Vodomjeri na daljinsko očitanje: između korisnog i konformističkog!

Voda, vodi, vode, oj vodo!

Ovaj članak pisan je s namjerom da se svakome tko se koristi vodom iz vodovoda, a takvih osoba kod ima više od 90 posto pokuša približiti novi sustav očitanja brojila potrošnje vode, a sve u svrhu zaštite i prava potrošača. Kako sve novine posebice kod nas nailaze na otpor kako građana tako i institucija portal ZMUSK prvi “probija led” u nadi da će čitateljima postati jasno o čemu je riječ? O kakvim to vodomjerima na daljinsko upravljanje, koja je njihova funkcija i uloga, kolika isplativost u njihovo ulaganje i zašto je ovakav način očitanja potrošnje vode već zastarjeli i može izdržati još jednu ili dvije generacije, najviše. No, kako se kod nas sve radi stihijski, odnosno, doslovce “drži vodu dok majstori odu” ili od “izbora do izbora” nama preostaje jednino da “držimo palčeve” da ovaj napredan projekt saživi kako u Hrvatskoj tako i da se uspije kao hrvatska inovacija probiti na europsko tržište i osvojiti ga. Kako pak nitko nije prorok u vlastitu selu, posebice ne kod nas, tvrtki kojoj nam nije bila namjera reklamirati je, ali smo je zbog njezina proizvoda morala često navoditi možemo poželjeti samo puno izdržljivosti, ustrajnosti u upornosti na novom projektu koji bi “jednog dana” ipak mogao naći svoje mjesto u brojnim domaćinstvima u Hrvatskoj i ostalim europskim državama ili državama bivše Jugoslavije.

Na tržištu postoje sistemi daljinskog očitavanja raznih vrsta brojila, ali je za njihovo uvođenje potrebno izvršiti zamjenu ili nadogradnju postojećih brojila, na način da se osnovnom mehanizmu brojila dodatno ugradi impulsni izlaz kojeg prepoznaje induktivni, kapacitivni ili magnetni čitač.

-Navedena tehnologija dodatnih uređaja pokazuje osjetljivost prilikom korištenja u okolini s prisustvom vlage, temperaturnih promjena, te jakih električnih ili magnetskih polja u blizini brojila. Nadalje takvi uređaji moraju biti atestirani, kako bi se osigurala njihova pouzdanost u očitavanju, a za komparativni uvid u stanje očitanja potreban je posjet mjernom mjestu – kazat će nam Zoran Đurić, djelatnik Legitterusa.

Tvrtka Legitterus razvila je skup tehnologija za daljinsko očitavanje brojila koje se sastoje od specijalne digitalne kamere u vodonepropusnom prozirnom kućištu, uređaja za prijenos podataka te centralne procesne jedinice koja softverski obrađuje očitane podatke i prevodi ih u format prikladan za daljnju digitalnu obradu.

-Uređaj omogućuje daljinsko i automatizirano očitavanje različitih alfanumeričkih podataka s pokazivača na različitim vrstama uređaja, vodomjera, plinomjera, mjerila utroška toplinske i električne energije. Načinom očitanja i procesiranja podataka omogućava osim samog preuzimanja podataka o potrošnji odnosno stanju očitanja, prijenos vizualne informacije u obliku slike očitanja čime je omogućeno dokumentiranje početnog i završnog stanja u periodu očitavanja koje se može koristiti kao dokaz vrijednosti očitanja i prilog ispostavljenom računu, kao i za vizualni komparativni nadzor očitanja bez potrebe izlaska na mjesto očitanja. – objašnjava nadalje Đurić.

-Ugradnja uređaja za daljinsko očitavanje ne zahtijeva zamjenu postojećih brojila, već se ugrađuje na postojeća, bez utjecaja na njihovu funkciju, te omogućava korištenje uređaja koji već posjeduje tipsko odobrenje nadležne mjeriteljske institucije, bez narušavanja integriteta brojila čime se ne gubi valjanost tipskog odobrenja. – govori Đurić.

