Bakina apoteka

27.06.2015.

Liječenje povrćem

Krumpir

Pire krumpir bez soli ili s vrlo malo soli i malo masnoće predstavlja dijetalni obrok kojeg podnose i najteži bolesnici, obrok koji je lako probavljiv te direktno djeluje na peristaltiku, kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca. Kod gastritisa, glikozurije, bolesti kože i ekcema, pire od krumpira predstavlja lijek. U ishrani dijabetičara krumpir predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela te namirnicu koja povoljno utječe na metabolizam.

Krumpir pojedinim dijabetičarima predstavlja jedinu hranu koju mogu uzimati. Oblozi od krumpira koji se pripremaju na razne načine staro su oprobano pučko sredstvo u liječenju. U kozmetici krumpir ima svojstvo upijanja raznih štetnih tvari iz kože, kao i ljekovito svojstvo umirivanja bolova nadražene kože. U kozmetici lica i tijela kod raznih kožnih nečistoća kao što su ekcemi, lišajevi, kod oštećenja kao što su ispucala koža, žuljevi, divlje meso, opekotine, udarci, ugrizi, također se koristi krumpir.

Visokovrijedni sastojci u krumpiru i njegova laka probavljivost povoljno utječu na liječenje:

 • jetre, djelujući na pročišćavanje jetre
 • neredovite probave
 • srčanih oboljenja

Ljuska ili kora od krumpira dobro je sredstvo za čišćenje cijelog organizma te se kod težih bolesti pije čaj od krumpirovih ljusaka. Na zapadu postoji tradicija liječenja tumora s čajem od kore od krumpira.

Zapadna pučka medicina rabi krumpir za liječenje: bolesti kože, želuca, cistitisa, gihta, grčeva, opeklina, promrzlina, prostatitisa, reumatskih bolova, sunčanih pjega, tumora, protiv crva, u preventivi, u kozmetici. Oblozi od krumpirova soka primjenjuju se kod reume i gihta i u liječenju kožnih oboljenja. U narodu postoji tradicija da se krumpirovom ljuskom liječe tumori u tijelu, te da se sirovi krumpir stavlja iza uha u liječenju delirija.

Krastavac

Diuretično djelovanje krastavca od velike je važnosti u pojedinim dijetoterapijama jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstvalja pravi lijek.

 1. Čisti krv i kožu od kiselih sastojaka.
 2. Rastvara mokraćnu kiselinu, što je jako važno kod kamenaca u bubregu ili mjehuru ukoliko su kamenci nastali radi mokraćne kiseline.
 3. Povoljno utječe na smanjenje sadržaja šećera u krvi.
 4. Priordni je kozmetički preparat za njegu lica i tijela, daleko najbolje sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože.

Svježi sok krastavca liječi:

 • kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice, akne, te upalu kože, opekotine i dekubitus.
 • kroničnu začepljenost i lijenost crijeva.
 • pomaže ženama u klimakteriju.
 • kod navale krvi.

Kod zapaljenja kože, sujedice i raznih nečistoća mažu se sokom od krastavca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši namažu se maslinovim uljem.

Isti postupak koristi se kod ugriza insekata, svraba i kožnih osipa.

Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoći u vodi.

Istučene sjemenke krastavaca kratko vrijeme močene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemeroida.

Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće.

Zapadna pučka medicina krastavac rabi za liječenje: kožnih bolesti, dijabetesa, reume, protiv nametnika, za zaštitu od sunca u kozmetici, za čišćenje kožnih nečistoća, za pojačano izlučivanje mokraće i tekućine iz tijela, bolesti urinarnog trakta i želuca.

(iz knjige Liječenje povrćem, Ivan Lesinger)

.

20.06.2015.

Ozljede, nagnječenja, opekline, rane

Djeca su vrlo aktivna i vole eksperimentirati pa se zato često ozljeđuju. Lakše rane i ozljede svakodnevna su pojava i mogu se kod kuće liječiti dobrim izborom djelotvornih ljekovitih biljaka.

Arnika/Gorska moravka

Cvjetovi arnike sprječavaju upale, ubijaju bakterije i potiču zacjeljivanje rana. Njezina vanjska primjena preporučuje se pri kožnim upalama, ranama, furunkulima i ubodima insekata.

Oprez: Ne primjenjivati u slučaju alergije na glavičoke. Tinktura arnike, tj.njezina primjena na oštećenoj koži može izazvati ekceme. Stoga je ne valja uzimati nerazrijeđenu.

Mogućnosti primjene:

 • gotovi pripravci (mast, gel, tinktura)
 • cvjetovi arnike: 1 čajnu žličicu cvjetova preliti s 1,5 dl vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i upotrijebiti ohlađeno za obloge više puta.

Crni gavez

Biljka i korijen crnog gaveza djeluju protiv upala, potiču prokrvljenost i ubrzavaju povlačenje oteklina. Njihova se vanjska primjena savjetuje pri unutarnjim ozljedama, uganućima i istegnućima.

Mogućnosti primjene:

 1. gotovi pripravci (mast)
 2. primjenjivati samo izvana

Gospina trava/Trava Sv. Ivana

Uljni pripravci od gospine trave sprječavaju upale i potiču zacjeljivanje rana. Savjetuje se njihova vanjska primjena pri ozljedama, opeklinama i oparinama.

Mogućnosti primjene:

gotovi pripravci

Hamamelis

Listovi i kora grma hamamelisa djeluju tako da sprječavaju upalu i stežu tkivo. Njihova se vanjska primjena preporučuje pri kožnim upalama i za zacjeljivanje rana.

Mogućnosti primjene:

 • gotovi pripravci (mast, otopina)
 • listovi hamamelisa ili kore: 2 žlice listova ili 2 čajne žličice kore zakuhati s 2,5 dl vode, ostaviti da odstoji 15 minuta i upotrebljavati ohlađeno za obloge.

Neven

Cvjetovi nevena sprječavaju upale, potiču zacjeljivanje rana te ubijaju viruse i bakterije. Savjetuje se vanjska primjena za zacjeljivanje rana. Klinička studija pokazala je dobre rezultate pri opeklinama i oparinama.

Mogućnosti primjene:

 1. gotovi pripravci (mast)
 2. čajne vrećice
 3. cvjetovi nevena: 1 čajnu žličicu cvjetova pomiješati s ½ litre hladne vode, kratko zakuhati i ohlađeno upotrebljavati za obloge
 4. za čiščenje rana: 1 čajnu žličicu cvjetova bez čaške preliti s 1,5 dl vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i ohladiti.

(iz knjige Zelena ljekarna, dr. Jorg Grunwald, Christof Janicke)

.

13.06.2015.

Borovnica

Za ublažavanje akutnih proljeva preporučuje se uzimanje osušenih zrelih borovnica.

Kamilica

Cvjetovi kamilice posebno su prikladni za primjenu pri grčevima u području želuca i crijeva. Savjetuje se njezina unutarnja primjena pri grčevima i upalama u probavnom traktu.

Kim/Kumin

Pri probavnim tegobama, bolnim grčevima u želucu i crijevima, nadutosti i težini u želucu, kim i kimovo ulje ublažavaju tegobe. Preporuka za njihovu primjenu temelji se više na iskustvu nego na znanstvenim studijama.

Maslačak

Korijen i zelen maslačka prikladni su za liječenje probavnih smetnji, nedostatka teka, poremečaja rada žuči te poticanje izlučivanja mokraće i ponovno uspostavljanje jetrene i žućne funkcije. Biljka se preporučuje za pojačanje mokrenja i sprječavanje bubrežnih kamenaca.

Obični bijeli sljez

Korijen običnog bijelog sljeza preporučuje se radi liječenja lakih upala želučane sluznice. Sluzne tvari koje sadrži tvore sloj i u ždrijelu i u želucu. On štiti želučanu sluznicu od agresivne želučane kiseline.

Paprena metvica

Ulje i listovi paprene metvice prikladni su za ublažavanje raznih probavnih poremećaja. Preporučuje se unutarnja uporaba čaja od metvice pri grčevima u gornjem probavnom traktu i žučovodu te u slučaju osjetljivog debelog crijeva.

Sena

Pri povremenom zatvoru se savjetuje kratkotrajna uporaba listova sene. Sredstva za čišćenje ne smiju se uzimati dulje razdoblje bez liječničkog savjeta!

Sikavica

Savjetuje se pripravke od plodova sikavice/ običnog osloboda uzimati za liječenje toksičnih oštećenja jetre i za potpomaganje terapije pri korničnim upalama jetre i ciroze. Te primjene dobro su potrkijepljene brojnim znanstvenim studijama.

Stolisnik/Hajdučka trava

Lijekovi od cvjetova stolisnika potiču rad žučovoda i pomažu pri gubitku teka, nadutosti, grčevima i proljevu. Preporučuje se primjena njezinih cvjetova i zeleni.

Vražja kandža

Korijen južnoafričke vražje kandže djeluje tako da sprječava upalu i umiruje bol. Savjetuje se unutarnja uporaba ne samo pri artrozi i reumatskim tegobama nego i pri gubitku teka.

(iz knjige Zelena ljekarna, dr. Jorg Grunwald i Christof Janicke)

.

6.06.2015.

Kava kava

Kava kava spada u biljke iz porodice papra. To je 2 do 3 metra visok uspravan grm velikih srcolikih lisotva. Biljka ima snažne, do 10 kg teške, razgrante, vrlo sočne podanke. Mali, neugledni cvjetovi skupljeni su u klasove. Kavin papar ima oštar, aromatičan i gorak okus. Ostavlja lagan osjećja obamrlosti u ustima.

Primjena u pučkoj medicini

Za poticanje sna, smirivanje živaca te u slučaju klimakterijskih tegoba, bolesti mokračovoda, astme, reume, želučano-crijevnoh tegoba, sifilisa, gonoreje, za smanjenjen tjelesne težine te protiv slabljenja radne sposobnosti i psihičke labilnosti. Kava kava upotrebljava se i kao sredstvo koje opušta grčeve, ponajprije u neuropshijatriji. Druga je navodno djelotvorna i protiv gljivica na koži, aima i dugu tradiciju kao afrodizijak.

Studije

U kliničkim studijama s više od 110 000 sudionika izraženo je djelovanje kave kave u usporedbi s placebom ili sintetskim psihofarmakom. Pri liječenju straha kava kava pokazala se supreiornom u odnosu na placebo i jednakovrijedne lijekove iz službene medicine poput diazepama (valij). Za razliku od valija ili sličnih pripravaka kava kava nije ugrožavala sposobnost reagiranja, a i inače je pokazivala manje ozbiljnih nuspojava.

Luk

Primjena u pučkoj medicini

Unutarnja primjena pri bolestima dišnih putova, upali krajnika i za poticanje funkcije žuči; izvana za rane, pri upali uha, prehladi, opeklinama i ubodima insekta

Znanstveno potrvđene primjene

Luk se preporučuje pri gubitku teka i za sprječavanje arterioskleroze

Luk sadrži slične sastojke kao i češnjak pa djeluje prema istom načelu na krvožilni sustav.

Lipa

Primjena u pučkoj medicini

Kao sredstvo koje potiče znojenjen i mokrenje za jačanje obrambenih snaga, pri želučano-crijevnim tegobama i grčevima.

Znanstveno potvrđene primjene

Preporučuje se primjena cvjetova lipe pri prehladama i suhom dugotrajnom kašlju.

U pokusima na životinjama promatralo se djelovanje cvjetova lipe koji smiruju i sprječavaju upale. Alkoholni ekstrakt pokazao je djelovanje protiv različitih bakterija.

Lavanda

Primjena u pučkoj medicini

Iznutra u slučaju migrene, grčeva i bronhonalne astme. Izvana pri reumi, napetosti, iscrpljenosti, ranama koje teško zacjeljuju i opeklinama te kao pomoć pri uspavljivanju (na primjer u mirisnim jastucima s cvjetovima hmelja).

Znanstveno potvrđena primjena

Savjetuje se primjena njezinih cvjetova pri uznemirenosti i poremećaju spavanja te pri nervoznim želučano-crijevnim tegobama.

U pokusima na životinjama lavanda je smanjila motoričku aktivnost, skratila vrijeme uspavljivanja i produljila vrijeme spavanja.

(iz knjige Zelena ljekarna, dr. Jorg Grunwald, Christof Janicke)

.

30.05.2015.

Tajna zdravog života

Ispravna prehrana, redovita tjelovježba i tehnike uz čiju pomoć prevladavamo stres glavna su sredstva za prirodno održavanje zdravlja. Osim toga, od velike će vam pomoći biti održavanje prijateljskih veza, uređenje vlastitog doma kao mjesta zdrava života i izbjegavanje štetnih naivika, kao što je pušenje. Vodimo li na takav način računa o sebi, to će potaknuti našu mentalnu ravnotežu i pomoći nam u zaštiti svakoga dijela u našem tijelu, od žila do živaca, od crijeva do hormonalnih žlijezda. Time ćemo isto tako ojačati imunološki sustav, štiteći ga od infekcija, alergija, pa čak i raka.

Jedite dobro, osjećajte se dobro

Hrana koju jedete izvor je energije koja vam je potrebna da biste svakoj stanici u svojem tijelu priskrbili gorivo za rad, a isto tako i sastojke nužne za tjelesni rast i obnovu, a usto i osposobljava tijelo za proizvodnju raznovrsnih tvari, poput hormona, enzima i neurotransmitera, koje su bitne za njegovo normalno funkcioniranje.

Shvaćanja o hrani promijenila su se tijekom posljednjih godina. Ne tako davno, široko je bilo rasprostranjeno mišljenje da izbjegavanje pojedinih namirnica, kao što su masnoće, znači zdravu prehranu. Premda se smanjenje pretjeranog unosa masnoća još smatra važnim, sada se jači naglasak stavlja na prehranu koja podrazumijeva dobru međusobnu uravnoteženost namirnica bogatih hranjivim tvarima.

Kupnja hrane i njezina priprema

Kada kupujete namirnice, uvijek mislite na to koje su od njih za vas najzdravije. Na primjer, umjesto crvenog mesa, radije odaberite perad i ribu, jer crveno meso sadrži više zasićenih masnoća. Iasto tako, umjesto maslaca ili nekih drugih krutih masti koje sadrže zasićene masnoće, radije odaberite hladno tiješnjeno ulje koje sadrži blagotovorne jednakostruko nezasićene i višestruko nezasićene masnoće. Kad god je to moguće, odlučite se za mlječne proizvode s niskim postotkom masnoće. Ako ih možete nabaviti, kupujte organske namirnice, to jest hranu uzgojenu bez pesticida, antibiotika ili hormona za poticanje rasta. Takve se namirnice proizvode na način koji potiče zdrav razvoj i rast, te otpornost na razne bolesti. Iz hrane izvucite najveću moguću korist tako što ćete upotrebljavati velike količine što je moguće manje prerađenih namirnica, kao što su integralne žitarice, svježe voće i povrće.

Sačuvajte hranjivu vrijednost svježih namirnica tako što ćete ih pripremati neposredno prije obroka. Pri uporabi organskih namirnica, voće i povrće uglavnom valja što manje guliti. No ako jedete neorganske proizvode, ne zaboravite da bilo kakvi tragovi insekticida, fungicida ili herbicida najčešće zaostaju u kori ili vanjskim listovima. Hranu pažljivo operite. Voće i povrće kuhajte kratko da biste sačuvali vitamine i minerale. Pržite li hranu, pržite je kratko i svaki put upotrijebite novo ulje.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

23.05.2015.

Proljev

Akutni napadaji proljeva koji traju od nekoliko sati do sedam dana najčešće su posljedica trovanja hranom izazvanog virusnom ili bakterijskom infekcijom. Mikroorganizmi (ili toksini koje proizvode) izazivaju gastroenteritis, upalu sluznice želuca i crijeva. Proljev koji je posljedica infekcije mogu pratiti povraćanje, grčevi u želucu, nadutost, vjetrovi i blaga vrućica. Katkad proljev izaziva preosjetljivost na hranu (npr. Ne podnošenje laktoze ili šećera iz mlijeka) ili pak može biti nuspojava lijekova – primjerice, antibiotika. Trovanje olovom, pesticidima ili nekim biljkama također može izazvati proljev.

Dugotrajan proljev koji se redovito vraća može upućivati na kroničan problem kao što je sindrom nadraženog crijeva, upalne bolesti crijeva, divertikuloze, odveć aktivne štitnjače ili poremećaja povezanog sa stresom. U rijetkim je slučajevima proljev simptom raka crijeva.

Prevencija

Osobna higijena: Najbolji način sprječavanja proljeva izazvanog infekcijom jest držati se osnovnih higijenskih pravila:

Uvijek dobro operite ruke sapunom nakon odlaska na zahod i prije pripravljanja ili uzimanja hrane.

U javnim zahodima obrišite ruke čistim papirnatim rupčićem radije nego električnim sušilom koje može sadržavati bakterije.

Higijena u kuhinji: Pomnjivo biranje, uporaba i čuvanje hrane važni su za izbjegavanje proljeva izazvanog trovanjem hranom.

Upotrebljavajte samo svježa jaja (provjerite datum) i bacite napukla.

Temeljito ih skuhajte.

Tijekom trudnoće, spriječite proljev izazvan infekcijom bakterijom Listeria izbjegavanjem mekanog sira i sira s pljesni, nepasteriziranog mlijeka, mekanog sladoleda, prethodno skuhanih jela čuvanih u hladnjaku osim ako ih dobro ne podgrijete, prethodno skuhane piletine, paštete, suhomesnatih proizvoda, slabo pečenog ili nedovoljno skuhanog mesa i salata koja je već zapakirana, osim ako je temeljito ne operete.

Ne kupujte konzerve koje su se napuhale ili su probušene uz rub. Ne kupujte nikakve namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Potrošite hranu prije isteka roka trajanja.

Dobro skuhajte sirovo meso i provjerite ostatke. Osobito budite oprezni s piletinom.

Odmrznite zamrznutu hranu potpuno u hladnjaku, a ne na kuhinjskom stolu ili slično, prije nego što je budete kuhali, osim ako je drukčije naznačeno u uputama na paketu. Nemojte je ponovno zamrzavati.

Kuhano i nekuhano meso držite na zasebnim policama u hladnjaku. Pazite da sirovo meso ne dođe u dodir s drugim namirnicama.

Redovito čistite hladnjak, ledenicu, površine u kuhinji i kuhinjske aparate.

Perite krpice za brisanje, spužve i ostali pribor za pranje posuđa što češće te ih dezinficirajte otopinom varikine (razrijedite ga u skladu s uputama na boci).

Ne dirajte i ne pripremajte hranu za druge ako imate gastroenteritis.

Stres: Stres lako može poremetiti probavni sustav i izazvati proljev. Ako osjećate da ste pod prevelikim pritiskom, nađite način da spriječite stres ili naučite s njim izlaziti na kraj.

Liječenje

Sprječavanje dehidracije: Jedna od opasnoti kod proljeva jest dehidarcija, osobito ako sitodobno i povraćate. Osobito je to rizično za malu djecu, slabe i starije ljude te ljude sa slabim imunološkim sustavom. Poduzmite sljedeće mjere da biste to sprječili:

Pijte mnogo vode ili tekućine na bazi vode, ali izbegavajte alkohol i kofein. Ako je jedan od simptoma povraćanje, često pijte po nekoliko malih gutljaja kako bi nešto ostalo u tijelu.

Nadomjestite šećere i soli koje ste izgubili proljevom, osobito ako ne možete jesti ili zadržati hranu u želucu. Pripravite uravnoteženi napitak od soka dviju svježoh naranača, pola žličice soli i dviju žličica meda te dodajte vode tako da ukupno dobijete ½ litre. Pijte po čašu svakih pola sata dok se simptomi ne ublaže.

Pijte biljne čajeve, primjerice od kamilice, majčine dušice, đumbira, paprene metvice i komorača. Te su umirujuće ljekovite biljke blago antiseptične i pomažu kod grčeva u želucu koji često prate proljev izazvan infekcijom probavnog sustava.

Pijte nezaslađen sok od crnog ribiza ili bazgina ploda kako biste ublažili upalu crijeva. I vitamin C tih sokova pomaže protiv upale.

Pomiješajte žlicu marante s malo vode tako da nastane glatka pasta pa dodajte ½ litre kipuće vode i miješajte dok se bude zgušnjavala. Začinite medom ili limunovim sokom. Pijte u redovitim razmacima tijekom dana kako biste zgusnuli sadržaj crijeva.

Povratak na normalu: Kad se počnete osjećati bolje, možete postupno početi jesti normalno ako ste jeli vrlo malo ili ništa. Počnite s tižom, koja ne nadražuje i pomaže vezivanje sadržaja crijeva. Jogurt sa živim kulturama pomoći će vam da vratite ravnotežu mikroorganizama u crijevima budete li ga uzimali pomalo svaki dan, a svakodnevno uziamnje dodataka vitamina i minerala vratit će ravnotežu hranjivih tvari u tijelu.

Izbjegnite putnički proljev

U nekim stranim zemljama možete biti osjetljivi na lokalne bakterije. Ako niste sigurni, poduzmite sljedeće:

Pijte samo kemijski steriliziranu, prokuhanu vodu ili vodu iz boce za piće ili pranje zubi.

U restoranima tražite vodu iz boce koju će otvoriti pred vama (u nekim možda pune boce voodm iz slavine)

Izbjegavajte led.

Ogulite voće i izbjegavajte sirovo povrće i salate.

U restoranima jedite samo kuhanu hranu koja se poslužuje vruća.

Ne jedite jela koja se dugo održavaju toplima.

Joga: Duboko opuštanje dok ležite na podu može ublažiti mentalnu i fizičku napetost koje katkad izazivaju proljev povezan sa stresom.

Posebi savjeti o vašoj djeci: Dojenčad i mala djeca posebno su izvrgnuta riziku od dehidriranja kod gubitka tekućine. Ako vaše dijete ima proljev učinite sljedeće:

Provjerite je li dijete moglo pojesti nešto otrovno. Nazovite liječnika.

Provjerite jede li dijete nešto što ga može nadražiti. Jaki začini, paprika, luk, rajčica, rabarbara i odveć voća mogu izazvati proljev. Ako dojite, smanjite uzimanje tih namirnica.

Pustite dijete koje dojite da sisa koliko god želi i nudite mu dojenje češće nego inače, i danju i noću. Količina mlijeka će vam se prirodno povećati. Rashlađena prokuhana voda rijetko će vam trebati. Ako dijete hranite iz bočice, dajte mu jače razrijeđenu hranu ili rashlađenu prokuhanu vodu.

Djetetu odbijenom od dojke dajte više tekućine, uključujući pasterizirani sok od jabuke ili jače razrijeđen narančin sok koji ste sami istisnuli. Dobra je i voda u kojoj se kuhala riža.

Dobro operite ruke nakon što ste dodirivali dijete,a prije nego što budete jeli, posluživali ili pripravljali jelo.

Kad potražiti liječničku pomoć?

Ako blagi proljev traje dulje od 24 sata ili ako jak proljev traje dulje od 12 sati.

Odmah potražite pomoć:

Ako dijete povraća i ne može zadržati tekućinu ili dobija sisati i jesti.

Ako se dijete doima dehidrirano, suhih usta, upalih očiju, labave kože i ako rjeđe mokri nego inače. Od dehidarcije meka točka (fontanela) na vrhu dječje glave može utonuti.

Ako dijete ne prestaje plakati ili je neobično pospano ili bezvoljno.

Ako u stolici ima krvi, ako dijete ima vrućicu ili druge simptome.

Ako mislite da je dijete moglo pojesti ili popiti nešto otrovno.

Veća djeca i odrasli:

Inače ste zdravi i u dobroj formi, ali imate blagi proljev od tri dana ili jak proljev dulje od dva dana.

Ako ste stariji ili slabi.

Ako patite od čestih infekcija ili uzimate steroide, antibiotike ili druge lijekove koji bi mogli biit uzrokom.

I drugi u vašem kućanstvu imaju slične simptome.

Ako imate jak proljev, auzimate oralne kontracepcijske pilile

Ako vam je stolica crvenkasta ili crna

Odmah potražite pomoć:

Ako imate znakove dehidracije – uključujući pospanost, zacakljene oči, labavu kožu i vrlo tamne ili nimalo mokraće.

Sindrom nemirnih nogu

Svaka šesta osoba doživi ovu tegobu, a simptomi se obično javljaju nakon dugog sjedenja navečer ili noću u krevetu. Katkad je tegoba nasljedna. Zahvaća mnoge srednjovječne žene, ali česta je i potkraj trudnoće. Svaka četvrta osoba koja boluje od reumatskog artritisa dobije je, a katkad se povezuje s anemijom ubog nedostatka željeza, proširenim venama, dibatesemom i plučnim bolestima. Mogu biti zahvaćene i ruke.

Točan uzrok sindroma nemirnih nogu nije poznat, ali mogući uzroci su pušenje, umor, stres, alkohol, kofein te nedostatak željeza, folne kiseline ili vitamina E.

Prevencija

Jedite više namirnica bogatih željezom, magnezijom, vitaminom E i folnom kiselinom.

Svakodnevno uzimajte mulitivtaminsko-mineralni proizvod.

Ako vam se čini da biste mogli bolovati od anemije zbog nedostatka željeza, zamolite liječnika da vas pošalje na pretrage.

Nemojte pušiti.

Izbjegavajte alkohol navečer.

Smanjite uziamnje kofeina.

Svakog se dana bavite umjerenom tjelovježbom.

Dovoljno se odmarajte i spavajte.

Liječenje

Kad se pojave simptomi, masirajte listove čvrstim pritiskom. Ako možete, prošečite se i/ili radite vježbe za rastezanje nogu.

Aromoterapija: Dodajte 5 kapi bosiljkova ulja (izbjegavajte ga tijekom prvih 20 tjedana trudnoće) i mažuranovog ulja u tri žlice bademovog ulja te time masirajte noge.

Hidroterapija: Iskušajte sljedeće terapije kkao biste otkrili koja vam najviše odgovara:

Stavite vruć oblog, primjerice ručnik ocijeđen u vrućoj vodi, na dvije minute, aonda hladan na jednu minutu.

Stavite vruć termafor na dvije minute, pa hladni oblog na jednu.

Držite noge u hladnoj vodi u kadi s plitkom vodom.

Izmjenjujte vruću kupku (dvije minute) i hladnu (jednu minutu).

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako simptomi ustraju ili se pogoršaju. Ako vam tegoba ozbiljno ometa san.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

16.05.2015.

Liječenje voćem

Rogač

Ljekovito djelovanje:

Rogač je visokokalorična zdrava namirnica. Jede se kad je potpuno zreo i tvrd, prerađuje se u brašno, a prženi i mljeveni rogač izvrsna je zamjena za kavu ili kakkao, ili kao dodatak kavi od cikorije tzv. Frankovoj kavi. Brašno od sjemenki rogača dobro je za dijabetičare, jer sadrži mnogo bjelančevina.

U pučkoj medicini pripravci od rogača imaju široku primjenu. Tako se koriste:

 • za želučano-crijevne bolesti kao što su žgaravica, višak želučane kiseline, a naročito proljevi i slab rad crijeva u male djece
 • za stezanje tkiva, naročito sluzokože
 • kao prirodna preventiva u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala
 • za plućne bolesti
 • za smanjenje povišenih masnoća u krvi
 • za bolesti prostate, kao što su infekcija, hiperplazija i adenom prostate
 • za smirivanje i liječenje kašlja i drugih respiratornih tegoba
 • za liječenje parazita i nametnika u crijevima (amebe, gliste)
 • protv konstipacije

Smokva

Dok u zimskim danima jedem smokvenjak kojega godinama dobivam od punice, naviru mi sjećanja iz djetinstva o penjanju na tuđe smokve, o nedostupnosti onim zrelima, kao i pranje lica i ruku od ljepljivog i “peckavog” mliječnog soka. Poznavali smo i važno pravilo da se poslije smokava ne smije piti voda. Uživali smo doista u tim sočnim i slatkim plodovima. Šteta je što se danas smokve ne jedu stalno ili češće, nego samo gotovo obredno za Badnjak, Uskrs, pučke fešte, te – u nekim krajevima – kao dobrodošlica, uz čašicu rakije. Smokva je u nutricionističkom smislu energetski stimulativna namirnica, te je kao takvu treba uzimati u jutarnjim satima, na početku radnog dijela dana.

Svježe i suhe smokve djeluju laksativno. Još u staroj antičkoj i pučkoj medicini smatrane su najprirodnijim laksativom koji ne iritira, ne ostavlja nikakve posljedice niti stvara naviku.

Povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka.

Jače ili kronične zatvore liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma tj. Trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice.

U tu svrhu je popularno pripremiti kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je jedna jušna žlica smjese, od koje rukama oblikujemo kolačiće. Pohranimo ih u papirnatu ambalažu i svaki dan pojedeno u jutro i navečer po jedan kolačić.

Suha smokva djeluje ljekovito na gastrointestinalni trakt u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca.

Uravnotežuje odnos bakterija u crijevnoj flori.

Smokva povoljno i ljekovito djeluje na bronhe pojačavajući sazrijevanje sekreta te smiruje kašalj.

Zbog antiseptičkog djelovanja pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima.

Kod ujeda insekata, kukaca i životinja, rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo.

Oblog za liječenje raznih tumora i drugih novotvorina, spravljao se od mljevenih smokava u koje se umiješao kavasac i zgnječeni bijeli luk; ta smjesa privila bi se na oboljelo mjesto, ili se svježa smokva ispeče, razreže i stavi na manji tumor ili neku drugu novotvorinu ili otvrdnuće.

