Povremeno se događaju poplave ili druge katastrofe…

I BI SVEMIR…

Ili, povremeno se događaju poplave ili druge katastrofe koje bi svaki put iznova vratile ljudsku rasu natrag na početak civilizacije!

O početku svemira se, naravno, već dugo govori. Prema određenom broju ranih kozmologija iz židovske, kršćanske ili muslimanske tradicije, svemir je počeo postojati prije određenog i ne tako davnog vremena. http://www.augustiniani.cz/sites/default/files/pictures/spiritualita.jpg?1299234949Jedan od argumenata u prilog takvom početku bio je osjećaj da je nužno imati početni uzrok kojim bi se objasnilo postojanje svemira.

Drugi je argument predložio Sv. Augustin u svojoj knjizi Božji grad. On ističe da civilizacija napreduje, i mi se sjećamo tko je zaslužan za određeni napredak ili je razvio određenu tehnologiju. Prema tome ni čovjek, a tako vjerojatno niti svemir, nisu mogli biti tu čitavo vrijeme. U suprotnom bismo napredovali više nego što je to slučaj.

http://www.hrvatski-dom.hr/portal/wp-content/uploads/2014/05/poplava1-300x200.jpg

Kao doba stvaranja svemira Sv. Augustin je prihvaćao vrijeme oko 5 000. godina prije Krista, a u skladu s Knjigom postanka. Zanimljivo je spomenuti kako to vrijeme nije veoma udaljeno od kraja zadnjeg Ledenog doba, oko 10 000 godina prije Krista, kad je civilizacija zaista započela. Aristotelu i većini drugih grčkih filozofa, s druge strane, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Platon-2.jpg/250px-Platon-2.jpgnije se osobito sviđala zamisao o stvaranju jer je zahtijevala previše božanske intervencije. Oni su stoga vjerovali da ljudska vrsta i svijet postoje, i postojat će zauvijek. Oni već jesu razmotrili argument o napretku, opisan maloprije i na njega odgovorili govoreći da su se povremeno događale poplave ili druge katastrofe koje bi svaki put iznova vratile ljudsku rasu natrag na početak civilizacije!

Dok je većina ljudi vjerovala u esencijalno statičan i nepromjenjiv svemir, pitanje o tome je li on imao početak zaista je pripadalo metafizici ili teologiji. U jednom i u drugom slučaju, čovjek se mogao pouzdati u ono vidljivo. Ili je svemir postojao oduvijek, ili je pokrenut u nekom određenom trenutku u vremenu, ali na takav način da se čini kao da doista postoji oduvijek. No, 1929. godine Edwin Hubble iznio je ključno zapažanje da se udaljene zvijezde, kamo god pogledali, kreću brzo u smjeru od nas. Drugim riječima, svemir se širi. To znači da su u ranija vremena objekti moralo biti bliže jedni drugima. U stvari, činilo se kako je postojalo vrijeme, prije nekih 10 ili 20 tisuća milijuna godina, kada su svi objekti bili doslovno na istom mjestu.

http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201004/7207/teorija-velikog-prask.jpgTo je otkriće pitanje o početku svemira konačno dovelo u područje znanosti. Hubbleova opažanja sugerirala su kako je postojalo vrijeme zvano Veliki prasak, kada je svemir bio infinitezimalno malen, i prema tome, beskonačno gust. Ako su tome vremenu prethodili neki događaji, oni ionako ne bi mogli imati utjecaja na ono što se zbiva u sadašnjosti. Njihovo postojanje može se ignorirati, jer ne bi imalo uočljive posljedice.

Moglo bi se reći kako je vrijeme započelo s Velikim praskom, u smislu da ranija vremena naprosto ne možemo definirati. Valja naglasiti da je taj početak u vremenu veoma različit od onoga o kojem se razmišljalo prije toga. U nepromjenljivom svemiru, početak u vremenu je nešto što je moralo uvesti neko biće koje se nalazi izvan svemira. Nema fizičke nužnosti za početak! Moguće je zamisliti da je Bog stvorio svemir u doslovno bilo kojem trenutku u prošlosti. S druge strane, ako se svemir širi, možda postoje fizički razlozi za postojanje početka? I dalje se može vjerovati da je Bog stvorio svemir u trenutku Velikog praska. Mogao ga je stvoriti i kasnije, ali tako da izgleda kao da je postojao Veliki prasak. No bilo bi besmisleno pretpostaviti da je stvoren prije Velikog praska. Svemir koji se širi ne isključuje Tvorca, ali postavlja ograničenja u pogledu toga kada je On mogao obaviti taj posao?!

http://www.nadbiskupija-split.com/katehetski/kateheze/poucne_price/slika/Bog_Otac_Stvoritelj.jpg

(iz knjige Teorija svega; podrijetlo i sudbina svemira,
autora Stephena Hawkinga)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s