Briga o tome što će se dogoditi kad svemir ponovno kolabira može se učiniti nepotrebnom!

Ili, kad astronaut upadne u crnu rupu i od njega se naprave “špageti”!

 

Ali što bi se dogodilo ako i kada bi se svemir počeo širiti i počeo ponovno skupljati? Bi li se termodinamička strijela okrenula unatrag, a nered počeo opadati? To bi moglo dovesti do svih zamislivih mogućnosti iz filmova znanstvene fantastike, naravno za one ljude koji bi preživjeli čitav taj tijek iz faze širenja u fazu skupljanja. Bi li oni vidjeli kako slomljene šalice ponovno postaju cijele i  s poda skaču na stol? Bi li bili u stanju zapamtiti sutrašnje cijene i obogatiti se na burzi?

 

Briga o tome što će se dogoditi kad svemir ponovno kolabira može se učiniti pomalo nepotrebnom, budući da se on neće početi skupljati barem ne još slijedećih deset tisuća milijuna godina. Ali postoji brži način da otkrijemo što bi se moglo dogoditi: skokom u crnu rupu. Kolaps zvijezde koja formira crnu rupu prilično je nalik na posljednje faze kolapsa čitavog svemira. Tako, ako nered treba opadati u fazi skupljanja svemira, mogli bismo očekivati da će opadati i unutar crne rupe. Pretpostavimo da bi se astronaut koji padne u crnu rupu mogao obogatiti na ruletu pamteći gdje je kuglica stajala prije nego što uloži novac. Na nesreću, on ipak, neće imati vremena za igru prije nego što ga vrlo jaka gravitacijska polja pretvore u špagete. Niti će biti u stanju dati nam do znanja kako se okreće termodinamička strijela, pa čak ni unovčiti svoj dobitak, jer će biti zarobljen s onu stranu horizonta događaja crne rupe.

Prije sam vjerovao da bi se nered trebao smanjivati kad svemir rekolabira. To je zato što sam mislio da bi se svemir trebao vratiti glatkom i uređenom stanju kad ponovno postane mekan. To bi značilo da bi faza kontrakcije bila poput obrnutog vremena ekspandirajuće faze. Ljudi u kontrahirajućoj fazi živjeli bi svoje živote unatrag. Umrli bi prije nego što se rode i postajali bi mladi dok se svemir skuplja. Ta ideja je privlačna, jer podrazumijeva krasnu simetriju između ekspandirajuće i kontrahirajuće faze. Međutim, ne možemo je usvojiti samo po sebi, neovisno o drugim idejama o svemiru. Pitanje je: implicira li tu ideju uvjet bezgraničnosti ili je ona neodrživa pod tim uvjetom?

Kao što sam spomenuo: prvo sam mislio da uvjet bezgraničnosti doista implicira da bi nered opadao u kontrahirajućoj fazi. To se temeljilo na radu o jednostavnom modelu svemira u kojem kolabirajuća faza izgleda poput obrnutog vremena ekspandirajuće faze. Međutim, moj kolega, Don Page, naglasio je kako uvjet bezgraničnosti ne zahtijeva da kontrahirajuća faza nužno bude obrnuto vrijeme ekspandirajuće faze. Nadalje, jedan od mojih studenata, Raymond Laflamme, otkrio je kako je u samo malo kompliciranijem modelu kolaps svemira posve drugačiji od širenja. Shvatio sam da sam pogriješio. U stvari, uvjet bezgraničnosti implicira da će se nered i dalje povećavati tijekom kontrakcije. Termodinamička i psihološka strijela vremena neće se okrenuti unatrag kad se svemir počne ponovno skupljati, niti unutar crne rupe.

Što radiš kad shvatiš da si tako pogriješio? Neki ljudi, poput Eddingtona, nikad ne priznaju da su u krivu. Nastavljaju pronalaziti nove, često međusobno proturječne argumente, kojima će pokazati da su ipak u pravu. Drugi pak tvrde da u prvom redu nikada stvarno nisu podržavali to netočno gledište, a ako i jesu, činili su to samo kako bi pokazali da je neodrživo. Mogao bih vam navesti golem broj primjera takve vrste, ali neću, jer bi me to učinilo veoma nepopularnim. Meni se činilo mnogo bolje i manje zbunjujuće jednostavno priznati da sam bio u krivu. Dobar primjer za to je Einstein koji je rekao da je kozmološka konstanta, koju je uveo dok je pokušavao stvoriti statični model svemira, najveća pogreška u njegovom životu.

(iz knjige Teorija svega,
autora Stephena Hawkinga)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s