Aromaterapija i prehrana u prevenciji prekomjerne težine

piše: Sonja Njunjić,
voditeljica Udruge za prevenciju prekomjerne težine

 

Aromaterapija je svaki postupak primjene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja stanja čovjekovog bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. Aromaterapija je područje komplementarnog iscjeljivanja, holistička preventivna terapija za koju je u posljednjih 20 godina u svijetu zanimanje u izrazitom usponu. Javni se prostori animiraju eteričnim uljima kao dio osmišljavanja interijera.

http://www.poliklinika1885.hr/root/images/aromaterapija2.jpg

Znanstveni instituti istražuju njihov sastav i svojstva, u mnogim bolnicama aromaterapeuti djeluju usporedno s liječnicima i njihovi se rezultati statistički i znanstveno prate. Na katedrama fitoterapije se otvaraju studiji aromaterapije i specijalistički studiji za liječnike. Organiziraju se školovanja, izdaju časopisi, objavljuju knjige… Kao metoda temeljena na tradicionalnim medicinskim sustavima izgrađenim tijekom tisućljeća, danas je upotpunjena najmodernijim znanstvenim istraživanjima i dokazima. Uklapa se u sve siri sociološko-kulturološki pokret povratka prirodi temeljen na načelima koja podrazumijevaju ekološku osviještenost. Još nikada kao danas nije bilo tako jednostavno uživati i koristiti “dušu” opojnog cvijeta ili ljekovite biljke.

Mentalni stav uvjetuje sve organske reakcije bića, osim glatkih mišića probavnog trakta koji se pokreću bez naše volje. To znači, to je polazišna točka svih procesa. Što se tiče navika u prehrani koje vode do prekomjerne težine, ili kasnije nastaju bolesti, to je također vrlo složeno jer PREKID PREHRAMBENIH NAVIKA JE KIDANJE VEZE SA PRITAJENIM AUTORITETOM RODITELJA – znači napuštanje njihovih navika, STJECANJE NOVIH, SVOJIH NAVIKA. Ukoliko se što prije oslobodimo, to ćemo prenositi na našu djecu i olakšati život sebi i novoj generaciji. Pravilna prehrana ne deblja niti truje organizam. Već je Paracelsus kazao: ”Sve što nam je neophodno za zdravlje nalazi se u prirodi. Zadatak znanosti je pronaći te tvari.”

http://2.bp.blogspot.com/_p92h44zhO4U/TH1328vnauI/AAAAAAAAA60/J9Mo5IhkFq0/s400/Pe%C4%8Dene+raj%C4%8Dice_01.JPGBudući da je prehrana i nastanak prekomjerne težine povezan sa mentalnim stavom, pokušat ćemo objasniti kako aromaterapijom i prikladnom prehranom možemo djelovati na optimalnu težinu koja je potrebna za određenu životnu dob i spol. Prehrana mora dnevno zadovoljiti energetske potrebe u odnosu na psihofizičke aktivnosti, građu tijela, spol, itd. Prehrana koja se preporučuje za dijabetičare je idealna za svaku osobu koja se bori sa prekomjernom težinom, i to treba primjenjivati cijeli život. Izbalansirana je i sprječava hiperglikemiju, te tako odlično regulira metabolizam masti i glukoze. Po D. Verebanac, nutricionistici, dnevno treba unositi 10-15% proteina, 55-60% ugljikohidrata i 25-30% masti od ukupnog unosa kalorija. Sve to treba konzumirati kroz pet obroka.

Da bi održavali optimalnu težinu, treba i promijeniti predodžbe o izgledu i funkciji našeg tijela. Cilj mora biti zdravlje i pozitivan stav prema svojim emocijama.

AROMATERAPIJA je pomoćno sredstvo, jer ima holistički pristup osobi, i zato je možda najefikasniji način za dovođenje duha i tijela u ravnotežu. Prvenstveno jačamo imunitet organizma, i olakšavamo sebi jednostavniji odnos, ne samo u pitanju osnaženja zdravlja, nego i emosija koja često vode u autodestruktivna ponašanja.

