Abeceda seksualnosti: Šaputanje na jastuku!

Komunikacija je ključ čak i najkraće partnerske veze-važno je da drugoj osobi dadnete do znanja što očekujete. To nije samo zato da biste izbjegli nesporazume već i da biste dobili ono što očekujete. Čemu u seksu dajete prednost? Postoje li stvari koje doista ne volite da radi vaš partner, no niste to u stanju spomenuti kako ne bi osjetio da mu prigovarate? Postoje li stvari koje biste voljeli da proba vaš partner, no još osjećate stid da biste mu to spomenuli? Postoji li nešto pomalo perverzno što biste htjeli raditi tijekom seksa, no bojite se načeti tu temu u slučaju da biste izgledali pomalo neshvatljivo?

Biti intiman i govoriti o svojim unutarnjim osjećajima općenito je teško ženi i muškarcu. U nekom idealnom svijetu bili bismo u stanju reći jedno drugom sve, ali u stvarnosti vrlo malo ljudi to radi, naročito ako postoji neki problem, sve dok se ne moraju suočiti s tom temom. Treba vremena, ponekad su to godine, da se izgradi povjerenje unutar partnerske veze, te da se raspravlja o najdubljim maštarijama, strahovima i potrebama. Za vrijeme tog razdoblja, možete početi doznavati bilo verbalno ili jezikom tijela, u čemu uživa vaš ljubavnik ili što ne voli u određenom trenutku, zato što ga vrlo dobro poznajete.

Dobro mjesto za intimno čavrljanje očito je spavaća soba ili udobno zajedno zavaljeni u sofi. Najbolji način da svom partneru kažete što volite i što ne volite , jest afirmativno “ Volim kad me tamo dodiruješ” ili “Bolje se osjećam ovako”. Direktno prigovaranje može biti vrlo zastrašujuće i uznemirujuće, stoga je najbolje to izbjegavati, ali opisujući što volite iz prethodnog seksualnog odnosa, može biti konstruktivno. “Stidjela sam se kad bi mi bivši partner govorio prostote dok smo vodili ljubav” ili “Način na koji me bivša žena tukla svaki put kad bi doživjela orgazam stvarno me ljutio”. Međutim, intimno otkrivanje stvari povezanih s bivšim partnerima može također i uznemiriti trenutnog partnera, a duga lista ljubavnika s različitim vještinama zaista se ne preporučuje. Za razliku od bilo čega drugog, moglo bi se protumačiti kao usporedba. Morate prosuditi partnerovu reakciju i djelovati u skladu s tim, imajući na umu pozitivne aspekte vaše veze. Teoretski, što ste dulje s nekim, bit će lakše razgovarati o vašim potrebama.

Međutim, sve  seksualne veze s vremenom se mijenjaju i samo zato što je seks bio žestok tijekom prve godine, ne znači da će tako biti i tijekom desete godine. Presudno je nastaviti komunikaciju i suradnju, naročito kad se suočite s problemima. Ako ostanu neriješeni ti problemi se mogu uvući u vezu i među vama izazvati razdore. No, ako problem međusobno podijelite, onda ona neće biti srdita i frustrirana i on neće biti uznemiren i okrivljavati ili – obratno. Neke ozbiljne teme kao što je biseksualnost, mogu se pojaviti kao grom iz vedra neba u kasnijim fazama partnerske veze. I to može biti prilično poražavajuće za neupućenog partnera ako ta tema nikad prije nije bila načeta. Osim prirode otkrića, velika tajna može izgledati kao izdaja. Ne postoje trenutna rješenja za seksualna iznenađenja, no važno je znati da je dostupna profesionalna pomoć i ako ste suočeni s nečim doista izazovnim, trebali biste potražiti savjet koji bi vam pomogao da razmislite o dubljem smislu vaše veze. Kao i uvijek daleko je bolje suprotstaviti se posljedicama kad se pojave nego ih pustiti da se produbljuju.

Ako se općenito loše odnosite jedno prema drugome, onda će vaš seksualni život vjerojatno biti užasan. Na ovom svijetu ne postoji lijek koji će izliječiti takav partnerski problem kad budete stariji. Jedan od najuspješnijih načina održavanja svježine u nekoj intimnoj vezi jest biti jedno drugome najbolji prijatelj! Možete na kraju imati seks jednom tjedno ili dva puta mjesečno ili čak rjeđe, ali jedno prema drugome iskazivati poštovanje, ljubav i otvorenost. I to je ključno. Iskreno, to je i najrazboritije!

(Iz knjige Umijeće orgazma, Judy Bastyra)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s