Abeceda seksualnosti – seksualna ovisnost!


Psihijatar, dr. Stanislav Feldman

Seksualna ovisnost je jedan od pokušaja kompenziranja životne nesigurnosti!

U posljednje vrijeme u Hollywoodu vlada novi pomodni trend, liječenje ovisnosti o seksu. Istina, seksualni ekscesi nisu nepoznati slavnim glumcima i glumicama, ali su njihove seksualne pustolovine postale pomalo dosadne pa je nakon liječenja ovisnosti o alkoholu i drogama došao na red seks. Iako je pretjerivanje u seksu i tamo za mnoge čistunce još uvijek sramotno, oni se očito drže one „bolje je da se piše loše, nego ništa“. O problemu ovisnosti o seksu koji polako počinje kao medicinski fenomen ulaziti na mala vrata i u našu svakidašnjicu razgovarali smo sa umirovljenim psihijatrom dr. Stanislavom Feldmanom iz Zagreba.

Sex statue in templePretjerano bavljenje seksom nije nepoznato u povijesti, opisano je još u starom vijeku kao homoseksualne i heteroseksualne orgije. I u srednjem vijeku su bile poznate, iako se, možda, o njima manje pisalo. Veća sloboda i ravnopravnost s muškarcima krajem novog vijeka dala je mogućnost ženama da i one oslobode svoju seksualnost. Danas su i na tom području ravnopravne s muškarcima – govori nam dr. Feldman, te se pita: “Što je to zapravo seksualna ovisnost?”

Sigurno je da seksualni nagon nije jednak u svakog čovjeka. Postoje osobe koje imaju daleko veću potrebu za seksualnim odnosima nego prosječni čovjek. Istina, prosječna seksualna potreba se neda lako definirati, ali se jasno vidi kad se netko ističe brojnim odnosima i partnerima. Osim toga, seksualna potreba se mijenja tijekom godina. Povećana potreba i želja za seksualnim odnosima, međutim, nije još ovisnost o seksu.

Sve definicije seksualne ovisnosti se slažu da seksualna potreba postaje ovisnost kad poprimi tolike razmjere da remeti ili potpuno onemogući normalan život. Kad se zbog pretjeranog bavljenja seksom, s jednim ili više partnera, raspadne brak ili veza, izgubi zaposlenje, oboli od neke spolne bolesti, ozlijedi se zbog neke neuobičajene seksualne aktivnosti i se financijski propadne jer je korištenje pornografskih igračaka skupa zabava, sigurno se radi o ovisnosti o seksu – kazuje dr. Feldman, te dodaje “Dogodi se čak da se dođe u sukob sa zakonom zbog voajerizma, promatranja drugih u erotskim situacijama, ili zbog ekshibicionizma, pokazivanja spolnog organa na javnom mjestu.”

Može se reći da seksualna ovisnost spada u grupu ovisnosti o inače normalnim aktivnostima, kao što su rad, jedenje ili kockanje. Ovisnost postaje tek kad su toliko pretjerano štete zdravlju, remete normalni život ili čak unište egzistenciju ovisnika – kazat će dr. Feldman, te dodati kako “Službena psihijatrija još nije na čistu je li ovisnost o seksu bolest ili samo ružna navika. Ne nalazi se u popisu psihijatrijskih oboljenja, iako su tu navedene sve druge ovisnosti.”

b7f3b2820c8872f35b1439ce19d3b285_XLIstina, seksualna ovisnost je rijetka, američke statistike govore o 8% muške i 3% ženske populacije. Statističke brojke kod nas ne znam, prema  razgovoru s nekim kolegama izgleda da ih ima mnogo manje, barem onih koji su se odlučila za liječenje – govori dr. Feldman koji odmah dodaje kako “Treba dakle razlikovati česte seksualne odnose od ovisnosti o seksu.” – Učestala seksualna aktivnost je uzrokovana jakim nagonom koji se obično očituje već u djetinjstvu i adolescenciji te se uglavnom može kontrolirati, za razliku od seksualne ovisnosti kod koje se nagon i silna potreba za seksom neda savladati. Često sa javlja tek u odrasloj dobi, ponekad kao posljedica stresa, depresije ili nekih neriješenih problema – govori dr. Feldaman te ističe “Tipično je za ovisnike o seksu da pate od raznih seksualnih problema, prerane ejakulacije, nesposobnost postizanja orgazma i slično, bilo da su postajali prije nastanka ovisnosti ili tijekom učestalih spolnih aktivnosti. Treba još spomenuti da neki psihijatri vjeruju da je ta ovisnost uzrokovana nekim biokemijskim promjenama funkcioniranja mozga”.

Psihološki gledano, seksualna ovisnost je jedan od pokušaja kompenziranja životne nesigurnosti. Značajno je da veliki broj tih ovisnika potječe iz razrušenih, ili barem poremećenih obitelji, u kojima nisu naučili voljeti, primati i davati ljubav. Seks im onda služi kao zamjena za taj njima nepoznati osjećaj. Potrebu za intimnosti nadoknade i zamijene seksom – kazuje dr. Feldman.

Liječenje se u Sjedinjenim Američkim Državama provodi psihoterapijom i lijekovima, antidepresivima i sedativima. Traje najmanje 6 do 8 tjedana i nije jeftino, 30.000 dolara i više.

Najprije se psihološkim testovima utvrde uzroci ovisnosti, a onda se s pacijentom sklopi ugovor s kojim on preuzima odgovornost za svoje ponašanje i dogovori zamjenske oblike ponašanja umjesto zadovoljavanja seksom. Lijepo zvuči, ali ne znam da li djeluje. Podatke o stvarnom uspjehu liječenja nisam nigdje našao – zaključio je dr. Feldman.

.

Povezani članci:

ABECEDA SEKSUALNOSTI – Erotska nam dimenzija izmiče, hlapi iz naših seksualnih života!?
(Ili, umjesto žudnje koja znači putovanje, ritual i pripremu – iščekivanje, dolazi instant, brzi seksualni užitak!?)

ABECEDA SEKSUALNOSTI – Kratka povijest analnog erotizma
(Praksa “ulaza na stražnja vrata” raširena u muslimanskom svijetu, kod katoličkih Brazilaca i u drugim kulturama!)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s