Ako dijete dobiva bezuvjetnu ljubav od majke, izrast će u zrelu osobu!

Ako pak ne – pretvara se sve u “đavolji krug” međusobne ovisnosti!

 

Gost zdravlja:
psihijatar u mirovini,
dr. med. Stanislav Feldman

Jedan od poznatih problema koji nastaju tijekom razvoja i sazrijevanja djeteta je tzv. bolesna ovisnost o majci. Iako postoji i ovisnost o ocu ili o oba roditelja, ovisnost o majci je ipak češća. Kako razumjeti ovaj poremećaj sazrijevanja?

Poznato je da ovisnost o roditeljima, prije svega o majci, spada u prirodno razdoblje u razvoju i sazrijevanju djeteta. Budući je dijete nakon rođenja slabo i bespomoćno, naravno da u potpunosti ovisi o brizi i pomoći majke. Ali je isto tako prirodno da dijete tijekom odrastanja postaje sve samostalnije. Ako su, međutim, dvadesetogodišnjak ili dvadesetogodišnjakinja ovisni o majci – to više nije prirodno.

Ovisnost o majci ili ocu u zreloj dobi očito nije ista kao ona u djetinjstvu. Dok je dojenče i malo dijete fizički i psihički ovisno o prehrani, njezi i brizi odraslih, ovisnost odraslih je samo psihička. Odrasli ovisnik o majci može se, barem teoretski brinuti o svojim tjelesnim potrebama, ali očekuje da ona umjesto njega donosi gotovo sve važnije životne odluke. Ne rijetko, i poslije smrti roditelja ponaša se i odlučuje kako vjeruje da bi oni željeli.

Zašto se to događa?

Budući se dijete ne rađa sposobno za samostalni život, ono ovisi o brizi i njezi odrasle osobe, najčešće majke, barem do puberteta, a obično i dulje. U tom periodu stvara se temelj psihičke osobnosti odraslog čovjeka. Dijete ima urođenu potrebu da se osjećajno veže za druge osobe, najprije za prvu osobu s kojom dolazi u kontakt, a to je obično majka. Ono mora znati da se u svakom trenutku može osloniti na nju, da ga ona bezuvjetno voli i da je prihvaćeno i voljeno onakvo kakvo je. Ako se osjeća bezuvjetno voljeno, ono će se razviti u sigurnu i samostalnu odraslu osobu.

Drugačije se razvija dijete čija majka pokazuje ljubav uvjetno, samo ako se ono ponaša onako kako to ona želi. Dijete pokušava pogoditi što majka od njega očekuje i ponaša se prema tome kako to procjenjuje. Postaje dobro i poslušno dijete, nastoji se istaknuti odličnim uspjehom u školi, nekim posebnim sposobnostima, športskim, umjetničkim ili nekim drugima. Na taj način ono kamči ljubav majke. Najgore je ako majka ne pokazuje svoje osjećaje, ako se ponaša ravnodušno, ili je nedosljedna, jedanput nježna i ljubazna drugi put hladna i odbojna. Dijete se ne može snaći, nastoji grčevito dobiti majčinu ljubav ili se osami i izbjegava je. Kad odraste ono je ovisno o ljubavi, plašljivo i nesigurno u vezi s partnerom pristaje na sve ustupke da bi bilo voljeno, a istovremeno posesivno traži uvijek više dokaza ljubavi.

U kakvu god odraslu osobu da se dijete razvije, to samo po sebi ne dovodi do ovisnosti o majci ili o oboje roditelja. Kod te ovisnosti se primarno ne radi o nezrelom razvoju djeteta, nego majke. Samo ako majka bude ovisna o djetetu, ako ga nastoji što uže i čvršće vezati uz sebe popuštajući mu u svemu i razmazivši ga ispunjavajući mu svaku želju, dijete može, ali ne mora, postati ovisno o njoj. Budući majka provodi više vremena s djetetom nego otac, razumljivo je da ona češće može postati ovisna. A kad onda dijete postane ovisno o majci i stvori se zacementirana veza, kad ono odraste teško će se otrgnuti i odletjeti iz roditeljskog gnijezda.

Nažalost nije lako riješiti obostranu ovisnost odraslog čovjeka i majke, odnosno rjeđe oba roditelja. Majka obično nesvjesno uživa u sinovoj ili kćerkinoj ovisnosti i ne pokušava je prekinuti racionalizirajući je „normalnom brigom za dijete“. A „djetetu“, zapravo odraslom čovjeku koji nije uspio sazrjeti, odgovara uloga majčinog djeteta. Ugodnije je i komotnije bezbrižno živjeti kad drugi preuzme odgovornost za njegov život. Ako je, možda, ovisnost majke nesvjesna, ovisnost sina ili kćerke najčešće postaje potpuno svjesna, tako da to zapravo više nije ovisnost nego iskorištavanje. Zašto ne iskoristiti majčinu brigu i bezgraničnu pomoć kad se ona nudi, gotovo nameće.

„Đavolji krug“ ovisnosti tako se prekida. Ovisna ostaje samo majka, a odrasli gotovan ni ne pomišlja osamostaliti se. Zato bi bilo točnije ovisnost djeteta o majci preimenovati u ovisnost majke o djetetu ili, možda o odraslom djetetu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s