… sa Vlastom Knezović (31.12.’14.)

Imati dijete u našem svijetu i našem društvu, pogotovo ga odgojiti u poštenog čovjeka, najveći je uspjeh!

Gošća malih ženskih razgovora:
dramska umjetnica, Vlasta Knezović

31.12.14. - Vlasta_Knezović

“Lijepa, talentirana, pametna, zaljubljiva i predivna mama. To je Vlasta Knezović iliti moja prva i jedina podjela za snimanje filma “Ana Karenjina”, zapisao je to glumac Boris Miholjević o svojoj kolegici, dramskoj umjetnici Vlasti Knezović. Ova dramska umjetnica i slikarica svijet je ugledala 1948. godine jednog zimskog dana kada su ceste bile zametene snijegom koji je napadao do dva metra u Varaždinu, a otac Luka bio na službenom putu, pa su mu poštom poslali zabunom brzojav krivog sadržaja “da je dobio sina”. No, mama Neda ubrzo je tom “sinu” dala ime Vlasta što na češkom znači domovina ili Vlast.

Zabuna je uskoro bila zauvijek riješena, a mala se Vlasta sa nepune dvije godine s roditeljima i starijim bratom Vladimirom preselila u Karlovac, potom u Beograd, pa u Split. Vlastu, Vlastočku, Lastu ili Jorgovanku kako su je prijatelji od milja zvali, ponajviše pamtimo po ulogama Vrtirepke iz serijala “Prosjaci i sinovi” i težačke kćeri iz splitskoga puka “lijepe Feratine Marijete” iz serije Miljenka Smoje “Velo misto”. Iako je tim ulogama obilježila svoj profesionalni život i ostavila traga na filmskim platnima iza nje je bezbroj filmskih i kazališnih ostvarenja. Jednako tako iza sebe ima 30-tak samostalnih izložaba, a ljubav prema boji i kistu, kako je i sama kazala “ njeguje od malih nogu”. Za “Male ženske razgovore” Vlasta je progovorila o svojim neostvarenim snovima, niti vodilji kroz život, svakodnevnim ritualima, tipovima muškaraca koji su je privlačili kao mladu djevojku i kao zrelu ženu, ali i o majčinstvu i najromantičnijem trenutku u svojem životu.

Provirite li tek kroz odškrinuta vrata Vlastine skrovitosti otkrit ćete jedan kutak tako sličan mnogim ženskim svjetovima po svojoj tajanstvenosti, čarobnosti, nedokučivosti i nenadomjestivosti, a opet po nečemu samo njoj svojstven. Nakon mnogih ostvarenih ženskih uloga od “vrtirepke iz šljivika” i “radnice iz poduzeća”, pa do “milostive iz zagrebačkog miljea” svatko će morati priznati da je Vlasta pokazala kako je žena uvijek i u svakom trenutku na tronu, bez obziru koju joj “ulogu” jači spol i društvo željeli nametnuti. Pa, odškrinimo zajedno taj Vlastin svijet…

 

Jutro započinjete sa…
Nakon obreda jutarnjeg pranja, jutro započinjem sa nescafeom sa mlijekom i to sa velikom šalicom, a u to sve još dodam i kekse, a to se vidi po meni!

Kako biste se opisali u tri riječi?
Izmučena, dobrostiva i podeblja.

Vaš životni moto…
Težnja za ljepotom koja je uvijek boljela !

Svaka prava žena nikad ne smije…
Ne smije prigovarati. Mora pametno plasirati svoje negodovanje.

Što nikad niste učinili, a svakako biste htjeli?
Htjela bih upisati Likovnu akademiju, a možda budem jednog dana. Tko zna?

Iz takta me može izbaciti…
Laž, nepoštenje. Imam strašan osjećaj za pravdu i može me prije svega ostalog izbaciti – laž.

Na televiziji nikad ne propuštam…
Dnevnike i dobar film. Nikad ne propuštam i dobru emisiju o životinjama, to volim pogledati.

Najromantičniji trenutak u životu bio je…
Kad sam ležala u rodilištu, kad sam rodila moju Bojanu i kad sam gledala na svojoj ruci, bila je mjesečina, ona je bila, dakle, u drugoj sobi sa bebama, a ja sam podigla ruku prema mjesečini, pogledala svoju ruku koja je bila bijela, a na njoj je bio mali okrugli broj četiri. To je nešto što nikad u životu neću zaboraviti!