Mliječnim sokom smokve koji se pojavi čim se otkine zelena smokva, liječe se bradavice, razni lišajevi i manje ranice. Taj sok stimulira probavu te odstranjuje parazite. Koristan je kao dobro preventivno i kurativno sredstvo za liječenje bubrega i protiv stvaranja, te za izbacivanje buburežnih kamenaca. U tu se svrhu rabi kompot od smokava. Suha smokva se može miješati sa senom, suhom šljivom, praškom krušine i ricinusovim uljem.

(iz knjige Liječenje voćem, Ivan Lesinger)

.

9.05.2015.

Iz riznice travarstva

Menstrualni grčevi

Mliječni napitak

Kod menstruacijskih bolova i grčeva pomaže mliječni napitak od stolisnika i metvice, a koji vrlo brzo djeluje.

SASTOJCI:

 • 1 žličica stolisnika
 • 2 žličice metvice
 • 2,5 dl kipućeg mlijeka
 • 1 žličica maslaca
 • 1 žlica meda

PRIPREMA: Usitnjeni suhi stolisnik i metvicu preliti kipućim mlijekom te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Mlijeko procijediti, umiješati maslac i med, te toplo uzimati 3 puta na dan.

Vodena bolest

Čajna mješavina

Vodena bolest je nakupljanje vode u potkožnom tkivu i tjlesnim šupljinama, a otekline su najčešće vidljive na nogama i potkoljenicama. Protiv oteklina i za bolje izlučivanje vode djelotvorna je mješavina hrena, pastrnjaka, celera i peršina.

SASTOJCI:

 1. 200 g korijena hrena
 2. 200 g korijena pastrnjaka
 3. 200 g korijena celera
 4. 200 g korijena peršina
 5. 2, 5 dl vode

PRIPREMA: Korijen hrena, pastrnjaka, celera i peršina oguliti, krupno naribati, osušiti i pomiješati. 1 žlicu mješavive preliti kipućom vodom, te pokriveno ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Tekućinu procijediti te uzimati 2-4 puta na dan, poslije jela.

Kostobolja

Mast od češnjaka

Mast od češnjaka tradicionalan je kućni pripravak koji pospješuje cirkulaciju krvi te smanjuje bolove od reume, artritisa i gihta.

SASTOJCI:

 • 3-4 češnja češnjaka
 • 2-3 žlice masti
 • 3-4 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA: Češnjak oguliti te zgnječiti ili sitno naribati. Pomiješati mast i maslinovo ulje, dodati češnjak i sve zajedno kremasto umiješati. Po potrebi, mast od češnjaka snažnom masažom nanijeti na bolna mjesta.

Žučni napad

Prašak od pelina

Gorke tvari pelina pospješuju izlučivanje žuči, žučnog pijeska i žučnih kamenaca, a osobito

kod iznenadnog žučnog napadaja.

SASTOJCI:

 1. Na vrh noža pelina u prahu
 2. 1 žlica meda

PRIPREMA: Usitnjeni suhi pelin u električnom mlincu za kavu samljeti u prah. Prašak čuvati u hermetički zatvorenoj posudi te uzimati 1-2 puta na dan prah pelina umiješan u med.

Ovisnost o alkoholu

Osim što smiruje živce i tako pomaže kod nemira, neuroze i nesanice, postoje tvrdnje da pasiflora uspješno liječi alkoholizam tj.ovisnost o alkoholu. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se nadzemni dijelovi pasiflore, ubrani u vrijeme cvatnje, te osušeni i priprmeljnei kao čaj. Pasiflora nije otrovna, već ljekovita biljka koju je priznala i službena medicina. Zbog toga je, osim kao tinkturu priprmeljneu od svježe biljke, često nalazimo i u gotovim ljekovitim pripravcima.

SASTOJCI:

 • 1 žličica pasiflore
 • 2,5 dl kipuće vode

PRIPREMA: Usitnjene suhe nadzemne dijelove psiaflore, s cvjetovima ili plodovima, preliti kipućom vodom. Nakon što pokriveno odsotji 10 do 15 minuta, tekućinu procijediti te uzimati 2 do 4 puta na dan.

Kronični bronhitis i astma

Oman samoniklo raste na vlažnim livadama, u jarcima, kraj potoka te uz rubove šuma, ačesto ga nalazimo i u vrtovima kao ukrasnu biljku. Osim što se oduvijek upotrebljava u narodnoj medicini kao lijek protiv kašlja i hripavca, oman slovi kao sredstvo koje liječi čak i kornični bronhitis i astmu.

SASTOJCI:

 • 80 g svježeg korijena omana
 • 1 litra bijelog vina
 • 500 g meda

PRIPREMA: Sviježi korijen omana dobro oprati, krupno naribati i preliti vinom. Nakon što odstoji 7 do 10 dana, vino procijediti. Dodati med, miješati dok se ne rastopi, te uzimati 2 do 3 puta na dan po jednu malu čašicu.

Otečena jetra i slezena

Kao jedno od najdjelotvornijih sredstava za čišečnje krvi, sapunika pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma i tako pomaže kod otečene jetre i slezene. Osim toga, sapunika djeluje na gušteraču i tako pomaže kod šećerne bolesti, te pospješuje izlučivanje mokraćne kiseline i tako pomaže kod gihta.

SASTOJCI:

 1. 1 žličica korijena sapunike
 2. 2,5 dl kipuće vode

PRIPREMA: Usitnjeni suhi korijen sapunike prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji 2 do 3 minute i odmah procijedite. Uzimajte 1 do 2 puta na dan, a nakon 2 tjedna uzimanja napravite pauzu od najmanje 7 dana.

Ubrzan i nepravilan rad srca

Hmelj smiruje i opušta, te pomaže kod ubrzanog i nepravilnog rada srca uzrokovanog neurozom ili nemirom.

SASTOJCI:

 • 1 žlica suhih češerića hmelja
 • 2,5 dl kipuće vode

PRIPREMA: Usitnjene suhe češeriće hmelja prekriti kipućom vodom, te pokriveno ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Tekućinu procijediti i uzimati 2 puta na dan ili po potrebi.

Upala i krvarenje desni

Svježi sok od mažurana, metvice i kadulje, umješan u alkohol, jača desni te pomaže kod upale i krvarenja desni.

SASTOJCI:

 • 0,3 dl soka od mažurana
 • 0,3 dl soka od metvice
 • 0,3 dl soka od kadulje
 • 1 dl 70 postotnog alkohola

PRIPREMA: Sviježe listove mažurana, metvice i kadulje samljeti, iscijediti sok te sok umiješati u alkohol. Kod upale i krvarenja desni, nekoliko puta tijekom dana tekućinu nježnom masažom nanijeti na desni.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

2.05.2015.

Iz riznice travarstva

Čovjek je odavno spoznao kako su biljke ljekovite. Posezao je za tim biljkama i svoje spoznaje prenosio novim generacijama usmenom, a kasnije i psimenom predajom. Iz ovakve predaje, protkane često misitikom i praznovjerjem nastala je i izgrađena pučka medicina mnogih naroda. Iz te riznice donosimo te recepte.

Afte

Morska sol sadrži veću količinu joda nego kamena sol, stoga je dobro dezinfekcijsko sredstvo.

SASTOJCI:

 • ½ žličice morske soli
 • 1,2 dl tople vode

PRIPREMA: Morsku sol rastopiti u toploj vodi, te osoljenu toplom vodom nekoliko puta tijekom dana ispirati usta.

Glavobolja usljed neuroze

Čaj od đumbira, kamilice…

Uzroci glavobolje mogu biti različiti, ali vrlo često uzrok je psihička napetost ili neuroza. Biljno sredstvo protiv tako uzrokovane glavobolje je čaj od đumbira, kamilice i lipe. Đumbir sadrži tvari koje djeluju protiv boli, a kamilica i lipa smiruju i opuštaju.

SASTOJCI:

 • 1 žličica ribanog svježeg đumbira
 • 1 žličica cvjetova kamilice
 • 1 žličica cvjetova lipe
 • 2,5 dl vode

PRIPREMA: U vodu stvaiti ribani svježi đumbir, zakuhati i lagano kuhati 5 minuta. Đumbiru dodati cvjetove kamilice i lipe, te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Tekućinu procijediti, te uzimati 2-3 puta na dan ili po potrebi.

Upala grla

Slani čaj od kadulje

Slani čaj od kadulje dezinficira grlo i ždrijelo, ublažava glavobolju i smiruje upalu.

SASTOJCI:

 1. 2 žličice listova kadulje
 2. ½ žličice morske soli
 3. 2,5 dl kipuće vode

PRIPREMA: Usitnjenu suhu kadulju preliti kipućom vodom i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Tekućinu procijediti, umiješati morsku sol, te nekoliko puta tijekom dana ispirati grlo.

Klimakterijske tegobe

Med s imelom

Med s imelom smanjuje ili čak posve otklanja neugodne klimakterijske tegobe.

SASTOJCI:

 1. 60 g listova imele
 2. 1 kg meda

PRIPREMA: Suhe listove imele u električnom mlincu za kavu samljeti u prah. 2 žlice praška umiješati u med, te uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu meda.

Probavne smetnje

Biljna rakija

Gorke tvari maslačka i sirištare ili lincure pospješuju izlučivanje želučanih sokova, komorač i anis pospješuje probavu, a sladić ublažava grčeve i štiti sluznicu želuca.

SASTOJCI:

 • 15 g korijena maslačka
 • 7,5 g korijena lincure
 • 7,5 g korijena sladića
 • 7,5 g plodova komorača
 • 7,5 g plodova anisa
 • 1 l rakije

PRIPREMA: Usitnjeno suho bilje preliti rakijom i dobro rpotresti. Nakon što zatvoreno odsotji 2 tjedna, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti. Uzimati 15 minuta prije jela po 1 žličicu rakije umješane u malo vode.

Neuroza

Sirup od hmelja

Hmelj smiruje i jača živce, te pomaže kod nemira, neuroze i nesanice, pa čak i lakših oblika depresije.

SASTOJCI:

 • 1 žlica suhih češerića hmelja
 • 5 dl kipuće vode
 • 300 g šećera

PRIPREMA: Usitnjene češeriće hmelja preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta i procijediti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer te lagano kuhati 10 minuta. Sirup čuvati na hladnom i tamnom mjestu te uzimati 3 do 5 puta na dan po 1 žlicu.

Gripa ili hunjavica

Čaj od crvenog luka, klinčića i timijana

Staro i isprobano sredstvo kod prehlade i gripe je topli čaj od srvenog luka, klinčića i timijana, zaslađen smeđim šećerom.

SASTOJCI:

 1. 1 žličica crvenog luka
 2. ½ žličice timijana
 3. 2-3 klinčića
 4. 3 dl vode
 5. 1 žlica smeđeg šećera

PRIPREMA: Usitnjeni crveni luk i klinčiće prelijte hladnom vodom, zakuhajte i kratko porkuhajte. Dodajte usitnjeni suhi timijan i pokriveno ostavite da odstoji 10 minuta. Tekućinu procijedite, umiješajte smeđi šećer te uzimajte 2 do 4 puta na dan.

Slabokrvnost

Vino od koprive i šipka

Vino od koprive, biljke koja sadrži dosta željeza, te šipka koji sadrži mnogovitamina C, pospješuje stvaranje krvi i jača imunološki sustav.

SASTOJCI:

 1. 100 g listova koprive
 2. 100 g šipka
 3. 100 g meda
 4. 2 litre crnog vina

PRIPREMA: Usitnjene suhe listove koprive i krupno mljeveni šipak preliti crnim vinom, te pokriveno ostaviti da odstoji 10 do 15 dana. Vino procijediti, umiješati med te uzimati 2 do 3 puta na dan po 1 dl vina.

Akutni ili kornični zatvor

U 2 dl tople vode umiješati sok od ½ limuna, te uzimati ujutro, na prazan želudac.

Lupanje srca

Kod neugodnog osjećaja lupanja srca pomaže šećer i limunov sok.

SASTOJCI:

 • 2-3 žličice šećera
 • sok od ½ limuna

PRIPREMA: Šećer i limunov sok umiješati u malo vruće vode te uzimati 3 puta na dan po potrebi.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

25.04.2015.

Riga

Za rigu me vežu lijepe uspomene i sjećanja iz mladosti. Sa sestrom sam odlazio brati rigu za salatu koju smo toliko voljeli da smo je znali jesti samu s kruhom ili miješanu s kuhanim krumpirom. U narodu postoje saznanja o svakoj ljekovitoj biljci, a pogotovo o onima koje zaštićuju od ugriza otrovnih životinja. Tako se zna da sjeme rige liječi ubod škorpiona te se u narodu i danas koristi za te svrhe. Sjeme rige je i izvrstan začin raznim jelima, a od njega se može i pripremiti senf. Prijatelji rige obožavaju njen poseban okus i govore da je dobar afrodizijak.

Sjeme se koristi u liječenju:

 1. raznih tegoba izazvanih bakterijama
 2. nadustosti i za pojačavanje rada želuca
 3. raznih tegoba sa želucem i crijevima

Salata, miješana salata i variva od mladih listova rige dobra su prirodna prevencija u očuvanju zdravlja, jer riga sadrži bioaktivne tvari neophodne za pravilan rad organizma. Svježe iscjeđen sok iz listova rige, pomiješan s medom ili razblažen s vodom, ili čaj od svježih listova dobar je napitak za jačanje organizma.

Zapadna pučka medicina rigu koristi u liječenju malarije, škrofuloze, limfnog sustava, želučanih tegoba, slabog apetita, te kod manjka C vitamina. Sjeme se rabi za pripremu senfa. Englezi za rigu kažu: “To je odlična biljka naših očeva koji su njome liječili svoje bolove”.

Prava rabarbara

Kinezi za rabarbaru znaju reći da je čarobna biljka koja čudotvorno obnavlja organizam, poradi velike ljekovite moći koju posjeduje, ali znaju i za njezinu suprotnu stranu, tj.šteno djelovanje. Rabarbara je dobra pridona biljka, akompotom od peteljaka liječe se tegobe:

želuca i crijeva od slabog apetita, žgaravice, katara želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita di dizenterije i kolere. Rabarbara je veliki prirodni lijek za liječenje tegoba pražnjenja crijeva: ako se pripravci od rabarbare uzimaju u manjim količinama zaustavljaju proljeve, a u malom većim količinama potiču peristaltiku i pražnjenje crijeva kao dobar laksativ, a ako se uzimaju u jačim i češćim dozama, tada djeluju kao purgativ, brzo i jako.

Također se liječe:

 • razne upale ili infekcije
 • oboljenja jetre i žuči
 • kožne tegobe kao što su: opekline, čirevi, rane, osipi, razne kožne nečistoće.

U kuinarstvu se peteljke rabarbare rabe kao povrće – špinat te za pripremu raznih jela; od njih se mogu napraviti marmelada, kompot, slatka jela, kolači, pite i slično.

Zapadna pučka medicina rabarbaru koristi za liječenje: bolesti jetre, želuca i crijeva, gnojinih ekcema, groznice, kolere, konstipacije, bolesti neuralgije, podrigivanja, zgrčenog lica, zatvora, žući, za čišćenje jetre i za jače izlučivanje žuči, te kod krvaranja, povišenog kolesterola i podrigivanja.

Kineska medicina rabarbarom liječi visoki krvni tlak i povišeni kolesterol u krvi, unutarnje bolesti kao i bolesti kože.

Ajurvedska medicina kod digestivnih problema, protiv katara i za jačanje organizma i imuniteta. Turska rabarbara u obliku kapsula, čaja ili tinktura koristi se u liječenju karcinoma, visokog tlaka, želuca, konstipacije, čireva na želucu i na dvanaestiku, groznice, upalnih stanja, infekcija mikrobima, te za jačanje obrambenih snaga organizma.

(iz knjige Liječenje povrćem, Ivan Lesinger)

.

18.04.2015.

Rajčica

Najčešći sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan u prevenciji karcinoma, te ga danas sadrže svi poznati dodaci ishrani zvani suplimenti. Likopen je poznat i kao regenetrator stanica, te pomaže u liječenju:

 1. očnih oboljenja
 2. bolesti jetre
 3. masnoća u krvi i to LDL kolesterola
 4. plućnih bolesti
 5. bolesti gušterače
 6. šećerne bolesti
 7. bolesti prostate
 8. vaskularnih bolesti

Rajčica sadrži mnogo karotina (provitamina A) koji je neophodan za pravilan rad svih organa.

 • Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti.
 • U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno tj. Pojačava varenje hrane i peristaltiku crijeva.
 • Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova.
 • Omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima.
 • Poznat je antioksidant i detoksikant organizma.
 • Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume, te je dobar diuretik.
 • Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti pa stolica izlazi bez teškoća, što olakšava liječenje hemeroida.
 • Preporučuje se srčanim bolesnicima.
 • Koristi za jačanje imuniteta.
 • Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok od rajčice, kao i kod opeklina.
 • Usporava starenje.
 • Tjera insekte.

Salata

Salata je povrće koje zbog svoje ljekovitosti zavrjeđuje veliku pozornost jer bez ikakvih posljedica pomaže u liječenju:

Neuroza i depresija, bolova, nesanice, razdražljivosti, prevelikog seksualnog nagona, grčeva itd.

Jača muško sjeme – spermu, te se rabi kao afrodizijak.

Salata je uz koprivu i jogurt, jedan od rijetkih prirodnih lijekova koji otklanja i liječi posljedice radioaktivnog zračenja.

I kao dijetalna namirnica nezamjenjiva je kod oboljenja u kojima se koriste razne redukcijske i selektivne dijete, jer nadoknađuje izgubljene vitamine i minerale.

 • Smanjuje žeđ što je veoma važno kod vodene bolesti.
 • Povećava volumen stolice i time olakšava pražnjenje i gibanje crijeva te otklanja pojavu zatvora.
 • Samnjuje grčeve crijeva.
 • Odstranjuje parazite.
 • Otklanja grčeve kod oboljenja dišnih organa kao što su astma, veliki kašalj, pojačava iskašljavanje sekreta iz bronhija.
 • Snižava visoku temperaturu.
 • Umiruje ubrzano lupanje srca i histerija.
 • Pojačava izlučivanje mokraće, te je dobar diuretik za oboljele od reume i gihta.
 • Smanjuje razinu šećera u krvi pa je pogodna za dijabetičare.
 • Pomaže u radu bubrega, a liječi jetru i žuticu.
 • U kozmetici je djelotvorna u otklanjanju akni, crvenila kože izazvanog pucanjem kapilara te kao sredstvo koje steže.

Zapadna puča medicina rabi salatu za relaksiranje, tijela i nervnog sustava, za jačanje muške potencije i virilnost spreme i drugih seksualnih tegoba, kod krvarenja, proljeva, kod bolova u vratu, protiv parazita, protiv akni, za jaču mliječnost u dojilja, u liječenju raznih rana, nadutosti, za jače izlučivanje mokraće, za izazivanje narkotičkog djelovanja.

(iz knjige Liječenje povrćem, Ivan Lesinger)

.

11.04.2015.

Paprika

Ubraja li se paprika u ukusno povrće ili u začinske biljke kao što su peršin i bijeli luk? Dvojbe o tim pitanjima riješio je mađarski znanstvenik Szent-Gyorgyju, koji je prvi dokazao da vitamina C u paprici ima više nego u limunu i narandži, te tim otkrićem stekao veliku svjetsku slavu. Paprika predstavlja visokovrijedno povrće bogato vitaminom C i drugim hranjivim sastojcima – bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima, te mineralnim sastojcima. Vitaminsku vrijednost uz vitamin C, kojega u prosjeku ima 110 mg, nadopunjuju vitamini B kompleksa i P vitamin, “zaduženi” za perifernu cirkulaciju. Paprika se najviše jde sirova, pečena, pirjana i kiseljena. U suhom stanju, u prahu, koristi se kao začin. Paprika je ljekovita u svježem stanju, te u sušenom kao mljevena crvena paprika.

Ljekoviti sastojak paprike ljuta okusa, kapiscin kojeg najviše ima u unutrašnjim žilama paprike, djeluje antiseptički, te sprječava razvoj bakterija truljenja u probavnom sustavu.

Citrin utječe na površinsku kapilarnu cirkulaciju te time i na elastičnost i protočnost kapilara, što pomaže u liječenju arterioskleroze.

Vjerovanje da je paprika afrodizijak temelji se na činjenici da paprika pojačava cirkulaciju.

Paprika pospješuje apetit, potiče rad želuca i lučenje želučanog soka, smiruje grčeve i potiče peristaltiku, te izaziva pojačano mokrenje.

U liječenju raznih depresija kao i alkoholnog ludila paprikom se, uz liječnički nadzor, danas liječe razna oboljenja ovisnosti, kao što su alkoholizam i narkomanija.

U pučkoj medicini postoji niz pripravaka od ljute paprike za liječenje reumatskih bolova, lumbaga, artritisa i td.

Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili početna infektivna oboljenja, ali i posljedice infekcije kao npr. Herpes zoster.

Trljanje vlasišta kose sokom od paprike sprječava opadanje kose.

Prašak od ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemeroida.

Zapadna pučka medicina rabi papriku za liječenje: angine, gihta, hemeroida, paralize, želučanih tegoba, artritisa, slabog apetita, slabe cirkulacije, avitaminoze, delirium tremesa, nadutosti, ugriza, te za grgljanje.

Šparoga

U primorskim krajevima poznati su tradicionalni obiteljski pohodi u berbu šparoga. Šparoga je omiljeni kulinarski specijalitet u rano proljeće, bogat mineralima i vitaminima. Zbog svoje ljekovitosti preporuča se u mnogim situacijama.

Za čišćenje organizma, naročito bubrega, mjehura, mokraćnih kanala, crijeva, jetre i krvi i potiće mokrenje; mokraća nakon konzumiranja šparoga ima jak miris kao i zelenu boju od asparagina.

Šparoga pročišćava i obnavlja crvena krvna zrnca pogotovo kod žutice i oboljenja jetre.

Preporučljivo je uzimati šparoge:

 1. kod reumatskih oboljenja i gihta
 2. vodenih bolesti i edema
 3. za bolji rad srca
 4. za bolje pamćenje
 5. za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, kao i preventivno protiv stvaranja kamenca
 6. u liječenju plućnih oboljenja i kašlja
 7. kod raznih bolova u kukovima
 8. zubobolje
 9. kod probavnih smetnji

U narodu postoji vjerovanje da šparoga potiče potenciju. Usitnjeno sjeme šparoge tj. prašak ima natibiotičko djelovanje.

U Ajurvedskoj medici šparogu nazuvaju “Shatavari” što bi u prijevodu značilo “zamjenjuje stotinu muževa” i preporučuju je za spokoj i mir, rad mozga i dobru memoriju, te za smirenu duhovnost.

Kineska medicina osim za snižavanje krvnog tlaka vidi njenu vrijednost u izazivanju uzvišenih osjećaja u ljubavi prema prijateljima.

U Indiji je koriste za poticanje plodnosti, za ublažavanje menstrualnih grčeva, za povećanu mliječnost u dojilja.

(iz knjige Liječnje povrćem, Ivan Lesinger)

.

4.04.2015.

Tegobe pri dojenju

Vaše je mlijeko najbolja hrana za vaše dijete. Sadrži sve potrebne hranjive tvari i štiti od upala i alergija. Osim toga, dojenje vama i djetetu daje poseban osjećaj prisnosti te koristi i vašem zdravlju. Sve eventualne teškoće mogu se riješiti ako raspolažete dobrim izvorom informacija i ako imate potporu obitelji, prijatelja i liječnika.

Majčino je mlijeko s prehrambenog stajališta savršeno za dijete. Sadrži enzime koji olakšavaju probavu te tvari koje jačaju imunitet i potiču rast. Hranite li dijete samo njime prvih šest mjeseci, a onda ga nastavite davati i tijekom sljedećih šest, zaštiti ćete dijete od mnogih upala. Djeca koja su dojena rijetko dobiju gastroenteritis i rijeđe obolijevaju od upale pluća, uha i mokraćnih putova te su otpornija na alergijske poremećaje kao što su astma i ekcem. Dojenje možda smanjuje i rizik od sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS) i od smrti u kolijevci.

Gotovo sve žene mogu dojiti, premda neke, osobito prvorotkinje, katkad imaju teškoća. Najčešće su tegobe bolne ili napukle bradavice, nabujale dojke, začepljenje mliječnih kanala i slabija proizvodnja mlijeka.

Prevencija

Prehrana:

Kako biste održali snagu i osigurali dovoljnu količinu mlijeka, povećajte dnevni unos kalorija za 400 do 600 kalorija, i to iz hranjivih namirnica. Morat ćete održavati unos od približno 1 200 mg kalcija na dan. Uzimajte više puta manje obroke – prije svakog dojenja dobro je nešto pojesti. Pijte najmanje osam čaša beskofeinskog napiataka na dan. Imajte na umu da će većina tvari koje unesete u tijelo biti prisutna u mlijeku. Stoga se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kakvog lijeka. Ne pijte pivo, vino ili druga alkoholna pića najmanje dava sata prije dojenja.

VAŽNA ZAŠTITA!

Prvih nekoliko dana nakon porođaja, vaše dojke proizvode posebno mlijeko koje se zove kolostrum. Ono sadrži antitijela koje štite protiv upala.

Svakodnevna rutina:

Isprva ćete morati često dojiti, pa druge poslove neka obavljaju ostali ukućani kad god je to moguće. Odmarajte se koliko vam je potrebno, osobito tijekom prvih nekoliko tjedana nakon porođaja, kada se određuje količina mlijeka koje ćete proizvoditi. Dojenje pokreće oslobađanje tvari sličnih hormonima koje se zovu endorfini, kao i prolaktina monima koje se zove endorfini, kao i prolaktina (hormona koji potiče mliječne žlijezde na proizvodnju mlijeka), a oni vam mogu donijeti osjećaj smirenosti i dobrog stanja.

Opuštanje:

Nastojte biti opušteni dok dojite. Budete li napeti, možda nećete oslobađati dovoljno oksitocina, hormona koji omogućuje da mlijeko poteče. Tad će vaše gladno dijete postati nervozno i kod vas stvoriti još veću napetost. Za opuštenost su često dovoljne jednostavne mjere kao što je sjedenje s toplim napitkom ili gledanje televizije. Ako to ne uspijete, iskušajte tehnike opuštanja, kao što je duboko disanje, koje ste naučili na tečaju za trudnice.

Liječenje:

Važno je znati kako riješiti česte tegobe pri dojenju koje se mogu pojaviti kod svake majke. Ako ne uspijete sami riješiti problem, potražite savjet kvalificiranog stručnjaka za dojenje ili drugog liječnika.

Nabujale dojke:

 • Kad nekoliko dana nakon porođaja dođe zrelo mlijeko, dojke vam mogu postati napete, natečene i bolne. Zbog toga će djetetu biti teško obuhvatiti ustima bradavicu i areolu, a od toga vas onda mogu boljeti bradavice.
 • Dojite često, i danju i noću, kako se u vašim dojkama ne bi nakupilo previše mlijeka.
 • Kako biste malo olakšali pritisak i olakšali djetetu pristup bradavici, izdojite malo mlijeka prije dojenja – rukom ili pomoću pumpice.
 • Ako su vam dojke tako pune da ih nije moguće izdojiti, nekoliko ih minuta perite vrućom vodom ili stavite na svaku dojku topli oblog prije dojenja kako bi mlijeko lakše poteklo. Između dojenja na dojke stavite hladne obloge da biste ublažili osjećaj nelagode.

SKUPLJANJE MLIJEKA!

Ako se morate udaljiti od djeteta, ostavite vremena da unaprijed skupite nešto mlijeka koje ćete izdojiti ili ručno ili pumpicom. Vaš partner ili osoba koja vam čuva dijete zatim to mlijeko može dati djetetu – iz šalice ili bočice. Ako ćete skupljati mlijeko samo kod kuće, najprimjerenija je električna pumpa pune veličine. Ako će vam pumpa trebati i izvan kuće, izaberite manji model, ručni ili električni. Svakako slijedite upute o steriliziranju pumpe i uporabi steriliziranih posuda ili vrećica za skupljanje mlijeka (za zamrzavanje).

Bolne ili napukle bradavice:

Ako vas bole bradavice dok dojite iskušajte sljedeće:

 1. Smjestite dijete tako da može ustima obuhvatiti cijelu areolu. Mijenjajte položaj u kojem držite dijete kod svakog dojenja kako niti jedan dio bradavice ne bi bio odveć izložen silini djetetova sisanja. O tome vas može posavjetovati vaš savjetnik.
 2. Svaku nabreklost dojki odmah tretirajte.
 3. Potaknite mlijeko da poteče – prije nego što dijete prinesete dojki – tako što ćete se opustiti i udobno smjestiti.
 4. Često dojite dijete, ali ako vas bradavice jako bole ili su napukle, na dan-dva ograničite duljinu dojenja i preostalo mlijeko izdojite.
 5. Najprije djetetu ponudite bradavicu koja vas manje boli.
 6. Ne sapunajte bradavice.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

28.03.2015.

Žalovanje

Žalost, bolna emocionalna reakcija na smrt drage osobe, neizbježan je dio života. I druga traumatska iskustva kao što su razvod ili gubitak zaposlenja ili stana mogu izazvati sličan osjećaj gubitka. Ljudi na različite načine izražavaju žalost, ali u svima su u zajedničke prepoznatljive faze žalovanja. Blage prirodne terapije mogu u takvim trenucima pomoći i donijeti utjehu.

Faze žalovanja

Mnogi ljudi prođu četiri izrazite faze žalovanja, koje mogu slijediti jedna za drugom ili se mogu preklapati.

