navijati za “našu pucu koja ima tak lepe noge i tak je fajna”, kako je baka tepala Sandi Dubravčić. Od kad je Sanda Dubravčić ljupko i graciozno klizala i nizala uspjehe u sportu do danas proteklo je puno vode ispod mosta. Danas je naša najuspješnija klizačica svih vremena jednako tako uspješna liječnica i “malu haljinicu sa resicama” zamijenila je bijelom kutom, a svojem djevojačkom prezimenu dodala je i crticu sa dodatkom prezimena Šimunjak.

Osim što je završila medicinu, Sanda Dubravčić uspjela se udati, osnovati obitelj, imati kćer koja je danas već studentica i ostati živjeti u svojem rodnom Zagrebu. I upravo u ove zimske dane kad je dosta naših sugrađana otputovalo na skijanje u obližnje europske zemlje ili jednostavno ostalo u gradu uživati u zimskim radostima prvenstveno vrijeme provodeći kližući, našu proslavljenu klizačicu Sandu Dubravčić koja je doživjela najveću počast koju jedan sportaš u svojoj sportskoj karijeri može doživjeti, paljenjem Olimpijskog plamena na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine, pronašli smo u podrumskim prostorijama Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju gdje zrele dane svojeg života provodi  Sanda Dubravčić-Šimunjak kao primarijus i doktor medicinske znanosti u svakodnevnom suočavanju sa pacijentima koji su potrebiti njezine liječničke pomoći.

No, iza dr.sc. Sande Dubravčić-Šimunjak je cijeli niz priznanja u sportu koje ima iza sebe. 1981. godine Sanda Dubravčić bila je proglašena sportašicom Jugoslavije, a godinu dana prije sportašicom Zagreba i Hrvatske. Osvojila je pet Zlatnih pirueta u Zagrebu, dva srebra i jednu broncu, bila je šesta na Prvom svjetskom juniorskom prvenstvu, od 77. do 84. nastupala je na svim europskim prvenstvima, a od 79. do 84. na svim Svjetskim. Nastupala je na  dvije Olimpijade 80.-te i 84.,a 92.-e i 94.-e bila je voditeljica Hrvatske reprezentacije kao šef misije. Od 1998. postala je medicinski savjetnik Međunarodne klizačke federacije, čast koju ima samo sedam liječnika na cijelom svijetu. Sanda je počela klizati na Šalati u zagrebu kao petogodišnja djevojčica, a prestala je 84.-te godine nakon Svjetskog prvenstva. Uz svoju liječničku praksu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu dr.sc. Sanda Dubravčić-Šimunjak liječnik je Hrvatske reprezentacije umjetničkog klizanja. Danas, nakon niza impresivnih uspjeha Sanda ne kliže niti iz osobnog užitka ili rekreacije već zimski godišnji odmor provodi na skijama. Od uspomena ostala su lijepa sjećanja na bogat sportski život i jedan privjesak za ključeve napravljen  u obliku Vučka – maskote Olimpijade u sarajevu iz 1984. godine koji je dr.sc. Sanda Dubravčić-Šimunjak dobila na poklon od jednog svojeg pacijenta i koji stoji na ključu u ključanici od vrata njezine liječničke sobe u KB Sveti Duh, te je odmah putokaz za znatiželjnike ili potrebite da tu svojih osam radnih sati svakodnevno boravi nekadašnja sportska, klizačka zvijezda Sanda Dubravčić.

Uz sve to, dr. Sandu Dubravčić imali smo priliku gledati prije nekoliko tjedana kako se okušala u showu Ples sa zvijezdama i požnjela simpatije žirija, posebno njezine stare “znanice” s TV ekrana, Milke Babović, ali i publike. Za Male ženske razgovore dr.sc. Sanda Dubravčić-Šimunjak neposredno i temperamentno progovorila je o svojem ženskom svijetu od kojeg je savila obiteljsko gnijezdo u kojem ima mjesta za “najbolju svekrvu na svijetu”, za posvećenost kčerci i suprugu, za slobodne trenutke u kojima se odmara od napornih radnih obaveza koje sve, kako smo stekli dojam, s lakoćom savladava, za omiljene parfeme, najdraže joj filmove i glumce, opuštajuću glazbu i štošta drugoga što joj život čini” ugodnim mjestom za boravak”. Baš, kao što je nekoć u tihim, zimskim večerima boravila u našim dnevnim boravcima preko malih ekrana u svojem sportskom klizanju do kraja, zdušno predana.

Jutro započinjete sa…
Kavom, odnosno nescafeom sa mlijekom.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Otvorena, jednostavna i uporna.

Svaka prava žena nikad ne smije…
Otkriti sve svoje tajne!

Iz takta me može izbaciti…
Nered.

Iz kuće ne izlazim bez…
Novčanika.

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav!

Jeste li ljubomorni?
Ne!

Što je za vas uspjeh u životu?
Ostvariti zacrtane ciljeve.

Najdraži film?
Dirty dancing i Prety woman.

Omiljeni parfem?
Žador

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Kada sam susrela svojeg supruga.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Richardom Geerom.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Gledajući filmove, čitajući, pogotovo na moru, odlazak u kino, odlazak u kazalište i to jako volim i uživam u tome.

Koju glazbu slušate?
Zabavnu.

Što ste oduvijek željeli, a niste učinili?
Skočiti sa padobranom.

Koji odjevni stil njegujete?
Klasika. Kao sportaš – apsolutno sportski tip, ali me dijete malo prosvjetlilo, pa moram paziti kako izgledam i kako izlazim.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Kao prvo: sreća, zato ako imaš sreću možda dođe i zdravlje. Znači: sreća, zdravlje i ljubav.

Što ste po horoskopu?
Djevica.

Vaš moto u životu?
Postaviti si previsoke ciljeve i napraviti ono sve što treba.

Što je za vas majčinstvo?
Sreća, zadovoljstvo, obaveza, puno ljubavi, puno davanja i puno primanja.

Volite li kuhati?
Ne! Ali zato imam najbolju svekrvu na svijetu.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Mislim da mogu puno stvari oprostiti i uvijek naći pozitivnu stranu nečega što se desilo igrom slučaja.

Koji odjevni stil njegujete?
Klasika. Kao sportaš – apsolutno sportski tip, ali me dijete malo prosvjetlilo, pa moram paziti kako izgledam i kako izlazim.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s