Otkrivena prva dva planeta na kojima pada kiša

U pitanju je smeđi patuljak udaljen od Zemlje 7,3 svjetlosnih godina. Od Jupitera je veći 10 puta, a ime mu je zasad WISE JO855-0714. To je najhladniji objekt ove vrste ikada otkriven u svemiru, sa temperaturom između minus 48 i minus 13 stupnjeva. Znanstveni tim koji vodi Jacqueline Faherty, do ovog otkrića došao je kombinacijom 151 infracrvene slike i uz pomoć 6,5 metara dugačkog Magelan teleskopa. Iako se već događalo da astronomi pronađu planete sa vodenom parom, ovo je prvi puta da su van Sunčeva sistema otkriveni kišni oblaci. Planeti sa kišnim oblacima u našem sunčevom sustavu su Zemlja i Mars. Smeđi patuljak se čini dvostruko zaklonjen oblacima u djelomično oblačnoj atmosferi, kako tvrdi Ken Croswll u Science Dailly News.

Nakon promatranja WISE JO8555-0714 u ožujku 2013. prof. Luthman je analizirao snimke koje su snimljene uz pomoć infracrvenog teleskopa Spitzer i Gemini južnog teleskopa. Spitzerove su snimke pomogle u određivanju ledene temperature koja se kreće između minus 48 do minus 13 stupnjeva Celzija. Posljedica toga je da je to najhladniji smeđi patuljak, otkriven 25. travnja 2014. godine, jer svi prethodni nisu bili hladniji od sobne temperature. Ovaj je i najcrvenijih nijansi, pa bi se mogao klasificirati i kao Y patuljak. Ako je WISE JO855-0714 star između jedne i 10 bilijuna godina kao većina obližnjih zvijezda tada bi mogao imati oko 3 do 10 Jupiterovih masa. U tom rasponu, mogao bi biti jedna od najvećih. Iako bi to mogao biti i plinoviti div nastao gravitacijskim turbulencijama svojeg zvjezdanog sustava, vjerojatno se razvio kao usamljeni smeđi patuljak, a ne planet koji orbitira oko zvijezde.

Još jedan planet izvan sunčevog sistema HD 189733B, udaljen 63 svjetlosne godine od Zemlje – ima kišu. HD 189733B pripada klasi plinovitih planeta-divova zvanih “vrući Jupiteri” koji kruže u blizini svojih sunca-zvijezda i čija se atmosferska temperatura kreće oko 1000 stupnjeva Celzijusa. Ovaj planet je azurno plave boje, čiji uzrok je nedavno otkriven uz pomoć teleskopa Hubble. Naime, znanstvenici iz NASA-e i ESA-e analizirali su spektar vidljive svjetlosti. Naime, naš plavi planet – Zemlja – svoju plavu boju duguje oceanima koji jače apsorbiraju crvene i zelene valne dužine sunčeve svjetlosti od plave, a spomenuti planet svoju čarobnu azurnu plavu boju ima zbog silikata u užarenoj atmosferi. Ta vrelina uzrokuje isparavanje čestica silikata koje postaju vrlo sitne kapi rastopljenog stakla. Razlika u temperaturi između dvije strane ovog planeta je više stotina stupnjeva, dakle, prisutne su jake atmosferske turbulencije i ekstremno snažni vjetrovi. U strahovitim naletima vjetrova, koji pušu brzinom oko 7 250 km/h, rastopljeni silikati padaju na planet poput kiše, a pritom dolazi do raspršivanja plave svjetlosti.

(iz časopisa UFO)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s