 1. Prvu fazu žalovanja obično karakterizira tupost, dok se smrt ili gubitak još doimaju nestvarno. Možda nesvjesno i odbijamo prihvatiti stvarnost. Ta faza može trajati nekoliko dana ili nekoliko mjeseci.
 2. Kad prođe tupost možda ćete doživjeti strašnu navalu osjećaja kad se suočite sa stvarnošću gubitka.
 3. Uskovitlani osjećaji mogu zatim prijeći u fazu duge depresije, možda i s tjelesnim simptomima kao što su nesanica, glavobolje i poremećen tek.
 4. Polako i nepredvidljivo, najprije povremeno a onda sve češće, vratit će se vaše staro “ja” kako se budete mirili s gubitkom i počeli pozitivno razmišljati o budućnosti. Ali, čak i godinama poslije, možda će vam biti teško kad, primjerice, godišnjica smrti vrati uspomene pa vam se učini kao da se sve dogodilo jučer.

Jeste li znali?

Možda će vam izbor boja odjeće koju ćete nositi pomoći u razdoblju žalosti. Iako je tradicionalna boja crna, možda ćete se bolje osjećati budete li nosili odjeću živih boja.

Liječenje

Brinite se o sebi tijekom tog razdoblja krhkosti i težine. Iako vam budućnost može izgledati crno, čuvajte nadu da će jednog dana biti bolje.

Prehrana i dodaci

Ako vam je teško jesti, pozovite nekoga da vam pravi društvo za barem jednim obrokom na dan i uzimajte multivitaminski i mineralni proizvod.

Biljni lijekovi

Dnevna doza gospine trave može ublažiti depresiju. Kod anksioznosti iskušajte valerijanu, pasifloru ili kamilicu.

Cvjetne esencije:

 • Kozja krv: kad stalno mislite na prošlost
 • Orah: pomaže pri prilagodbi
 • Ptičje mlijeko: protiv osjećaja gubitka i kod šoka
 • Slatki kesten: za očaj
 • Vrba: protiv gorčine i samosažaljenja

Tjelovježba:

Tjelovježbom povećavamo količinu endorfina, prirodnih tvari od kojih se osjećamo bolje. Hodanje, možda u pratnji suosjećajnog prijatelja, dobar je oblik aktivnosti te izlaganje suncu, koje pozitivno djeluje na raspoloženje.

Opuštanje:

Možda ćete osjetiti duboku tugu kad god opustite um. Ali, dobro je pustiti da osjećaji iziđu na površinu, osobito ako ih inače obično potiskujete. Odvojite vrijeme da budete sami, u tišini. Možda će vam pomoći vizualizacija.

Joga i meditacija:

Redovito vježbanje joge, disanja i meditiranje mogu vam pomoći da ponovno pronađete i zadržite emocionalnu ravnotežu. Joga vas potiče da se otvorite bolnim osjećajima, što vam može pomoći da izađete na kraj s gubitkom.

Druge terapije:

Psihoterapeut, savjetnik za žalost ili svećenik mogu vam pružiti potporu i pomoći da razgovarate o svojim osjećajima, osobito ako se nemate kome povjeriti. I kreativne terapije mogu biti odušak za osjećaje.

Kada potražiti liječničku pomoć?

 • Ako dugo žalovanje negativno djeluje na vaš posao ili odnose s drugima.
 • Ako padnete u duboku depresiju.

Odmah potražite pomoć:

Ako pomišljate na samoubojstvo.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

21.03.2015.

Mali bolesnici

Bolesti djece uvelike se razlikuju od onih kod odraslih, čak i ako se radi o istim uzročnicima bolesti. I dok se neke dječje zarazne bolesti ne mogu spriječiti ni liječiti pomoću biljnih lijekova, druge bolesti i popratne tegobe, poput nemira, nesanice, povišene tjelesne temperature i kašlja, vrlo uspješno se liječe domaćim biljnim pripravcima.

Nemir, neuroza i nesanica

(Čajna mješavina)

Kad su djeca nemirna ili nervozna tijekom dana, a navečer ne mogu zaspati trebaju tijekom nekoliko tjedana redovito uzimati čaj od odoljena, matičnjaka, lavande, narančine kore i komorača.

SASTOJCI:

 1. 30 g korijena odoljena
 2. 10 g listova matičnjaka
 3. 10 g cvijetova lavande
 4. 10 g narančine kore
 5. 10 g plodova komorača
 6. 2,5 dl kipuće vode
 7. šećer ili med

PRIPREMA:
Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1 žličicu čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti. Čaj zasladiti šećerom ili medom, te uzimati pola sata prije odlaska na spavanje.

Kašalj

(Mlijeko s korijaderom, anisom i komoračem)

Toplo mlijeko u kojem su odstajali plodovi anisa, korijandra i komorača smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje.

SASTOJCI:

 • 2 žlice plodova anisa
 • 1 žlica plodova korijandara
 • 1 žlica plodova komorača
 • 2,5 dl kipućeg mlijeka
 • 2 žlice šećera ili meda

PRIPREMA:
Plodove anaisa, korijandra i komorača pomiješati, 2 žličice zgnježenih plodova preliti kipućim mlijekom i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Mlijeko procijediti, zasladiti šećerom ili medom, te uzimati u gutljajima 2-3 puta na dan.

Oslabljeli imunitet

(Biljni sirup)

Sirup od koprive, matičnjaka, vodopije i šipka jača imunološki sustav, te pomaže kod umora, iscrpljenosti i otečenih limfnih čvorova.

SASTOJCI:

 1. 30 g listova koprive
 2. 30 g listova matičnjaka
 3. 10 korijena vodopije
 4. 5-6 žlica meda

PRIPREMA:
Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1,5 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta i procijediti. Tekućinu zakuhati, umiješati med, kratko prokuhati te uzimati u gutljajima tijekom dana.

Vrućica

(Čajna mješavina)

Povišena tjelesna temperatura kod djece može se vrlo uspješno sniziti čajem od bazge, lipe, kamilice, vrbe i šipka. Osim što pomaže kod povišene tjelesne temperature, taj čaj istovremeno jača imunološki sustav.

SASTOJCI:

 • 20 cvjetova bazge
 • 20 g cvjetova lipe
 • 30 g kore vrbe
 • 30 g šipka
 • 1 l vode
 • šećer ili med

PRIPREMA:
Usitnjeno suho bilje promiješati. 3 žličice čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta te procijediti. Čaj zasladiti šećerom ili medom, te uzimati svakih sat vremena po jednu šalicu.

Šampon protiv uši

Timijan je snažan prirodni insekticid i nadražuje kožu glave, stoge se ne smije koristiti nerazrjeđen, niit u većoj količini od navedene.

SASTOJCI:

 1. 1 žlica običnog šampona za kosu
 2. 2-3 kapi eteričnog ulja timijana

PRIPREMA:
U šampon umiješati eterično ulje timijana te laganom masažom nanijeti na kosu. Nakon što odstoji na kosi 5 minuta, kosu dobro isprati toplom vodom. Nakon toga kosu isprati losionom protiv uši.

Losion protiv uši

Osim što uništava uši, eterično ulje ružmarina i lavande uništava i njihova jajašca koja su zalijepljena na kosi, a jabučni ocat ih ispire s kose. Losion treba upotrijebiti odmah nakon šampona.

SASTOJCI:

 • 5 kapi eteričnog ulja ružmarina
 • 6 kapi eteričnog ulja lavande
 • 5 dl jabučnog octa
 • 5 dl tople vode

PRIPREMA:
Eterično ulje ružmarina i lavande umiješati u jabučni ocat i toplu vodu. Losionom dobro isprati kosu i kožu glave, na glavu staviti kapu za kupanje te ostaviti da odstoji 15 minuta. Kosu dobro iščešljati, a nakon toga kosu i kožu glave dobro isprati toplom vodom.

Gubitak teka

Čaša soka od mrkve i dragušca pola sata prije jela može biti izvrsno sredstvo za poticanje teka. Pripravite sok od 4 mrkve i jedne vezice dragušca i dodajte jednaku količinu vode. Učini li vam se mješavina pregorkom povećajte količinu mrkvina soka.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

14.03.2015.

Za čiščenje bubrega – jogurt!

Svaki dan kroz naše bubrege prolazi oko 200 Litara krvi, da bi se pročistila od otrova i toksina. Bubrezi također proizvode važne hormone: erythropoietin (stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica), renin (regulira krvni tlak) i calcitriol (aktivna forma vitamina D).

Naš organizam na potpuno prirodan način čisti bubrege, odnosno ako konzumiramo dovoljno tekućine u obliku vode, čaja i slično, bubrezi se čiste sami.

Međutim, ponekad našim bubrezima je potrebna pomoć i ovdje dolazi u obzir detoksikacija bubrega uz pomoć ljekovitih biljaka.

Osim što čišćenjem poboljšavamo rad bubrega i sprečavamo stvaranje kamenca u njima, na taj način možemo pomoći eliminirati toksine iz organizma, ojačati naš imunitet, normalizirati krvni tlak i poboljšati funkciju mokraćnog mjehura.

Kako se čiste bubrezi prirodnim putem?

Biljke koje su dobre za čišćenje bubrega su đumbir, maslačak, korijen bijelog sljeza, smreka, kopriva, peršin, klinčić i zlatnica (Solidago virgaurea).

Namirnice koje pomažu u čišćenju bubrega su lubenica, sok od limuna, sok brusnice i sjemenke buče.

Vitamini i minerali koji su dobri tijekom čišćenja bubrega

Neki alternativni liječnici preporučuju da se kod čišćenja bubrega koriste sljedeći vitamini i minerali: vitamin B2, vitamin B6 i magnezij.

Evo jedan dobar i učinkovit prirodni lijek za čišćenje bubrega

Pripremite čaj od sjemenki lubenice protiv bubrežnih kamenaca. Edgar Cayce posebno preporučuje čaj od sjemenke lubenice ljudima, koje imaju bubrežne kamence.  Također pomaže kod stimulacije funkcije bubrega. Da bi pripremili čaj, potrebna Vam je jušna žlica sjemenki lubenice, koje ste prethodno samljeli ili isjeckali. Prelijte sjemenke sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.

Čaj pijte tri puta tjednom, a možete ga piti i više puta na dan.

Čaj od sjemenki celera (Apium Graveolens) je također dobar

Jednu jušnu žlicu sjemenki celera, tek mljevenih ili isjeckanih, prelijte sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.

Čaj pijte bar jedan put dnevno, tri puta tjednom. OPREZ! Nemojte koristiti ovaj čaj, ako ste trudni.

Ovdje su nabrojane neke namirnice koje pomažu očuvati zdravlje bubrega

Očistiti bubrege možete tako što će te uključiti nekoliko zdravih namirnica u prehranu. To će spriječiti nastanak toksina u bubrezima. Na taj način ćete imati manje šanse za formiranje kamenca u bubregu. Ovdje su namirnice koje pomažu bubrezima da izbace sve toksine iz vašeg tijela.

Bobice su vrlo bogate antioksidansima. One su također poznate po tome što se uspješno bore protiv dosta bolesti. One istjeruju mokraćnu kiselinu iz bubrega, što ih čini zdravijim. Brusnice su najbolje za rješavanje ovog problema. One sadrže kinin koji izbacuje ureu i mokraćne kiseline iz bubrega. Čak je i grožđe odlično za bubrege.

Peršin je odličan za zdravlje bubrega. Ovo je jedna od najboljih namirnica koja čisti bubrege od svih toksina. Peršin je također koristan za liječenje bubrežnih kamenaca. Također se koristi u velikom broju lijekova koji se koriste za liječenje bubrega. Možete uključiti ovu hranu tako što ćete peršin ubaciti u svoje jelo ili možete praviti čaj od peršina.

Đumbir bio sirov ili kuhan je jedan od najboljih namirnica za bubrege. On sadrži svojstva koja pročišćavaju krv i bubrege od svih toksina. Đumbir je osobito dobar za dijabetičare, jer održava njihove bubrege u dobrom zdravlju. Dakle, koristite mali komad đumbira svakodnevno za dobro zdravlje bubrega.

Kurkuma ima bogata antiseptička svojstva, a koristi se za liječenje u mnogim lijekovima. Kurkuma je jedna od najboljih namirnica ako želite uraditi detoksikaciju bubrega.

Jedite jogurt, dobar je za bubrege. Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta su bogati probiotičkim bakterijama koje održavaju bubrege u dobrom zdravlju. Te dobre bakterije pomažu u detoksikaciji bubrega i čine jačim vaš imunološki sistem.

Sjemenke bundeve su također dobre. Sjemenke bundeve su vrlo dobra hrana za bubrege jer su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima. One štite bubrege od bilo koje vrste ozlijede slobodnih radikala. Potrošnja tih sjemenki će vam pomoći u detoksikacija bubrega.

 

.

7.03.2015.

Kurkuma u liječenju bolesti!

Smanjuje demenciju i usporava Alzheimerovu bolest

Glavni liječnik na Kariya Toyota Genral Hospital iz grada Kariya u Japanu i njegove kolege ocjenili su tri odvojena istraživanja slučaja koji su uključivali kurkumu i došli do nekih zanimljivih zaključaka o terpeutskoj vrijednosti te biljke. U svakom slučaju, kurkuma je pokazala kako ublažiti simptome demencije i poboljšala ukupne kognitivne funkcije. U istraživanju koje je uključilo tri bolesnika s Alzheimerovom bolešću, kod kojih su kognitivne funkcije i ponašanja i psihološki simptomi demencije bili teški, izrazita razdražljivost, uznemirenost, tjeskoba i apatija, tretirani su kurkuma prahom u kapsulama više od godinu dana i utvrđeno je da je krukuma povezana s ublažavanjem simptoma. Simptomi su se poboljšali nakon samo 12 tjedana tretmana. Uzimajući samo jedan gram ili otprilike jednu četvrtinu žličice dnevno kurkume u prahu, nevjerojatno se poboljšalo njihovo psihološko stanje i simptomi demencije.

Jetrene bolesti

Laboratorijske studije daju obečavajuće rezultate o povoljnom djelovanju kurkumina na povećanje detosiksifikacijske sposobnosti jetre. Kurkumin ima slične sastojke za zaštitiu jetre kao čičak i artičoka – smanjuje nabrekle jtrene kanale, te može biit koristan za liječenje hepatitisa, ciroze i žutice.

Probavne smetnje

Kurkuma se smatra lijekom protiv nadimanja. Može biti dodana u hranu, uključujući rižu i grah, za poboljšanje probave, smanjenje plinova i nadutosti. Stimulira proizvodnju žući u jetri i potiče izlučivanje žući kroz žućni mjehur. Time se poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti. Može biti konzumirana kao estrakt ili u obliku probavnih tonika, koji s ekombiniraju s drugim ljekovitim biljem. Korisna je za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju probleme s plinovima i nadutosti. Bez obzira na koji način se konzumira, korisna je za probavni sustav i jetru.

Ateroskleroza

Kurkuma može pomoći u prevenciji začepljenja arterija koje postupno mogu izazvati srčani ili moždani udar na jedan od dva načina. Snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola. Oksidirani LDL na stijenkama krvnih žila doprinosi formiranju arterosklerotskog plaka. Također može spriječiti nakupljanje trombocita uz stijenke ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti prikupljeni na mjestu oštećenja krvnih žila uzrokuju stvaranje krvnih uguršaka koji mogu začepiti arterije.

Menstrualni problemi

Za žene koje pate od menstrualnih grčeva, ekstrakt kurkume dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije menstruacije može pomoći jer smanjuje grčeve te tako uklanja bolove.

Bakterijska infekcija i rane

Kurkuma je korisna kao vanjski antibiotik u prevenciji bakterijske infekcije rana.

Antidepresivi

Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu “Acta Poloniae Farmaceutica” otkrilo je da kurkuma pridonosi smanjenju depresivnih ponašanja poput Prozaca, Fluoxetina i Imipramina.

Aspirin

In vitro i ex vivo studija iz 1986. godine objavljena u časopisu “Arzneimittelfforchung” utvrdila je da kurkumin ima anti-trombocitna i prostaciklin modulirajuće učinke u odnosu na aspirin, što znači da može pomoći bolesnicim asklonim vaskularnim trombozama koji uzimaju terapiju portiv artritisa.

Lijek za kemoterapiju

Studija objavljena 2007. godine u časopsiu “International Journal of Cancer” otkrila je da se kurkumin može usporediti s oksaliplatinom koji se primjenjuje u kemoterapiji.

Protupalni lijekovi

Studija iz 2004. godine objavljena u časopisu “Oncogene” otkrila je kako je kurkumin učinkovit alternativni lijek poput aspirina, ibuprofena, fenilbutazona, diklofenaka i deksametazona u borbi protiv upala te kako djeluje i na tumorske stanice.

Lijek za dijabetes

Studija objavljena 2009. godine u časopsiu “Biokemijska i biofiziklana istraživanja” utvrdila je kako bi kurkumin mogao biti vrijedan u liječenju dijabetesa, utvrdivši da on aktivira AMPK (aktivirana protein-kinaza) što povećava apsorpciju glukoze. Zanimljivo je da su otkrili kako je kurkumin 500 do 10 tisuća puta (u obliku poznatom kao THC ili tetra-hydrocurcuminoids) jači od lijeka metformina ua kativiranju AMPK.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

28.02.2015.

Kako preživjeti krizu?!

Preživjeti moderni svijet zahtijeva puno više nego samo izbjegavanje otrovnih kemikalija – važni su pravilna prehrana, posjedovanje esencijalnih vještina i samoodrživih životnih sustava koji će sveukupno igrati ključnu ulogu u preživljavanju, štogod moglo doći na naš put u budućnosti. Ako neka od trenutačnih političkih i ekonomskih prijetnji koje se naziru na kraju dovede do društvenog prevrata, svakodnevni sustavi života koje većina nas uzima zdravo za gootovo mogu postati ugroženi ili može čak doći do potpunog zastoja. Ukoliko električna mreža u vašem lokalnom području odjednom padne, imate li adekvatan rezervni plan za nabavu i čuvanje hrane? Ili, ako lokalna vodovodna mreža presuši, biste li imali alternativni izvor za dobivanje čiste pitke vode? Ovo je popis od šest savjeta koji će vam pomoći da postanete bolje pripremljeni za preživaljavanje u suvremenom svijetu u slučaju većih promjena.

Posadite vrt u dvorištu

Rečeno je kako cijeli svijet ima samo tri dana do totalne gladi, a ipak mnogi ljudi nemaju pojma kkao posaditi svoju hranu, te se oslanjaju isključivo na trgovine i restorane. U slučaju velike katastrofe, police samoposluga i restornai bi svakako ostali vrlo brzo bez hrane, ostavljajući mnoge ljude u stanju beznadne panike. To je razlog zašto je sadnja vrta u dvorištu ili građenje staklenika presudna za vas i vašu obitelj za dugoročni opstanak. Znanje kako rastu razne biljke u različitim vremenskim i klimatskim uvjetima će biti daleko vrijednije nego bilo kakava valuta u slučaju krize, a to bi moglo sačuvati vaš život.

Naučite principe permakulture

Stvaranje dvorišnog vrta za opstanak i raumijevanje načela permakulture bit će neophodno za preživljavanje “izvan sustava”. Ovaj samoodrživi način življenja, koji uključuje znanja kako uzgajati organsku hranu i proizvoditi električnu energiju kod kuće, osigurat će da bez obzira na to što se događa u “sustavu”, vi i vaša obitelj budete u mogućnosti opstati samostalno.

Investirajte u zlato, srebro i dijamante

Papirnata valuta će s vremenom postati bezvrijedna, osobito u slučaju hiperinflacije. No možete zaštiti financijsku imovinu pretvranjem svog “papirnatog bogatsva” u zlato, srebo, dijamante ili razne druge plemenite metale i drago kamenje koji drže svoju vrijednost. Za razliku od “papirnatih potvrda”, plemeniti metali i drago kamenje će zadržati vrijednost u slučaju krize, a mogu se koristiti za trampu za toliko potrebna dobra.

Redovito čistite i detoksificirajte svoje tijelo

Zdravlje je doista bogatstvo, aključna stvar održavanja zdravlja jest da se redovito čistite od štetnih kemikalija i toksina koji se postupno nakupljaju u vašem tijelu tijekom vremena. Čišćenje debelog crijeva, čišćenje jetre i dodaci prehrani s detoksikacijskom superhranom su dobri načini kako osigurati da je vaš imunološki sustav uvijek spreman na sve ono što može doći na našem putu u budućnosti.

Uvijek pijte puno čiste vode bez fluora – i znajte kako je dobi u slučaju krize

Čista voda je najosnovniji i temeljni aspekt održavanja života, a ipak mnogi ljudi ne bi znali gdje ju pronaći ili kako je dobiti u slučaju velike krize. Ako komunalna voda i police trgovina više nisu na raspolaganju, biste li mogli održavati adekvatnu opskrbu vodom i biste li znali kako je dobiti? Dobro mjesto za početak je jednostavna zaliha pročišćene ili izvorske vode, što može uključivati – popunjavanje bačvi kišnicom. Voda iz lokalnih potoka također može biti pročišćena pomoću sustava za filtriranje, koji koriste gravitaciju da naprave čistu vodu. Ne-električni pročiščivaći vode također mogu pretvoriti prljavu vodu u čistu vodu pomoću izvora goriva. No ako nema izvora goriva, prijenosni filteri vode mogu prikupljati vodu iz svježeg izvora u prirodi i pumpati je izravno u boce za piće. Tablete joda se također mogu koristiti za pročišćavanje vode i učiniti je pogodnom za piće.

Otkrijte koje su jestive biljke i napunite zalihe robe s organskim sjemenjem

Poznavanje razlike između jestivih i otrovnih biljaka koje se nalaze u divljini koristan je alat koji osigurava da ćete uvijek imati što jesti. Vaša lokalna knjižnica ili knjižara najvjerojatnije ima vodiče za jestive biljke koje su specifične za vaše područje. Te knjige će vam pomoći da naučite što je sigurno jesti u slučaju nužde. Također je dobra ideja napraviti zalihu orhanskog sjemenja i – naravno- naučiti kako se uzgajaju i njeguju pojedine biljke.

Priprema za Sudnji dan

Emisije pod ovim nazivom u zadnje se vrijeme emitiraju na kanalu National Geographic. Serija istražuje živote običnih Amerikanaca koji se pripremaju za kraj svijeta kakav poznajemo. Posebni u svojim uvjerenjima, motivacijama i strategijama, osobe koje se pripremaju za “sudnji dan” učinit će sve kako bi se pripremile za životne teškoće. Uz pomoć stručnjaka, saznaju koje su im šanse za opstanak ako se obistini najgori scenarij. Tu se mogu vidjeti podrumski bunkeri opskrbljeni hranom, vodom, oružjem i ostalim potrepštinama neophodnima za preživljavanje, pa čak i labirinti koje su neki načinili kako bi nepozvanima otežali eventualnu krađu.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

21.02.2015.

KURKUMA – žuto zlato zdravlja!

Kurkuma, žuti korijen ili indijski šafran biljna je vrsta iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena dobiva istoimeni začin aromatičnog ljutožarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Uz ugodnu aromu, jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo. U upotrebi je preko 5 000 godina.

Izuzetna ljekovitost

Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka. Aktivni sastojak kurkume – kurkumin – čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidansima, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidaciju kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara. Protuupalno djelovanje kurkumina jednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvog otrovnog djelovanja. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest ili ulcenozni kolitis). Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Preliminarne studije pokazuju da može zaustaviti napredak multiple skleroze.

Prevenira rak pluća, dojke, debelog crijeva i prostate

Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkume na usporavanje raka debelog crijeva, prostate, pluća, dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetače, kupusa, kelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Kvercetin iz luka i kurkumin mogu zaštiti probavni sustav od oštećenja koja prethode pojavi raka. Prehrana obogaćena kurkumom može inhibirati neke od rizičnih faktora okoliša koji utječu na pojavu leukemije kod djece.

Kako prevenirati rak kurkumom?

Američka liječnica Carolyn Anderson dala je javnosti vrlo jednostavan recept kojim se može prevenirati rak. Riječ je o smjesi tri lako dostupna sastojka. Ova saznanja su, kako govori liječnica Andersen, nastala na temelju dvije tisuće godina stare tradicije korištenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji, a koji su potvrđeni najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Anderson je upozorila da ako koristite ova tri sastojka svakodnevno gotovo sigurno nema mogućnosti da dobijete rak.

Recept je sljedeći:

Pomiješajte ¼ žličice kurkume sa ½ žličice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat samljevenog papra. Ta tri sastojka pomiješajte u šalici. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, juhama i salatama. Samo pripazite ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prekuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode. Kurkuma ima samo jedan nedostatak, a to je da se teško razgrađuje u probavnom traktu. Zbog toga je idelana kombinacija za liječenje i za prevenciju raka koristiti kurkumu u kombinaciji s paprom ili đumbirom. Papar prema istraživanjima povećava učinkovitost kurkume za čak 200 posto!

Smanjuje masnoću u krvi, ublažava artritis

Osim toga prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se korisiti protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacijeljenje rana i obnovu kože, a neki izvori navode da može pomoći kod psorijaze i ostalih upalnih procesa kože. Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog smanjena rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa. Redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva. Svrbež i upale koje prate hemeroide i analne fisure mogu se smanjiti primjenom kurkume. Kurkuma također može pomoći kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. Kurkumin antioksidakcijskim djelovanjem može usporiti ili spriječiti pogoršanje Parkinsonove bolesti. Kod odabira začina savjetuje se uzimanje čiste kurkume, umjesto mješavine za curry, u kojoj se nalazi vrlo mali postotak kukrkume.

(nastavlja se; preuzeto iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

14.2.2015.

Hranom do ljepote!

Bademi za mladost

Bademi su puni vitamina E koji je, kao što sigurno znate, sastojak mnogih krema koje su namijenjene upravo borbi protiv prijevremenog starenja kože. Bademi sadrže i veliku količinu antioksidansa selena kao i masnih kiselina koje pomažu da koža nabrekne i bude gipka. Ipak, ne grickajte bademe po cijeli dan jer imaju dosta kalorija. Zadovoljite se šačicom.

Pilećim prsima do čvršćih noktiju

U noktima se nalazi keratin, jedna vrsta proteina, pa su namirnice bogate proteinom ono što vam je potrebno kako bi vam nokti bili jaki i dobro hidratizirani. Konkretnije rečeno, neka se na vašoj trpezi što češće nađu pileća prsa bez kožice, nemasna puretina, tuna i grah.

Jaja vraćaju sjaj kosi

Najbolji “lijekovi” za beživotnu i neelastičnu kosu su vitamin B i silicijska kiselina. Vitamin B ćete osigurati uzimajući jaja, mlijeko, zeleno povrće i meso, a kako biste unijeli silicijsku kiselinu jedite zobene pahuljice, luk i klice graha.

Ribom protiv prhuti

Problem suhe i kože koja ima prhut najlakše ćete riješiti ako u jelovnik uvrstite – ribu. I to onu masniju, kao što je losos, skuša ili srdela, koje su odličan izvor masnih kiselina omega 3, koje vlaže i hrane kožu.

Bubuljice nestaju zbog cinka

Rat protiv bubuljica možete dobiti uz pomoć hrane u kojoj ima cinka i kalcija. Jedno švedsko istraživanje pokazalo je da se lice gotovo potpuno očisti od bubuljica ako se samo tri mjeseca uzimaju tablete s cinkom. No, ne morate nabavljati suplemente cinka. Do njega možete doći jedući školjke, kamenice i druge morske plodove, puretinu i jaja, te pijući mlijeko. A kako biste organizam opskrbili kalcijem, koji je koristan i za vaše kosti, bacite se na obrano mlijeko, niskomasni sir i jogurt.

Usporite starost vitaminom C

Vitamin C je ključan za izgradnju kolagena, koji održava elastičnost kože i odgađa formiranje bora na licu. Stoga počnite redovito kupovati – kivi. U jednom malenom kiviju nalazi se onoliko vitamina C koliko je organizmu dovoljno za čitav dan! Odlični su izvori ovog vitamina i nar, narandža, mango i papaja.

Riješite se podočnjaka

Podočnjaci vam neće više zadavati brigu ako se unos željeza i vitamina C poveća – istovremeno! To će vam poći za rukom tako što ćete pileća prsa jesti sa narezanim paprikama. Možete ih zajedno popržiti dodajući češnjak i luk.

(iz časopisa Zdravlje iz prirode)

.

07.02.2015.

Brokula

Brokula u svojoj ljekovitosti daleko nadmašuje ostale krstašice te preporučuje za preventivu i liječenje:

 • karcinoma te kod tumorskih bolesti u nastajanju, ali i kod rizika od karcinoma dojki i maternice, u tim se stanjima preporuča uzimati i kapsule brokule
 • bolesti srca i to naročito kod arterioskleroze
 • očne bolesti pa i očne mrene
 • dijabetesa
 • osteoporoze
 • krvnih žila i visokog krvnog tlaka
 • masnoće u krvi, kada je brokulu poželjno kombinirati s lukom, bijelim lukom, mrkvom, keljom i kupusom
 • bolesti jetre i to naročito kod masne jetre
 • zatim za jačanje imuniteta
 • i u dijetama pri liječenju teških i kroničnih bolesti

Zapadna pučka medicina brokulu koristi u liječenju bolesti pluća i dišnih putova, bolesti crijeva i debelog crijeva, za detoksikaciju, bolesti želuca, očnih oboljenja, bolesti zglobova, krvi, tumora, karcinoma, avitaminoze, oštećenih stanica, reume, vaskularnih bolesti, te protiv starenja organizma.

