Abeceda seksualnosti: Erotska nam dimenzija izmiče, hlapi iz naših seksualnih života!?

Ili, umjesto žudnje koja znači putovanje, ritual i pripremu – iščekivanje, dolazi instant, brzi seksualni užitak!?

Ponekad je nešto potrebno pročitati dva puta. Ne zato što je loše ili zakučasto napisano, već zato što nisu sve ideje o životu jednostavne! Naravno, i vi i ja znamo da rijetko tko ima volju i strpljenja za takvo čitanje. Neću, dakle, spominjati Freuda i Reicha koji su, svaki na svoj način, povezivali seksualnost i smrt. Izbjeći ću i raspravu o tome što poznati francuski izraz koji orgazam izjednačuje s “malom smrću” zapravo želi reći-osim da postoje žene za koje orgazam ne dolazi češće od prestupne godine.

Premda u povezivanju seksa i smrti ne nalazim nikakav intelektualni šarm, želio bih vam ispričati o jednom smrtnom slučaju koji je povezan sa seksom. Jednom davno, gledao sam crtani film o usamljenom muškarcu koji je, kupujući u supermarketu, naišao na konzervu na kojoj je pisalo Seks. Bojažljivo ju je stavio u kolica i krenuo prema blagajni. Kada ju je otvorio u polupraznoj sobi, rezultat je bila eksplozija boja i svjetlosti. Skriven od naših očiju, uronjen u stari naslonjač, muškarac je ispustio duboki udah zadovoljstva i nakon nekoliko trenutaka, odjurio po još dvije konzerve. Potom po deset novih, da bi ih uskoro kupovao na kutije. Sve dok se jednog dana nije dogodila tragedija. Tog dana, iskliznuvši mu iz ruke na samom vrhuncu užitka, netom se otvorena konzerva otkotrljala prema gomili praznih konzervi, visokoj do stropa. Slijedio je jedva čujan udarac i improvizirani je zid brzopleto odloženih konzervi popustio strmoglavivši se na muškarca u naslonjaču. Smrt je nastupila trenutačno. Prilikom nesreće jedna od konzervi dokotrljala se do samog ruba ekrana. Na njezinu se dnu sada moglo pročitati upozorenje proizvođača otisnuto sitnim slovima: Previše seksa može ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

Prije nešto više od stotinu godina, bilo je liječnika koji su smatrali kako muškarac može podnijeti najviše 10 tisuća ejakulacija, nakon čega prestaje biti sposoban za “obavljanje bračnih dužnosti”. Drugim riječima, ako si rano počeo, rano ćeš i u mirovinu. I trebalo je proći dosta vremena dok je postalo jasno kako je štedljivost loša seksualna strategija. Danas znamo da seks ne narušava zdravlje, već je to prije slučaj s njegovim izostankom. Čini se, štoviše, da redovit seksualni život nema samo zdravstveno koristi već je svojevrsna garancija seksualne dugovječnosti. Kakve onda veze ima seks sa smrću?

Konzerva koja se šišteći otvara nakon što ste limeni prsten na njezinu vrhu povukli gore, savršen je simbol instant-uporabe. Brzo, jednostavno i učinkovito. Baš kao seks u pornografskim filmovima ili kao obećanje seksa na reklami  za univerzalne automobilske gume. Gotovo na dohvat ruke. Bez osobita truda i potrebe za promišljanjem. Nakon što je seksualna revolucija označila kraj moralizirajuće epohe, kontrolu je preuzelo tržište. Momcima s Madisona nije trebalo dugo da otkriju kako seks prodaje gotovo sve, čak i sebe sama. Instant-seks postao je novo lice seksualnosti, kako u medijima tako i u razgovoru uz kavu. Ako je kriza globalnog financijskog tržišta u vama izazvala prezir prema pohlepnim bankarima i špekulantima, razmislite na trenutak niste li i sami zaraženi virusom usporedivog soja? Ne sanjate li uvijek nove i veće užitke, sve ono što vam navodno pripada. Jeste li doista imuni na glamurozno iskušenje instant-seksa? Niste nikad isprobali “Sedam jednostavnih koraka do savršenog orgazma”?

Često se čuje kako je problem u tome što imamo previše izbora. S obzirom na to da su danas gotovo svi seksualni izbori prihvatljivi, kažu, erotska nam dimenzija izmiče, hlapi iz naših seksualnih života. No, je li erotika nužno povezana sa zabranama? George Bernard Shaw upravo je to imao na umu kada je izrazio duboku sumnju u doba u kojem se o seksu mirno razglaba uz juhu. Ako ništa nije zabranjeno ili barem riskantno, kako je za nečim uopće moguće žudjeti?

Ne bih želio biti pogrešno shvaćen. Ne pada mi na pamet relativizirati ulogu seksualne revolucije, ni omalovažiti osvojene slobode – osobito kada je riječ o ženskoj seksualnosti i pravima seksualnih manjina. Nikada do sad nismo otvorenije razgovarali o svojim seksualnim potrebama i nikada nam na raspolaganju nije stajalo više rješenja za potencijalne probleme. Povijesno gledano, živimo u seksualnom El Doradu. No, u gotovo savršenom svijetu lako je zaboraviti razliku između užitka i žudnje. Užitka kao težišne točke seksa i žudnje kao zamašnjaka erotike. I dok užitak nikad nije bio demokratičniji ili dostupniji nego što je danas, žudnja kao da nestaje u pozadini. Činjenica da je najrašireniji seksualni problem današnjice nedostatak seksualne želje, svojevrsna je osmrtnica erotskog.

Problem seksualne kulture u kojoj živimo nije nedostatak zabrana, već njezina pragmatičnost oslonjena na instant-rješenja. Instant-seks opsjednut je užitkom, čije postizanje nastojimo učiniti što bržim i efikasnijim. No, ekonomičnost nije nužno vrlina. Zašto je seks s nepoznatom osobom jednostavniji kada smo pod utjecajem alkohola? Ne zato što je bolji ili kreativniji, već jednostavno što nam partner djeluje privlačnije. Žudnja je kao putovanje, traži vrijeme, pripremu i male rituale. Tko ne voli putovati, ostaje kući. S praznom limenkom u ruci.

(iz knjige, Što je za mene seks, autora Aleksandra Štulhofera)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s