Na masovne pobune i nezadovoljstvo ljudi, ratove i revolucije u povijesti utječu solarni ciklusi!?

Ili, izvanzemaljci će nam se ukazati samo onoliko koliko mi to kao Zemljani želimo!?

 

RS: Ciolkovski je ne samo smatrao da je život raširen diljem svemira nego i da se najnapredniji oblici života ne nalaze na Zemlji. Kako je on zamišljao i opisivao te oblike života?

GY: Ciolkovski je bio panpsihist koji je život i senzitivnost vidio u cijelom svemiru. On je vjerovao da duhovni atom postoji u svakoj čestici materijalnog univerzuma. Kozmos koji zamišlja Ciolkovski je teleološki, racionalno organiziran i hijerarhijski. Niži oblici života, koji se sastoje uglavnom od materije u kojoj duh spava, razvijaju se u više, u kojima je duh probuđen i dominantniji, a na kraju kako se približavamo savršenstvu, prerastamo naše materijalne okvire i pridružujemo se zrakama kozmičke energije koje tvore nešto poput gnostičke plerome. Ciolkovski vjeruje da je integralni život raširen čitavim svemirom i da se najrazvijeniji i najnapredniji oblici života ne mogu naći na Zemlji. U kozmičkoj evoluciji viši oblici života idu dalje i ostavljaju niže oblike iza sebe te usmjeravaju i oblikuju razvojni put nižih oblika. Ciolkovski tako smatra da nas vode i oblikuju viši oblici života odnekud izvan našeg planeta. Prošlost je beskonačna i mnogi su univerzumi došli i prošli prije sadašnjega, a procesi i sile koji usmjeravaju i oblikuju naše putove stvarni su i intuirani, ali izvan okvira našeg sadašnjeg racionalnog razumijevanja.

RS: U posljednja dva naraštaja vlada golemo zanimanje za izvanzemaljce i NLO-o. Imaju li kozmisti što reći po tom pitanju?

GY: Kozmisti se najvećim dijelom usredotočuju na našu ljudsku ulogu u i prema kozmosu, ali pridali su i nešto pozornosti oblicima interakcije kozmičkih bića ili sila s nama. Ciolkovski je, kao što je spomenuto, mislio da viši oblici života izvan Zemlje upravljaju našom evolucijom i oblikuju je. Njegov mlađi kolega Aleksandar Čiževski (1897.-1964.) koji je živio i djelovao u istom gradu kao i Ciolkovski, većinu je svojih znanstvenih istraživanja (a bio je umjetnik i pjesnik) posvetio utjecaju solarnih i drugih kozmičkih valova i čestica energije na zemaljski život. Zaradio je priznanje i pohvale za svoj “Čižeskijev luster” – elektromagnetski uređaj koji proizvodi negativno nabijene aeroinone koji se koriste u medicinske i terapijske svrhe te za poticanje ljudske i životinjske produktivnosti kod uzgoja kokoši. Međutim, njegovo najpoznatije djelo danas je njegovo otkriće koleracija između solarnih i ljudskih ciklusa aktivnosti. Nizom tablica i grafova koji pokrivaju dva tisućljeća ljudske povijesti on je pokazao-premda ne u potpunosti uvjerljivo-da ratovi, revolucije i drugi primjeri masovnih pobuna gotovo savršeno koincidiraju s 11-godišnjim ciklusom solarnih erupcija i da tijekom srednjih, slabije aktivnih godina solarnoga ciklusa cvjetaju mir, blagostanje i kreativni masovni pokreti. Čiževskijeva teorija mogla bi držati vodu u općenitom smislu: na ljudski život i povijest možda i više nego što sada uviđamo utječu nevidljive, neizmjerene sile koje dolaze od Sunca i iz drugih izvora izvan našega planeta. Međutim, Čižijevskijeve u tablice posložene i grafovima iscrtane koleracije čine se odviše preciznima za ono malo što uistinu znamo o “univerzalnoj” masovnoj aktivnosti u udaljenim mjestima i erama. Blaža prezentacija istih tih ukupnih podataka možda bi bila uvjerljivija. Što se tiče NLO-a, kozmisiti nemaju puno toga za reći budući da pretpostavljaju da bi entiteti koji žele interakciju s nama i našim planetom vjerojatno zaobišli fizičku domenu postojanja, a da nam se i ukažu kao vidljivi entiteti bilo bi to samo u obliku iluzija, u prilagođenim verzijama ublaženima do mjere koja nama odgovara.

(nastavlja se)

(preuzeto iz časopisa Svjetlost)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s