Svemir, ta – “bezgranična i krhka igračka” koju je stvorio sam Bog!?

SVA PITANJA I ODOGOVORI KOJA VAS ZANIMAJU U SVEZI NASTANKA SVEMIRA I OPĆE TEORIJE RELATIVNOSTI, DIREKTNO OD – STEPHENA HAWKINGA

Ili, svemir, ta – “bezgranična i krhka igračka” koju je stvorio sam Bog!?

http://www.zvjezdarnica.com/ps_photo/1191772289/normal_1193174161.jpg

Ta slika svemira koji je započeo kao vrlo vruć, te se hladi i širi u skladu je sa svim dokazima dobivenim opažanjem. Ipak, ona brojna važna pitanja ostavlja bez odgovora. Prvo, zašto je rani svemir bio toliko vruć?

Drugo, zašto je svemir na velikoj skali tako jednolik – zašto izgleda jednako bez obzira na to s koje točke i u kojem ga smjeru gledali?

Treće, zašto je svemir započeo toliko blizu kritičnoj brzini širenja, upravo tolikoj da umalo izbjegne rekolaps? Da je brzina širenja u prvoj sekundi nakon Velikog praska bila manja samo za jedan kroz stotinu tisuća milijun, svemir bi bio rekolabirao, prije nego što bi uopće dosegao svoju sadašnju veličinu.

http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201004/7207/teorija-velikog-prask.jpg

S druge strane, da je brzina širenja u toj sekundi bila jednako toliko veća, svemir bi se proširio do te mjere da bi sada zapravo postao prazan.

Četvrto, unatoč činjenici da je svemir tako jednolik i homogen kad se gleda u cjelini, on sadrži lokalne nakupine kao što su zvijezde i galaksije. Za njih se smatra da su se razvile od malih nejednakosti u gustoći ranog svemira, koja je varirala od jedne regije do druge. Koje je porijeklo tih fluktuacija u gustoći? http://cdn-static.rtl-hrvatska.hr/image/7548021ffdd6aedd017316f5fd1c61b2_gallery_single_view.jpg?v=18Opća teorija relativnosti sama za sebe ne može objasniti te pojave ni odgovoriti na ova pitanja. To je stoga, jer ona pretpostavlja da je svemir započeo s beskonačnom gustoćom u singularnosti Velikog praska. Pri singularnosti, opća relativnost i svi drugi zakoni fizike se slamaju. Ne može se predvidjeti što bi izašlo iz singularnosti. Kako sam ranije objasnio, to znači da iz teorije možemo mirno izbaciti sve događaje koji su prethodili Velikom prasku, jer oni ne bi imali učinka na ono što mi promatramo. Prostor-vrijeme bi imao granicu-početak s Velikim praskom. Zašto bi svemir započeo s Velikim praskom upravo na takav način da dovede do stanja koje vidimo danas? Zašto je svemir toliko jednolik i kako to da se širi upravo tolikom brzinom da izbjegne rekolaps? Bolje bismo se osjećali u vezi s tim kad bismo mogli pokazati da je priličan broj različitih inicijalnih konfiguracija mora biti razvijen da bi proizveo svemir kakav mi vidimo.

http://radioliberum.com/wp-content/uploads/2013/01/upitnik.jpgU tom slučaju, svemir razvijen iz neke vrste slučajnih inicijalnih uvjeta trebao bi sadržati brojne regije koje izgledaju ovako kako ih vidimo. Mogle bi također postojati regije koje su veoma drugačije. Međutim, te regije vjerojatno ne bi bile prikladne za formiranje galaksija i zvijezda. One su osnovni preduvjet za razvitak inteligentnog života, barem ovakvog kakvog poznajemo. Stoga, te regije ne bi sadržavale nikakva bića koja bi uočila da su one drugačije.

http://www.mojesunce.com/slike/naslovne/naslovna266.jpgKad razmišljamo o kozmologiji, moramo uzeti u obzir selektivno načelo prema kojemu živimo u regiji svemira pogodnoj za inteligentni život. Ta prilično očita i elementarna okolnost katkad se naziva antropocentričnim načelom. Pretpostavimo, s druge strane, da je inicijalno stanje svemira moralo biti ekstremno pažljivo odabrano kako bi dovelo do nečeg kao što je ovo što vidimo oko sebe. U tom bi se slučaju smatralo nevjerojatnim da svemir sadrži i jednu regiju u kojoj se život može pojaviti.

U modelu vrućeg Velikog praska koji sam ranije opisao, u ranom svemiru nije bilo dovoljno vremena da se vrućina izlije iz jedne regije u drugu. To znači da su različite regije svemira morale započeti s točno istom temperaturom, http://www.lifeconnect.hr/photos/0000/0889/373905_f520_medium.jpgs obzirom na činjenicu da mikrovalna pozadina ima istu temperaturu u kojem god smjeru je mi mjerili. Također, početna brzina širenja morala je biti izabrana veoma precizno da svemir do sada ne bi rekolabirao. To znači da je inicijalno stanje svemira svakako moralo biti veoma pažljivo odabrano, ako je točan model vrućeg Velikog praska. Bilo bi veoma teško objasniti zašto je svemir trebao početi baš na takav način, osim u slučaju da to jest djelo Boga koji je namjeravao stvoriti bića poput nas.

 

(iz knjige Teorija svega,
autora Stephena Hawkinga)

Jedan odgovor na Svemir, ta – “bezgranična i krhka igračka” koju je stvorio sam Bog!?

  1. Manuela napisao:

    Bez Boga nebi bilo ničega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s