Kobni 13.04.2029. – a nije petak!?

A što nas sve još čeka?
Kobni datum 13. travnja 2029. godine, a nije petak!?

http://static.ddmcdn.com/gif/asteroid-hits-earth-2.jpg

Slika je preuzeta s static.ddmcdn.com

Britanski astronomi i inženjeri otkrili su kako će presresti asteroid Apophis, koji je na putanji potencijalnog približavanja Zemlji 2029. godine i koji bi mogao udariti u naš planet prilikom povratka 2036. godine.

http://uik.hr/images/uploads/Zemlja_thumb.jpg

Slika je preuzeta s uik.hr

Misija Apex podrazumijevala bi lansiranje i susret sa asteroidom Apophis, te detaljno proučavanje. “Primarno je prikupiti podatke o Apophisu što prije možemo, jer ako znamo da stijena na putanji udara u Zemlju, najsigurniji način izbjegavanja katastrofe je mjerenje asteroidne orbite”, rekao je Mike Healy, ravnatelj Astriuma. “Budemo li predugo čekali, možda će biti nemoguće izgraditi dovoljno snažnu svemirsku letjelicu koja će pomaknuti njegovu orbitu. Bilo bi idealno kad bismo je imali i sve napravili prije 2025. godine…”

Asteroid Apophis, širok 390 m, pratimo još od lipnja 2004. godine, a u prosincu iste te godine on je izazvao veliku zabrinutost astronoma: u projektiranju njegove buduće orbite, izračunali su da šansa da udari Zemlju 2029. godine iznosi 1:37.

http://vijestigorila.jutarnji.hr/var/mojportal/storage/images/gorilopedija/lifestyle/paranormalno/petak_13_kako_je_nastao_petak_13_znacenje/1127067-1-cro-HR/petak_13_kako_je_nastao_petak_13_znacenje_news_pic.jpg

Slika je preuzeta s vijestigorila.jutarnji.hr

Takav sudar je eventualno isključen, ali je asteroid pod neprekidnim nadzorom sve do 13. travnja 2029. godine, kad će se Apophis približiti Zemlji dovoljno da bude pomalo odmaknut od orbite. A ukoliko se to i dogodi, sudarit će se sa Zemljom pri slijedećem prolazu 2036. godine. Ranije su astronomi izračunali da je šansa za to 1:50,500. Apex bi nosio laserski altimetar i infracrveni spektrometar koji bi utvrdio od čega je asteroid građen i kakva mu je površina, što bi odredilo buduću moguću putanju.

Prema planetarnom društvu, više od 100 znanstvenih timova iz 25 zemalja planira sudjelovati u tom projektu, a kad se objave rezultati, NASA i ESA će odlučiti hoće li i kako izvesti projekt i misiju.

http://www.24sata.hr/image/smrtonosni-asteroid-udarit-ce-u-zemlju-2182-godine-504x335-20100730-20101019014600-327385.jpg

Slika je preuzeta s 24sata.hr

Ipak, sve ovo je samo uvod u glavno pitanje: Je li ovo najbolji način pripreme za potencijalni udar asteroida? Ili bismo trebali regrutirati astronaute spremne za herojsku misiju u stilu filma Armagedon?

(iz časopisa UFO)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s