Prvobitno Sunce je bilo znatno slabije nego danas!

Čeka li nas ledeno doba ili nesnosne vrućine, a moguće i stalne poplave, sve do – velikog potopa?!

Ključna točka u toj teoriji porijekla planeta jest, naravno, polagana rotaciona brzina Sunca. Vidjeli smo da je ova polagana brzina rotacije objašnjena nastankom i postojanjem planeta. Ako želimo znati koliko drugih zvijezda osim Sunca, također imaju planetarne sustave, bilo bi prirodno da razmotrimo koliko mnogo zvijezda polagano rotira. Smatramo da stvarno sve zvijezde malih masa imaju takve sustave, jer sve one polagano rotiraju. Njihov broj u Mliječnom putu iznosi oko 100 milijardi. Zato naš zaključak ukazuje da postoji vjerojatno oko 100 tisuća milijuna planetarnih sustava unutar naše galaktike.

Ovom zapanjujućem zaključku možemo dodati jedno zapanjujuće pitanje. Jesu li uvjeti koji su potakli život ovdje na Zemlji, na neki način osobitost Sunčeva sustava, ili se oni mogu smatrati sasvim uobičajenima i za onih 100 tisuća milijuna slučajeva? Na prvi pogleda izgleda da je potrebno mnogo posebnih zahtjeva za opstanak života, ali će ovo razmatranje razbiti takvo gledanje na problem, koje je posljedica našeg neznanja.

Uzmimo, na primjer, udaljenost Zemlje od Sunca. Na prvi pogled izgleda da je posebno prilagođena da daje ispravnu temperaturu za biološke pojave ovdje na Zemlji. Kakva je slučajnost da se planet nalazi na pravoj udaljenosti od svog roditelja zvijezde? U stvari, slučajnost je sasvim velika, jer centralna zvijezda nema stalan sjaj. Vidjeli smo da zvijezde sa starošću postaju svjetlije, tako da planet koji je bio u četku predaleko od centralne zvijezde, može kasnije dobiti potrebnu temperaturu za razvoj života. Ovo se upravo dogodilo na Zemlji. Prvobitno Sunce je bilo znatno slabije nego danas. Kroz cijelu povijest Zemlje sjaj Sunca se povećavao za 5 posto od svog prvobitnog sjaja. Prvobitno Zemlja nije bila prehladna da spriječi mogućnost života, ali je njena temperatura morala sigurno biti znatno ispod optimalne vrijednosti.

Nadalje, situacija u pogledu kemije planeta, to se vidi sada, nije bila nebitna. Mali stjenoviti i željezni planeti, poput Zemlje i Venere, uvijek će se nalaziti u unutarnjem pojasu svakog planetarnog sustava iz istog razloga. Ugljik, dušik i kisik uvijek će biti prisutni među prvobitnim planetskim plinovima, jer su ti elementi nađeni u svakoj zvijezdi. Dušik se vjerojatno kondenzirao u materijal iz kojeg se Zemlja formirala kao amonijev klorid; kisik je bio sadržan u vodi; ugljik je vjerojatno dobiven iz ugljičnog monoksida. Možda je najodlučniji detalj stanja ovdje na Zemlji količina vode u oceanima. Ovo je samo mali dio cjelokupne mase Zemlje, a da je taj dio samo malo veći, cijela bi površina Zemlje bila poplavljena. Ovo vjerojatno ne bi zaustavilo pojavljivanje života; ono bi samo zaustavilo prebacivanje života iz mora na kopno. Koliki je iznos vode na površini Zemlje dovoljan za ovaj slučaj, ne znamo. Zamršeni detalji kondenzacije planeta još su nepoznati. Osim toga, moguće je da postoje velike količine vode unutar Zemlje. Ako je to tako, ako postoji gruba proporcionalnost između vode i iznosa kontinentalnih stijena, tada može dio stijenja doći iznad nivoa vode. Zbog toga bi nužno morali postojati oceani i kopno. U tom slučaju bi nestala i posljednja koincidencija, potrebna za razvitak života na Zemlji.

Već smo vidjeli da su astronomi aktivni istraživali problem oceana na Veneri, koja je slična po masi, veličini i kemijskom sastavu Zemlje. Ako bi odgovor bio da, tada bi postojala velika vjerojatnost da golem broj planeta unutar naše galaktike ima uvjete da održava život kakav je ovdje na Zemlji.

(iz knjige Astronomija,
autora Fred Hoyle-a)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s