Kako uspijevate uskladiti privatne i poslovne obaveze?
Teško. Ponekad poželim da nisam glumica. Ponekad pomislim da bi bilo možda bolje za moj privatni život da sam bila možda neki činovnik u nekoj banci ili u nekom uredu. Mislim da bih onda bila smirenija, da bih imala život koji bi bio uredniji. Ovaj je luđi, zanimljiviji, ali ovo je život koji troši, ovo je arena,a onako čini mi se da bih imala, uvjetno rečeno: mirniji i bolji život.

Tugu najbolje odagnam…
Slikanjem.

Imate li svoje rituale?
Imam. Počev od te kave u jutro, počev kad nađem vremena, prileći barem pet minuta popodne i uveče potreba da čitam prije nego zaspim.

Što vas prvo privuče kod muškarca?
U mladosti me čak i izgled ponekad znao privući. Onda kad sam došla u 20 i neke godine onda mi je bila važna samo pamet, onda mi je u neko doba života bio važan i avanturizam, neka ludost, neki otklon, neka ekscentričnost, a sad mi je važna stabilnost. Sad mislim da mudri i stabilni muškarci koji znaju štiti osobu do sebe, na bilo koji način, makar i pričom, da su to pravi muškarci.

Knjigu koju biste još jednom rado pročitali?
Ima tih knjiga više. Voljela bih više knjiga o umjetnicima pročitati. Davno sam od Thomasa Manna pročitala “Čarobni brijeg”, više se ne sjećam, ali znam da me se strahovito dojmila.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?
To što sam poželjela imati dijete, to što sam zajedno sa mojim bivšim mužem rodila jednu prekrasnu curu. To je moj najveći životni uspjeh. Imati dijete u našem svijetu i našem društvu, pogotovo ga odgojiti u poštenog čovjeka, najveći je uspjeh.

S kojim glumcem biste voljeli otići na večeru?
Sa Robertom De Nirom. Veliki prohtjev!

Kako provodite slobodno vrijeme?
Uglavnom, ako ne čitam ili ne šijem, sad sam se uhvatila šivanja nekih haljina mojoj kćeri, kad ne šijem najradije slikam. Uglavnom slikanje. Ako sam na moru, onda plivam ili ispijam kavice sa prijateljicama.

 

Koliko pamtite Varaždin i u kakvom ga sjećanju nosite kroz život?
Varaždina se sjećam preko Zlatka Viteza, jer na kraju krajeva u Varaždinu sam gostovala, napravila čak jednu ulogu, čak dvije. Varaždin obožavam jer je tako nekako pitoreskni, nekako ljupki, tako je pitom, po mjeri čovjeka i na kraju krajeva kad sam kao akademka dolazila kod Zlatka znala sam odspavati kod njegovih, družili smo se, bio mi je kao brat. Išli smo u onaj dvorac, igrali se po onim šancevima, gađali se snijegom, sanjkali,spavala sam ispod perina njegove majke i tako da je Varaždin vezan uz te tople ljude. Nedavno sam imala na Varaždin bregu izložbu kod Češljaša, malo niže u Novom Marofu imam divne prijatelje, obitelj Meštrić. Hoću reći uopće taj kraj je tako dobrostiv. Pamtim Varaždin i taj kraj po njegovim ljudima, a jasno i po ljepoti grada.Što za vas znači majčinstvo?
Majčinstvo je najveća ljepota života. Za glumicu njezina najveća uloga u životu koja više nije niti uloga nego misija. Majčinstvo je čisto davanje i zato jest najveća ljubav, jer kod majčinstva nema uzimanja, nema traženja za uzvrat, ima samo davanja. I tu je ljepota. Onda kad dajemo zapravo najviše dobivamo. Uvijek mi je žao mojih kolegica koje nisu majke, koja imaju smiren, lijepi život, ali ova majčinska briga je takvo uzbuđenje, takva ljepota i takvo ispunjenje da se ne da mjeriti ni sa kojom ulogom u životu, ni sa kojom umjetnošću, ni sa čime u životu!Zato su na neki način muškarci uskraćeni iako je i očinstvo lijepa stvar, ali majčinstvo je još neka dublja i jača briga. To je nešto iskonsko!

Da uhvatite zlatnu ribicu, koje tri želje biste poželjeli?
Teško pitanje. Kao prvo: zdravlje za mene i moju kćer, moju majku i brata i moju rodbinu i sve koje volim. Drugo: da ova naša domovina malo drugačije izgleda, da bude stabilnija i da ljudi budi smireniji i sigurniji za svoju egzistenciju. Treća: voljela bih doživjeti penziju i voljela bih upisati Likovnu akademiju

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s