… sa Snježanom Pintarić (06.05.’15.)

Sve se može što se hoće!

Gošća malih ženskih razgovora:
ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Snježana Pintarić “naše je gore list”. Rođena je u Pregradi, gradiću u Hrvatskom zagorju. Njezini roditelji došli su u Pregradu za poslom, majka Marija kao nastavnica i otac Tomislav, dipl. ekonomist po struci, tako da je osim lijepih uspomena na djetinjstvo i nekoliko prijateljica s kojima se sve do danas viđa, s Pregradom ne vežu dublje obiteljske veze. Snježana Pintarić po zanimanju je profesorica povijesti umjetnosti i njemačkog jezika i književnosti, a iz povijesti umjetnosti stekla je i zvanje magistrice znanosti. Nakon završenog fakulteta počela je odmah raditi u muzejskoj struci tako da danas ima i stručno zvanje više kustosice.

Na mjestu ravnateljice MSU-a je od 1998. godine, dakle, gotovo 15 godina, od kojih su najintenzivnije ove posljednje otkada su uselili u novu zgradu u Novom Zagrebu. Prije nego što je imenovana za ravnateljicu MSU-a radila je pet godina u Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba kao savjetnica za muzejsko-galerijsku djelatnost i zaštitu spomenika. Danas, kao ravnateljica MSU-u pod svojom ingerencijom ima 39 djelatnika, od toga deset kustosa, dvoje restauratora, četvero muzejskih tehničara i ostali stručnjaci u računovodstvu, administraciji i tehničkoj službi. U opisu njezina posla je i koordinacija i suradnja sa svim službama u Muzeju, osmišljavanje i realizacija pojedinih programa, svakodnevni administrativni poslovi poput potpisivanja ugovora, račun ili pisanje izvješća, kontakti s umjetnicima, financijerima i partnerima Muzeja, međunarodni kontakti, održavanje sjednica stručnog i upravnog vijeća, sudjelovanje na konferencijama za novinare i otvorenjima izložbi. Iz bliže prošlosti mnogi se sjećaju izložbe u MSU Nepokorena šuma – Hommage Radovanu Ivšiću, našem velikom nadrealističkom pjesniku. Izložba je govorila o šumi kao izvoru i metafori života, o svim njezinim prirodnim i poetskim aspektima, a koji ju čine toliko važnom za opstanak na ovom planetu ali i kao izvoru umjetničkog nadahnuća.

Za Male ženske razgovore ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić srdačno i bez zadrške otvorila je vrata svojeg ženskog svijeta i povjerila nam što je to kao moto pokreće u životu, što svaka prava žena nikad ne smije, ali i koji film voli, sa kojim bi glumcima “pobjegla” na večeru, što joj znači majčinstvo, kako joj započinju jutra…

Jutro započinjete sa…
Jako se teško budim i ne volim jutro. Prije izlaska popijem čaj ako mi ga suprug skuha.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Ozbiljna, optimistična, uporna

Vaš uzor u životu?
U ovim godinama teško je imati uzore. Svatko od nas ima svoj jedan jedini, specifični životni put.

Iz takta me može izbaciti…
…laži, neistine.

Iz kuće ne izlazim bez…
…ruža na usnama. Ne šminkam se puno, ali bez ruža ne izlazim!

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
… jedno ljeto na Mljetu

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav, međusobno uvažavanje i povjerenje.

Najdraži film?
„Noć“ Michelangela Antonionija.

Koju glazbu slušate?
Volim operu, klasičnu glazbu, ali ne idem na koncerte onoliko koliko bih htjela

Kako provodite slobodno vrijeme?
Čitanje, kino, kazalište, izleti, planinarenje, badminton.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Puno se toga može oprostiti. Sva naša opraštanja postaju relativna prema pričama žena koje su preživjele sve one strahote u Vukovaru ili izgubile svoje najbliže kojima drugi drže prodike o potrebi oprosta.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Vjerojatno nešto u stilu – zdravlja, mir na svijetu i puno novaca

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Ima puno takvih knjiga, ali sad kad bih imala vremena rado bih čitala cijelog Tolstoja od početka

Volite li kuhati?
Volim kuhati i eksperimentirati, puno više jela od povrća i mesa nego kolače.

Koji odjevni stil njegujete?
Za posao mi je važno da imam neki kostim, haljinu ili odijelo tamnih boja i jednostavnih linija, a u slobodno vrijeme sam najviše u trapericama.

 

Vaš moto u životu?
Sve se može što se hoće!

Svaka prava žena nikad ne smije…
… Pokleknuti pred muškim egoizmom.

Što je za vas majčinstvo?
Apsolutno najljepše i najvažnije iskustvo u životu koje se ne može mjeriti s ničim drugim. Nema tog problema i teške situacije u životu iz koje vas ne može izvući osmijeh vaše djece.

Što je za vas uspjeh u životu?
Uspjeh je raditi ono što voliš, posao kojemu se veseliš iz dana u dan, iz godine u godinu, sve do mirovine. Uspjeh je učiniti nešto dobro, nešto što ima vrijednost ne samo za tebe već i za tvoju okolinu i društvo u kojem živiš i radiš.

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Da ste me pitali pred koju godinu, bez razmišljanja bih odgovorila: „s Harrisonom Fordom“. Danas baš i ne znam. Možda ipak s Klaus Maria Brandauerom, fenomenalnim Mephistom i Brorom iz Moje Afrike !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s