 

Cikla

Kako cikla sadrži veliko bogatstvo raznovrsnih visokovrijednih sastojaka i to onih koji obnavljaju krv i jačaju organizam, ona se mora naći na jelovniku svakog domaćinstva, a da ne govorimo o uzimanju cikle kao lijek kod brojnih oboljenja. To su ponajprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroze, masnoće u krvi, jer cikla sprječava taloženje kolesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprječava infekcije i štiti od slabokrvnosti.

Bolesti jetre i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze kod kojih su rezultati vidljivi već nakon kraćeg terapijskog uzimanja soka cikle.

Cikla zatim pomaže u liječenju:

 • tumora benignih i malignih, leukemije i raka (grudi, jednjaka, žlijezde, glave, crijeva, noge, usne, pluća, prostate, izlazno debelo crijevo, slezene, želuca, maternice)
 • reume i gihta, a naročito kod povišene mokraćne kiseline
 • bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade
 • kod oboljenja mozga i živaca
 • bolesti kože
 • bolesti krvnih žila
 • posljedica zračenja, a pripisuje joj se i moć zaštite od radioaktivnosti i X zraka
 • Sok sprječava i starenje organizma.

Zapadna pučka medicina ciklu rabi u liječenju bolesti pluća, kože, groznice, jetrenih komplikacija, benignih i malignih tumora, prehlade, zatvora, za ublažavanje posljedica pušenja kod trovanja nikotinom, kao regenerator stanica, za čišćenje organizma.
U Africi sok cikle rabe kod trovanja cijanidnim spojevima.

 

(iz knjige Liječenje povrćem,
Ivan Lesinger)  

.

31.1.2015.

Špinat

Špinat je poznat kao povrće koje jača i daje snagu. Zbog velike količine minerala i vitamina prikladan je i koristan za:

 1. za liječenje anemije
 2. za poticanje rada žlijezda i izmjenu tvari
 3. u prehrani dojenčadi i djece
 4. za poticanje izlučivanja mokraće i liječenja oboljenja srca i mokraćnih organa
 5. za rasterećenje srca i bubrega, te za snižavanje tlaka
 6. za rad gušterače i probave
 7. rekovalescentima i trudnicama i to pripremljeno s mlijekom
 8. u preventivi i liječenu najtežih bolesti poput raka
 9. Sjeme špinata dobar je laksativ, a rabi se i za liječenje tegoba izazvanih upalnim stanjima jetre te žutice
 10. Zapadna pučka medicina rabi špinat za liječenje: kamenaca u urinarnom traktu, nadutosti, slabog rada crijeva i za pražnjenje crijeva, za snižavanje tjelesne temperature, kod upalnih stanja crijeva, pluća i sl.

Kontraindikacije:

Osobe s kroničnim tegobama bubrega kao i s kamencima, ne bi smjele uzimati špinat.

Slanutak

Slanutak je teško probavljiva namirnica pa osobe s poremećajima rada želuca, crijeva, srca i bubrega, jela od slanutka moraju uzimati s oprezom. Ako se slanutak isprži te samelje u prah i pije pomiješan s vodom ili čajem:

 • zaustavlja krvarenje
 • pojačava pražnjenje crijeva i rad želuca
 • tjera na mokrenje
 • stimulira rad slezene

Zapadna pučka medicina rabi slanutak za liječenje kožnih bolesti, za pranje lica, protiv gljivica na koži, krvarenja, konstipacije, kod ugriza zmija, za jačanje vlasišta kose, te u ishrani kao surogat za kavu.

Kontraidikacije: Listovi i brašno od slanutka mogu iritirati kožu i izazvati razne alergije.

(iz knjige Liječenje povrćem, Ivan Lesinger)

.

24.1.2015.

Repa

Ljekovito djelovanje:

Današnja uporaba repe kod nas je neznatna s obzirom na njezinu ljekovitost. Doista je šteta što nismo nastavili stoljetni tijek uporabe repe u ishrani, a pogotovo u liječenju raznih teških oboljenja. Na zapadu se ekstraktom iz listova, sjemena i korijena repe liječe najteža oboljenja pa i karcinom.

Repa se tredicionalno rabi za:

 1. jačanje organizma
 2. liječenje zapuštenog kašlja, te razna upalna stanja kao što je upala grla
 3. izlučivanje mokraće
 4. korijen repe djelotvoran je u liječenju raka dojke, a
 5. cvjetovi kod raka kože
 6. Zapadna pučka medicina rabi repu za liječenje: nadražaja kože, te karcinoma.

Mrkva

Sok od mrkve je ljekoviti pripravak te ga rabimo kod mnogih oboljenja ili kao preventivni biostimulator organizma i to kod:

 • anemije – piti 3 dl svakodnevno, uzimati jela od mrkve kao što su juhe, salate, pire…
 • arterioskleroze – dnevno piti do 1,5 l soka mrkve i to kroz cijeli dan u gutljajima
 • bolesti jetre – piti svježi sok mrkve tri puta na dan 0,5 dl
 • kod pojave glista
 • crijevnih oboljenja (slab rad crijeva, katar, nadutost, kruljenje crijeva, proljev, truljenje u crijevima)
 • kod čira na želucu ili dvanaestiku
 • želučane kiseline
 • kod žgaravice
 • kod reume
 • kod prehlade, gripe ili upale pluča
 • mrkva ima lagano laksativno djelovanje
 • kod karcinoma (uzimanje soka)
 • prevencija karcionoma
 • kod očne mrene
 • kod osjećaja starenja
 • slabog rada organizma
 • kod bolesti kože
 • kod očnih bolesti i slabog vida
 • Mrkva je poznati detoksikant i antioksidans
 • za čiščenje mokraćnih organa
 • na teške rane stavlja se izrezana mrkva
 • kao prevencija moždanom udaru
 • kao dobar afrodizijak
 • sprječava nastanak bora
 • kod liječenja akni
 • sjeme mrkve koristi se kao kontraceptivno sredstvo
 • u dojila pojačava mliječnost

(iz knjige Liječenje povrćem, autor Ivan Lesinger)

.

17.1.2015.

Peršin

Peršin se koristi kod:

 1. anemije
 2. astenije
 3. artritisa, gihta, reumatskih oboljenja
 4. bolesti bubrega i mokraćnih organa, kod upale mjehura
 5. za ispiranje mokraćnih kanala, kod vodenih bolesti i otežanog mokrenja
 6. alergije i astme
 7. kod celulita, debljine
 8. bolesti želuca i crijeva
 9. protv parazita u crijevima, kod pojave plinova
 10. kod nadusti, za regulaciju probave
 11. za liječenje želuca, grčeva, povremenog zatvora
 12. angine pektoris, vode oko osrčja
 13. poremećaja cirkulacije
 14. za regulaciju mjesečnice
 15. kožnih bolesti, pjega na licu, ekcema
 16. raznih kožnih nečistoća, masnih mjesta na koži
 17. nesanice, histerije, umornih stanja
 18. za umirenje živaca
 19. bolesti jetre i žuči
 20. oboljenja prostate
 21. visoke temperature
 22. bolesti očiju
 23. uboda pčele i edema
 24. modrica
 25. oslabljene potencije
 26. bolova i kancerogenih bolesti
 27. lošeg zadaha iz ustiju
 28. za izazivanje znojenja
 29. protiv ušiju

Poriluk

Zapadnoeuropska pučka medicina koristi poriluk za:

 • snižavanje vrijednosti kolesterola
 • u liječenju prostate
 • ugriza, grčeva, katara, sekreta
 • astme, želučanih i crijevnih tegoba
 • za pojačano izlučivanje tekućine
 • za detoksikaciju cijelog organizma

(iz knjige Liječenje povrćem, autor Ivan Lesinger)

.

10.1.2015.

Gripa

VKM

Stara narodna mudrost – danas možda izašla iz mode, sobzirom na to da se prvenstvo daje frenetičnoj aktivnosti – nalaže kada je u pitanju gripa, pravilo “VKM”: vuna, krevet, mlijeko. Preporučuje se liječenje laganom prehranom i odmaranjem u krevetu. Najzad, ne treba podcijeniti ni potrebu za odgovarajućim odmorom.

Korisne namirnice:

Češnjak, alge, narandže, zob, cimet, mrkva, kupus, luk, pšenične klice, kvasac, limun, badem, jabuka, borovnica, ružmarin, kadulja, bazga, cvjetni prah, timijan, grožđe.

Groznica

Povišenje temperature nije ništa drugo nego potrebna i korisna reakcija organizma na prisutnost nekog mikroorganizma (virus ili bakterija). Groznica čini učinkovitijom mnoge obrambene mehanizme, od učestalosti disanja do bubrežnog filtriranja, od znojenja do aktivnosti jetre…Sustavnim potiskivanjem groznice (upotrebom tzv. antipiretičkih lijekova) organizam se lišava moćnog saveznika u borbi za stabilizaciju zdravlja.

(iz knjige Jednostavni i prirodni lijekovi)

.

03.1.2015.

Kašalj

Kašalj nije bolest, nego samo znak koji nas upozorava da su upaljeni dišni putovi. Zapravo, kašalj je neminovan da bi se izbacio katar i drugi patološki sekreti, čiji bi zastoj spriječio brzo ozdravljenje. Dakako, kada su napadi kašlja tako česti da ponajprije ometaju noćni odmor, dopušteno je razmišljati o nekoj mjeri koja bi ublažila ovaj simptom.

Za stare

Kada je u starijih osoba kašalj uporan, treba ispitati i funkcioniranje srca i bubrega.

Hidroterapija

Oblog s brašnom od lanenih sjemenki. Opušta muskulaturu dušnika i bronhija i razrjeđuje sluz i pospješuje njezino izbacivanje.

Što nam je potrebno?

 • 8-10 žlica brašna od lanenih sjemenki
 • dva komada pamučne tkanine
 • jedna vunena krpa

Postupak

Brašno od lanenin sjemenki otopite u loncu tople vode. Miješajući kuhačom, kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Razmažite smjesu na pamučno platno tako da sloj bude debeo pola centimetra. Oblog, što je moguće topliji, stavite izravno na prsa ili leđa. Pokrijte drugim pamučnim platnom, a zatim vunenom krpom.

Kiselina u želucu

Ova je smetnja često simptom različitih, ali na neki način povezanih problema. Ezofagitis, gastritis, upala tankog crijeva, čir na želucu ili tankom crijevu mogu, u različitim trenucima i pod karakterisitčnim okolnostima (koji liječniku pomažu postavljanje ispravne dijagnoze) prouzročiti neugodan osjećaj žarenja na ulazu u jednjak u želudac.

Nekoliko dobrih navika!

Valja podsjetiti na neke dobre navike koje mogu pridonijeti olakšanju probavnih smetnji: prožvačite uvijek dobro svaki zalogaj, jedite uvijek sjedeći, pojednostavite strukturu obroka poštujući ispravne kombinacije namirnica. Poželjno je apstinirati – barem privremeno od alkoholnih pića, cigareta i kave.

Sokovi po želji

U slučaju pojačane kiseline, potrebno je organizam opskrbiti šećerom, vodom i mineralnim solima. Najjednostavniji način je da se u obilnim količinama daju sokovi od jabuke, naranče ili drugog voća zaslađeni medom. Ili, ako vam je po volji, juha i pirei od povrća i ulja.

Rezultati dobiveni uzimanjem sode bikarbone aposlutno su prolazni i nikada ne rješavaju problem definitivno.

Korisne namirnice

Mrkva, kupus, komorač, jabuka, metvica, kopriva, krumpir, timijan.

(iz knjige Jednostavni i prirodni lijekovi)

.

27.12.2014.

Lan

Sjeme lana sadrži velike količine spojeva poznatih pod zajedničkim imenom lignani, koji pomažu u nadzoru pojave endometrijalnog raka (i možda raka dojke). Endometritis ne možemo poistovjetiti s rakom endometrija, ali kako obje bolesti izazivaju nekontroliran rast endometrijskog tkiva, predložio bih vam eksperimentiranje sa sjemenom lana u svrhu sprječavanja ili liječenja i endometritisa. Sjeme lana moglo bi posebno koristiti svakome tko nije vegetarijanac. Vegetarijnci imaju visoke razine lignana u krvi i mokraći, dok konzumiranje mesa utječe na znatno smanjenje te razine. Stoga, ako često jedete meso, možda će vam trebati dodatna opskrba lignanom, kako bi se neutralizirao taj učinak mesne hrane. Neke vrste kruha sadrže mljeveno sjeme lana; provjerite to kod svojeg pekara ili na etiketi industrijski pakiranog kruha. I sam sam mlio sjeme lana i dodavao ga u tijesto za kukuruzni kruh. Predlažem vam provedbu eksperimenata, kako biste pronašli najpovoljniji način za unošenje većih količina sjemena lana u svoju svakodnevnu prehranu.

Kikiriki

Ja volim kikiriki. Grickam ga gotovo svakog dana i neprestano tragam za studijama koje dokazuju njegova ljekovita svojstva. Analiza sastava kikirikija pokazuje da on sadrži mnoge zdrave supstancije koje nalazimo i u soji i u drugim mahunarkama. Posebni dobitak ostavrujete odabirom španjolskog kikirikija. Tanka unutrašnja crvena opna kojom je on omotan izvor je oligomernih procijanida, supstancija koje također mogu korisititi u nadzoru hormonima izazvanog raka i moguće endometritisa.

Pupoljka

Kad govorim o ulju pupoljke prije ga smatram lijekom za PMS, nego za liječenje endometritisa. Ali vodiči za prirodnu medicinu, kojima vjerujem, spominju ga kao sredstvo za liječenje ove bolesti gotovo isto tako često kao i sjeme lana i soju. Ulje pupoljke sadrži gama-linolensku kiselinu i triptofan, dvije supstancije koje, po svemu sudeći, povoljno utječu na opće zdravstveno stanje kod žena.

Lucerna

Izdanci lucerne sadrže fitoestrogene, pa ih stoga slobodno koristite u pripravi salata. Čak i ako ne djeluje na ublažavanje simptoma endometritisa, konzumiranje većih količina povrća smanjuje rizik od dobivanja raka. Međutim, ako imate lupus ili ste mu genetski skloni, izbjegavajte upotrebu izdanaka lucerne. Postoje neki dokazi da ga oni mogu izazvati posebno kod osjetljivih osoba.

(iz knjige Zelena ljekarna, James A. Duke)

.

20.12.2014.

Ananas

Evo još jedne biljke bogate proteolitičkim enzimima. Medicinski antropolog dr. John Heinerman, autor Heinermanove enciklopedije voća, povrća i ljekovitog bilja, predlaže odsijecanje jednog četvrtastog komada kore ananasa, čijom unutrašnjom stranom treba poklopiti nožnu bradavicu i ostaviti da stoji preko noći. Sljedećeg jutra, kaže on, skinite oblog i nogu uronite u vrelu vodu. Kod težih slučajeva, ovaj će postupak možda trebati ponoviti nekoliko puta.

Soja

Soja je prema farmakognostičaru dr. Albertu Leungu, u Kineza staro sredstvo za liječenje bradavica. Četvero ljudi koji su imali bradavice tri su dana po tri puta dnevno jeli samo čiste izdanke žute soje, skuhane u čistoj vodi, bez začina ili soli. Sva četiri pacijenta su izliječena, a bradavice se više nisu pojavile, spominje dr. Leung.

Vrba

Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je salicilnu kiselinu, koje u vrbi ima u velikoj količini kao učinkovito sredstvo za uklanjanje bradavica. Ova kiselina sastvani je dio mnogih preparata za uklanjanje bradavica, kurjih očiju i žuljeva, što se mogu nabaviti bez liječničkog recepta.

Tuja

Naturopati za borbu portiv bradavica predlažu ulje tuje. Ono sadrži protuvirusne spojeve, od kojih neke možemo naći i u podofilumu. Doktro Weiss predlaže mazanje bradavica tinkturom svakog jutra i večeri, nekoliko tjedana za redom. To vrlo dobro djeluje kod manjih bradavica, tvrdi on, ali ne tako dobro kod velikih, čvrstih bradavica. Je ne bih oklijevao poslušati njegov prijedlog.

Banana

Neki narodni iscjeljitelji preporučuju da se unutrašnja (bijela) strana kore banane ostruže i tijekom pet do sedam dana, dva do četiri puta dnevno, utrlja na bradavicu.

Bosiljak

Ova aromatična ljekovita biljka sadrži mnoge protuvirusne spojeve. Jedan široko raspostranjen lijek protiv bradavica, a iz naroda je, uključuje i trljanje bradavica zgnječenim listovima bosiljka.

Papaja

Mnogi narodni iscjeljitelji diljem svijeta preporučuju uporabu papaje za uklanjanje bradavica. Ako želite sami iskušati, sokom od papaje premažite bradavice dva puta dnevno, tijekom pet do sedam dana.

(iz knjige Zelena ljekarna, James A. Duke)

 

.

13.12.2014.

U borbi protiv neplodnosti!

Cvjetača

Ljudi koji zagovaraju dopunu svakodnevne prehrane mikronutrijentima često za neplodnost preporučuju vitamin B6. Najbolji izvori oovg nutrijenta, poredani od onih s većim sastavom prema dolje, su: cvjetača, potočarka, špinat, grbica, banane, okra, crveni luk, prokulice, bundeva, kelj, koraba, brokula, grašak, rotkva.

Žen-šen

Kalifornijska travarka Kathi Keville, prepričava dvije priče o muškarcima koji su počeli uzimati žen-šen i sabal za popravljanje svojih tjelesnih sposobnosti. Nakon nekog vremena, supruge dvojice muškaraca, zatrudnjele su. Žen-šen se u Aziji već stoljećima štuje kao sredstvo za podizanje potencije i dugovječan život. Neka istraživanja provedena na životinjama sugeriraju da žen-šen pobuđuje spolnu aktivnost, a ona vam je, naravno, potrebna za oplodnju.

Gvajava i druga hrana koja sadrži vitamin C

Dopuna redovite prehrane vitaminom C pokazala se jednako učinkovitom u liječenju muške neplodnosti prouzročene nenormalnim promjenama u spermi ili zgrušavanjem, kao i neki lijekovi protv neplodonosti. Pored gvajave, u dobre biljne izvore vitamina C spadaju; gorka dinja, šipak, slatka paprika, ljuta paprika i potočarka.

Zob

Konje čini živahnima, a dugo se smatralo da pobuđuje i spolnu moć kod muškaraca. Neki travari tvrde da zob povećava spolnu moć kod muškaraca. Do zobi možete jeftino doći tako da jedete zobenu kašu.

Malina

Čaj od listova maline obično se preporuča trudnicama za smirivanje maternične iritacije. Ali stočari lišće maline dodaju hrani mužjaka kako bi povečali njihov fertilitet.

Špinat

Nekoliko istraživanja sugerira da nedostatk cinka može povećati rizik od neplodnosti kod muškaraca i lošom kvalitetom sperme. Dobri izvori cinka jesu: špinat, peršin, prokulice, krastavce, mahune, cikoriju, suhe šljive, šparoge. Mješavinu većine ovih biljaka kuhajte u velikom loncu na laganoj vatri, i dobit ćete biljnu juhu koja posjeduje sva potrebna dobra svojstva.

.

06.12.2014.

Đumbir

U različitim se istraživanjima đumbir pokazao gotovo jednako djelotvoran u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka koji dovode do srčanog udara kao aspirin i bijeli luk. Jedan od simptoma intermitentne klaudikacije može biti pojava ugrušaka u nozi. Kad bih bolovao od ove bolesti, jeo bih velike količine đumbira.

Glog

Istraživanja su pokazala da je kod ljudi s intermitentnom klaudikacijom ubrizgavanjem ekstrakta gloga došlo do poboljšanja cirkulacije i sposobnosti hodanja. Osobno ne mislim da ga trebate unositi injekcijom kako bi iz njega izvukli korist. Glog je moćan lijek za srce. Ako želite korisiti ovu ljekovitu biljku, molim da se prije toga posavjetujete sa svojim liječnikom.

Tušt

Zasićene masti su glavni uzorčnik svih vrsta kardiovaskularnih oboljenja, uključujući i intermitentu klaudikaciju. Korisna ulja, poznata kao omega-3 masne kiseline, pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a tušt je najbolji biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Tušt je vrlo ukusno povrće. Ja njegove listove pripravljam poput špinata ili ih svježe dodajem u salate i juhe.

Avokado

Osim za pripravljanje meksičkog umaka guakamlo, avokado se može korisiti i u druge svrhe. Njegovo ulje zapravo je patentirano za lijek za neke vrste dermatitisa i artritisa. Ulje avokada je dobro za ekceme i za očuvanje zdrave kože. Preporučujem nanošenje ulja izravno na sve dijelove kože koji svrbe, crvene se ili su iritirani. Od koristi može biti i oralno uzimanje ovog ulja, recimo u preljevima za salate.

(iz knjige Zelena ljekarna, James A. Duke)

.

29.11.2014.

Banana

Banane su stari narodni lijek za mnoge gastrointestinalne smetnje, jer djeluju smirujuće na probavni trakt. Opiti s laboratorijskim životinjama sugeriraju da su banane učinkovite i u liječenju čira. Jedan je istraživač zabilježio: “banane mogu biti još jedan koristan dodatak poznatim namirnicama koje već imaju veliki ugled u liječenju čira, poput sirovog divljeg kupusa, zelenog čaja, bijelog luka i različitih mahunarki”.

Protiv starenja!

 1. Dvaput pijte čaj od antioksidansnih ljekovitih biljaka. Ako pijete puno kave mogli biste razmotriti mogućnosti da dvije šalice kave dnevno zamijenite biljnim čajem. Pouzdana istraživanja navode na zaključak da običan mravinac, ružmarin, matičnjak, metvica, klasična metvica, čubar i timijan sadrže značajne količine antioksidansa.
 2. Jedite barem jednu veliku salatu dnevno:
 3. U pripravi domaće salate podjednako možete korisititi samoniklo bilje – poput tušta, ako vam je dostupan – i raznovrsno uzgajano povrće, poput špinata i vodopije. Zeleni listovi prepuni su antioksidansnih hranjivih sastojaka koji pomažu u zaštiti bolesti srca, raka i drugih degenerativnih bolesti koje se javljaju u starosti. Obično vrijedi pravilo: što je zeleniji list, to sadrži više antioksidansa. Stoga, trpajte u sebe što više tamne, lisnate zeleni.
 4. Jedite jedan ili dva brazilaska oraha dnevno: Jedan plod brazilskog oraha u prosjeku sadrži više od potrebne dnvene doze antioksidansnog minerala selena – 70 mikrograma.
 5. Svakodnevno jedite pregršt sjemenki suncokreta, skupa s manjom količinom drugih oraha.
 6. Jedite barem jedan cvijet brokule, jednu mrkvu i celer dnevno.
 7. Svakodnevno jedan mesni obrok zamijenite vegetarijanskim.
 8. Koristite maslinovo ulje.
 9. Jedite raznovrsno voće i povrće.
 10. Redovito vodite ljubav s osobom koju volite!
 11. Svaki dan što više hodajte.
 12. Ne pušite.
 13. Ne pijte alkohol.
 14. Nikad se nemojte pretjerano sunčati.
 15. Ne uzimajte život ili smrt pretjerano ozbiljno.
 16. Ne pretjerujte u različitim restriktivnim dijetama.
 17. Ne dozvolite industriji da nadglasa one koji skrbe o zaštiti čovjekove okoline.

(iz knjige Zelena ljekarna, autor James A. Duke)

.

22.11.2014.

Aloe vera

Gel aloje steže tkivo i pomaže kod zacjeljivanja rana. Možete ga pokušati nanijeti izvana, na analnu površinu. Kad se unosi oralno, sok aloje djeluje kao sredstvo za uklanjanje zatvora. Indijski ajurcedski liječnici predlažu ispijanje pola šalice soka aloje tri puta dnevno, sve dok napadi hemeroida ne prestanu.

Sok aloje možete nabaviti u većini trgovina zdrave hrane. Njemački se liječnici slažu s ajurvedskim. Komisija E predlaže aloju kao omekšivač stolice za one koji imaju hemeroide ili analne raspukline, odnosno nakon analnog ili rektalnog kirurškog zahvata. Predložena doza je 0,05 od 0,2 grama praha aloje, poznatog kao suhi ekstrakt. To je uistinu mala količina praha – bit će dovoljan jedna prstohvat ubačen u šalicu. (Ovaj lijek može mokraću obojati u crveno.) Ne bih oklijevao na hemeroide nanijeti žuti gel s lista aloje uzgojene u vlastitoj kuhinji. Možda bih malo gela (jednu ili dvije žlice) dodao i u sok od šljiva.

Veprina

Ova drvenasta ljekovita biljka ima dugu povijest kao lijek za probleme s venama, poput hemeroida i proširenih vena. Biljka sadrži kemikalije nazvane ruskogenini, koje djeluju protiv upala i izazivaju stezanje krvnih žila. Ja bih za oralnu upotrebu pokušao dodati pet punih čajnih žličica korijena na jednu šalicu uzavrele vode. Čaj možete zasladiti medom. Za vanjsku primjenu, upotrijebio bih tinkturu biljke pripravljenu s alkoholom.

Divlji kesten

Kora ovog stabla sadrži nekoliko kemikalija koje pomažu u ublažavanju simptoma hemeroida. Aeskulin i aesecin jačaju zidove krvnih žila, smanjujući rizik od daljnjeg širenja hemeroida. Ostali sastojci u divljem kestenu imaju protuupalna svojstva. Neki su opisi pokazali da divlji kesten doista pomaže u ublažavanju simptoma hemeroida. Oko 5 do 10 posto aktivnih sastojaka apsorbira se ako ovu biljku uzimate oralno. Postoji samo jedan problem: ova biljka sadrži tanine, koji mogu izazvati zatvor ako pijete od pripremljen čaj. Ali čaj priprmeljen od divljeg kestena možete nanijeti izravno na hemeroide ili načiniti kašasti oblog, tako što ćete mljevenu koru ili sjeme navalžiti vodom i tako pripremljenu smjesu također izravno staviti na hemeroide.

(iz knjige Zelena ljekarna, James A. Duke)

.

15.11.2014.

Tegobe sa žućnim mjehurom

Osnovne tegobe žućnog mjehura čine žućni kamenci. U mnogim slučajevima te krute grude tako su male da mogu neopaženo izaći iz tijela, ali u drugima mogu biti i promjera 2,5 cm. Približno 9 posto stanovnika starijih od 60 godina (od kojih najmanje 2/3 žena) ima žućne kamence, ali samo svaka peta osoba ima simptome.

Prevencija

 1. Ograničite uzimanje hrane koja sadrži životinjske masti (punomasno mlijeko, sir, žumanjce, maslac, masno crveno meso, keksi, kolači).
 2. Smanjite uzimanje životinjskih bjelančevina i dodanog šećera.
 3. Jedite mnogo povrća, voća (uključujući grejp, grožđe i kruške) i druge namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama kao što je jezgričasto voće.
 4. Jedite smeđu rižu i cjelovite žitarice.
 5. Neka obroci budu redoviti osobito doručak.
 6. Pijte gorke napitke, primjerice tonik, kako biste pridonijeli dobroj probavi.
 7. Svakog dana popijte sok od pola limuna u čaši vruće vode, oko pola sata prije doručka.
 8. Poslije ručka i večere popijte šalicu kave.
 9. Svakog dana se žustro krećite pola sata, jer to može spriječiti nastajanje kamenca od kolesterola.

Liječenje

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

 • Da biste spriječili rizik prevelike koncentracije žući, pijte najmanje šest čaša vode na dan.
 • Kako biste potaknuli protok žući, čime se mogu isprati manji kamenci, uzimajte žličicu hladnotiješnjena maslinova ulja i žličicu limunovog soka na dan.

Biljni lijekovi:

 1. Maslačak i druge gorke biljek mogu potaknuti protok žući.
 2. Pripravite čaj od korijena maslačka, disokoreje, dimnjače, matičnjaka i sladića. Pijte po šalicu svaki sat dok bolovi ne prođu.
 3. Kao alternativu možete piti čaj od kamilice ili paprene metvice
 4. Ako vam masni obroci izazivaju bolove, pripravite čaj od korijena maslačka, turice, stolisnika, dimnjače, paprene metvice i dioskoreje te pijte po šalicu tri puta na dan.

Kada zatražiti liječničku pomoć?

 • Ako vam koža ili oči požute.
 • Odmah potražite pomoć!
 • Ako bol bude vrlo jaka, osobito u desnom gornjem dijelu trbuha ili bol prate mučnina, povraćanje ili vrućica.

Raynaudov sindrom

Taj poremećaj krvnih žila, uzrokuje naglo stezanje malih arterija koje dovode krv u prste na rukama i nogama, obično kad ste izloženi hladnoći. Može utejcati i na nos i uši. Zbog slabog krvotoka, slijedi niz promjena boje kože koje mogu pratiti bol, utrlnulost ili trnci.

Prvencija

Izbjegavajte poznate uzročinke napadaja. Pušenje sužava arterije, pa prestanite pušiti ili smanjite. Nosite rukavice i čarape kako bi vam ruke i stopala ostali topli. Osim toga, nosite nekoliko slojeva odjeće. Toplinu najbolje zadržavaju vuna, svila i polipropilen.

Tjelovježba i masaža:

Poboljšajte cirkulaciju svakodnevnom živahnom tjelovježbom od koje se ubrzava bilo. Pomaže i redovita masaža.

Prehrana:

Možda će vam trebati dodatni magnezij, flavanoidi, vitamini B i E, te esnecijalne masne kiseline. Razmislite o svakodnevnom uzimanuju multivitaminsko-mineralnog proizvoda. Ograničite uzimanje alkohola i kofeina jer oni kod nekih ljudi izazivaju napadaje.