Hrana kao osnova za održavanja težine i reduciranja prekomjerne težine

 • http://www.kodnene.com/wp-content/uploads/2011/07/heljda-300x225.jpgmahunarke: grašak, grah (čuvaju srce)
 • žitarice:
  A) topive u vodi (čuvaju arterije, sporije prolaze kroz probavni trakt – zob i ječam)
  B) netopive u vodi (čuvaju probavni trakt, brzo kroz njega prolaze i vežu na sebe toksine i drugu probavljenu hranu – vrijedi i za sve voće i povrće, pšenica, raž)
 • sjemenke (umjesto ulja – bučine koštice): orah, lješnjak, masline
 • od povrća – optimalno uzimati: zelje, zelena salata, divlja cikorija, krumpir (manje kruha)
 • bjelančevine i masti – srdelice, pastrva, skuša, losos i slično
  biljna ulja: maslinovo, suncokretovo (hladno, prešano)

 

Da bi se pomoglo svom emocionalnom sklopu u kombiniranom unosu hrane treba korisitit eterična ulja da bi djelovali smirujuće i uravnoteženo na cijeli svoj organizam. S njima pod kontrolu stavljamo nervozu, nesanicu, napetost i druge emocije koje dovode do prejedanja.

U tu svrhu, najviše je koristi od lavande, sandala, cedra, melise i geranija, koji se mogu unositi kroz sve metode primjene aromaterapije – masaža, kupke, mirisne lampice…

Treba konzumirati dosta jabuka za smirenje apetita, uzimati dnevno 325mg Magnezija + 1g Kalcija, 2-3,5g Kalija (ukoliko nam nedostaje), a također unositi veću količinu zobi koja najbolje pomaže zdravlju živčanog sustava.

Za bolje funkcioniranje u tijeku PMS-a (opasnost od prevelikog unosa hrane), trebalo bi koristiti eterična ulja kamilice, geranija, borovice, ruže, lavande… Također, primjenjive su kroz sve spomenute metode.

Za aktivaciju cirkulacije i limfe odgovorne za metaboliranje unesenih prehrambenih namirnica preporučuje se kadulja, lavanda, bergamot, kamilica, grejp i ružmarin – ulja koja najbolje djeluju kao diuretik.

Za bolje funkcioniranje bubrega, potrebno je ukinuti unos soli. Tako sprječavamo nadutost cijeloga tijela.

Za poboljšanje funkcije probavnog sustava, koristimo ulja sa laksativnim djelovanjem, te ona koja smanjuju vjetrove, uravnotežuju rad crijeva, umanjuju lučenje kiseline i posjpješuju lučenje sline. Preporučujemo ulja koja će poboljšati rad probavnih organa i bolju iskoristivost hranidbenih tvari: cimet, anis, papar, ružmarin, komorač, naranča, palma rosa, kamfor (masaža abdomena, suho četkanje kože, te onda nanositi eterična ulja masažom trbuha, slabinskog dijela tijela i tabana).

U prehrani koristiti češnjak i maslinovo ulje.

Budući da je nadbubrežna žlijezda veoma važna u ravnoteži našeg ponašanja, za njeno smirenje koristi se ulje timijana.

Umanjivanje želučane kiseline (koja često povećava potrebu za jelom) koriste se ulja melise, cimeta, kadulje i papra, također kroz masažu.

Za lučenje sline, koristimo lavandu, ružmarin i anis (izuzetno kod ovih ulja se može preporučiti kap u pola čaše vode i grgljati usnu šupljinu, te ispljunuti).

Kroz prehranu možemo koristiti začine đumbira, sirovog i u prahu, te napitke od metvice i đumbira.

Vodimo brigu da simpatikus – AKTIVNOST (sve ubrzano) – sa parasimpatikusom – MIROVANJE (usporeno) uvijek moraju biti u ravnoteži. Ukoliko to nije, organizam se iscrpljuje, deblja, i razvijaju se bolesti koje se manifestiraju kroz lupanje srca, vlažnost dlanova, stezanje srca, glavobolju, bolove i grčeve u želucu i trbuhu.

To su samo simptomi koje moramo prepoznati. Još uvijek zdravstveno nismo ozbiljno ugroženi, ali prepoznavajući ove simptome možemo sa određenim eteričnim uljima i pravilnom prehranom dovesti u ravnotežu sebe i svoj organizam.

U sljedećem nastavku, prehrana i čišćenje organizma metodom aromaterapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s