Hipoteza nepostojanja granice

Velikog praska, zapravo – nema!? Pa, si sad vi mislite?!

upitnik


Prostor i vrijeme vrlo su nam različiti pojmovi, budući da živimo u svijetu niske energije vrlo dalekom od Velikog praska. Ali, znači li to da su prostor i vrijeme uvijek bili različiti? Ili, bi u kvantnoj teoriji gravitacije, zaista mogli biti isti?

http://cdn-static.rtl-hrvatska.hr/image/7548021ffdd6aedd017316f5fd1c61b2_gallery_single_view.jpg?v=18U klasičnoj teoriji relativnosti prostor – vrijeme je četverodimenzionalna konstrukcija u kojoj su tri dimenzije prostora i jedna dimenzija vremena sjedinjene. Ali prostor i vrijeme ipak nisu potpuno istovrijedni. Jedna ideja povezana sa kvantnom kozmologijom, a razvili su je Hawking i Jim Hartle, jest da se specifična oznaka vremena može izbrisati kad je gravitacijsko polje vrlo jako. Ova ideja temelji se na domišljatoj upotrebi svojstava imaginarnih brojeva. (Imaginarni brojevi su svi višekratnici broja “i” koji se definira kao drugi korijen od minus jedan.)Prostor i vrijeme vrlo su nam različiti pojmovi, budući da živimo u svijetu niske energije vrlo dalekom od Velikog praska. Ali, znači li to da su prostor i vrijeme uvijek bili različiti? Ili, bi u kvantnoj teoriji gravitacije, zaista mogli biti isti?

http://www.banjalukain.com/media/pictures/2011/04/13/5a9d36322f3e9f8cad936b89609241d3.jpgOvo petljanje sa prirodom vremena dio je hipoteze “nepostojanja granice” iz kvantne kozmologije koja se pripisuje Hartleu i Hawkingu. Budući da u ovoj teoriji vrijeme gubi karakteristike koje ga razdvajaju od prostora, pojam početka u vremenu postaje beznačajan. Prostor-vremena s ovom oznakom stoga nemaju granicu. Nema Velikog praska, nema singularnosti, jer nema vremena, već samo još jednog smjera u prostoru!

http://www.akademija-art.hr/galerija/var/resizes/galerija/galerijaR/Rasovic%20Natasa/Karikature/pjescani%20sat.jpg?m=1391002840Prema ovom gledištu na Veliki prasak, nema stvaranja, pa riječ “stvaranje” podrazumijeva nekakvo “prije” i “poslije”. Ako nema vremena, svemir nema početak! Pitati se što se dogodilo prije Velikog praska je kao da pitamo što je sjevernije od Sjevernog pola. Pitanje je besmisleno.

Trebao bih naglasiti da pretpostavku nepostojanja granice ne prihvaćaju svi kvantni kozmolozi. Predlagani su i drugi načini za razumijevanje početka (ili njegovog pomanjkanja). Primjerice, ruski fizičar Aleksandar Vilenkin ponudio je alternativno tumačenje kvantne kozmologije u kojem postoji nedvojbeno stvaranje i u kojem svemir nastaje procesom kvantnog tuneliranja iz ništavila!

(materijal preuzet iz knjige Hawking i um Boga, autora Petera Colesa)

http://metro-portal.hr/img/repository/2010/09/medium/razmisljanje_shutter.jpg

(nastavlja se)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s