Stiglo je proljeće….

Piše:    dr.sc.Tatjana Šoban,
dr.med.vet.

Stiglo je proljeće, priroda se budi, psići veselo trčkaraju po livadama. S buđenjem prirode, bude se i nametnici koji mogu pokvariti sreću i veselje provođenja vremena u prirodi. Tu prvenstveno mislim na buhe i krpelje, najčešće pseće i mačje nametnike, koji zadaju najviše muke našim ljubimcima i njihovim vlasnicima.

Buhe često izazivaju alergiju kod pasa i mačaka. Proteini iz njihove sline su jaki alergeni, pa pas ili mačka mogu imati simptome alergije tjednima nakon jednog uboda. Pri tome simptomi nužno ne moraju biti klasično češanje i promjene na koži, već prekomjerno punjenje perianalnih vrećica, česte upale ušiju, upale očiju, lizanje šapica i slično. Drugi problem kod buha je da su one strašno tvrdokorne i teško ih se riješiti kada jednom infestiraju kuću ili stan. Krpelji pak, ako su zaraženi, mogu prenijeti neke bolesti.

Najopasnija i ujedno najčešća bolest na našim područjima je piroplazmoza (babezioza) pasa, uzrokovana protozoima iz roda Babesia. Oni se prenose ubodom krpelja koji neko vrijeme mora sisati krv, a parazitiraju u crvenim krvnim tjelešcima (eritrocitima) i izazivaju njihov raspad. Posljedično, životinja postaje slabokrvna(anemična), umorna je, može imati tamnocrvenu mokraću (zbog krvarenja), apatična je, ne jede, ima povišenu temperaturu… No treba imati na umu da piroplazmoza ne mora imati ovako tipičnu sliku kod svakog psa. Piroplazmoza je izlječiva, ako se kod veterinara dođe na vrijeme, no mogu se pojaviti i komplikacije bolesti (zatajivanje bubrega, autoimuna hemolitička anemija i dr) kada je liječenje puno teže i duže, često, na žalost,sa smrtnim ishodom.

Zbog svega ovoga, veoma je važno da vlasnici imaju na umu važnost zaštite svojih ljubimaca od vanjskih nametnika i to redovito, svaki mjesec, čak bez obzira na godišnje doba. Postoji niz preparata od ogrlica do ampula, u najnovije vrijeme i tableta, koji štite vašeg ljubimca od vanjskih nametnika. Ne zaboravite zaštititi vaše ljubimce, kako bi i vi i oni neometano uživali u blagodatima proljeća!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s