… sa Suzanom Ritz (04.12.’13.)

Gošća malih ženskih razgovora: SUZANA RITZ,
majka preminulog Luke Ritza,
voditeljica savjetovališta za mlade “LUKA RITZ” u Zagrebu

Statistički podaci govore kako je svako četvrto dijete u nas izloženo velikom obliku nasilja, a zabilježeno je gotovo tisuću prijava povrede prava djece. Hrvatsku javnost osobito su potresla tri slučajeva maloljetničkog nasilja u kojima su živote izgubili Luka Ritz u Zagrebu, Josip Klasnić u Vinkovcima i Marko Jurić u Splitu. Proteklih je godina na kvalitetu života obiteljske zajednice te brigu o djeci i mladima znatno utjecalo i sve izrazitije naglašavanje materijalnih vrijednosti, uz zanemarivanje univerzalnih vrijednosti i međuljudskih odnosa. To znači: dok roditelji trče za prestižem ili karijerom ili se bore kako preživjeti od prvoga do prvoga u mjesecu, djeca i mladi kao najnedužnija bića u društvu trpe posljedice promjena u društvu, obitelji i ljestvici životnih vrijednosti… Stoga ne čudi da u toj borbi za “prividni sjaj ili tek opstanak” broj nasilja među maloljetnicima raste.

Vrata svojeg ženskog i obiteljskog svijeta odlučno i hrabro otvorila je za Male ženske razgovore, rođena Zagrepčanka, grafička tehničarka po zanimanju, majka Luke Ritza, Suzana Ritz. Ona je do nemilog događaja živjela samozatajnim, mirnim životom na adresi jednog od nebodera u Novom Zagrebu. Svako jutro odlazila bi na posao, s radošću se vraćala kući, jer je znala da je ondje čeka njezin jedinac Luka i dobar suprug. Ljetovala je svake godine u Dalmaciji odakle joj potječe majka, Lukina baka. I tako bi u okrilju mirnog doma, koji je san i cilj većine ljudi u “ovoj dolini suza” skromno proživjela do svoje starosti. Ali, jedne noći Luku je “progutao mrak”. Mirnom, tihom, dobro odgojenom mladiću iz susjedstva život su odlučili prekinuti njegovi vršnjaci najbrutalnijim nasiljem. Potaknuta osobnom tragedijom Suzana Ritz sredinom listopada prije nekoliko je godina u središtu Zagreba pored SUVAG-a otvorila Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja “Luka Ritz”.

U Savjetovalištu se pruža pomoć, kako je kazala gđa. Ritz, “putem savjetovališta i radionica djeci koja su pretrpjela nasilje kao i djeci sklonoj nasilju.” Stoga odškrinimo vrata jednog toplog, mirnog obiteljskog kutka koji je stvarala Suzana Ritz, a  iz kojeg je izrastao naočit mladić čije ime je preraslo u simbol “dobrog odgoja” koji je prekinula okrutna ruka onih koji nisu u životu bili te “sreće” da spoznaju vrijednosti topline roditeljskog doma, majčinog krila, lijepo ispričanih priča za laku noć i možda su upravo iz tog razloga posegnuli za okrutnošću. Dok ovo budete čitale, slobodno se zapitajte: posvećujete li svojoj djeci dovoljno vremena i to kvalitetnog vremena i živite li život miran, tih ili ste i nehotice “usisani” u veliki životni žrvanj koji ne bira niti žrtve niti njihove egzekutore?!

Ako ste se ulovili u mašineriji, vrijeme je da “stanete na loptu”. Jedan ugasli, nevini, mladi život dovoljna je opomena za svakoga. Vjerujemo.

Jutro započinjete sa…
Tuširanjem. Doručak na žalost često preskočim, ali se trudim ga ipak ga ne zaobići, jer je doručak najvažniji obrok u danu.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Uporna, pomalo tvrdoglava, ustrajna.

Vaš uzor?
Moji roditelji.

Što je za vas majčinstvo?
Nešto najljepše što svaka žena može doživjeti.

Što vas je privuklo vašem suprugu?
Beskrajna toplina.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Pa, sa suprugom uglavnom. Mi smo stalno zajedno. Oduvijek. Čitamo, pričamo, vozimo se biciklima.

Koju glazbu slušate?
Rock. Ja sam stara rockerica.

Najdraži film?
“Zapravo, ljubav.”

Sa kojim glumcem biste rado otišli na večeru?
Sa mojim mužem.

Je li istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena?
Mislim da – ne. Mislim da su muškarci i žene jednaki. Da li je netko sposoban to ovisi o njemu. A ako je netko nesposoban neće mu moći niti jedna žena pomoći.

Da ulovite zlatnu ribicu, koje tri želje, biste poželjeli?
Imala bih samo jednu želju: da se Luka vrati.

Volite li kuhati?
Da. I to sve, osim kolača.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
“Tkanje života” od Mirjane Krizmanić.

Što nikad niste učinili,  a željeli biste?
Otići u Barcelonu.

Jeste li ljubomorni?
Ne, jer nemam povoda.

Jeste li praznovjerni?
Mislim, da – ne.

Omiljeno jelo?
Moja mama je Dalmatinka i strašno volim mediteransku kuhinju. Ali… “ajngemahtec” juha.

Vaš moto u životu?
Što me ne ubije to me ojača!

Svaka prava žena nikad ne smije…
Mislite samo na sebe!

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav i povjerenje.

Što je za vas uspjeh u životu?
Biti dobar čovjek!

Što nikad ne biste oprostili?
Ja uvijek opraštam, ali ne zaboravljam!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s