NOVA LOGOKODUSNA GEOMETRIJA IZ HRVATSKE

GEOMETRIJSKO I MATEMATIČKO OTKRIĆE DIPL. ING. ZORANA ŠONCA IZ ZAGREBA, NA SVJETSKOJ RAZINI, VEĆ 20 GODINA STOJI “ZABORAVLJENO” U NEČIJOJ LADICI, POVLAČI SE PO SUDSKIM SPOROVIMA UMJESTO DA “TVRDO UKORIČENO” UDŽBENIK KORISTI HRVATSKIM ĐACIMA, OSTALIMA IZ EU I CIJELOG SVIJETA!

 

Ili, “tihi ritam zločina” spram “Hipokritovog oka” i njegovog autora ing. Šonca iz Zagreba!

 

“Hipokritovo oko-geometrijske konstrukcije i umjetnost” naslov je popularne knjige namijenjen tehničkoj praksi i učenicima, autora dipl.ing. Zorana Šonca iz Zagreba. Knjiga je popularno znanstveno djelo, suvremenih dostignuća u poimanju i ulozi geometrije – teinometrije u tehničkoj kulturi čovjeka proširena s vlastitim otkrićima autora, jedinstvenim u povijesti matematike napose geometrije.

Djelo je namijenjeno učenicima u školama svih uzrasta i tehničkoj svakodnevnici za potpunije upoznavanje primjene geometrije u praksi i umjetnosti. Knjiga je dobila pozitivne recenzije triju sveučilišnih profesora i triju institucija: prof.dr.sc. Danila Blanuša, prof.dr.sc. Davora Butkovića, prof.dr.sc. Ivana Vukovića, te HAZU (odnosno 1982. godine JAZU), Zavoda za školstvo Ministarstva kulture i prosvjete RH i Ministarstva znanosti i tehnologije RH.

U knjizi su, prema riječima ing. Šonca “ na popularan način izneseni povijesni problemi geometrijskih konstrukcija i njenih praktičnih rješenja do sada poznatih i nepoznatih stručnoj literaturi, svrstanih u deset glavnih poglavlja: 1.) Broj i protežnost – teineja; 2.) Osnove aritmetičke geometrije – grafologomatika; 3.) Aritmetičke poligonalije; 4.) Poligonalije; 5.) Polisekcije poligona; 6.) Transformacije poligona; 7.) Tajnovite geometrijske konstrukcije; 8.) Novoeuklidika, Lobačevski, Blanuša; 9.) Geometrijski pribor i konstruiranje; 10.) Lexikon geometrije.

 

U pojedina poglavlja uključena su rješenja po autoru otkrivene nove programske LOGOKODUSNE GEOMETRIJE. U knjizi je posebno istaknuto porijeklo HIPOKRIZIJE nastale iz tragične sudbine starogrčkog matematičara Hipokrita uz mnoštvo još neobjavljenih povijesnih podataka poznatih po usmenoj predaji njegove geometrijske konstrukcije “Hipokritovo oko”, (ortotrigon =  lunula)

Hipokritovo oko

Svako poglavlje popraćeno je slikovnim povijesnim podacima razvoja geometrije, od antičkih kultura do danas, a znanstvenim doprinosima njenih pronalazača i izumitelja: RaRa – Harakhte božanstvo matematike i graditeljstva, projektant egipatskih piramida,  RaRa – Tales otac filozofije i geometrije, RaRa – Pitagora otac geometrijske aritmetike i harmonije , pa do RaRa – Nikola Tesle  oca elektroenergetike i radiofonije bez ćijih bi otkrića čovječanstvo ostalo na svječnjacima i istosmjernoj struji.  U knjizi se po prvi puta objavljuju neke do sada šire nepoznate geometrijske zakonitosti po kojima su građeni: hram božice znanosti i mudrosti Partenon na Akropoli s osam pročelnih stupova Pitagorine muzičke ljestvice. Hram božice pobjede Atene Nike (Hipokritova kvadratura kruga), hram svih božanstava Panteon u Rimu, hram Svetog trojstva kršćanstva (Bog, Sin, Duh sveti) u Konstantinopolisu, najmanja svjetska katedrala sv. Križa u Ninu (kosmičke proporcije po Suncu, duljina “Pi”).

 

Sva su poglavlja popraćena s primjerima primjene geometrije u arhitekturi, graditeljstvu i posebno u slikarstvu i muzici kao npr.: geometrijska tvorba Pitagorove dijatonske ljestvice na monokordu (do, re, mi, fa , sol, la, ti, do) konstrukcija oblika Stradivarijeve violine. Beethovenova Mondschein sonata kao primjer analogne transcendencije za broj “Pi”, Chopinova Geometri etide za logokodusni princip rješenja trisekcije kuta i dr.

U knjizi su na popularan i praktičan način data pronađena optimalna rješenja za milenijima tražene geometrijske konstrukcije ravnalom i šestarom: trisekcija i polisekcija kuta, pravilan sedmerokut-septagon (Perzija), pravilan deveterokut – nonagon (Indija), duplikacija kocke (Antička Grčka), koje su sve riješene na pragu 21. stoljeća novom LOGOKODUSNOM GEOMETRIJOM, za čija je rješenja dobivena ZLATNA MEDALJA  na Međunarodnoj izložbi izuma u BRUXELLS EUREKA 1999. godine.

I još nešto: LOGOKODUSNA MATEMATIKA nagovješćuje postupan rastanak s dekadnim brojevnim sustavom za što su već otkriveni novi brojevni sustavi i po ing. Šoncu novi jednoznamenkasti simboli za dvoznamenkaste brojeve što dovodi do točnijeg kompjutorskog izračunavanja brojeva s beskonačnim brojem decimala.

U cijeloj priči o novom udžbeniku koji je već odavno trebao biti na školskim klupama ne samo Hrvatske nego i Europe, pa i cijelog svijeta, pojavljuje se jedan “međutim”, a koji se odnosi na činjenicu da je zbog otuđenja autorovog rukopisa, kojeg je autor od izdavača sudski otkupio, spor od 1995. godine do danas još uvijek na sudu. Upravo se ovih dana odlučuje o sudbini udžbenika koji bi mogao promijeniti štošta u približavanju matematike novim naraštajima koja je ,kako je naglasio autor njemu bila “kao kolač poslije ručka!”. Međutim, pitanje je: Zašto knjiga još nije u javnosti?!

Zbog dobro nam poznatog jala i monopola podobnih na vlasti koji odlučuju. Neznanje se u nas bolje prodaje od znanja! – naglašava ing. Šonc.

Ing. Zoran Šonc ima mnoštvo primjenjivih i praktičnih ideja na polju geometrije i matematike, što donose novosti u rješavanju vječnih matematičkih problema koji dijele čovječanstvo od ulaska u treći milenij. Kao primjer autor ističe kod matematičara često nepoznatu ili zanemarivanu činjenicu kako Pitagorino pravilo ne vrijedi samo za kvadrate nego i kružnice i peterokrake zvijezde, simbola Pitagorejaca. A u tome se, kaže, kriju putovi za rješenje mnogih zagonetnih problema, ali i znanost, te ih poduprijeti za dobrobit i opći progres.

Možemo se samo nadati da će spor dugačak više od 20 godina koji ing. Šonc vodi sa svojim izdavačem oko knjige “Hipokritovo oko” dobiti sretan završetak. Do tada, sve će morati biti “zaboravljeno” u nečijoj – ladici, u egzistencijalnoj muci budućih generacija!

 

Urednica portala ZMUSK,
Gordana Igrec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s