Ljudska memorija i ona od računala, jednake su!?

STRIJELA VREMENA

Ljudska memorija i ona od računala, jednake su!? U to se možete slobodno okladiti, neće izgubiti okladu!

 

Prilično je teško pričati o ljudskom sjećanju, jer ne znamo u potpunosti kako mozak funkcionira. Ali zato znamo sve o tome kako funkcionira računalna memorija. Zbog toga ću govoriti o psihloškoj strijeli vremena za računala. Mislim da je opravdano pretpostaviti da je strijela ista i za računala i za ljude. Da nije tako, netko bi mogao napraviti pravi pomor na burzi uz pomoć računala koje bi pamtilo sutrašnje cijene. Računalna memorija u osnovi je određeni uređaj koji može biti u jednom od dva stanja.

Jedan primjer neka bude supervodljiva petlja žice. Ako u petlji postoji protok električne energije, on će nastaviti jer ne postoji otpor. S druge strane, ako nema struje, petlja će nastaviti biti bez struje. Možemo označiti dva stanja memorije s “jedan” i “nula”. Prije nego što je nešto zabilježeno u memoriji, memorija je u neuređenom stanju s jednakom vjerojatnosti za jedan i za nula. Nakon što se dogodi interakcija memorije i sustava, kojom se nešto pamti, stanje će definitivno biti ili ovakvo ili onakvo, već prema stanju sustava. Dakle, memorija se kreće od neuređenog stanja ka uređenom. Međutim, kako bismo bili sigurni da je memorija u pravom stanju moramo upotrijebiti određenu količinu energije. Ta energije se osipa kao toplina i povećava količinu nereda u svemiru. Moguće je pokazati da je to povećanje nereda veće od povećanja reda u memoriji. Tako, kada računalo snimi nešto u svoju memoriju, ukupni iznos nereda u svemiru se povećava.

Smjer vremena u kojem se računalo sjeća prošlosti jednak je kao i smjer u kojem se povećava nered. To znači da je naš subjektivni osjećaj smjera vremena, psihološka strijela vremena, određen termodinamičkom strijelom vremena. To čini drugi zakon termodinamike gotovo trivijalnim. Nered se s  vremenom povećava, jer mi mjerimo vrijeme u smjeru u kojem se nered povećava. Ako se u to okladite, teško da ćete izgubiti…

 

(nastavlja se, prema knjizi Teorija svega,
autora Stephena Hawkinga)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s