Biljni lijekovi

Dodajte hrani zagrijavajuće začine kao što su kajenski papar, đumbir, sjeme korijandra, klinčić, cimet ili svakog dana popijte šalicu čaja s jednim ot tih začina.

Liječenje

Toplina: Zagrijte se-primjerice, toplom, ali ne vrućom kupkom. Kupka za stopala s gorušicom ili kupka za ruke također može pomoći tijekom napadaja.

Tjelovježba: Tijekom napadaja na minutu držite ruke iznad glave, a onda mašite njima u krug pola minute kako biste poboljšali cirkulaciju. Može pomoći i trljanje ruku jedne o drugu minutu-dvije.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

8.11.2014.

Nesvjestica

Nesvjesticu izaziva naglo smanjenje dotoka krvi u mozak, zbog čega on ne dobiva dovoljno šećera i drugih hranjivih tvari te kisika. Nekim je ljudima dovoljno da se nađu u zagušljivoj, vrućoj prostoriji da se onesvijeste, ali nesvjestica može biti i simptom ozbiljnog zdrastvenog problema.

Drugi su mogući uzroci, među ostalim:

 • Dugo stajanje na mjestu od čega se žile u nogama šire i pune krvlju pa ostaje manje krvi za mozak.
 • Glad koja može izazvati nisku razinu šećera u krvi.
 • Prebrzo disanje (hiperventiliranje) kod anksioznosti; time se smanjuje količina ugljičnog dioksida u krvi i količina kisika dostpuna moždanim stanicama.
 • Šok. Primjerice, kad smo svjedoci nesreće ili čujemo lošu vijest – koji utječe na živac koji nadzire krvni tlak.
 • Jaka anemija, vrućica, nenadzirani dijabetes, srčane i bolesti krvožilnog sustava, kao i neke druge bolesti.
 • Uzimanje novog lijeka.

Prevencija

 1. Jedite redovito: ako preskočite neki obrok, barem pojedite nešto bogato vlaknima, primjerice snedvič od integralnog kruha, pločicu od žitarica, jabuku, bananu ili malo jezgričastog voća (oraha, lješnjaka, badema) kako biste spriječili pad razine šećera u krvi. Najvažnije je da ne preskačete doručak.
 2. Hranite se uravnoteženo, s mnogo hrane bogate vlaknima, a malo rafiniranih ugljikohidrata kao što su bijelo brašno ili šećer. Na dugi rok to štiti vašu gušteraču – žlijezdu koja proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi – da ne bude odveć stimulirana viškom šećera. Odveć stimulirana gušterača može reagirati na uzimanje rafiniranih ugljikohidrata proizvodnjom prevelike količine inzulina. Od toga naglo pada šećer u krvi, pa lakše dolazi do nesvjestice.
 3. Otvorite prozor ako je u prostoriji vruće ili zagušljivo ili, ako se osjećate dovoljno dobro, izađite van.
 4. Pazite na disanje. Hiperventiliranje je česta reakcija na stres. Svakodnevno vježbajte sporo, duboko disanje.
 5. Kad dugo stojite na mjestu stimulirajte krvotok ljuljajući se naprijed – natrag na petama ili naizmjence zatežući i opuštajući mišiće listova – baš kao što to vojnici rade na straži.
 6. Da vam se ne bi zavrtjelo u glavi kad ustajete iz ležećeg položaja, najprije nekoliko trenutaka sjedite, a tek onda polako ustanite.
 7. Ako imate snižen krvni tlak, svaki dan popijte šalicu čaja od gloga kako biste ga normalizirali, ali najprije pročitajte o mjerama opreza.

Liječenje

Držanje:

Kadkad se nesvjestica javi zbog naglog stezanja krvnih žila u vratu – primjerice zbog naglog trzaja glave u stranu ili unatrag. Ako mislite da došlo do takvog trzaja, ustanite i zamislite da vam je vrh leđa čvrstim koncem spojen za strop. Uzdižite glavu iz vrata, a ramena neka budu opuštena.

Disanje:

Ako hiperventilirate (ubrzano dišete), pokušajte duboko disati iz trbuha ili pokrijte nos i usta rukama dok dišete – tako ćete povećati sadržaj ugljičnog dioksida i razbistriti glavu. Ili dišite usta i nosa pokrivenih papirnatom vrećicom.

Prehrana:

Ne prihvaćajte alkoholno piće kao lijek jer se možete zagrcnuti ili povraćati pa udahnuti ono što ste povratili zbog smanjene razine svijesti. Kad slabost prođe, popijte malo hladne vode. Kad se posve osvijestite, pojedite nešto slatko-čokolodicu, keks, žlicu meda, voćni sok ili zaslađeni čaj ili kavu. Čim bude moguće, pojedite nešto hranjivije i bogatije vlaknima jer nakon što se razina šećera u krvi podigne jer ste pojeli nešto slatko, ona će se ponovno početi spuštati i može vam opet biti loše.

Homeopatija:

Uzimajte izabrani lijek svakih 10 minuta dok vam je slabo ili nakon što se osvijestite, a zatim prema potrebi. Pomoći vam mogu sljedeći pripravci:

Arnica: za emocionalni šok

Aconitum: za strah koji ostane poslije šoka

Gelsemium: ako se nakon emocionalnog šoka, osjećate slabo i nestabilno

Ignatia: ako ste čuli lošu vijest ili doživjeli šok i čini vam se da gubite nadzor nad sobom.

Pulsatilla: nakon emocionalnog šoka, kad ste plačljivi i lakše vam je ako vas netko tješi ili udahnete svježeg zraka

Aromoterapija:

 • Mirišljave soli (kristali amonij-karbonata) tradicionalan su lijek. Sličan rezultat možete postići udišući miris nekih eteričnih ulja ako se osjećate slabo.
 • Za osvježenje i bistrenje glave, utrljajte nekoliko kapi nerazrijeđenog lavandina ulja u sljepoočnice i na nadlanicu.
 • Da biste se smirili i vratili vitalnost, poprskajte nekoliko kapi lavandina ulja na rupčić i nekoliko minuta udišite paru.

Ovisnosti

Kompulzivno ponašanje koje proizlazi iz fizičke ili emocionalne vezanosti za nešto općenito poznato je kao ovisnost. Čovjek može biti ovisan o nekoj tvari kao što su droge ili duhan ili pak može biti vezan za određeno ponašanje kao što su pretjerano jedenje ili kocka. Unatoč bolesnoj potrebi, i jednostavniji postupci mogu pomoći u oslobađanju od štetne navike. Teži oblici ovisnosti, međutim, zahtijevaju stručnu pomoć.

Jeste li znali?

Pri ovisničkom se ponašanju podiže razina dopamina i ostalih transmitera koji stvaraju osjećaj ugode izazivajući naglu navalu ushita. S vremenom se, međutim, te tvari vraćaju na prvotnu ili čak na još nižu razinu uzrokujući neugodne apstinencijske simptome – osim ako sami sebi ne dadnete daljnji “poticaj” ponavljajući ovisnički postupak.

Porast svijesti o sebi:

Nabavite bilježnicu i počnite sastavljati popis alternativnih oblika ponašanja koji čovjeku poboljšavaju život – kao što je telefoniranje prijatelju, uživanje u mirisnoj kupki ili odlazak u šetnju – kojima možete zamijeniti dosadašnju lošu naviku. Onda, svaki put kada osjetite da bi ovisničko ponašanje moglo uzeti maha, uzmite bilježnicu, točno zapišite što osjećate i s popisa odaberite neki od tih alternativnih oblika ponašanja.

Prevencija:

Ako ste skloni ovisničkom ponašanju pokušajte prepoznati predznake novog ciklusa dok je on tek na početku te pronađite alternativne, manje samorazarajuće načine ponašanja. Primjerice, ako na depresiju ili stres reagirate posežući za pićem, cigaretom ili keksima, morat ćete naći bolji način za suočavanjem s prikrivenim potrebama za prevladavanje stresa.

Liječenje

Skupine za potporu: Provjerite postoji li u vašoj blizini grupa za potporu u vezi s vašim oblikom ovisnosti. Primjerice, dobro poznatom programu Anonimnih alkoholičara koji se sastoji od 12 koraka odgovaraju slične skupine namijenjene ljudima koji pate od drugačijih ovisnosti.

Joga i meditacija

Razne studije pokazuju da joga vježbe, meditacija i vizualizacija pomažu u oslobađanju od ovisnosti i omogućuju postizanje pozitivnijeg odnosa prema vlastitom zdravlju. Svakodnevno vježbanje joga položaja, vježbe disanja i opuštanja mogu vas smiriti, ublažiti apstinencijske simptome i povećati snagu volje. Tjelovježba bilo koje vrste podiže raspoloženje i povećava samopouzdanje pružajući nam tako dragocjeno oružje protv ovisnosti.

Prehrana

Ako kompulzivno pijete u prehranu uvrstite namirnice bogate beta – karotenom, magnezijem, kromom, cinkom te vitaminima B, C i E kako biste udovoljili povećanoj potrebi tijela za vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama, te smanjili svoje bolesne potrebe. Ovisnost o alkoholu ili duhanu može biti povezana i s niskom razinom šećera u krvi. Da biste se protiv toga borili, jedite redovito manje obroke, a namirnice koje sadrže šećer upotrebljavajte u manjim količinama. Držite dijetu bogatu bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, kao što su integralni kruh i tijesto te smeđa riža. Pijte mnogo bezalkoholnih pića: dehidarcaija može biti okidač za ovisničko ponašanje.

Kada potražiti savjet liječnika?

 • Svjesni ste činjenice da vaša navika izmiče nadzoru.
 • Ovisničko ponašanje izaziva emocionalne ili fizičke probleme.
 • Ovisničko ponašanje počinje negativno utjecati na vaše odnose s ljudima.

Odamah zatražite pomoć!

 1. Ako ste uzeli preveliku dozu neke tvari koja izaziva ovisnost.
 2. Ako vas ovisničko ponašanje čini opasnim za druge ili za vas same.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

1.11.2014.

Grčevi u nogama

Bolovi se javljaju zbog pretjeranog, predugog i neobičnog stezanja mišića. Mogući uzroci jesu taloženje mliječne kiseline u premorenom mišiću, oštećenje živca zbog ponavljanja istog pokreta, sjedenje ili ležanje u neugodnom položaju i loš krvotok.

Prevencija:

 • Jedite svježe zeleno povrće (osobito potočarku i peršin), svježe voće, cjelovite žitarice i nemasne mliječne proizvode kako bi vaši mišići dobili dovoljno kalcija, željeza, magnezija, kalija i cinka i mogli normalno djelovati. Svakako pijte mnogo tekućine.
 • Bavite se svakodnevno umjerenom tjelovježbom, ali ako uključuje ponavljanje pokreta kao kod trčanja ili plivanja, svakih se pola sata istegnite i opustite.
 • Okupajte se u toploj kupki prije spavanja i dobro se pokrijte u krevetu.
 • Izbjegavajte previše ili premalo soli, jer obje krajnosti mogu izazvati grčeve.
 • Popijte prije spavanja šalicu čaja od crvene udikovine, kamilice ili sporiša.

Liječenje:

Oslobodite se grča istezanjem zahvaćenog mišića. Zatim gnječite i pritišćite mišić kako biste se oslobodili preostale napetosti.

Aromoterapija:

Stavite vruć obruč s lavandinim, mažuranovim ili đumbirovim uljem. Dodajte jednu ili dvije kapi ulja u zdjelu vruće vode. Stavite krpicu na površinu vode. Blago je iscjedite i stavite na nogu s nauljenom stranom uz kožu.

Homeopatija:

 1. Na zahvaćeni mišić nanesite kremu od arnike.
 2. Kada zatražiti liječničku pomoć?
 3. Kad patite od čestih grčeva u nogama.
 4. Ako dobijete grč dok hodate.
 5. Ako grč traje dulje od jednog sata.
 6. Ako je grč povezan s tegobama s krvotokom.

Jeste li znali?

Nanošenje octa pomiješanog s toplom vodom i medom može pomoći kod bolnih grčeva u nozi.

Tegobe s rodnicom

Rodnicu od infekcije obično čuva bezbojni iscjedak koji vlaži sluznicu i stvara blago kiselu sredinu koja sprječava bujanje normalne populacije mikroorganizma.

Prevencija:

 1. Redovito perite spolovilo i oprezno ga osušite čistim ručnikom.
 2. Izbjegavajte vruće kupke i tuširanja i nemojte sjediti u kadi dulje od 15 minuta.
 3. Ne rabite parfimirane sapune, pjenušave kupke i druge dodatke za kupanje.
 4. Ne rabite ženske dezodoranse ili irigator, osim ako vam ih prepiše liječnik.
 5. Nosite pamučno donje rublje i čarape umjesto hulahopki. Izbjegavajte tijesne hlače.
 6. Izbjegavajte deterdžente za rublje koji sadržavaju enzime.
 7. Nakon uporabe zahoda, obrišite se sprijeda prema natrag kako biste spriječili prijenos mikrororganizama iz crijeva u rodnicu.
 8. Prije spolnog odnosa nanesite gel ili kremu za podmazivanje kako biste izbjegli bol.
 9. Razmislite o mogućnosti da vaš partner rabi prezervativ. Time će se smanjiti mogućnost prijenosa zaraznih bakterija i drugih organizama.
 10. Mijenjajte tampone svaka tri-četiri sata.

Biljni lijekovi:

Ublažite svrbež pranjem genitalnog područja čajem od mišjakinje, koji djeluje blago protuupalno.

Prehrana:

 1. Ojačajte imunološki sustav zdravom prehranom kako biste se lakše borili protiv infekcije. Uključite mnogo namirnica bogatih beta-karotenom, folnom kiselinom, flavanoidima, željezom, magnezijem, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, te vitaminom B,C i E.
 2. Ograničite uzimanje zasićenih masnoća, šećera, mesa i kofeina. U prehranu uključite maslinovo ulje koje djeluje protiv kandide.
 3. Ako ste prošli menopauzu, uključite soju i njezine proizvode u redovitu prehranu. Te namirnice sadrže biljne hormone koji mogu pomoći kod suhoće rodnice.

Aromoterapija:

 • Umirite upalu i nadraženost nanošenjem sljedeće mješavine na vanjski dio spolovila:
 • Dvije kapi ulja mirte i četiri kapi lavandina ulja u dvije i pol žličice neparfimiranog losiona ili kreme ili jojobina ulja.
 • Ublažite svrbež noseći tanki uložak koji ste poprskali s nekoliko kapi ulja timijana ili čajevca razrijeđenog s dvije žličice jojobina ulja.
 • Ublažite upale poslije menopauze uljima kamilice, geranije, lavande, stolisnika, čajevca ili eukaliptusa. Dodajte ukupno šest kapi u toplu kupku, te sjedite u njoj 15 minuta.

Kada potražiti savjet liječnika?

 1. Ako imate neobičan iscjedak ili krvarenje iz rodnice.
 2. Ako simptomi traju dulje od tri dana.
 3. Ako ste trudni li biste to mogli biti.
 4. Ako osjećate bol tijekom ili poslije spolnih odnosa.
 5. Ako osjećate bol u trbuhu ili zdjelici.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

25.10.2014.

Anemija

Simptomi:

Svaka anemija koja vodi do znatnijeg manjka hemoglobina može izazvati umor, inertnost i glavobolje. Ako je riječ o teškoj anemiji, fizička aktivnost izaziva omaglicu, gubitak daha, bolove u prsima i lupanje srca. Zbog anemije usljed nedostatka željeza stvaraju se ranice na jeziku i u kutovima usta, nokti su suhi, tanki i krhki, a u ozbiljnim slučajevima javlja se i bljedunjavost.

Prevencija

Rizik od anemije zbog nedostatka željeza relativno je nizak kod osobe koja je dobra zdravlja i zdravo se hrani. Ipak, ako gubite krv – primjerice zbog bolnih mjesečnica tijekom nekoliko mjeseci, neliječenih hemeroida ili krvarenja u probavnom traktu (uzrokovanog, recimo, nadraženošću lijekovima protiv bolova ili rakom debelog crijeva) – bit će vam potrebna prehrana koja je posebno bogata željezom.

 • Pojačajte obroke jetrima, krtim crvenim mesom, ribom, žumanjcima, sušenim voćem, sojinim proizvodima i sirupom od melase.
 • Jedite mnogo luka, češnjaka, graha, graška, jezgričastog voća, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i bilja (kao što su dragušac, peršin, vlasac, kopriva, korijandar i maslačkovo lišće).
 • Konzumirajte namirnice u kojima ima mnogo vitamina C jer on potiče apsorpciju željeza. Primjerice, uz obrok popijte čašu narančina soka.
 • Integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže i fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza, pa ih ne treba jesti zajedno s ostalim namirnicama koje su bogate željezom.
 • Ograničite konzumiranje špinata i rabarbare, oksalne kiseline koju sadrži to povrće smanjuje apsorpciju željeza.
 • Jedite namirnice koje sadrže bakar, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Tu spadaju sir, žumanjce, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, marelice, trešnje i sušene smokve.
 • Nemojte uz obrok piti čaj, kakao, kavu ili Coca-colu i vino, jer tanin u tim pićima sprječava apsorpciju željeza u hrani.

Jeste li znali?

Količinu željeza u kiselim jelima kao što je umak od rajčice, možete povećati prirpemajući ih u željeznim posudama. Jedan će dio željeza prijeći u hranu.

Liječenje:

Preparate željeza uzimajte pod liječničkim nadzorom, jer previše željeza može biti opasno.

Sljedeće mjere mogu biti korisne:

 1. Uzimajte preparate koji sadrže algu kelp jer su bogati mineralima i potiču apsorpciju željeza.
 2. Dnevno uzimajte određenu dozu homeoptaskog lijeka Ferrum phosphoricum.
 3. Pokušajte s čajem ili tinkturom štavelja (kiselice), jer u toj biljci ima mnogo željeza, te čajem ili tinkturom maslačka ili čička, jer pomaže pri apsorpciji željeza.
 4. Osjećate li se umorno, pijte čaj ili uzimajte tinkturu dobivenu od zobi ili sladića.

Astma

Uzročnici napadaja astme:

 1. Razni alergeni uneseni disanjem ili jelom, aktivnosti ili uvjeti mogu izazvati napad astme.
 2. Grinje iz kućne prašine ili žoharski izmet.
 3. Pelud.
 4. Životinjska prhut (komadići dlake i kožnih ljuskica) od kućnih ljubimaca.
 5. Neki lijekovi (između ostalog, aspirin).
 6. Neke namirnice (primjerice kikiriki, školjke i rakovi, te jaja).
 7. Moljci u namirnicama (žitaricama, brašnu i ostaloj sušenoj hrani) nakon isteka roka uporabe.
 8. Spore plijesni.
 9. Infekcija dišnih puteva.
 10. Duhanski dim.
 11. Automobilska isparavanja.
 12. Mirisne tvari što ih šire osvježivači zraka, parfemi, zaštitne kemikalije iz nove odjeće, sredstva za kemijsko čišćenje, boje, ljepila, raspršivači za impregnaciju cipela i pesticidi.
 13. Dušićni dioksid nastao izgaranjem plina u plinskim trošilima.
 14. Industrijske kemikalije i ostale tvari (primjerice, papirna, drvena ili brašnena prašina, mirisi koji nastaju pri varenju i lemljenju, isparavanje sredstva za stvrdnjavanje i izocijanata).
 15. Hladni zrak ili nagla promjena temeprature.
 16. Tjelovježba.
 17. Jake emocije.

Prehrana i dodaci prehrani:

Zdrava prehrana smanjuje rizik od otežanog disanja. Pomoći vam može magnezij kao dodatak prehrani, a vitamin C i E mogu smanjiti učestalost napadaja koje izazivaju duhanski dim ili onečišćenje zraka. Tablete češnjaka mogu smanjiti stvaranje sluzi koja suzuje dišne puteve. Poduzmite sve mjere da utvrdite na koje biste namirnice mogli biti alergični ili na neki drugi način preosjetljivi te ih isključite iz prehrane.

Tjelovježba!

Opću formu popravite s pola sata svakodnevnog oštrog vježbanja, što će u vama potaknuti osjećaj ugode, a pluća učiniti zdravijima.

Dišite bolje!

Brzo trbušno disanje:

 • Opustite vrat, ramena i mišiće lica, pa snažno izdahnite stežući trbušne mišiće, a zatim dok udišete, opustite trbuh. Dišite i dalje na taj način, pokrečući trbuh u polaganu ritmu i udišući svake dvije sekunde.
 • Postpuno povećavajte brzinu sve dok ne stignete do dva udaha u sekundi. Počnite s tri niza od 10 udaha, zatim svaki tjedan dodajte još 10, sve dok ih ne postignete po 30 u svakom nizu. Između svakog niza udaha načinite stanku od 20 sekundi.

Zadržavanje daha nakon udaha:

 • Ako ne možete dah zadržati dulje od 30 sekundi nakon izdaha, možda ste već stekli naviku da hiperventilirate. Ova vam vježba omogućuje da izmjerite i povećate sposobnost zadržavanja daha. Odvojite svaki dan po pola sata za vježbanje. Neka vam cilj bude produljenje vremena tijekom kojeg ste u stanju nesmetano zadržati dah na 40-60 sekundi. Za to će vam možda trebati i nekoliko mjeseci redovita vježbanja. Da biste lakše postigli cilj, svakako svakodnevno izvodite novi oblik aerobne vjžebe i poduzmite sve moguće korake za uspješno prevladavanje neizbježnog stresa u životu.
 • Uzmite štopericu ili sat s kazaljkom koja pokazuje sekunde. Sjednite opušteno, ali izravnajte leđa, a usta držite zatvorena tijekom cijele vježbe.
 • Normalno izdahnite, a onda stisnite prstima nos i izbrojite koliko sekundi možete zadržati dah. Zatim polako i bez naprezanja izdahnite. Smanjite vrijeme zadržavanja daha ako osjetite slabost ili vrtoglavicu odnosno ako osjetite trnce u prstima.

Biljni lijekovi:

Neke biljke mogu pomoći u opuštanju dišnih puteva i izbacivanju sluzi, a među njih spadaju crvena pupavica, podbjel, oman, sladić, miloduh i majčina dušica. Osjećate li se napetim, posebno su korisni sporiš i kamilica. Tijekom dana pijte jednu do dvije šalice čaja od neke od tih biljaka.

Vježbajte disanje tijekom napadaja!

Sjednite udobno i uspravno, jednu ruku pložite na prsa, a drugu na želudac pa se koncentrirajte na opuštanje, polako i lagano udišući kroz nos i puneći prsa zrakom uz pomoć trbušnih mišića. Ruka na želucu mora se sa svakim dahom jače pomicati prema gore i prema dolje od ruku koju držite na prsima.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

18.10.2014.

 Proširene vene

Prevencija (da biste smanjili rizik od proširenih vena):

 • Kad god je moguće, izbjegavajte dugo stajanje ili sjedenje.
 • Skinite višak kilograma.
 • Poboljšajte krvotok svakodnevnim vježbanjem npr. hodanjem.
 • Tijekom dugih letova zrakoplovom, ustanite i krećite se 10-tak minuta svakih sat – dva.
 • Dok sjedite držite noge u povišenom položaju ako je moguće.
 • Ako su vam noge umorne ili bole, odmorite ih tako što ćete ih podići u položaj viši od kukova.
 • Pazite da vam hulahopke, čarape, steznici ili sokne nisu odveć tijesni.

Liječenje:

Opće mjere:

 1. Nemojte predugo stajati na mjestu, osobito kad je vruće. Ako morate dulje stajati, često zatežite i opuštajte mišiće listova kako biste spriječili nakupljanje krvi u žilama i još jače oticanje.
 2. Dok sjedite, ne dopustite da vam rub stolca ometa krvotok urezivanjme u bedra i nemojte prekrižiti noge.
 3. Razmislite o tome da nosite čarape namijenje ljudima sa proširenim venama.

Prehrana:

 • Jedite najmanje pet porcija povrća i voća na dan. Agrumi su osobito bogati hranjivim tvarima koje održavaju snagu i elastičnost stijenki žila, uključujući vitamin C, silikate i flavanoide. Bobičasto voće i trešnje, te heljda dobri su za vene.
 • Jedite mnogo namirnica bogatih vlaknima, kao što su smeđa riža i cjelovite žitarice. One sprječavaju zatvor i s njima povezano napinjanje koje povećava pritisak u venama na nogama.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

Jabučni ocat djeluje kao adstrigens i sadrži flavonoide, koji mogu ublažiti otjecanje i upalu žila. Nanesite na proširene vene u jutro i na večer.

Homeopatija

 • Hamamelis: za vene koje bole i kad imate osjećaj da će prsnuti. Taj lijek se može rabiti i u obliku masti koja se utrlja u kožu iznad natečenih žila.
 • Vipera: za upaljene vene (flebitis)

.

Tegobe s prostatom

Zaštite prostatu!

Izbjegavajte sljedeće, osobito ako imate povećanu prostatu:

 • Odgađanje mokrenja kad imate pun mjehur.
 • Napornu tjelovježbu s punim mjehurom.
 • Zatvor.
 • Pušenje.
 • Nezaštićene seksualne odnose osim ako ste u dugotrajnoj monogamnoj vezi.

Jeste li znali?

Stotinama godina travari koriste trputac za niz muških i ženskih tegoba. Danas znamo da njegovi listovi sadrže cink, koji je važan za hormonalnu ravnotežu kod muškaraca, što znači da je trputac koristan i kod povećane prostate.

Moć rajčice!

Uzimanje velike količine likopena, flavanoida kojeg ima mnogo u kuhanim rajčicama, može spriječiti i rak prostate.

Prevencija:

Jedite više graha, jezgričastog voća i sjemenki, te tri porcije plave ribe na tjedan. Omega-3 masne kiseline, koje sadrži plava riba, jačaju imunitet i time vas štite od infekcija i drugih uzroka prostatitisa. Svakodnevna tjelovježba pomaže prostati potičući krvotok u zdjelici. I redovita ejakulacija zdrava je za prostatu. Izlaganje suncu pola sata na dan može pomoći pri sprječavanju raka prostate.

Liječenje:

Prostatitis

Za tu je bolest obično potrebna hitna liječnička pomoć. Da biste ubrzali ozdravljenje, jedite mnogo povrća i voća te namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline, selen i cink. Nastojte izbjegavati fizički i psihički stres.

Benigno povećanje:

Prehrana

 1. Smanjite uzimanje mlječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata.
 2. Jedite više namirnica koje sadrže cink uključujući školjke, korjenasto povrće i bućine sjemenke.
 3. Uzimajte više namirnica od soje, primjerice tofu. Soja sadrži tvari koje se zovu izoflavoni, a oni vas mogu zaštiti od bolesti prostate.
 4. Povećajte količinu namirnica koje sadrže beta – karoten, vitamin C i E, flavanoide, magnezij, vlakna i esencijalne masne kiseline.
 5. Jedite leću, jezgričasto voće i kukuruz šećerac. Oni sadrže aminokiseline koje se zovu glutemične kiseline i koja može pridonijeti smanjenju prostate.
 6. Pijate manje napitaka s kofeionom.

Hidroterapija:

Naizmjence sjedite u vrućoj i hladnoj vodi, svakih dan-dva kako biste potaknuli krvotok u prostati.

Biljni lijekovi:

Uzimajte dnevnu preporučenu dozu lijeka pripravljenog od peluda raži i patuljaste palme. Laneno ulje (žlica na dan) sadrži esencijalne masne kiseline koje vam mogu pomoći u borbi protiv simptoma prostatitisa i povećane prostate.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

 11.10.2014.

Liječenje biljem

Sigurna nabava i uporaba bilja

 • Prije uprabe biljnih lijekova provjerite je li vam postavljena ispravna dijagnoza.
 • Upotrebljvajte samo biljke koje vam je preporučio liječnik ili koje su preporučene u ovoj knjizi.
 • Liječnika obavijestite o svakoj biljci koju namjeravate uzimati.
 • Kupujte biljke od ugledne tvrtke. Odaberite vrstu kod koje su na kutiji navedene adresa i broj telefona tako da se kod tvrtke možete raspitati o biljci.
 • Imajte na umu da proizvođači biljnih lijekova smiju na ambalaži proizvoda navesti terapijsko djelovanje samo ako je lijek i službeno odobren. Mnogi lijekovi, međutim, takvo odobrenje nemaju. Udruga za nadzor lijekova surađuje s travarskim interesnim skupinama radi poboljšanja propisa o obavještavanju potrošača.
 • Izbjegavajte biljke koje se prodaju u rasutom obliku (bez kutije), jer su možda predugo bile na zraku i izložene svjetlosti.
 • Birajte proizvode s dokazom o provjeri kvalitete, posebne biljke standardizirane za jedan ili više djelatnih sastojaka.
 • Imajte na umu da se biljne tinkture često pripremaju s osnovom koja se sastoji od vode i alkohola. Želite li izbjeći alkohol, kupujte tinkture s glicerinskom podlogom.
 • Vodite računa o održivosti raznih biljnih oblika. Trajnost biljaka u rasutom stanju može iznositi od tri mjeseca (lišće i cvijeće) do godinu dana (kora i korijenje), trajnost tinktura otprilike jednu, a trajnost kapsula i tableta jednu do dvije godine.
 • Ako namjeravate upotrebljavati biljne lijekove trajno i redovito, nabavite pouzdan priručnik u kojem ćete naći poptune podatke o pojedinim biljkama.

