Abeceda seksualnosti! Ili, što žene žele?

Klitorisni apsolutizam!

Shanti, bivša manekenka koja je upravo navršila 50 godina, izula je crne čizme, skinula crne narukvice i plavu, crvenu i žutu ogrlicu u stilu Ratnice tantre. Svukla je haljinu i ostalu odjeću i namjestila tijelo pod plahtu, te plavokosu glavu u otvor valjka uređaja za funkcionalnu magnetsku rezonanciju. Bilo je to u Newarku u laboratoriju Sveučilišta Rutgers, sa širokom staklenom stijenom između soba. Golem je cilindar bio s jedne strane prozora, a Bary Komisaruk, znanstvenik s Rutgerska i Nan Wise, seksualna terapeutkinja i doktorski kandidat u njegovu programu s druge strane. Gledali su Shanti dok se namještala.

Tijekom idućeg sata masturbirala je na razne načine. Poslužila bi se prstom na vanjskom dijelu klitorisa. Poslužila bi se dildom da stimulira svoju G točku i vrat maternice. Područje klitorisa, G-točka, vrat maternice – od Shanti i drugih žena subjekata znanstvenici su pokušavali dobiti jasne i izrazite slike područja mozga koja postaju aktivna tijekom tri različitih vrsta vrhunca….

Francuska psihoterapeutica Marie Bonaparte postavila je pitanje: Što žena želi? Nakon izučavanja Afrikanki kojima je odstranjen klitoris prestala se baviti ovom problematikom koja se nje ticala i osobno, jer vaginalnim putem nije postizavala orgazme. Sve se promijenilo sredinom 1970-tih godina kada je feministička spisateljica Susan Lyndon objavila “klitoralni proglas”.

 Muškarci su uvijek definirali žensku seksualnost na najpovoljniji način za sebe. Ako je žena dobivala užitak putem vagine, onda je potpuno ovisila o muškarčevu penisu u erekciji… postigla bi svoje zadovoljstvo samo dok je ono pratilo muškarčevo traganje za vlastitim zadovoljstvom. Izjavila je drugim riječima, definicija normalne seksualnosti kao vaginalne dio je potiskivanja žena, dio njihovog seksualnog, kao i ekonomskog, društvenog, političkog podređivanja. No, s valjanim veličanjem klitorisa “žena će napokon moći napraviti prvi korak prema svojoj emancipaciji, definirati i uživati u oblicima vlastite seksualnosti.”

I uskoro je “proglas” ušao u seksologiju. Zavladala je neka vrsta klitoralnog apsolutizma! Sa svojim bestselerom iz sredine 70-tih godina, Izvještaj Hite o ženskoj seksualnosti, istražiteljica Shere Hite zadobila je slušateljstvo koje je brojilo 10-tke milijuna. Objavila je da je “klitoris jedino obitavalište ženske ekstaze!” Bez obzira na to je li riječ o jeziku ili prstu ili trenju tijekom spolnog odnosa, vrhunac se događa na području vanjskog organa…

(nastavlja se, prema autorici knjige Što žene žele?, Daniele Bergner)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s