Kaj si i ti opal s Marsa?!

Je li život na Zemlji podrijetlom s – Marsa? Ili se život “dopremio” na meteoritu, prije 3,5 bilijna godina?!

http://klubmamuti.files.wordpress.com/2011/04/nasa_earth-preview.jpg?w=300&h=300

Sa zadatkom istraživanja mogućeg podrijetla života na Marsu i Zemlji, tim znanstvenika sa MIT, Harward i Opće bolnice Massachusetts želi da slijedeći NASA-in Mars rover uzme nešto materijala sa površine Crvenog planeta kako bi se analiziralo tlo i ledeni uzorci DNA sekvencijskim mikročipom.

Pronalazak znakova života iz prošlosti već je top prioritet za nasljednika Marsovog rovera Curiosity, NASA-inog ambasadora za Mars. Ali nova istraživanja tvrde kako novi rover koji bi po planu trebao biti poslan na Mars 2020. http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/wp-content/uploads/2013/12/Mars-One-2018-Lander-580x326.jpggodine treba tražiti, a ne samo detektirati. “Život na Marsu i to na bazi RNA i DNA, treba usporediti sa životom na Zemlji i to sa svakim oblikom života”, izjavio je voditelj istraživanja Christoper Carr sa Odjela za Zemlju,  atmosferu i planetarnu znanost. “Na taj bi način odredili je li život na Zemlji, zapravo, kontaminacija s Marsa – ili čak zaključili da je život na Marsu povezan sa životom na Zemlji”.

http://scm-l3.technorati.com/13/08/12/77049/Mars-3.jpg?t=20130812070610Projekt se temelji na pretpostavci kako život na Zemlji i Marsu ako je ikada postojao na Crvenom planetu, ima isto, točnije, dijeli genetsko nasljedstvo. Tijekom razdoblja od 3,5 do 4 bilijuna godina, postojao je visoki broj udara u solarnom sustavu i asteroidi teški bilijun tona jurili su kroz prostor između Zemlje i Marsa i gađali sve pred sobom, te na taj način prenosili materijal.

“Neke od tih kamenih gromada su putovale i udarale pune života kakav poznajemo”, rekao je Carr i dodao: “Nije bilo prevruće, i bilo je relativno brzo preneseno da nije moglo biti oštećeno svemirskim zračenjem. Ako je život bio na jednom ili drugom planetu, mogao se prebacivati s jednog na drugi i tako završiti ciklus. Pitanje je, ako je na Marsu postojao život i u vezi je sa životom i s planetom Zemljom kako ga možemo detektirati?” http://webcafe.net.hr/2010/12/30/0544007.48.jpgS namjerom istraživanja te vrste života, tim želi opremiti Mars rover 2020. godine sa uređajem sposobnim za sekvencije RNA i DNA – vrlo specifičnim indikatorima života. “Takav sekvencer mogao bi ciljano odrediti život koji je tamo sada, ili je mrtav, jer se nukleinske kiseline ne mogu održati dugo. Najstarije nukleinske kiseline koje su ljudi u stanju sekvencirati ovdje na Zemlji su mlađe od milijun godina”, rekao je. “Mars je hladniji, pa bismo možda mogli ići više unazad u prošlost – milijun godina mogao bi biti zgodan limit”. Tako da ostaje u zraku visjeti pitanje: Je li život na Zemlji podrijetlom – s Marsa? Ili se život “dopremio” na meteoritu, prije 3,5 bilijuna godina?!

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/247/cache/astronauts-fingernails-hands-shuttle_24798_600x450.jpg?01AD=3SuJTDgCflAZx4RTL5igRw9l81d8zpTkdXOQqNZj53N_9g7iOrrUPFg&01RI=52524F862C0B909&01NA=

(iz časopisa UFO)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s