Manji od atoma! Ili, astronomija gama-zraka!

Gama-zrake otkrivaju zakutke svemira, primjerice pulsare, kvazare, crne rupe. Radi se o zračenju najkraćih valnih duljina i najveće energije. Nijedna zvijezda ili oblak plina nije dovoljno vruća da isijava u tom dijelu spektra. Umjesto toga, gama-zrake stvaraju radioaktivni atomi u svemiru, subatomske čestice koje se sudaraju brzinama bliskim brzini svjetlosti, te anhilacija materije i antimaterije. Astronomija gama-zraka još je uvijek u povojima pa je još mnogo izvora ovog energetskog zračenja koje valja prepoznati.

Spektar gama-zraka

Čak i najdulja gama-zraka, na granici s rendgenskim, imaju manje valne duljine od atoma. Donje granice za valnu dužinu gama-zraka nema: najkraća koje su ikad zabilježene biljardu su puta kraće od obične vidljive svjetlosti. Takve kratke gama-zrake vrlo su rijetke, jer u svemiru nema mnogo energetskih izvora koji bi ih mogli stvoriti. Sve gama-zrake iz svemira upije Zemljina atmosfera.

Jeste li znali?
Da su, tijekom 60-tih godina NASA raketama i satelitima niza Orbiting Solar Observatory počela izvoditi prva pokusna istraživanja područja gama-zraka.

Jeste li znali?
Da, vojni sateliti Vela za nadzor nuklearnih pokusa na Zemlji, 1969. godine su u svemiru otkrili provale gama-zračenja.

Jeste li znali?
Da je 1977. godine otkrivena Geminga. Po jačini treći izvor gama-zraka na nebu gotovo se ne može zamijeniti na drugim valnim duljinama. Geminga je najbliža neutronska zvijezda.

Jeste li znali?
Da je satelit COS-B prvi 1978. godine otkrio gama-zrake iz kvazara (3C 273).

Jeste li znali?
Da je uređaj postavljen na balon 1979. godine otkrio gama-zrake nastale anhilacijom materije i antimaterije blizu središta Mliječne staze.

Jeste li znali?
Da, koristeći podatke Comptonovog opservatorija astronomi su u provalama gama-zraka iz vrlo dalekih galaktika prepoznali eksplozije zvijezda.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s