Tvrtka Legitterus je na osnovi gore opisane tehnologije razvila je objedinjenu uslugu daljinskog očitanja (vodomjera, plinomjera, strujomjera), obradu podataka, obračun potrošnje, izdavanje računa, a razvili smo i poseban i inovativan način naplate za loše platiše bez blokade i ovrha.

– Ova usluga omogućuje kupcu plaćanje stvarne potrošnje na mjesečnoj razini, kao i kontrolu potrošnje. Kupac dobiva dokaz očitanja u vidu fotografije svog mjerača s njegovom GPS pozicijom i točnim vremenom očitanja. Kupac je u mogućnosti kontrolirati svoju potrošnju i slanjem zahtjeva za izvanredno očitanje putem interneta ili SMS porukom. Usluga Legitterus za kupca znači i veću sigurnost jer naš sustav omogućuje automatsko detektiranje povećane potrošnje, o čemu se kupac, kao i distributer izvješćuju na dogovoren način. Sustav Legitterus za očitanje plinomjera opremljen je i detektorom curenja plina.- objašnjava Đurić.

Pored usluge daljinskog očitanja, sustav Legitterus pruža i niz dodatnih usluga distributeru vezanih uz kontroli sistema distribucije, detekciju gubitaka (curenja) i smanjenje troškova poslovanja.

– Za sad niti jedno domaćinstvo u Hrvatskoj nije opremljeno našim sustavom, jer se radi o nečem novom što je još u fazi pregovaranja s distributerima. Nažalost građani ne samo da nisu upoznati s našim sustavom, već nisu upoznati niti sa odredbma EU vezanim za distribuciju vode, i zaštitu potrošača.- ističe Đurić.

– Očitanje i obračun potrošnje vode nije unificirano riješen u zemljama EU, ali postoje direktive Evropske komisije i stalno se donose nove. U svakom slučaju, a posebno u vezi zaštite potrošač, građani EU plaćaju samo za stvarno potrošenu vodu, a gubitci u sustavu su na trošak distributera. U pojedinim zemljama distributer nema pravo očitanja potrošnje, već to rade posebne licencirane tvrtke. Tehnologija tvrtke Legitterusje jedinstvena i zasad nije raširena izvan Hrvatske. U EU postoji niz sustava za daljinsko očitane, no oni svi, za razliku od sustava Legitterus, zahtijevaju velika ulaganja u infrastrukturu distributera. – govori Đurić.

Sustav Legitterus ne nudi vodomjere, već uslugu daljinskog očitanja (vodomjera, plinomjera, strujomjera), obradu podataka, obračun potrošnje, izdavanje računa i naplatu.

Prednosti našeg sustava su:

  • Ugradnja uređaja za daljinsko očitavanje Legitterus ne zahtijeva zamjenu postojećih brojila, već se ugrađuje na postojeća, bez utjecaja na njihovu funkciju, te omogućava korištenje uređaja koji već posjeduje tipsko odobrenje nadležne mjeriteljske institucije,  bez narušavanja integriteta brojila čime se ne gubi valjanost tipskog odobrenja.
  • Sustav Legitterus omogućava kontrolu sustava distribucije i detekciju curenja.
  • Sustav Legitterus ne zahtijeva od distributera kupovinu softvera niti dodatne opreme, plaćanje licenci, niti ulaganje u održavanje sustava.
  • Sustav Legitterus osigurava dokaz očitanja kupcu (slika njegovog vodomjera, na početku i na kraju perioda za koji se vrši očitanje, s točnom GPS pozicijom istog, datumom i vremenom očitanja)
  • Sustav Legitterus osigurava kupcu plaćanje stvarno potrošene vode na mjesečnoj razini i kontrolu potrošnje.- naglasio je Đurić.

– Nažalost u sustav distribucije vode u Hrvatskoj nije ulagano godinama, te je isti opterećen nizom tehnoloških i organizacijskih problema. Promjene kojima je taj sustav danas izložen, kako razvojem tehnologije tako i usvajanjem novih propisa i uredbama EU distributerima stvara niz većih i manjih problema. Ovakva situacija neminovno generira otpore prema promjenama i stvara osjećaj nesigurnosti kod zaposlenika.- ističe Đurić.

