Eksperiment s bijelom plahtom i u fizici!?

Ili, što se krije iza formule: E=mc2?

 

Teorija relativnosti temelji se na postavci da se relativno gibanje može mjeriti. Posljedice takvog shvaćanja iznimno su duboke i razaraju Newtonovo poimanje svijeta. Ni prostor ni vrijeme više nisu apsolutni, već ovise o gibanju onoga koji ih mjeri.http://www.mensa.hr/glavna/images/stories/pjescani_sat.jpgSatovi koji se pomiču idu sporije; ravnala koja se pomiču izgledaju kraća. Vrijeme i prostor više nisu apsolutni, već su stopljeni zajedno u četverodimenzionalno “prostor-vrijeme”. Ti su zaključci postavljeni u “specijalnoj teoriji” iz 1905. godine, koja se bavila samo gibanjem pri stalnoj brzini. U kasnije djelo o “općoj” teoriji relativnosti iz 1915. godine uvedeni su ubrzanje i gravitacija, što je dovelo do shvaćanja da se prostor-vrijeme može iskriviti. Prema općoj teoriji, gibanje u prostor-vremenu utječe na svojstva prostor-vremena. Daleko od toga da bi bila riječ o pasivnoj pozornici, kao što je slučaj u Newtonovoj mehanici, opća teorija relativnosti opisuje prostor-vrijeme kao bitno dinamično!

Newtonova mehanika:
http://naturalishistoria.files.wordpress.com/2012/08/isaac-newton.jpg?w=423&h=450Sir Isac Newton igrao je glavnu ulogu u znanstvenim revolucijama 17.stoljeća. U znamenitom djelu Principia on je sabrao matematičke zakone gibanja i također formulirao zakon univerzalne gravitacije. Pozornica na kojoj se odigrava Newtonova mehanika je apsolutna. “Prostor” je nepromjenjiva pozadina na kojoj se tijela kreću i uzajamno djeluju i koja je savršeno opisana pomoću Euklidovih geometrijskih zakona. Slično tome, vrijeme je apsolutno, univerzalno i neovisno o gibanju tijela u prostoru.

Otklon svjetlosti:
Svjetlost slijedi najkraću putanju između dvije točke. U ravnom prostoru ta je putanja pravocrtna, ali je u zakrivljenom prostoru i ona zakrivljena. To dovodi do mogućnosti mjerenja otklona svjetlosti izazvanog nekim masivnim tijelom kao što je Sunce. Daleko od Sunca prostor je gotovo ravan i stoga svjetlost putuje skoro pravocrtno. U blizini Sunca, međutim, prostor je zakrivljen, i zato će svjetlosna zraka blago skrenuti sa svoje pravocrtne putanje. To znači da će, ako promatramo zvijezde koje se nalaze iza Sunca, njihov položaj biti će malko različit od onoga kada je Sunce izvan slike. Učinak je sitan, ali izmjerljiv. Mjerenje otklona zvjezdane svjetlosti pružaju čvrste dokaze da je prostor doista zakrivljen.

http://www.znanje.org/i/i2011/11iv08/11iv0821/Albert%20Ajnstajn%20i%20teorija%20relativiteta.jpg

Svjetlost i energija:
Svjetlost je oblik elektromagnetskog zračenja, baš kao radio valovi i X zrake. Takvo zračenje čine mali snopovi (fotoni) čiste energije. Premda se ti snopovi u nekim pogledima ponašaju kao čestice, za razliku od materijalnih čestica oni nemaju masu. Sukladno Newtonovoj mehanici, oni stoga ne bi trebali osjećati učinak gravitacije. Prema teoriji relativnosti, međutim, između energije i mase postoji neka vrst ekvivalencije, koja je izražena čuvenom formulom E=mc2. U Einsteinovoj općoj teoriji to znači da svjetlost doista osjeća učinke gravitacije, baš kao i masa.

http://www.zvjezdarnica.com/ps_photo/1189195181/normal_1189377566.jpgTipovi pomrčine:
Sunčeva pomrčina se javlja kada Mjesec prelazi vidnu crtu između Zemlje i Sunca te tako baca sjenu na Zemlju. Ako raspored Zemlje, Mjeseca i Sunca tvori ravnu crtu kada se to događa i ako se promatra s odgovarajućeg mjesta na Zemlji, pomrčina može biti potpuna tj. Sunčev disk posve je zamračen onim Mjeseca. Češća je situacija djelomične pomrčine, u kojoj Mjesec ne zaklanja u cijelosti Sunčevu svjetlost. Djelomična pomrčina može biti prstenasta i to kada se cijeli Mjesečev disk smjesti točno unutar Sunčeva. Mjesečeva pomrčina se javlja kada Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca te baca sjenu na Mjesec i mijenja mu boju.

Zakrivljeni prostor:

Jedna od posljedica Einsteinove opće teorije relativnosti jest da masivna tijela zakrivlju prostor oko sebe. U Newtonovu je svijetu prostor “ravan”, što znači da su zakoni geometrije i trigonometrije svagda primjenjivi. Kutovi trokuta tvore zajedno 180 stupnjeva i tako dalje. Prema Einsteinu, prostor oko tijela nije ravan, pa se ta pravila mogu prekršiti. Zamislite, u jednostavnoj analogiji, vodoravno rasprostrtu ravnu plahtu. To bi bio ravni Newtonov prostor, iako s dvjema umjesto s trima dimenzijama. Sada stavite na tu plahtu težak uteg. Plahta će se saviti prema dolje okolo utega i tako stvoriti zakrivljen prostor kakav predviđa opća relativnost.

http://www.24sata.hr/obitelj/stara-bijela-plahta-kao-platno-za-djecje-slikanje-52975

Zona totaliteta:
Područje na Zemljinoj površini na kojem za pomrčine Sunčeva svjetlost potpuno iščezava u bilo koje doba veoma je malo, nekoliko stotina kilometara u promjeru. Kako se Zemlja vrti, to tamno mjesto se pomiče, opisujući usko područje zvano zonom totaliteta. Unutar zone totaliteta može se vidjeti potpuna Sunčeva pomrčina; izvan nje ona se ne vidi ili je samo djelomična.

(iz knjige Einstein i rođenje velike znanosti;
autora Petera Colesa)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s