Posebna upozorenja

 1. Biljni lijekovi sadrže djelatne sastojke koji mogu biti štetni ako se uzimaju u velikim količinama. Držite se preporučene jakosti i doze, a u slučaju bilo kakve nedoumice, obratite se liječniku kojem biljni lijekovi nisu nepoznati.
 2. Kod lijekova nabavljenih u slobodnoj prodaji, držite se doze preporučene na naljepnici.
 3. Bez liječnikova odobrenja biljne lijekove nemojte uzimati u kombinaciji s konvencionalnim lijekovima.
 4. Ako znate ili mislite da ste trudni odnosno ako dojite, ako od bilo čega bolujete ili ste stariji od 70 godina i slaba zdravlja, prije početka uzimanja biljnih lijekova uvijek se posavjetujte s liječnikom.
 5. Djeci mlađoj od 16 godina nemojte davati biljne lijekove bez liječničke provjere. Za određivanje ispravne doze potrebno je stručno mišljenje.

Ljekoviti vrt

U davna su vremena mnoge bolnice koje su često vodili crkveni redovi, imale vlastite biljne vrtove, da bi osigurale stalan izvor biljnih lijekova.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

4.10.2014.

Dvanaest iscjeljitelja

Esencija

Glavni simptomi

Kičica

Pretjerana želja za ugađanjem, nedostatak prodornosti

Mimulus

Stidljivost, tjeskoba, svakodnevni strahovi

Modro oko

Sumnja u vlastite prosudbe i odluke

Nedirak

Nestrpljivost

Pavitina

Rastresenost, sklonost sanjarenju

Rebratica

Pretjerana uobraženost, suzdržanost

Sporiš

Krajnja energija i entuzijazam

Sunčanica

Strah

Treskavica

Prikrivena tjeskoba

Vodopija

Pretjerano upletanje u tuđe poslove

Žutilovka

Malodušnost

Eliksir za sve namjene:

Dr. Edward Bach svoju je najpoznatiju cvjetnu esenciju nazvao Rescu Remedy. To je mješavina sastavljena od pet različitih esencija izabranih da ljudima pomognu u svakovrsnim krizama i hitnim slučajevima. U čašu vode kapnite četiri kapi ili kapi nakapajte na jezik ako nemate vode pri ruci.

Omiljena aromoterapijska ulja

Čajevac – Nema posebnog učinka na psihu – Inače, djeluje kao antiseptik protiv bakterijskih infekcija posebno na koži; rabi se za čišćenje posjekotina i površnih rana

Eukaliptus – Na psihičkoj razini potiče živahnost i bistri um – Pomaže kod suzbijanja prehlade i kongestije, ublažuje suhi kašalj, suzbija kožne infekcije kao što su gnojni prištići i bubuljice, smanjuje otekline te bolove u mišićima

Geranij – Pomaže u smanjivanju mentalnog stresa i tjeskobe – Zateže i čisti kožu, suzbija infekciju usta i ždrijela, potiče rad jetre i čisti probavni sustav, pomaže pri izlučivanju otpadnih tvari iz tijela, sprječava zadržavanje tekućine

Lavanda – Suzbija tjeskobu, stres i depresiju – Potiče obnovu kožnih stanica, smanjuje kožne upale, pomaže pri zacjeljivanju ranica na ustima, smanjuje zadah iz usta i mučnine

Mažuran – Smiruje i okrepljuje u slučajevima tuge, samoće i gubitka bliske osobe – Olakšava dišne tegobe, kao bronhitis i astmu, pomaže pri zatvoru, opušta zgrčene mišiće

Paprena metvica – Oraspoložuje, korisna u liječenju emocionalnog šoka – Pomaže pri smanjivanju kašlja i ždrijelnih infekcija, ublažuje trbušne grčeve i žgaravicu, smiruje bolest kretanja

Rimska kamilica – Opušta, smanjuje tjeskobu, često djelotvorna za smirivanje bijesa u djece – Pomaže u čišćenju akni, osipa i kožnih upala, smanjuje upalu mišića, potiće tek, smiruje proljev

Ružmarin – Potiče pamćenje – Olakšava probavne tegobe i nadutost, potiče cirkulaciju, olakšava bolove u mišićima, čisti i stimulira kožu, sprječava infekcije

Sandal – Sedativno i smirujuće djelovanje, dobar lijek za nesanicu – Ublažuje nadraženost ždrijela, bronhitis, astmu, omekšava suhu kožu, suzbija prhut, ublažuje povraćanje i smiruje proljev

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

27.09.2014.

Probavne tegobe

Najčešće probavne smetnje, uzrokovane problemima u želucu i crijevima, su neugodan osjećaj težine u želucu, mučnina, podrigivanje i nadutost.

 • Liker od pelina – za bolju probavu
 • 3 žlice listova pelina
 • 1 l crnog vina
 • 200 grama meda

Usitnjene suhe listove pelina staviti u staklenku i preliti vinom. Dodati med i miješati dok se med ne rastopi. Staklenku zatvoriti i ostaviti da odstoji 8 – 10 dana, uz povremeno protresanje. Liker procijediti u tamnu bocu. Uzimati 1 likersku čašicu dnevno, ujutro na prazan želudac, pola sata prije doručka.

Čajna mješavina – mučnina ili podražaj na povraćanje

 1. 20 grama podanka đumbira
 2. 20 g listova metvice
 3. 20 g cvjetova kamilice
 4. 20 g stolisnika
 5. 2,5 dl kipuće vode

Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan ili po potrebi.

Čaj od stolisnika – bolovi i grčevi u želucu

 • 2 žličice cvjetova i listova stolisnika
 • 2,5 dl kipuće vode

Usitenjeni suhi stolisnik preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan. Za vrijeme uzimanja čaja od stolisnika, ne piti alkohol i crnu kavu jer smanjuje njegovo djelovanje.

Čaj od anđelike – nadutost i vjetrovi

 1. 2 žličice korijena anđelike
 2. 2,5 dl hladne vode

Usitnjeni suhi korijen anđelike preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 2 – 3 minute. Pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan.

Čaj od lincure i korijandra – glavobolja uzrokovana lošom probavom

 • 1 žličica korijena lincure
 • 2 žličice plodova korijandra
 • 2,5 dl kipuće vode

Usitenjeni suhi korijen lincure i zdrobljene plodove korijandra preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan poslije jela.

Sirup od oraha – tvrda stolica uzrokovana lošom probavom

 1. 100 g mljevenih oraha
 2. 500 g meda
 3. 1 l vode

Orahe, med i vodu pomiješati i zakuhati. Pokriveno lagano kuhati 15-20 minuta. Po želji procijediti. Uzimati 3 – 5 puta na dan po 1 žlicu sirupa.

Čaj od bosiljka – podrigivanje, štucanje

 • 1 žličica listova bosiljka
 • 2,5 dl kipuće vode

Usitnjene suhe listove bosiljka preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati po potrebi, u gutljajima, 1 – 2 puta na dan.

Čajna mješavina – osjećaj težine u želucu

 1. 20 g pelina
 2. 20 g listova paprene metvice
 3. 20 g listova kadulje
 4. 10 g korijena lincure
 5. 2,5 dl kipuće vode

2 žličice čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Mlaki čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta dnevno, pola sata prije jela.

(iz časopisa Ljekovito bilje)
.

.

20.09.2014.

Infekcije kandidom

Poznata i kao upala sluznice ili infekcija kvasnicama, infekcija kandidom može zahvatiti bilo koji dio sluznice ili vlažne kože. U rodnici uzrokuje nastajanje gustog, bijelog, zgrušanog iscjedka, a često i svrbež i bol. Kad se kandidom inficiraju usta, nastaju bolne, izbočene, svijetložute mrlje u ustima i na jeziku. Kandida može zahvatiti i bradavice i nabore kože uz rub noktiju. Katkad kod male djece nastane osip inficiran kandidom – obično je jarkocrven s bijelim mrljama. Opća infekcija tijela kandidom je rijetka, ali vrlo ozbiljna pojava. Kod ljudi vrlo slaba zdravlja može doći do pretjeranog razmnožavanja kandide u crijevima, što može izazvati niz simptoma, uključujući lošu probavu, vjetrove, nadutost, pa čak i umor, glavobolje i druge bolove. Infekciju kandidom može izazvati sve što poremeti ravnotežu mikroorganizama u tijelu – primjerice, slabo opće zdravstveno stanje, trudnoća, stres, uzimanje antibiotika, oralnih steroida i kontracepcijskih pilula. Drugi su mogući uzroci i nekontrolirani dijabetes, smanjena proizvodnja želučane kiseline, te prehrana bogata kvascem, alkoholom i rafiniranim ugljikohidratima, kao što su šećer i bijelo brašno.

Prevencija

Prehrana

 • Izbacite ili barem ograničite hranu koja sadrži šećer i rafinirane ugljikohidrate
 • Smanjite uzimanje hrane koja sadrži prirodne šećere, kao što su mlijeko, voće i vino
 • Ne pijte više od tri šalice čaja, kave ili Coca–Cole koji sadrže kofein
 • Pojedite tri puta na dan po dva zdrobljena ili sitno nasjeckana češnja češnjaka kao dodatak hrani
 • Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine B, osobito biotin, vitamin B6 i B12
 • Svaki dan pojedite malo jogurta koji sadrži žive bakterije Lactobacillus acidophilus
 • Jedite zdravu hranu bogatu željezom, magnezijem, selenom, cinkom, flavonoidima i vitaminima A,C i E.

Sprječavanje vaginalne infekcije kandidom

Iskušajte sljedeće ako ste skloni vaginalnim infekcijama kandidom:

 • Nosite pamučno, a ne sintetičko donje rublje i čarape, a ne hulahopke. Izbjegavajte tijesne hlače. Dobra prozračenost genitalnog područja smanjuje vjerojatnost infekcije.
 • Kupajte se ili tuširajte što hladnijom vodom, već prema tome koliko hladnu možete bez neugode podnijeti
 • Često mijenjajte ručnike. Genitalno područje nemojte grubo brisati – nadražena koža podložnija je infekcijama
 • Izbjegavajte parfimirane sapune, pjenušave kupke i druge dodatke za kupku. Ne rabite parfemirani vaginalni dezodorans, jer može nadražiti kožu i tako je učiniti podložnijom infekcijama
 • Tijekom spolnih odnosa rabite sredstvo za podmazivanje ako ste suhi, jer prejako trenje može izazvati nadraženost koja je pogodna za infekciju kandidom
 • Kad obavljate nuždu obrišite se sprijeda prema natrag kako biste izbjegli unošenje mikroorgranizama u rodnicu

Liječenje

Iz ljekarne:

 • Kod infekcije stidnice primijenite otopinu borne kiseline: žličicu kristala kiseline rastopite u približno 1 litri mlake vode
 • Za crijevnu kandidu uzimajte ekstrakt kokosa u kapsulama

Biljni lijekovi

Razmonožavanje crijevne kandide sprječavaju ljuska ploda crnog oraha, pečatnjak i ulje oregana. Mogu se uzimati u obliku kapsula ili tinkture

Aromoterapija

Protugljivično djelovanje ulja lavande, timijana i čajevca može pomoći pri liječenju vaginalne infekcije.

 • Čučnite u vodu u kadi kojoj ste dodali eterična ulja i nekoliko puta poprskajte vodom vanjski dio spolovila prije nego što sjednete. Ostanite u kadi najmanje 10 minuta.
 • Pomiješajte dvije kapi ulja timijana i četiri kapi lavandina ulja s dvije i pol žličice hladno tiješnjenog ulja – primjerice bademova ili maslinova. Time namažite stidnicu kako biste ublažili nadraženost.
 • Nanesite dvije kapi ulja čajevca na vrh blago navlaženog tampona i stavite ga u rodnicu. Neka ostane unutra 3 – 4 sata.
 • Dodajte šest kapi ulja čajevca i dvije kapi timijana u kupku ili dodajte nekoliko listova maslačka.

Kada potražiti liječničku pomoć?

 • Ako infekcija kandidom ne prođe nakon nekoliko dana kućnog liječenja
 • Ako se zarazilo novorođenče ili malo dijete
 • Ako su vam zaražena usta
 • Ako sumnjate da su vam bradavice zaražene kandidom

 

Žuljevi na dlanovima ili stopalima

Oblog od mrkve i meda

 • 5 žlica naribane mrkve
 • 4-5 žlica meda

Mrkvu oguliti i naribati. Med zagrijati i pomiješati s naribanom mrkvom. Toplu kašu staviti na žulj kao oblog i učvrstiti zavojem. Ostaviti da djeluje što duže, a najbolje preko noći.

Upala žućnog mjehura

Čaj od oraha i breze s maslinovim uljem

 • 1 žličica listova oraha
 • 1 žlilica listova breze
 • 2,5 dl kipuće vode
 • 1 žlica maslinovog ulja

Usitnjene suhe listove oraha i breze prelite kipućom vodom. Pokriveno ostavite da odstoji 10 – 15 minuta i procijediti. U topli čaj umiješati maslinovo ulje. Čaj s maslinovim uljem uzimati 20 dana, 2 – 3 puta na dan: ujutro na prazan želudac, pola sata prije ručka i navečer prije spavanja.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba
i časopisa Ljekovito bilje)

.

13.09.2014.

Herpes

Herpes nije samo neprivlačan nego je i vrlo zarazan. Zato morate jako paziti da ga ne prenesete drugima. Ako nešto poduzmete čim počnete osjećati prepoznatljivo peckanje koje najavljuje pojavu herpesa, katkad možete spriječiti novi napadaj. Herpes se pojavljuje u obliku malih mjehurića na usnama ili oko njih, te oko nosa. Obično se osjete znakovi da će se pojaviti. Područje može početi iznenada svrbjeti ili bridjeti ili će biti vruće, bolno i nadraženo. Rast će i prsnuti te će nastati otvorena ranica koju s vremenom prekrije krasta pa se osuši. Većina herpesa nestane nakon tjedan dana.

Najčešći izazivači ponovnog pojavljivanja herpesa jesu:

 1. izloženost vrlo visokim ili niskim temperaturama
 2. izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti
 3. prehlada
 4. stres
 5. umor i iscrpljenost
 6. mjesečnica
 7. loša prehrana

Liječenje

Počnite s liječenjem što je prije moguće.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

 • Čim osjetite početne simptome, stavite na zahvaćeno mjesto vlažnu vrećicu čaja ili vatu namočenu hladnom kavom bez šećera i alkohola. I kockica leda može koristiti.

Biljni lijekovi

 • Komadićem vate nanesite malo tinkture nevena ili rashlađenog čaja na zhvaćeno područje
 • Zdrobite cvjetove nevena i tekućinu koju tako dobijete nanesite izravno na herpes s pomoću komadića vate
 • Nanesite kremu od melise na zahvaćeno područje

Genitalni herpes

Infekcija drugom vrstom virusa, Herpesom simplex tip II, izaziva mjehuriće i ranice u području spolovila. Virus se može prenijeti spolnim putem, a može ga i majka prenijeti na dijete tijekom porođaja. Ne oslanjajte se na samopomoć – otiđite liječniku.

Jeste li znali?

Nepotvrđen navodni lijek protiv herpesa jest svakodnevno jesti mnogo krumpira. Novija istraživanja pokazuju da krumpir doista sadrži snažne protuvirusne tvari.

Ne širite infekciju!

Herpes je zarazan, pa se ne mojte ni sa kime ljubiti dok ga imate. Svakog dana mijenjajte ručnik, plahtu i jastučnicu i ne dopustite da se drugi njime služe. Nastojte ne dirati ranicu, a ako to ipak učinite, što prije operite ruke. Izbjegavajte dodirivanje očiju, jer možete izazvati ozbiljnu infekciju.

Hrkanje

Ljudi koji hrču toga obično nisu svjesni, ali taj poremećaj često može jako smetati partneru koji od buke ne može zaspati. Ne postoji pouzdan lijek protv hrkanja, ali možete poduzeti nekoliko mjera koje mogu ublažiti ili čak spriječiti tu tegobu, te poboljšati vaše opće zdravstveno stanje.

Jeste li znali?
Rekord u glasnoći hrkanja drži neki Šveđanin. Mjerenje je pokazalo jačinu od 93 decibela-poput vrlo glasne glazbe u diskoteci.

Najčešće hrču sljedeće skupine ljudi:

 • Muškarci tri puta češće nego žene
 • Srednjovječni i stariji ljudi
 • Debeli ljudi. Masne naslage ispod sluznice grla sužavaju dišni put i potiču disanje na usta. Što ste krupniji, to je vjerojatnije da ćete hrkati.
 • Pušači. Dim nadražuje nos i grlo i izaziva oticanje sluznice dišnih putova. Tako se oni sužavaju i potiču disanje na usta.
 • Ljudi koji su pili alkohol nekoliko sati prije spavanja. Alkohol opušta grlo, lice i mišiće čeljusti te potiče disanje na usta.

Liječenje

Da biste spriječili ili ublažili hrkanje učinite sljedeće:

 • Smanjite težinu
 • Nemojte pušiti
 • Uzimajte manje alkohola
 • Večernji obrok pojedite najmanje tri sata prije spavanja
 • Odlazite na počinak i ustajte svakog dana u isto vrijeme
 • Iskušajte različit broj jastuka ili jastuk za vrat
 • Knjigama ili blokovima podignite uzglavlje kreveta za 7,5 do 10 cm.
 • Kad ste prehlađeni ili patite od alergijskog rinitisa, prije spavanja grgljajte vodom kojoj ste dodali kap ulja paprene metvice. Taj lijek proširuje dišne putove, jer umiruje otečenu sluznicu nosa i grla.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

06.09.2014.

Tegobe tijekom menopauze

Vrijeme početak menopauze nije određeno samo genetski nego i nekim zdravstvenim stanjima, te čimbenicima kao što su pušenje, prehrana i stres. Kad prestane mjesečnica – obično u dobi između 45 i 55 godine – završava i ženina reproduktivna sposobnost. Menopauza je početak nove životne faze koja može donijeti uzbudljive nove mogućnosti. Ali, ta promjena može izazvati i tjelesne i emocionalne tegobe. Na mnoge od njih možemo utjecati jednostavnim mjerama.

Znakovi i simptomi

Osim prestanka mjesečnice, najčešći znak menopauze, koji doživi 80 posto žena i koji se katkad javi prije nestanka mjesečnice – jesu nastupi vrućine i noćno znojenje. Mogu trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama. Većini žena to je mali ili nikakav problem, ali oko 25 posto zatraži pomoć, jer im te pojave onemogućuju spavanje ili im danju izazivaju neugodnosti…

Prevencija

Smanjit ćete rizik od osteoporoze ako budete uzimali mnogo kalcija, magnezija i drugih hranjivih tvari važnih za kosti tijekom cijelog života. Redovito kretanje, kao što su hodanje ili ples, također poboljšavaju gustoću minerala u kostima. Prevladavanje stresa je uvijek korisno, ali poslije menopauze ima dodatnu prednost jer sprječava pad estrogena izazvan stresom. Zajedno s redovitom spolnom aktivnošću smanjuje i rizik od suhoće rodnice.

Liječenje

Prehrana:

“Japanska prehrana”: da biste bili zdravi u menopauzi jedite namirnice koje sadrže biljne hormone, uključujući proizvode od soje, celer, komorač, rabarbaru, alfalfu, voće, cjelovite žitarice i lanene sjemenke. Pomažu i masne kiseline iz plave ribe.

Iz ljekarne:

Korisni dodaci prehrani su, među, ostalim:

 • vitamin C protiv nastupa vrućine
 • vitamin E protiv nastupa vrućine i suhoće rodnice
 • vitaminski dodatak pripravljen za menopauzu osobito ako se ne hranite dobro
 • kompleks vitamina B i magnezij: za blagu depresiju ili tjeskobu
 • riblje ulje: za proizvodnju hormona (ako ga nemate dovoljno u prehrani)

Biljni lijekovi

 • Za opće dobro stanje uzimajte crvenu ili purpurnu kadulju. Možete iskušati i ulje lanenog sjemena ili ulje žutog noćurka.
 • Čajeve ili dodatke konopljike, crnog kohoša ili obične srčenice
 • Paprenu metvicu. Redovito pijte čaj i nosite sa sobom bočicu njezina ulja, poprskajte na papirnati rupčić nekoliko kapi i duboko udahnite
 • Gospinu travu za poremećaj spavanja i depresiju
 • Običnu srčenicu za napetost
 • Običnu srčenicu ili kinesku anđeliku za suhoću rodnice

Cvjetne esencije

 • Ariš: za nedostatk samopouzdanja
 • Gorušica: za depresiju bez uočljivog razloga
 • Orah: da vam pomogne prilagoditi se promjenama
 • Treskavica: za promjenu raspoloženja

Gubitak pamćenja

Svi smo povremeno zaboravljivi, osobito kad smo pod stresom i imamo puno briga ili problema. Osim toga, gubljenje kratkoročnog pamćenja postaje učestalije u srednjoj dobi. Ako često zaboravljate gdje ste nešto ostavili ili se ne možete sjetiti imena ljudi, možda biste trebali naučiti kako poboljšati pamćenje. I jednostavne promjene načina života mogu mnogo značiti.

Prevencija

Smanjite rizik od gubitka pamćenja zbog slabe prokrvljenosti tako što ćete se kretati pola sata na dan i što nećete pušiti. Prehrana utječe na rad mozga pa se nastojte zdravo hraniti.

Poboljšanje pamćenja

Vježbajte pamćenje

 • Služite se pisanim podsjetnicima, npr. popisima i dnevnikom
 • U mislima prođite cijelu abecedu dok tražite neku riječ
 • Redovito osvježavajte dugoročno pamćenje gledajući fotografije i videomaterijal, čitajući pisma i razgledavajući druge uspomene
 • Služite se mnemonikom – riječju ili rimom upotrijebljenim za povezivanje složeneog niza informacija s nečim što se lako i jednostavno pamti

Vježbajte mozak

Služite se ovim trikovima za poboljšanje pamćenja:

 • Novi podatak više puta ponovite u sebi
 • Sjetite se svega što se dogodilo tog dana prije nego što zaspite
 • Olakšajte si pamćenje imena tako što ćete uz njih zamisliti neku sliku

Ne gubite zanimanje

 • Nastojte pratiti zbivanja u obitelji, zajednici, državnoj i međunarodnoj politici
 • Održavajte mozak u formi čitanjem, sudjelovanjem u zanimljivim razgovorima, rješavanjem križaljki i drugih zagonetki
 • Dajte sebi nov intelektualni izazov – primjerice, počnite učiti novi strani jezik
 • Sklapajte nova prijateljstav i uživajte u starima

Iz ljekarne

 • Uzimajte multivitaminsko-mineralne proizvode
 • Uzimajte vitamin E
 • Riblje ulje
 • Fosfatidil serina; mozak se tim fosolipidom služi kod prizivanja podataka, a dodatak može usporiti gubitak pamćenja povezan sa starenjem

Jeste li znali?

Postoje sumnje da duga izloženost zračenju mobitela može oštetiti kratkoročno pamćenje. Dok se dokazi ne razjasne, razmislite o tome da mobitel rabite za povremene kratke razgovore i da ga ne rabite u automobilu. Mobiteli su možda opasniji za mlađe od 16 godina, pa ako ih uopće imaju, trebali bi ih rabiti samo za vrlo kratke razgovore ili SMS poruke.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

30.08.2014.

Hladno prešano ulje oraha

Njegov plod nalikuje ljudskom mozgu i već je to dovoljna preporuka da mu se poklonimo. U antici se vjerovalo da je hrana vrhovnika bogova- Jupitera, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo. Hladno prešano orahovo ulje svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrijednosti zahvaljujući udjelu nezasićenih masnih kiselina: sadrži preko 5 posto omega -3, oko 51 posto omega -6, i oko 28 posto omega – 9 masne kiseline. Bogat je antioksidansima i protuupalnim tvarima. Okus mu je bogat i ugodan, pa ga je dobro uvrstiti u svakodnevnu uporabu ( uzimati samostalno prije ili nakon obroka, pripremanje umaka, deserta, salata i dr.)

Hladno prešano ulje od sjemenki grožđa

Ovo ulje iznimnih svojstva dobiva se mahaničkim tiješnjenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki grožđa koje su nas proizvod u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajnu količinu antioksidansa,a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja. Najviše ima linolne ili omega -6 masne kiseline. Odlično je kao kozmetičko ulje, no isto tako je djelotvorno i u njezi čitavog organizma. Osobito je cijenjeno u kulinarstvu. Salatama, primjerice, daje zagonetan voćni okus. Uzimati ga samostalno prije ili nakon obroka.

Hladno prešano ulje marelice

Hladno prešano ulje marelice dobiva se mehaničkim cijeđenjem jezgre. Odlikuje ga visok dio vitamina A i E, bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Uglavnom se smatra izvrsnim kozmetičkim uljem, a u nas je malo poznato da je ovo ulje ugodnog bademastog okusa odlično prehrambeno ulje.

Hladno prešano ulje od lješnjaka

Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinaima, uljima, vitaminima i mineralima). Jezgra lješnjaka obvezan je sastojak zdravih prehrabenih dijeta. Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašivog “zaštitinog faktora” i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavaljanju kože, nakon 40. godine života.

(iz brošure: Zdravo, svježe, domaće, Ivo Bačlija)

23.08.2014

Zadah iz usta

Zadah iz usta ili halitoza obično je posljedica uzimanja hrane jakog okusa kao što su luk ili češnjak, pušenja cigareta ili uzimanja alkohola. Na vaš dah mogu također utjecati zdrastveni poremećaji u ustima, plućima ili probavnom sustavu. Poboljšajte svoj dah pomoću ljekovitog bilja, začina i drugih sredstava koja obično držite u kuhinji. Važno je da pazite na higijenu usta.

Prevencija

 • Jedite mnogo zelenog lisnatog povrća jer ono sadrži biljni pigment klorofil, prirodni osvježivač daha.
 • Ograničite uzimanje rafiniranih ugljikohidrata, kave, alkohola i mliječnih proizvoda, jer svi mogu uzorokovati zadah iz usta.
 • Pomnjivo perite zube dva puta na dan, a onda još upotrijebite konac ili vrpcu za zube.

Liječenje

Biljni lijekovi:

 • Žvačite listove peršina kako biste se oslobodili mirisa češnjaka
 • Žvačite sjeme anisa ili komorača, vlasac, karadmom ili kim kako biste odstranili zadah iz usta
 • Popijte čaj od piskavice ili od paprene metvice kako biste poboljšali dah nakon obroka.
 • Svakodnevno ispiranje usta čajem od crvene pupavice pomaže liječenju upale desni koja uzorokuju zadah iz usta. Dodajte dvije žličice korijena crvene pupavice u šalicu vode. Neka lagano vrije u pokrivenoj posudi deset minuta. Prije upotrebe počekajte da se ohladi.

Vrtoglavica

Osjećaj mutnosti u glavi i nestabilnost- vrtoglavica- obično je blagi osjećaj koji brzo prođe. Kadtakad je taj simptom dugotrajniji i ozbiljniji pa zahtijeva pretrage, ali kućni lijekovi i promjene načina života često mogu služiti kao potpora izlječenju. U lakšim slučajevima kućno je liječenje dovoljno.

Uzroci vrtoglavice:

 • bolesti krvožilnog sustava
 • nenormalan srčani ritam
 • moždana kap
 • osteoartritis u vratnim kralješcima
 • iznenadan emocionalni stres
 • epilepsija
 • intoksikacija alkoholom ili drugom rekreacijskom drogom
 • umor očiju
 • alergija na hranu
 • hormonalne promjene
 • infekcija mozga

Jeste li znali?
Stručnjaci za azijsku medicinu tvrde da jaki osjećaji kao što su srdžba ili šok mogu poremetiti sklad organa i izazvati vrtoglavicu i druge simptome. Rad na određenim akupresurnim točkama pomaže vraćanju ravnoteže.

Prevencija

 • Izbjegnite položajni pad tlaka tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti prije nego što ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Zatim se okrećite polako-ustajte postupno, a ne odjednom.
 • Održavajte stabilnu razinu šećera u krvi i tako što ćete jesti redovite obroke koji uključuju namirnice bogate vlaknima. Ograničite uzimanje jela koja sadrže bijelo brašno i dodani šećer.
 • Poboljšajte rad srca i pluća i osigurajte dovod kisika u mozak izvodeći svakog dana najmanje 30 minuta aerobnih vježbi. To može biti i hodanje ili plivanje.
 • Ojačajte krvne žile i poboljšajte krvotok naizmjeničnim tuširanjem vrućom i hladnom vodom ili sjedećim kupkama, ponavljajući ih nekoliko puta. Time potićete krvotok i sprječavate napadaje vrtoglavice.
 • Kad god vas počne hvatati vrtoglavica duboko dišite i sjednite. Opustite se podignutih nogu. Time ćete vratiti normalan dotok krvi u mozak.

Liječenje

 • Ako vas uhvati vrtoglavica, najvažnije je podići noge. Pojedite nešto hranjivo, primjerice sendvič od integralnog kruha, ako niste jeli više od dva sata.

Vrtlog vertiga
Kod jakih napadaja vrtoglavice, koji se zovu vertigo, imate osjećaj kao da se sve vrti. Zatvaranje očiju možda vam neće pomoći da se oslobodite osjećaja nestabilnosti. Ako se osjećaj vrtnje nastavi više od jedne minute, možda će vam pozliti ili ćete čak povratiti. Možda nećete moći ustati ili ćete se onesvjestiti. Tu tegobu obično uzrokuje poremećaj organa za ravnotežu u unutarnjem uhu, npr. virusni labirintitis ili Menierova bolest.

Kada potražiti liječničku pomoć?