-Sustav Legitterus zasniva se na specijalno razvijenoj kameri koja omogućava da se snimi stanje alfanumeričkog brojčanika, nakon čega se informacija u vidu digitalnog zapisa prenosi do centralne procesorske jedinice koja softverski obrađuje digitalni foto zapis i generira alfanumerički podatak o stanju brojila koji se prenosi dalje do odgovarajućeg uređaja radi daljnje obrade i arhiviranja.- govori Đurić.

-Tvrtka Legitterus danas provodi više pilot projekata u nekoliko vodovoda u Hrvatskoj, i u pregovorima smo s više distributera o implementaciji našeg sustava. Ulaskom Hrvatske u EU morat će se prilagoditi i sustav distribucije i zaštite voda, potrebna ulaganja u cjelokupni sustav su za distributere enormno visoka i zahtijevaju značajan vremenski period za implementaciju, dok sustav Legitterus cijeli postupak čini financijski prihvatljivim i tehnički lakše izvedivim. Tvrtka Legitterus planira svoju uslugu ponuditi svim distributerima vode, plina i el. Energije ne samo u Hrvatskoj već i na globalnoj razini. Trenutno pregovaramo s nekoliko tvrtki koje imaju licence za očitanje vodomjera u Italiji i s nekoliko tvrtki u Austriji. Područje bivše YU nam je svakako zanimljivo, ali je tamo neophodno napraviti prilagodbu propisa i zakonskih rješenja prema odredbama EU.- govori Đurić.

– Ušteda korištenjem usluge Legitterus je višestruka. Kupcu omogućava plaćanje samo onog što je stvarno potrošio, mogućnost da kontrolira svoju potrošnju, nadzor nad nepredviđeno velikim utroškom protoka uslijed oštećenja instalacija ili zbog zlouporabe. Distributeru omogućuje znatne uštede u cijeni očitanja, obračunu, izdavanju računa i naplati. Omogućuje kontrolu sustava (detekcija curenja), mapu potrošača s točnom GPS pozicijom svakog pojedinog vodomjera, praćenje stanja na zahtjev ili unaprijed programiranim intervalima, precizno i brzo očitavanje stanja brojača u otežanim vremenskim uvjetima i nepristupačnosti lokacije mjernog mjesta.

Cijeli sustav Legitterus je osmišljen, izrađen i testiran u Hrvatskoj. Sustav je patentiran i predstavlja Hrvatski proizvod. – ističe Đurić.

– Korištenjem usluge Legitterus kućanstva ne trebaju investirati u nove vodomjere, već samo plaćaju uslugu, a istu plaćaju i do sada kroz račun za potrošnju vode. Sustav Legitterus ne mijenja postojeću infrastrukturu, pa time nužno niti ne rješava probleme koji su nastali kao  ostavština bivšeg sustava i postojećih rješenja. U slučaju da stanari, u zgradama koje nemaju vodomjere za svaki pojedini stan, ugrade kontrolne vodomjere u svojim stanovima (na tržištu postoji više primjenjivih rješenja) tvrtka Legitterus nudi uslugu daljinskog očitanja, obrade podataka, razdvajana potrošne po pojedinim stanovima, otkrivanje razlike između očitanje potrošnje na centralnom vodomjeru očitanja potrošnje stanara u svrhu detekcije kvarova i zloupotrebe. Za ovaj postupak je potrebno da stanari zgrade putem svog predstavnika ugovore uslugu s tvrtkom Legitterus.- objašnjava Đurić.

– Legitterus je nastao kao odgovor na zakonska rješenja u RH i direktive EU i u potpunosti je u skladu s istima. Ovdje se radi o nizu zakonskih i drugih odredbi i propisa vezanih za distribuciju i zaštitu voda, tako i za zaštitu prava potrošača. – zaključio je Đurić.

Jedan odgovor na Vodomjeri na daljinsko očitanje: između korisnog i konformističkog!

  1. Branko Pribanić napisao:

    Lijepo bi Vas molio kontakt, nas petero stanara smo zainteresirani za Vašu uslugu.
    Lp.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s