Žene među zvijezdama!

Ili, prva profesorica na Harvardu koja je i prva pretpostavila da su vodik i helij glavni sastojci svemira!

 

Cecilia Payne – Gaposchkin

Nakon slušanja predavanja koja je na sveučilištu u Cambridgeu držao Arthur Eddington, Cecilia Payne odlučila je postati astronom. Godine 1923. napušta Englesku i odlazi na Opservatorij sveučilišta Harvard gdje surađuje s Harlowom Shampleyem.

Nakon što je ustanovila vezu između zvijezdine temperature i njezina tipa ili spektralnog razreda, utvrdila je da su zvijezde glavnog niza gotovo u potpunosti građene od vodika i helija. Godine 1934. udala se za Sergeja Gaposchkina i zajedno s njim radila na fotografskom povezivanju promjenjljivih zvijezda koje se danas rabe za mjerenje udaljenosti najudaljenijih galaktika. Godine 1956. postala je prva profesorica na Harvardu.

 

Henrieta Leavitt

Američka astronomkinja koja je se bavila fotografskim mjerenjem sjaja zvijezda!

Leavittova je radila na opservatoriju Hravradskog sveučilišta u Massachusettsu i bavila se fotografskim mjerenjem sjaja zvijezda. Mnogo je godina proučavala cefeide – zvijezde čiji se sjaj pravilno mijenja – u Magellanovim oblacima.

Godine 1912. otkrila je da su zvijezde s duljim periodom sjajnije, pa se određivanjem duljine perioda iz prividne i apsolutne magnitude može izračunati stvarna udaljenost zvijezde. To je dovelo do otkrića da su Magellanovi oblaci udaljeni oko 100 tisuća svjetlosnih godina i da su male galaktike izvan naše Mliječne staze.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s