 • Vrtoglavica se stalno vraća
 • Uz to vas boli vrat ili je krut, imate vrućicu, boli vas uho ili glava
 • Uzimate lijekove koji se dobivaju na recept

Odmah potražite pomoć:
*Ako istodobno doživite promjenu u vidu, obamrlost lica ili udova, lupanje srca, bol u prsima, pomanjkanje daha ili se osjećate zbunjeno
*Ako se vrtoglavica nastavi i nakon samopomoći

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

16.08.2014.

Kruh bez glutena i žitarica

Ovaj ukusni kruh odličan je za sve osobe koje su osjetljive na gluten, te za osobe koje imaju bilo koju kroničnu upalu (vaginalne upale, reumatoidni artritis, Hashimotov tireoiditis, stalne bolove u trbuhu, migrene, vitiligo, dermatitis i ostale kožne promjene…).

Simptomi intolerancije na gluten koje možda imate, a niste znali su: glavobolje/migrene, kronični umor, umor u mišićima, nesklonost vježbanju, napuhnutost, plinovi, bolovi i grčevi u trbuhu, proljevi ili naizmjenično proljevi s tvrdom stolicom, emocionalni problemi, razdražljivost, promjene raspoloženja, vrtoglavica, problemi s ravnotežom, hladni udovi, trnci u rukama i nogama, kožni problemi, dermatitis.

Ovaj kruh se radi od mljevenih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci…), sjemenki (lanene sjemenke, bučine, suncokretove…) i kokosovog brašna.

Starinski kruh od kiselog tijesta

Kruh kojeg ćete zavoljeti, jer je zdrav i ukusan. Radi se bez kvasca i odličan je upravo za osobe koje pate od kroničnih infekcija (npr vaginalna kandidijaza), koji imaju ozbiljne bolesti (karcinomi) te kod osoba koje imaju znatno smanjen imunitet, jer obični kruh s kvascem dodatno pogoršava njihovo stanje.

Starinski kruh diže se prirodnom fermentacijom, na način da se napravi tzv starter od brašna (mi ćemo raditi s raženim kvalitetnim brašnom) i vode, te se ostavljanjem tijesta što duže na sobnoj temperaturi (a može i u frižideru) dobiva učinak kvasanja (dizanja) kruha.

Ovaj prirodni proces je dobar (bolji!) i zbog toga što se na ovaj način razgrađuju teške komponente iz žitarica, a to je gluten, fitinska kiselina (koja smanjuje apsorpciju važnih minerala poput magnezija!) i inhibitori enzima (a enzimi su nam neophodni za zdravu probavu).

(nutricionistica Anita Šupe)

 

Kako prepoznati sunčanicu?

Jedan od najalarmantnijih problema koje sunce donosi je, svakako, sunčanica ili toplotni udar, o čemu bi roditelje trebalo bolje i na vrijeme informirati.

Sunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Ona se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se događa nekoliko sati poslije boravka na vrućini – pred spavanje ili tokom prvog sna.

Rana reakcija je veoma burna: dijete odjednom onemoća, osjeća vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Veća djeca mogu biti i uznemirena, a glavobolja je skoro uvijek prisutna. Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kada se baš pretjera sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod adolescenata.

Kada se događa “kasna” sunčanica simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih “lomi virus”, pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promjenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je po pravilu povišena.

Što u slučaju sunčanice mogu uraditi roditelji?

– Sklonite dijete sa sunca: Ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, ako je moguće otići u klimatiziranu prostoriju, ili bar u zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.

– Istuširajte dijete mlakom vodom: Potom ga ostavite da se osuši bez brisanja

– Dajte mu da pije tekućinu. Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potrebna djetetu koje ima sunčanicu. Tekućinu ne treba davati odjednom u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dijete povratilo. Još dok pije prvu “porciju” vode treba ga razgoliti i rashladiti.

– Dajte mu lijek: Ako je tjelesna temperatura i dalje visoka, mališanu treba dati neki od lijekova za obaranje temperature (antipiretik). Najbolje je staviti čepić (paracetamol) u guzu, jer je efekt brži, a izbjegava se i mogućnost povraćanja. Naravno da nije pogrešno dati ni lijek u sirupu (ibuprofen ili paracetamol).

– Treba mu odmor: Narednih nekoliko sati dijete se treba odmarati, idealno bi bilo da odspava. Neki roditelji se boje pustiti mališana da spava kada ima sunčanicu. Taj strah je neopravdan, jer mu je odmor zaista potreban, a san je najbolji odmor. Naravno, tokom sna treba kontrolirati tjelesnu temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Već poslije četiri sata od prethodne doze može se ponoviti lijek. A ako je prošlo manje vremena, ponoviti tuširanje mlakom vodom.

Kada se treba obratiti liječniku?

– Ako tjelesna temperatura ne pada, i pored rashlađivanja i lijekova. Tada se vjerojatno ne radi samo o sunčanici, već je dijete na početku neke druge bolesti. Obično se radi o početku crijevnih infekcija, ili upale dišnih organa. U tom slučaju se brzo javljaju i drugi simptomi bolesti, pa treba konsultirali liječnika i postaviti pravu dijagnozu.

– Ako dijete izgubi svijest, a ne povrati se brzo poslije postavljanja u ležeći položaj. Gubitak svijesti je obično rezultat prolaznog pada pritiska i nedovoljnog dotoka krvi u mozak. Ovo je bezazlena varijanta i gotovo trenutno prolazi kada dijete legne i podignu mu se noge, kako bi se mozgu obezbijedilo dovoljno krvi. Međutim, ako je dijete potom konfuzno, pospano i slabo komunicira sa okolinom treba se javiti liječniku, po mogućnosti pedijatru.

– Ako uporno povraća i sve je nemoćnije. Tada se radi o veoma teškom obliku sunčanice pa je potreban pregled liječnika. On će utvrditi da li se radi samo o sunčanici, ili se potkrao početak neke druge bolesti (na primjer infekcije ljetnim virusima ili bakterijama).

(MOJE zdravlje)

.

09.08.2014.

Terapija smijehom

Kada se smijete, osjećate se dobro. Razlog za to djelomično leži u činjenici da smijeh potiče neke biokemijske tvari, među kojima i endoferine, dakle, tvari koje prirodno popravljaju raspoloženje i ublažuju bol. Također ima dokaza o blagotvornom učinku smijeha u fizičkom smislu – smijanjem se opuštaju napeti mišići i jača imunološki sustav.

Terapija zvukom

Znanstvenicima je danas poznato da zvuk mijenja naše moždane valove. Ova se terapija koristiti snagom zvuka da bi potaknula izlječenje. Postupak se može jednostavno sastojati u izvođenju zvukova koji smiruju (kao što je psalmodija, šum valova ili pjesma dupina) kako bi se izazvalo opuštanje. Ovakva terapija zvukom može pomoći u borbi sa stresom, tjeskobom i drugim emocionalnim problemima.

TRAGERWORK

Ta se terapija služi blagim manipuliranjem tijela kako bi vas opustila. Njezini zagovornici tvrde da pomaže i kod poremećaja kao što su povišeni krvni tlak, migrena i astma. Terapeut rukama traži točke napetosti na vašem tijelu, a onda se služi različitim pokretima – njihanjem, blagim istezanjem i grljenjem – kako biste se opustili i dobro osjećali.

Terapija plutanjem

Kao opuštajuća metoda, ova terapija podrazumijeva plutanje u velikom spremniku ispunjenom vodom s visokom koncentracijom gorke soli. U uši se stavljaju čepići, svjetla se gase, a voda se održava jednako toplom kao što je topla i vaša koža. Posljedica je toga nestanak svih vanjskih osjeta pa se ljudi većinom, čak i mnogo onih koji inače žive pod visokim stresom, duboko opuste u roku od nekoliko minuta. Terapija plutanjem može pomoći kod tegoba povezanih sa stresom, kao što su tjeskoba, migrene, glavobolje. I ljudi koje muči kralježnica i mišićna malaksalost mogu od nje imati koristi. Terapija teži smanjenju boli, jer stimulira tijelo na pokretanje vlastitih prirodnih sredstava za ublažavanje bolova, tvari sličnih hormonima koje se nazivaju endorfinima. Neki ljudi u tom stanju čak i doživljavaju euforiju.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

02.08.2014.

Štucanje

Štucati često počnemo nakon što smo popili mnogo vruće tekućine ili pojeli obilan obrok, kad prepun želudac pritisne ošit. Često se napadaji dogode i nakon dugog, nekontroliranog smijeha. Ali, ne mora niti postojati uočljiv razlog. Napadaji štucanja obično sami prođu i rijetko traju dulje od 20 minuta.

Prevencija

Naviknite se da polako jedete i pijete. Izbjegavajte uzimanje prevelike količine jela ili pića odjednom, uvijek dobro žvačite i izbjegavajte stres tijekom obroka.

Liječenje

 1. Udahnite i zadržite dah neko vrijeme, ali izdahnite prije nego što vas uhvati vrtoglavica
 2. Stavite papirnatu vrećicu-nikad plastičnu-preko usta i nosa i nekoliko puta uzdahnite i udahnite.

IZDVOJENO:
Katkad štucanje možete zaustaviti tako da polako pijuckate hladnu vodu ili sišete kockicu leda. Druga mogućnost jest da savijete glavu naprijed nad čašom vode i polako pijuckate sa suprotne strane čaše.

 

Tegobe s noktima

Nokti i okolna koža mogu se inficirati bakterijama i gljivicama kao što su tinea ili kandida. Od njih nokti mogu postati mekši, izgubiti boju, zadebljati se ili ružno izgledati. Zanoktica je bakterijska ili gljivična infekcija nabora kože uz nokat. Neke kožne bolesti mogu zahvatiti nokte primjerice psorijaza, koja može uzrokovati zadebljanje, točkaste udubine, ili čak odvajanje nokta od tkiva. Ispadanje kose u pramenovima katkad se povezuje s neravnim, grubim noktima. Nokti mogu pomodrjeti od jake astme, srčane bolesti, emfizema ili bronhitisa, dok žućkasti i vrlo tvrdi nokti mogu biti posljedica bronhijaktaze (oštećenih dišnih putova u plućima) ili limfodema (nakupine limfe u tkivu). Promjena boje noktiju može biti i posljedica pušenja ili redovite uporabe laka za nokte. Nokti na nogama mogu urasti, primjerice zbog neudobnih cipela.

Nekoliko se vrsta hranjivih tvari može vidjeti na noktima:

 1. Anemija zbog nedostatka željeza može izazvati bljedoću noktiju koji postaju tanki, lomljivi i naborani
 2. Nedostatak cinka izaziva bijele mrlje ili lomljivost noktiju
 3. Nedostatak linolenske kiseline (esencijalne masne kiseline) može izazvati pucanje i ljuštenje noktiju.

IZDVOJENO:

 • Redovito odlazite na manikiranje i pedikiranje noktiju
 • Prije počinka utrljajte kremicu za kožicu na noktima
 • Nakon pranja temeljito obrišite ruke i stopala
 • Nosite zaštitne rukavice kad radite kućanske i druge fizičke poslove

 

Liječenje

Prehrana

 • Kod gljivične ili bakterijske infekcije nokta možete ojačati imunitet uzimanjem češnjaka i luka, namirnica bogatih cinkom (jezgričasto voće, korjenasto povrće, školjke), vitaminom C i flavanoidima (voće i povrće) te omega-3 masnim kiselinama (jezgričasto voće, tamnozeleno lisnato povrće, plava riba, repičino ulje)
 • Kod ispucanih noktiju uzimajte više vitamina A- pijte sok od mrkve i jedite više jaja, mlijeka i jetre. Svaki tjedan pojedite tri porcije plave ribe i razmislite o uzimanju dodatnog ribljeg ulja.
 • Za bijele mrlje na noktima, uzimajte više cinka i B vitamina, jedite više peradi, plodova mora i cjelovitih žitarica.
 • Kod tegoba izazvanih psorijazom, jedite više plave ribe i drugih namirnica s esencijalnim masnim kiselinama (cjelovite žitarice, jezgričasto voće, sjemneke)

Aromoterapija

 • Kod gljivičnih infekcija, osobito je dobro čajevčevo ulje. Nanesite ga izravno na zahvaćeni nokat i kožicu ili pomiješajte pet kapi s istom količinom nevenova ulja u dvije žlice bademova ulja, pa utrljajte u nokte.
 • Kod drugih infekcija, pomiješajte pet kapi eukaliptusova i pačulijeva ulja s po 10 kapi čajevca i nevenova ulja i dvije žlice bademova ulja.

Homeopatija

 • Silica često može ojačati nokte. Pokušajte s jednom tabletom na dan, mjesec dana.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

26.07.2014.

Posjekotine i ogrebotine

Što poduzeti odmah kod posjekotina?

 • Operite ruke sapunom i toplom vodom prije nego što dodirnete ranu
 • Oprezno isperite ranu tekućom mlakom vodom da biste odstranili nečistoće
 • Tapkajte sterilnom gazom ili čistom tkaninom pa nekoliko minuta blago pritišćite ranu
 • Spojite otvorenu posjekotinu uskim komadom sterilne kirurške vrpce
 • Malu posjeklinu ili ogrebotinu pokrijte ljepljivim zavojem, a veću sterilnom gazom koju ćete pričvrstiti zavojima.

Sprječavanje infekcije

 • Operite posjeklinu ili ogrebotinu otopinom sode bikarbone ili rashlađenim čajem od cimeta, žalfije ili peršinova lista – sve su te biljke antiseptične. Obični crni čaj, sok od luka i sok od češnjaka također su antiseptični, a pomažu i ublažiti krvarenje. Med nanesen na posjeklinu pomaže pri sprječavanju infekcije i pomaže zacjeljenju.
 • Nanesite otopinu destilirane vještičje lijeske gazom na ranu. To će brzo zaustaviti krvarenje, ublažiti bol i oticanje, te ubrzati zacjeljenje.
 • Očistite ranu otopinom 10 kapi homeopatskog pripravka Hypecala u pola šalice vode. Ako rana jako boli, stavite privremeni prvi zavoj umočen u svježu otopinu.
 • Napravite mješavinu od dvije kapi geranijeva eteričnog ulja, dvije kapi lavandina ulja i jedne kapi ulja paprene metvice, te time poprskajte čist zavoj prije nego što ga stavite na ranu.
 • Nanesite mast od nevena na ogrebotinu prije nego što je zamotate.

 

Bradavice

Bradavice su pojave kad virusi, obično iz roda papilloma, napadnu stanice kože. Mogu biti ružne i katkad svrbjeti. Bradavica na tabanu može biti bolna dok hodate, jer je težina tijela gura unutra. Većina bradavica nestane nakon šest mjeseci do dvije godine bez liječenja.

Liječenje

Biljni lijekovi:

 • Premažite bradavicu u jutro i navečer s nekoliko kapi tinkture tuje ili nevena
 • Uz vanjsko liječenje, pijte čaj ili uzimajte tinkturu crvene pupavice, čička, korijena maslačka ili crvene djeteline.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

 • Stavljajte u jutro i navečer limunov sok ili sok od zdrobljenog češnjaka na bradavicu.
 • Nasjeckajte luk i posolite ga te stavite da stoji preko noći. Sokom namažite bradavicu dva puta na dan.
 • Svake večeri stavite zavoj koji je umočen u jabučni ocat ili u koji ste stavili krišku češnjaka.

Homeopatija:
Thuja, u tabletama ili kao krema ili tinktura.

(iz knjige Prirodno liječenje bolest i tegoba)

.

19.07.2014.

On snizuje krvi tlak i preventiva je protiv karcinoma!
Njegove ime je – češnjak!

Piše: Sandeep Godiyal

Češnjak je u posljednje vrijeme postao vrlo popularan, jer su djelovanje ove prirodne i zdrave ljekovite biljke potvrdili i mnogi znanstvenici. Češnjak je u stvari najviše preporučivana ljekovita namirnica već desetljećima. Većina nas upoznata je s time koliko je on učinkovit u sprječavanju raka i prirodnom snižavanju visokih razina kolesterola, pa više ne čudi što ga mnogi kojima su njegova svojstva poznata redovito uključuju u prehranu. Osim toga, češnjak djeluje na normalizaciju i reguliranje visokog krvnog tlaka. Mnogi stručnjaci tvrde kako se-želimo li iskoristiti sve koristi koje nam on nudi-češnjak prije konzumacije ne smije kuhati. Svježi sok sadrži najviše razine njegovih korisnih tvari, stoga je najbolje konzumirati ga upravo u tom obliku.

Navodno je kod epileptičkih napadaja i grčeva i živčanih spazama djelotvoran napitak koji se priprema tako da se u šalicu vrućeg mlijeka stavi zdrobljeni češanj češnjaka. Onima koji pate od visokog krvnog tlaka najbolje je uzimati ga svakog jutro po jedan češanj. Također je moguće napraviti i ulje češnjaka. U ponudi postoje i dodaci prehrani od češnjaka koji dolaze u raznim oblicima uključujući ekstrakte, praškove i tablete. Moć češnjaka da znatno smanji rizik od nastanka hipertenzije može se pripisati aktivnoj tvari koja se naziva češnjakov sulfid, odnosno, alicin. Za alicin se navodi da djeluje na opuštanje krvnih žila. A istovremeno smanjuje krvni tlak i oštećenja koja utječu na krv. Ujedno ometa učinke enzima angiotenzin i na povisivanje krvnog tlaka i stezanje glatkih mišića. Njegova je sposobnost da zaustavi fibrinolitičku aktivnost ljudske krvi isto tako velika pomoć kod snižavanja razine kolesterola i nakupljanja trombocita.

Još jedan razlog zašto češnjak djeluje na sprječavanje visokog krvnog tlaka je taj što on ima sposobnost stimuliranja proizvodnje sumporovodika i sinteze dušikovog oksida. Stručnjaci tvrde kako ovi spojevi djeluju na opuštanje krvnih žila. Dobro je to što češnjak pored toga što liječi visoki krvni tlak ima i druga korisna djelovanja. Osim toga što djeluje na snižavanje razine kolesterola, od njega mogu imati koristi i naš probavni i imunološki sustav. No svima se savjetuje da se prije uzimanja češnjaka obrate svojem pružatelju zdravstvenih usluga, naime, češnjak ujedno i razrjeđuje krv, a može imati i štetne interakcije s nekim lijekovima i dodacima prehrani.

 

Tegobe tijekom trudnoće

Prevencija:
Mnoge manje tegobe tijekom trudnoće mogu se spriječiti ili ublažiti ako se pobrinete da i vi i vaš partner budete posve zdravi prije začeća.

Prehrana:
Nastavite se zdravo hraniti, s mnogo namirnica bogatih folnom kiselinom, kalcijem, željezom, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B1,B2, C i D. Prosječnoj ženi treba otprilike 200 kalorija na dan više – otprilike koliko sadrži mali sendvič s rajčicom. Uravnoteženi obroci povećavaju izglede da dijete pri porođaju ima normalnu težinu i, kako pokazuju istraživanja, smanjuje vjerojatnost da dijete, kad odraste pati od dijabetesa, gojaznosti, visokog krvnog tlaka i bolesti krvožilnog sustava. Zdrava prehrana spriječit će nedostatak važnih hranjivih tvari i kod vas.

 1. Jedite najmanje pet porcija voća i povrća na dan. Mnoga sadrže prirodne salicilate, koji su kemijski slični aspirinu i smanjuju sklonost krvi grušanju. Vjeruje se da uzimanje mnogo takvih tvari može smanjiti rizik od preeklampsije i spontanog pobačaja.
 2. Izbjegavajte ili smanjite uzimanje jetre, jetrenih proizvoda i namirnica obogaćenih vitaminom A. Prevelika količina vitamina A može uzrokovati oštećenja pri rođenju.
 3. Ne jedite namirnice na koje ste preosjetljivi. Izbjegavajte prevelike količine bilo koje bjelančevine odjednom, jer to može izazvati preosjetljivost djeteta na tu vrstu namirnice.

 

Tjelovježba:
Svaki dan umjereno vježbajte. Izvodite vježbe za dno zdjelice nekoliko puta na dan. Tako ćete smanjiti vjerojatnost ispuštanja mokraće, imat ćete bolji nadzor nad spuštanjem djeteta kroz rodnicu u drugoj fazi porođaja i smanjiti rizik od poslijeporođajne stresne inkontinencije.

Odmor:
Dovoljno se odmarajte i što prije idite na rodiljni dopust. Istraživanja pokazuju da kod žena koje rade tijekom trudnoće postoji rizik od prijevremenog porođaja. Nastojite se ne prenaprezati i ne stajati dugo, jer oboje može izazvati pobačaj.

Svjetlost:
Izađite deset minuta u podne – dulje u drugo doba dana – kako bi vas obasjalo sunce, ali pazite da ne izgorite.

Pušenje:
Prestanite pušiti ili barem smanjite pušenje!

Tegobe sa zubima i desnima:
Oboje je vjerojatnije tijekom trudnoće, pa se zaštitite dobrom higijenom usta (perite zube dva puta na dan i čistite ih koncem) i uzimajte dovoljno namirnica bogatih kalcijem.

Sprječavanje infekcija:

Potrudite se da izbjegnete infekcije koje mogu naštetiti djetetu.

 1. Gripa: čuvajte se zaraženih ljudi i mjesta na kojima ima mnogo ljudi dok traje zaraza. Često perite ruke.
 2. Toksoplazmoza: nosite gumene rukavice kad radite u vrtu i dodirujete sirovo meso. Dobro perite voće i povrće. Ne jedite nedovoljno skuhano meso, ne praznite mačji zahod i ne dodirujte mačku.
 3. Bakterija listeria: Ne jedite paštete ni suhomesnate proizvode, mekani sir s pljesni, feta sir, mekan sladoled, već skuhanu perad koja se dugo održava toplom, unaprijed upakiranu salatu, jela iz ledenice kupljena u trgovini (osim ako ih dobro ne podgrijete)

 

IZDVOJENO:
Blago krvarenje javlja se u 10 posto trudnoća bez ozbiljnih uzroka. Ali, krvarenje iz rodnice može biti znak početka spontanog pobačaja, izvanmaternične trudnoće ili krvnog poremećaja. U svim slučajevima krvarenja, čak i najblažeg, obavijestite svojeg liječnika – i to odmah ako jako krvarite, imate bolove u trbuhu ili se osjećate slabo. Ako ste opazili bilo kakvo krvarenje izbjegavajte fizički napor, uključujući podizanje teških tereta, barem nekoliko dana nakon što krvarenje prestane i nemojte dugo stajati.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

12.07.2014.

MAMURNOST

Možda ste se koji put probudili s pulsirajućom glavoboljom koja je obično znak mamurnosti. Ona sama po sebi nije ozbiljno stanje i uglavnom nestane nakon nekoliko sati. Ali, mamurnost je znak da ste neoprezno, previše popili. Kod simptoma može pomoći niz prirodnih lijekova.

Prevencija:

 • Uvijek nešto pojedite prije ili dok pijete kako biste usporili apsorpciju alkohola.
 • Smanjite količinu konzumiranog alkohola tako što ćete ga polako pijuckati pa će vam dulje potrajati i izmjenjivanjem alkoholnih i nealkoholni napitaka
 • Ne miješajte razne vrste alkoholnih pića i izbjegavajte ona na koja loše reagirate
 • Izbjegavajte dehidraciju tako što ćete piti mnogo vode prije i poslije uzimanja alkohola

 

Liječenje:

IZDVOJENO!

Sirov kupus:
Sirov kupus tradicionalan lijek za mamurnost rabi se već stoljećima, jer se vjeruje da detoksificira jetru. Osim toga štiti stjenke probavnog sustava pa neutralizira negativno djelovanje alkohola na želudac i crijeva.

 • Najprije popijte veliku čašu vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu
 • Nadomjestite izgubljene hranjive tvari kao što su magnezij i kalij frapeom od banane
 • Nemojte “izbijati klin, klinom”, tj. opet uzeti alkohol. Pogoršat ćete stanje i produljiti simptome.
 • Ne pijte kavu – neće vam nimalo pomoći,  a može vas načiniti živčanim. Osim toga uzrokuje dehidraciju.

 

Biljni lijekovi:

Pijte po šalicu jednog od slijedećih čajeva svaki sat dok vam ne bude bolje:

 • Čaj od ružmarina ublažava glavobolju i navodno pomaže jetri da razgradi alkohol
 • Čaj od sikavice ili maslačka također mogu pridonijeti detoksikaciji jetre i krvi
 • Čaj od kore vrbe – pripravljen kuhanjem kore u pokrivenoj posudi 10 minuta – sadrži prirodne tvari slične aspirinu koje mogu ublažiti glavobolju kod mamurnosti.
 • Kamiličin čaj ublažava nadraženost želuca i crijeva

 

KORIJEN MASLAČKA –
LIJEK I PREVENTIVA PROTIV KARCINOMA!

Nedavno se u javnosti pojavila najnovija vijest koja je odjeknula kao slamka za koju se hvata utopljenik i mogla bi dati nade i vratiti zdravlje teško oboljelim. Ako pogledate po tratinama sve se žuti od cvjetova maslačka, a povjetarac njiše bijele glavice i raznosi sjemenke uokolo. Bio sam pomalo ljut na tu jestivu korovsku biljku, koja se nekontrolirano širi po mojoj tratini. No danas, nakon što sam saznao koliko je to dragocjena biljka, potpuno sam promijenio mišljenje. Poznato je da tonik od maslačka povoljno djeluje na jetru, ali da može izliječiti rak, otkriveno je tek nedavno na Sveučilištu Windsor u Kanadi. Dr. Caroline Hamm primijetila je poboljšanje zdravstvenog stanja u nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim zapažanjem upoznala kolegicu biokemičarku dr. Siyaram Pandey, koja opet po nagovoru, nerado započinje istraživanje. Iako sumnjičava, po logici “Ako ne koristi, štetiti ne može”, provela je istraživanja i došla do zapanjujućih rezultata. Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, utvrdile su da ekstrakt korijena maslačka uništava stanice leukemije, dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak.
Drugim riječima, ekstrakt korijena maslačka djelovao je pogubno samo na kancerozne stanice, dok za razliku danas prihvaćene metode kemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Ispitujući in vitro i druge tipove kanceroznih stanica došle su do istog zaključka. Ekstrakt korijena maslačka bio je djelotvoran. Za svoja su istraživanja u dva navrata dobile i financijsku potporu. Ovaj tim istraživača podnio je zahtjev za kanadsku autorizaciju kako bi mogle nastaviti s kliničkim ispitivanjima, no velika je vjerojatnost da će ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom.

Zašto? Naprosto zato što se prirodni lijekovi ne mogu patentirati, a farmaceutska industrija u koliko ne pronađe načina da sintetizira aktivnu supstancu maslačka u ovom poslu ne može ostvariti dobit. Dakle: ako nema patenta – nema velike zarade farmaceutske industrije, a ako nema zarade nema ni interesa. No pored odsustva interesa može se javiti zabrana, kao što je to bilo već s nekim prirodnim lijekovima. Moć farmaceutske industrije je ogromna.
Srećom, ako se znanje prenese, maslačka će uvijek biti, pa ako i Codex Alimentarius zabrani njegovu prodaju, moći ćemo ga sami, zlu ne trebalo, brati po livadama. Evo nekoliko primjera izlječenja: John DiCarlo primljen u bolnicu, nakon neuspjelog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je uzimati čaj od maslačka i nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan i proglašen zdravim.

Drugi slučaj: George Cairns, farmer američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio i instrukcije o liječenju: pola žličice praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiti će probleme s rakom za par mjeseci. Uočljiva je razlika u pristupu, dok je prvi bolesnik koristio topli čaj, drugi naglašava da prašak ne koristiti uz tople napitke. Treba izbjegavati šećer, prerađenu hranu i meso. Dakle preporuča se organska, vegetarijanska prehrana s mnogo sokova. Jasno, važna je kvaliteta biljnog pripravka. Sve sam ovo preveo iz izvornog teksta u nadi da će nekome biti od velike koristi i pomoći, te moguće vašem voljenom prijatelju(ici) ili rođaku(inji) spasi život.

Gornji tekst napisao:
prof. Marijan Jošt

 

Korijen maslačka, osušen, istucan u prah i upotrebljavan pola žličice u toku dana uz čašu vode otklanja sve ćelije karcinoma iz tijela. Maslačak se bere tijekom proljeća ili jeseni, koristi se samo korijen, a preporuča se da se sušeni i istucani korijen kupuje kod prodavača ljekovitog bilja na našim gradskim tržnicama po pristupačnoj cijeni!

 

IZDVOJENO!
Poznato je da sadržaj gorkih koščica marelice, breskve, šljive, višnje i sl u sebi sadrži vitamin B17, odnosno leatril i uz pomoć ovoga se uspješno liječi rak. Treba upotrebljavati jednu koščicu na dva i pol kilograma tjelesne težine, svaki dan i za par mjeseci svi maligni tumori budu očišćeni iz organizma. Ovo je provjereno na nekoliko slučajeva. Što je koščica gorča utoliko bolje, jer u sebi ima neznatnu količinu cijanida koje ubijaju ćelije raka, odnosno svih tumora a zdravom tkivu ne škode.

.

05.07.2014.

