Znanstvenik kao – svećenik!?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Stephen_Hawking.StarChild.jpg/240px-Stephen_Hawking.StarChild.jpgGledajući na razvoj fizike nakon Newtona možemo promatrati nastojanje da se odrede granice znanosti. Dio tog procesa bilo je uplitanje znanstvenih metoda u područja koja su tradicionalno pripadala metafizici ili religiji. U ovom sukobu Hawkingov izraz “spoznati um Boga” samo je jedan primjer graničnog narušavanja. Ali igrajući na kartu Boga Hawking je lukavo potaknuo vlastitu popularnost, izravno se pozivajući na privlačnost koju u javnosti ima znanstvenik kao-svećenik.

Nisam religiozan čovjek, ali znam dovoljno o kršćanstvu da bih razumio da je “spoznavanje uma Boga” u najboljem slučaju besmisleno, a u najgorem bogohulno, ako se promatra u kontekstu te religije. Ali samog Hawkinga često su citirali kako govori da ne u vjeruje u išta što bi sličilo kršćanskom Bogu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Priests_rome.jpg/220px-Priests_rome.jpgDoista, u njegovom poimanju svijeta bez granica (te stoga bez početka i bez kraja) koji je opisan u svim svojim aspektima jednom matematičkom “teorijom svega” uopće nema mjesta za Stvoritelja. Hawking ipak vjeruje da će teorija svega, kada (ako) bude otkrivena, objasniti “ima li svemir značenje i koja je naša uloga u njemu”. Smatra da je moguće nadomjestiti religiju i metafiziku matematičkom teorijom u kojoj su kodirani svi zakoni prirode.

Međutim, filozofska pitanja o svemiru neizbježno će uključivati i neka na koja se ne može odgovoriti u okviru matematike. Možda će tek kada se postavi teorija svega fizičari shvatiti da ona taj problem ne može riješiti. Tada će, možda, kozmolozi početi istraživati metafizičke temelje svog polja interesa bolje nego što su dosad činili.

(iz knjige Hawking i um Boga, autora Petera Colesa)

http://www.pticica.net/slike/fotogalerije/5/beskonacnost-90.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s