Zašto duša dolazi u materijalni svijet?

Materijalna energija može djelovati samo kada je u dodiru s duhovnom energijom!
Ili, zašto duša dolazi u materijalni svijet?

Prema zaključku vedskih spisa kozmičku kreaciju vidljivu očima uvjetovane duše svojim posebnim energijama uzrokovala je Apsolutna Istina, Bog. S druge strane, ateisti nakon razmatranja zaključuju kako je uzrok kozmičke kreacije materijalna priroda. Energija Apsolutne Istine ispoljava se na tri načina: kao duhovna, materijalna i rubna energija. Materijalna priroda može djelovati samo kada dođe u dodir s duhovnom energijom. Zbog toga privremeno materijalne kreacije izgledaju aktivne. U uvjetovanom stanju. Živa bića koja pripadaju rubnoj energiji spoj su duhovne i materijalne energije. Rubnom energijom izvorno upravlja duhovna energija, ali bića pod upravom materijalne energije od pamtivijeka lutaju u zaboravu koji prožima materijalni svijet.

Uzrok uvjetovanog stanja zlouporaba je osobne duhovne nezavisnosti jer ona odvaja živo biće od društva duhovne energije. No kada živo biće milošću Boga ili Njegovog čistog bhakte postane prosvijetljeno i sklono tome da oživi svoj izvorni položaj služenja s ljubavlju, nalazi se na najpovoljnijoj razini vječnog blaženstva i znanja. Rubna jiva, ili biće, zloupotrebljava svoju nezavisnost i osjeća odbojnost prema stavu vječnog služenja kada nezavisno misli da nije energija već energetik. Ovo pogrešno shvaćanje vlastitog postojanja vodi ga do stava vladanja nad materijalnom prirodom.

Materijalne priroda izgleda potpuno suprotno od duhovne energije. Činjenica je da materijalna energija može djelovati samo kada je u dodiru s duhovnom energijom. Božja energija izvorno je duhovna, ali može djelovati na različite načine. Spomenimo primjer električne energije koja može hladiti ili grijati očitujući se na različite načine. Materijalna energija duhovna je energija prekrivena oblakom iluzija ili maye. Stoga ne može sama djelovati. Vishu ulaže Svoju duhovnu energiju u materijalnu energiju koja tada može djelovati, kao što željezo može djelovati poput vatre kada se usije u vatri. Materijalna energija može djelovati samo kada je opunomoći duhovna energija.

Kada je prekriveno oblakom materijalne energije, živo biće, koje je također duhovna energija Vishnua, zaboravlja djelatnosti duhovne energije i smatra kako je sve što se događa u materijalnoj kreaciji čudesno. Ali osoba koja predano služi u potpunoj svjesnosti Bogu i koja je stoga već utemeljena u duhovnoj energiji može shvatiti kako materijalna energija nema nezavisnu moć – sva djelatnost odvija se zahvaljujući duhovnoj energiji. Materijalna energija koja je iskrivljeni oblik duhovne energije, sve predstavlja na iskrivljen način uzrokujući tako zablude i dvostranosti. Znanstvenici i filozofi uvjetovani obmanom materijalne prirode pretpostavljaju kako materijalna energija djeluje automatski i zato su frustrirani, poput obmanute osobe. Nitko ne može postići uspjeh u razumijevanju izvornog uzroka kreacije iznošenjem teorija koje stvara materijalna energija. Takav pokušaj posljedica je neznanja. Materijalna energija Vishnua naziva se maya, ili iluzija jer djelujući na dva načina (osiguravajući materijalne elemente i uzrokujući materijalnu kreaciju) čini uvjetovanu dušu nesposobnom da shvati pravu istinu o kreaciji. Međutim, kada se živo biće oslobodi uvjetovanog života materije, može shvatiti dvije različite djelatnosti materijalne prirode – prekrivanje i zbunjivanje.

(iz knjige Vedska kozmologija, hijerarhija svemira,
autora Krunoslava Đurđevića)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s