PROBAVNE TEGOBE

Najčešći uzroci probavnih tegoba jesu:

 • Prebrzo jedete. Time možete smanjiti dotok probavnih sokova. Pri tom teško možete dovoljno dobro sažvakati hranu da bi se razgradila i pomiješala
 • Jedete previše. Prepun se želudac sporije prazni i izaziva žgaravicu.
 • Uzimanje pojedinih namirnica kao što su brašno ili mlijeko, na koje ste možda preosjetljivi. Pšenica i drugi ugljikohidrati također mogu izazvati nelagodu, jer se prošire kad apsorbiraju tekućinu. To može izazvati nadutost.
 • Proizvodnja prevelike količine vjetrova. To se može dogoditi ako jedete voće nakon masnog obroka. Masnoće moraju u želucu provesti više vremena nego voće, pa uzimanje voća nakon masnoća znači da voće ostane u želucu tako dugo da počne fermentirati. Vjetrovi su također uzrokovani neravnotežom crijevnih mikroorganizama i nedovoljnom količinom želučane kiseline.
 • Uzimanje nezrelog voća
 • Uzimanje određenih pića. I slatki i gazirani napitci mogu izazvati nadutost i vjetrove. Napitci koji sadrže kofein mogu povećati količinu želučane kiseline, nadražiti upaljena područja i povećati količinu stresnih hormona. Alkohol također može povećati proizvodnju želučane kiseline i nadražiti već upaljena područja.
 • Stres. On ometa probavu, jer stresni hormoni-primjerice adrenalin i kortizon-skreću krv iz probavnog sustava u mišiće, izazivaju grčenje želučanih mišića (zbog čega se želudac brže puni) i mogu izazvati veću proizvodnju želučane kiseline. Osim toga, pod stresom ćete češće gutati zrak dok jedete.
 • Tjelovježba odmah nakon jela. Fizička aktivnost skreće krv iz probavnog sustava u mišiće.
 • Uzimanje protuupalnih lijekova kao što su aspirin ili ibuprofen, koji mogu nadražiti sluznicu želuca
 • Pušenje. Kemijske tvari iz dima cigarete mogu nadražiti jednjak i oslabiti ventilski mehanizam između jednjaka i želuca, što potiče žgaravicu.
 • Hiatusna kila-kod tog stanja dio želuca strši kroz ošit i izaziva žgaravicu
 • Trudnoća. Kako maternica raste, ostavlja se manje prostora za želudac, pa potiče žgaravicu.

 

BILJNI LIJEKOVI

Ako nakon obroka osjetite da će nastupiti probavne tegobe, pijuckajte šalicu jednog od slijedećih čajeva:

 • Konačara s bijelim sljezom
 • Dvije žlice kadulje u šalici kipuće vode
 • Njemačka kamilica s komoračem ili paprenom metvicom, ili samo ružmarin. Klinčić, cimet i đumbir zajedno.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića
Jabuke, kupus, mrkva, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaja i peršin imaju antacidna ili umirujuća svojstva koja mogu spriječiti i liječiti probavne tegobe i čireve. Redovito uzimajte normalnu količinu tih namirnica u prehrani. Koristan je sok od sirova krumpira.

Kombiniranje namirnica
Poznat i kao Hayeva dijeta, ovaj način prehrane smatra se dobrim za probavu premda još nema znanstvenih dokaza da je tako. Teorija glasi da, budući da se bjelančevine probavljaju u kiseloj, a škrob u alkalnoj okolini, neki ljudi ne bi trebali jesti ugljikohidrate kao primjerice krumpir, tjesteninu ili kruh, zajedno s primjerice bjelančevinama; mesom, jajima ili ribom. Zagovornici kombiniranja namirnica također preporučuju da se voće jede samo između obroka. Međutim, neki ljudi kod kojih voće izaziva probavne tegobe mogu jesti voće na početku obroka bez negativnih posljedica, a tropsko voće, kao što je ananas, obično pomaže probavi.

IZDVOJENO!
Jedite papaju, jabuke, vlasac ili đumbir uz obroke. Te namirnice sadrže enzime koji doprinose probavi.

 

KREATIVNE TERAPIJE

Korištenje raznih umjetnosti – kao što je slikanje, crtanje, glazba i ples-može imati snažan ljekovit učinak. Emocije koje su preduboke da bi se izrazile riječima, mogu se probiti na površinu kroz kreativan izraz, pomažući čovjeku da prevlada mučne osjećaje, potičući njegovo opuštanje, te u idealnom slučaju vodeći većem fizičkom boljitku. Kreativne se terapije smatraju posebno djelotvornima za ljude s emocionalnim problemima, poglavito za one kojima je vlastite osjećaje teško priopćiti drugima. Dodatni djelotvorni učinak terapije plesom jest u tome što omogućuje i fizičko kretanje.

TERAPEUTSKI DODIR

Oni koji primjenjuju terapeutski dodir vjeruju da svako ljudsko biće u sebi nosi energetsku snagu koja se širi i izvan tijela. Kada se ta sila zaustavi ili joj se poremeti ravnoteža, čovjek oboli. Praktičari to nastoje izliječiti tako što rukama prelaze preko bolesnika (ponekad i bez izravnog dodira). Takav postupak traje 10-15 minuta.

 

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

28.06.2014.

OPEKLINE

Jeste li znali?
Da su stari Egipćani cijenili poriluk zbog njegove sposobnosti liječenja opeklina. Iako danas više cijenimo druge lijekove, sada znamo i to da poriluk doista ima izražena antibiotička svojstva.

Prva pomoć za blaže opekline:

 1. Što prije uronite zahvaćeno područje u hladnu vodu na najmanje 10 minuta. Tako ćete rashladiti kožu, ublažiti pečenje i bol. Ako vam voda nije dostupna, upotrijebite bilo koju hladnu tekućinu koja ne nadražuje kao što su mlijeko ili ledeni čaj.
 2. Uklonite nakit ili odjeću koji bi mogli pritiskati zahvaćeni dio u slučaju da dođe do oticanja
 3. Pokrijete opeklinu sterilnim, neljepljivim zavojem. Ako ga nemate, možete se poslužiti bilo kakvom čistom suhom tkaninom koja dobro upija.
 4. Ne dirajte mjehuriće na koži

Biljni lijekovi:

 1. gel od aloa vere
 2. ulje od gospine trave
 3. mast od kalendule
 4. oblog od razrijeđene destilirane vještičje lijeske ili rashlađenog čaja od kamilice, kalendule, bazgina cvijeta ili mišjakine (ili upotrijebite flanel umočen u punomasno mlijeko)
 5. losion ili mast od bazgina cvijeta
 6. zdrobljene listove žute kiselice

MODRICE

Jeste li znali?
Agrumi, paprike, bobičasto voće i grožđe sadrže biljne pigmente koji pripadaju velikoj obitelji flavonoida. Ti pigmenti jačaju djelovanje vitamina C u tijelu, jačaju krvne žile i pomažu pri sprječavanju nastajanja modrica. Uzimajte dovoljno C vitamina i flavonoida. Pet porcija povrća i voća na dan trebalo bi zadovoljiti vaše dnevne potrebe.

Liječenje

Što učiniti odmah?
Stavite hladan oblog što je prije moguće nakon ozljede. Namočite krpu u ledeno hladnu vodu i držite je na ozlijeđenom mjestu 10 minuta ili uzmite paket zamrznutog graška, omotajte ga ručnikom i držite na isti način. Uzmite jednu ili dvije pilule homeopatskog lijeka Arnice 30c što je prije moguće kako bi se ublažilo nastajanje modrice. Ponavljajte dozu svakih 15 do 60 minuta, ovisno o težini ozljede i nastavite s nekoliko doza. Osim toga, nanesite biljnu mast ili kremu od arnike ako koža nije napukla.

Biljni lijekovi:

 • Ako koža nije napukla ili ogrebena napravite oblog od gaveza-namočite gazu u čaj od gaveza i držite na ozlijeđenom mjestu jedan sat. Čaj pripravite tako što ćete s pola litre kipuće vode preliti 30 grama osušenih ili 60 grama svježih listova. Neka se namače 10 minuta, onda procijedite. Čaj nemojte piti.
 • Melem od kupusova lista također dobro djeluje. Uzmite najzelenije listove kupusa i odrežite žile. Zagrijte listove u vrućoj vodi, pa ih procijedite i izravnajte valjkom za tijesto. Stavite na modricu nekoliko listova te ih učvrstite zavojem ili ljepljivom vrpcom. Svakih nekoliko minuta mijenjajte melem.
 • Mast od kalendule i destilirana otopina vještičje lijeske tradicionalni su lijekovi za modrice, jer zaustavljaju potkožno krvarenje.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

21.06.2014.

Gliste

Zaraza crijeva malim dječjim glistama čest je uzrok analne iritacije u djece. Iako je pomisao na parazite neugodna, gliste nisu osobito opasne za zdravlje. Budući da se zaraza lako prenosi, svi se članovi obitelji moraju istodobno liječiti.

Imate li gliste?

Često ih možete otkriti jednostavnom metoodm prozirne ljepljive vrpce. Prije počinka pričvrstite komadić vrpce tik izvan čmara tako da ljepljiva strana bude okrenuta prema njemu. U jutro ćete možda naići na sitne gliste zalijepljene za vrpcu.

Jeste li znali?

Jajašca glista mogu izvan ljudskog tijela preživjeti 2-3 tjedna. Svakog jutra usisajte pod oko kreveta kako biste uništili taj potencijalni izvor ponovne zaraze.

 

Liječenje

 

Opća higijena:

Poduzmite ove mjere kako biste spriječili ponovno zarazu i pobrinite se da i drugi članovi kućanstva učine isto:

 • Prije počinka navucite pamučne rukavice. Budete li se u polusnu češali, na taj način vam jajašca neće doći pod nokte
 • Neka nokti budu kratki
 • Operite ruke i četkicom ostružite nokte nakon odlaska na zahod i prije jela
 • Svakodnevno perite pidžame i spavaćice, rukavice i posteljinu na što višoj temperaturi

Sprječavanje zaraze:

Pripravite oko pola litra čaja od jednakih količina pelina, paprene metvice i anisa. Zasladite medom, slatkim sirupom ili voćnim sokom. Popijte šalicu prije doručka, a onda po šalicu još dva-tri puta na dan, prije obroka. Postupajte tako tjedan dana, prekinite na dva tjedna pa ponovite. Ne koristite se ovom metodom ako ste trudni. Posavjetujte se medicinskim travarom o odgovarajućoj dozi za djecu.

Prehrambene mjere:

 • Naribajte mrkvu, pomiješajte sa žlicom mljevenih bućinih koštica i to pojedite za doručak.
 • Jedite sirov luk, jabuke i kokos ili jelima dodajte kajenski papar i svježe ili osušene majčine dušice kako biste se oslobodili glista.
 • Dodajte jedan ili dva česna zdrobljenog češnjaka u malo toplog mlijeka ili u žlicu meda i pojedite pola sata prije doručka.

Simptomatsko liječenje:

Nanesite mast na područje čmara prije počinka. Upotrijebite mast od nevena. Ili pomiješajte dvije kapi ulja lavande, eukaliptusa, majčine dušice ili čajevca s 60 grama zagrijanog vazelina i pustite da se ohladi.

 

Posjekline i ogrebotine

Neizbježan dio aktivnog djetinjstva, a katkad i odrasle dobi, u kuhinji ili vrtu, manje posjekotine i ogrebotine gotovo se uvijek mogu izliječiti kod kuće tradicionalnim lijekovima za prvu pomoć. Svrha liječenja je zaustaviti krvarenje, zaštiti rasječenu kožu od infekcije i ubrzati zacjeljivanje.

Jako krvarenje:

Ako rana jako krvari, a ništa nije ušlo u nju, podignite ozlijeđeni dio tijela, stavite čist zavoj i pritisnite rukom kako biste zaustavili krvarenje. Preko toga stavite još jedan zavoj.

 

Liječenje

Što poduzeti odmah?

Sljedeći koraci služe uklanjanju nečistoća, zaustavljanju krvarenja i zaštiti od infekcije:

 • Operite ruke sapunom i toplom vodom prije nego što dodirnete ranu
 • Oprezno isperite ranu tekućom mlakom vodom da biste odstranili nečistoću
 • Tapkajte sterilnom gazom ili čistom tkaninom pa nekoliko minuta blago pritišćite ranu
 • Malu posjeklinu ili ogrebotinu pokrijte ljepljivim zavojem, a veću sterilnom gazom koju ćete pričvrstiti zavojima

Sprječavanje infekcije:

 • Operite posjeklinu ili ogrebotinu otopinom sode bikarbone ili rashlađenim čajem od cimeta, žalfije ili peršinova lista – sve su te biljke antiseptične. Obični crni čaj, sok od luka i sok od češnjaka, također su antiseptični, a pomažu i ublažiti krvarenje. Med nanesen na posjeklinu pomaže pri sprječavanju infekcije i pomaže zacjeljenju.
 • Nanesite otopinu destilirane vještičje lijeske gazom na ranu. To će brzo zaustaviti krvarenje, ublažiti bol i oticanje te ubrzati zacjeljenje.
 • Očistite ranu otopinom 10 kapi homeopatskog pripravka Hypercala u pola šalice vode. Ako rana jako boli, stavite privremeni prvi zavoj umočen u svježu otopinu.
 • Napravite mješavinu od dvije kapi geranijeva eteričnog ulja, dvije kapi lavandina ulja i jedne paprene metvice, te time poprskajte čist zavoj prije nego što ga stavite na ranu.
 • Nanesite mast od nevena na ogrebotinu prije nego što je zamotate.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

14.06.2014.

Bolovi u leđima

Uzroci:

Bol može biti izazvana problemima s bilo kojim dijelom složene građe leđa. Često je izaziva neka kombinacija čimbenika kao što su:

 • istegnuti mišići ili tetive
 • oštećenje zglobova kralježnice
 • grč mišića koji se javlja kao zaštitna mjera sa svrhom imobilizacije kralježnice nakon ozljeda, istezanja ili stresa. Mišići oko oštećenog dijela postaju napeti i bolno kruti, te često sprječavaju svaki pokret
 • hernija diskusa (iskiliznuće diskusa). Ona rjeđe uzrokuje bolove u leđima nego što se nekoć vjerovalo. Bol uzrokuje mekana sredina diskusa koja strši i pritišće živac ili nadražuje okolno tkivo. Diskusi se s godinama isušuju pa se lakše oštećuju. I neaktivnost povećava rizik od tegoba zbog diskusa.
 • Išijas, oštra i vrlo jaka bol u stražnjici koja se spušta niz stražnju stranu bedra. Najčešći su uzorci hernija diskusa koji pritišće ishijadični živac te osteoartritis.
 • Osteartritis, jedan od najčešćih uzroka bola u leđima kod ljudi starijih od 50 godina
 • Osteoporoza, koja može oslabiti kralješke tako da se lako zdrobe ili napuknu
 • Sužavanje kralješničkog kanala, koje uzrokuje pritisak na hrptenu moždinu ili na živce koji su  s njom spojeni

Liječenje:

*Ako je stres jedan od uzroka, pokušajte smanjiti izvore stresa u svojem životu i koristite se boljim tehnikama prevladavanja stresa.

 • Ako duže radite za računalom neka vam koljena budu savijena pod kutom od 90 stupnjeva, a križa poduprta ispravno podešenim stolcem.

Toplina i hladnoća:

 • Ovaj oblik hidroterapije poboljšava cirkulaciju i pomaže liječenju
 • Da biste ublažili bol od istegnutih mišića ili išijasa, koristite se ručnikom koji je umočen u toplu vodu i zatim je iscijeđen
 • Držite vrući ručnik dvije minute, a onda ga zamijenite ručnikom umočenim u hladnu vodu jednu minutu. Činite to naizmjence približno 15 minuta. To je osobito korisno ako je bol izazvana istegnutim mišićima. Kod bolova izazvanih upalom koristite se samo hladnim ručnikom.

Biljni lijekovi:

 • Upotrijebite glicerin i tinkturu kajenskog papra u jednakim količinama na kožu iznad bolnog područja
 • Često na leđa nanosite tople obloge od kore grma brusnice, valerijana, kamilice ili đumbira
 • Kod išijasa, trljajte kožu, uljem od gospine trave

Masaža protiv bolova u leđima:
Blaga masaža mišića s obiju strana kralježnice često može ublažiti bolove. Iskušajte ove oblike masaže kako biste ublažili bolove od išijasa i istegnuli kralježnicu. Istezanje kralježnice može pomoći kod nekih vrsta bolova u leđima tako što opušta napete mišiće uz kralježnicu. Lezite na prostirku ili na savijen pokrivač ili ručnike.

 

Ugrizi i ubodi kukaca

Kukci koji sišu krv poput komaraca, probuše nam kožu kad ugrizu i stvore sićušnu ranu. Ubodi pčela, osa ili stršljena sadrže otrov. Ljudi različito reagiraju na ugrize i ubode, ali u većini slučajeva simptomi traju samo dan-dva.

Pasta za ublažavanje boli kod uboda pčele ili ugriza mrava; stavite sodu bikarbonu u malo vode i nanesite na bolno područje.

Ubod pčele:
Uklonite pčelino rilo pritišćući ga u stranu noktom palca. Zatim istisnite otrov.

Ubod ose:
Nanesite limunov sok, ocat ili cimetov čaj što prije nakon uboda. Ponovite ako treba.

Ugriz krpelja:
Ako se krpelj drži za kožu, možete ga odstraniti tako da ga pokrijete uljem ili vazelinom. Zatim ga blago izvadite pomoću pincete.

Aromaterapija:

Kod bilo kojeg uboda, svaki sat nanosite po kap lavandina i čajevčeva ulja.

Kada potražiti savjet liječnika:

 • Ako sumnjate na ugriz krpelja, a vidi se lokalno crvenilo ili kružni osip, imate simptome kao u gripe ili bol u zglobovima.
 • Ako ste ubodeni ili ugrizeni na licu, u ustima ili na vratu
 • Ako imate urtikariju, teško dišete, mučno vam je ili povraćate

(iz knjige, Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

07.06.2014.

Menstruacijske tegobe

Liječenje boli:

Prehrana:
Tijekom tjedna kad očekujete mjesečnicu, osobito pazite na zdravu prehranu, time ćete spriječiti neravnotežu prostaglandina u stijenki maternice. Birajte namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama, kalcijem, magnezijem, cinkom te vitaminima B,C i E. Spriječite zatvor svakodnevnim uzimanjem mnogo tekućine te povrća, voća i cjelovitih žitarica. Izbjegavajte jela s bijelim brašnom, šećerom i zasićenim mastima.

Masaža:
Svakodnevna masaža trbuha i leđa tijekom tjedna prije mjesečnice pomaže sprječavanju grčeva, jer opušta mišiće. Trbuh masirajte sami, a zamolite nekoga da vam izmasira leđa. Upotrijebiti suncokretovo ili bademovo ulje, samo ili s tri kapi lavandinog ulja na svaku žlicu.

Tjelovježba:
Redovito se bavite tjelovježbom koja uključuje cijelo tijelo. Iskušajte plivanje, jogu, aerobiku. Ako imate grčeve, spustite se na sve četiri i onda višekratno spuštajte i podižite donji dio leđa. Tako podižete i spuštate bokove čime vježbate zdjelicu, poboljšavate krvotok i sprječavate začepljenje stjenke maternice.

Toplina:
Okupajte se u toploj vodi ili lezite u krevet s termoforom na donjem dijelu trbuha ili na križima. Možete staviti i vruć oblog na donji dio trbuha na tri minute, pa ga zamijeniti hladnim na jednu minutu. Ponovite dva-tri puta. Kod vrlo jake boli, stavite na križa i trbuh oblog umočen u vruću vodu kojoj ste dodali četiri kapi ulja muškatne kadulje i slatkog mažurana, te tri kapi ulja rimske kamilice.

Biljni lijekovi:
Za grčeve, uz razmjerno blago krvarenje, pijte čajeve od američkog jasenka, crvene udikovine, plavog kohoša, crnog kohoša (kod vrlo jake boli), konopljike, kamilice i đumbira, pojedinačno ili u kombinacijama. Popijte po šalicu tri puta dnevno.

Liječenje spolnim odnosom:
Orgazam može ublažiti bol pri mjesečnici i skratiti je. Možda kontrakcije maternice pri orgazmu poboljšavaju protok krvi i tkivne tekućine te prekidaju bolno grčenje mišića!

 

Artritis

Liječenje:

Vrućina i hladnoća:
Vrućina može pomoći u otklanjaju boli, poticanju cirkulacije i popuštanju ukočenosti, dok je hladnoća bolja za vruće i natečene zglobove. Svoje stanje možete olakšati primjenom slijedećih postupaka, jednog ili nekoliko njih: Manji ručnik namočite u hladnu vodu i izažmite ga. Takav oblog stavite na bolni zglob ili zglobove. Vrećicu smrznutog graška umotajte u ručnik i stavite na bolno područje Upotrebljavajte rukavice, kratke čarape i ostalu toplu odjeću U topao, ali ne vruć pčelinji vosak ili parafin na 10 minuta umočite artritične šake. Vosak ćete lako oljuštiti kada se ohladi, a možete ga i kasnije opet upotrijebiti. Pripremite kupku s gorkom soli za otklanjanje bolova od reumatoidnog artritisa tako što ćete dvije šake soli dodati u kadu punu vode i namakati se u njoj 15 do 20 minuta. Ovaj se postupak ne preporučuje za jako stare osobe i one koji pate od visokog krvnog tlaka).

Odmor i tjelovježba:
Jako bolan i upaljen zglob valja odmarati. Kada vam bude bolje, vježbajte pola sata na dan da ga zagrijete, no nemojte ga opterećivati. Radite i neke vježbe za istezanje mišića kako biste mišiće koji okružuju zglob održali gipkima i povećali proizvodnju tekućine koja podmazuje zglob.

Prehrana:
Zdrav obrok s pet dnevnih obroka voća i povrća. Esencijalne masne kiseline iz plave ribe, jezgričastog voća, sjemenki (posebno lanenih) i integralnih žitarica posebno su od koristiti u smanjenju upalnog procesa. Neki ljudi smatraju dobrotvornim djelovanjem ananasa.

Biljni lijekovi:
Čaj od gorskog trolista i čaj od celerovog sjemena za reumatoidni artritis. Pijte po jednu malu šalicu tri puta na dan. Celerovo sjeme možete dodati u juhu, složenac, salatne preljeve i pizze. Čaj od žabnjaka za reumatoidni artritis. Jednu žlicu čaja dodajte u šalicu vode pa kuhajte 15 minuta. Tri put na dan popijte po šalicu tog čaja, a u dućanima zdrave hrane ili ljekarnama možete nabaviti i tablete žabnjaka. Žabnjak može izazvati probavne smetnje, ako se kod vas pojavi taj problem prestanite ga uzimati. Čaj od majčine dušice ako vam se artritis pogoršava zbog stresa. Pijte tri puta na dan po jednu malu šalicu. Čaj od koprive ili korijandra za giht. Ove biljke pomažu bubrezima pri izlučivanju mokraćne kiseline. Dva-tri maslačkova korijena stavite u litru vode i kuhajte sat vremena u pokrivenoj zdjeli. Pijte taj čaj tri puta na dan prije jela.

Disanje:
Neki ljudi opažaju da im se bol u zglobovima pojačava ako dišu prebrzo ili preduboko. Od pretjeranog izdisanja ugljičnog dioksida krv postaje alkalna, što crvena krvna zrnca sprječava u otpuštanju kisika. Manjak kisika dovodi do potrebe za još dubljim ili još bržim disanjem. Vježbajte što sporije disanje. Ako imate srčanih ili plućnih tegoba, posavjetujte se s liječnikom prije nego se ogledate u vježbama disanja.

Kućni lijekovi:
Neki ljudi smatraju djelotvornima slijedeće tradicionalne postupke: Za masažu zglobova upotrijebite mješavinu od četiri dijela maslinovog ulja, osam dijelova komfornog alkohola i jedan dio kajenskog papra. Dva puta na dan popijte dvije žlice jabučnog octa u čaši vruće vode začinjeno žlicom meda Pijte čaj pripravljen preljevom kipuće vode preko dviju žlica đumbira u prahu.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

31.05.2014.

Bolni i ukočeni mišići

Osjetljivost, ukočeni, bolni mišići česta su tegoba nakon pretjerane tjelovježbe, dizanja teških predmeta nekog drugog oblika preopterećenja ili zbog promjene u kemiji tijela. Mnogi ljudi koriste se raznim lijekovima i terapijama za ublažavanje tih tegoba, ali ovi dodatni savjeti možda će vam pomoći kad slijedeći put budete imali taj problem:

 

Dodatni razlozi bolova i ukočenosti mogu biti:

 • Stres, anksioznost i depresija
 • Nedostatak hranjivih tvari, osobito minerala
 • Izloženost hladnom zraku, primjerice propuhu
 • Preosjetljivost na hranu
 • Grčevi
 • Sindrom kroničnog umora
 • Tenzijske glavobolje
 • Ponavljano istezanje mišića
 • Loše držanje

Liječenje:

Odmor:
Odmorite ukočene, bolne mišiće nakon prenaprezanja, ali nastavite s normalnim aktivnostima nakon 2-3 dana (duga razdoblja neaktivnosti nisu preporučljiva, jer mogu uzrokovati skraćenje mišićnih vlakana). Postupno se vratite normalnoj količini kretanja.

Tjelovježba:
Nakon nekoliko dana odmora, počnite blago istezati ukočene mišiće. Isprva najprije vježbajte 5 minuta. Ponavljajte to nekoliko puta na dan, svakog dana vježbajući malo više, ali prestanite ako osjetite bol. Nakon nekoliko dana, tjedana ili mjeseci-ovisno o tegobi- trebali biste moći potpuno rastegnuti mišiće. Kod kronično ukočenih i bolnih mišića ramena ili leđa mogu biti potrebni mjeseci da se to postigne.

Prehrana:

 • Jedite namirnice bogate magnezijem ili uzimajte dodatak od 300 mg magnezija dnevno.
 • Razmislite o uzimanju dodataka kalcija 250 mg dva puta na dan.
 • Smanjite uzimanje životinjskih bjelančevina (primjerice; mesa, sira i jaja) i namirnica koje sadrže bijelo brašno i dodani šećer.

Homeopatija:

 • Arnica: za ukočenost mišića nakon prejakog naprezanja ili neuobičajenog kretanja; za mišiće koji više bole kad se krećete i za s tim povezan nemir i razdražljivost
 • Bryonia: za bolne mišiće kad se lošije osjećate ako puše suh, hladan vjetar
 • Rhus toxicodendrom: za ukočenost mišića nakon prejakog naprezanja koja se ublažava blagim kretnjama

 

Gljivične kožne infekcije

Gljivična infekcija stopala- Atletsko stopalo i tijela primjeri su infekcije kože izazvanih skupinom organizama sličnih gljivicama. Te su infekcije vrlo zarazne i mogu se dobiti od drugih ljudi, životinja s tla, vlažnih mjesta (kao što su tuševi ili bazeni) te kućanskih predmeta. Obično ne prođu bez liječenja.

Prevencija:
Gljivične infekcije najčešće nastaju u vlažnim i toplim uvjetima, zato dobro obrišite kožu nakon pranja, osobito kad je vruće. Da biste se spriječili širenje ovih infekcija, neka se članovi obitelji koriste zasebnim ručnicima koji se često peru, a oni koji su zaraženi neka svakako operu ruke nakon dodirivanja zahvaćenih područja.

 

Za gljivično oboljenje stopala – Atletsko stopalo:

 • Svaki dan mijenjajte čarape i cipele. Neka se obuća dobro prozrači prije nego što je obujete.
 • Rabite puder za stopala kako bi znojna mjesta ostala suha
 • Nosite čarape od prirodnih vlakana koja upijaju vlagu ili onih koja odvlače vlagu od stopala. Dopustite stopalima da “dišu” tako što ćete odabrati kožne cipele ili druge od prirodnog materijala. Ako kupujete cipele od sintetičkih materijala neka imaju otvore za zračenje.
 • Uvijek hodajte obuveni oko bazena, u javnim svlačionicama i na svakom drugom mjestu, gdje ljudi koji bi mogli imati gljivičnu infekciju, hodaju bosi.

Biljni lijekovi:

 • Nanosite čičkov čaj ili razrijeđenu tinkturu nevena ili kamilice na zahvaćena područja dva puta na dan.
 • Nanesite razrijeđenu tinkturu mire (izbjegavajte je ako ste trudni), origana ili crvene pupavice tri puta na dan.
 • Jedan put ili dva puta na dan popijte šalicu čaja od mješavine crvene pupavice, koprive, maslačkova korijena, čička i paprene metvice. Time jačate imunitet i suzbijate infekciju.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

 • Umočite malo vate u med i zavojem učvrstite zahvaćeno mjesto. Ostavite preko noći. To umiruje kožu i ubrzava liječenje.
 • Na isti način upotrijebite jabučni ocat
 • Trljajte zdrobljeni češnjak na zahvaćena područja kako biste suzbili infekciju

 

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

24.05.2014.

Stres

U češće uzroke stresa ubrajaju se:

 • gubitak ili smrt voljene osobe
 • loši međuljudski odnosi
 • mnoge brige
 • nezaposlenost
 • loša organizacija vremena
 • nedostatak rekreacije i opuštanja
 • dosada
 • loše zdravstveno stanje

Simptomi stresa:

 • ubrzano disanje
 • brzo, plitko disanje
 • suha usta
 • znojenje
 • drhtanje
 • mršavljenje ili debljanje
 • probavne tegobe
 • učestale infekcije
 • plačljivost
 • glavobolja
 • teškoća s koncentracijom
 • razdražljivost
 • poremećaji spavanja

Liječenje

Prehrana:

 • jedite redovito i pokušajte biti opušteni pri jelu
 • jedite namirnice bogate vitaminima A, B, C i E, flavonoidima, kalcijem, magnezijem, selenom i esencijalnim masnim kiselinama
 • smanjite uzimanje kofeina i alkohola
 • jedite više voća, povrća i cjelovitih žitarica
 • uzimajte manje životinjskih bjelančevina i rafiniranih namirnica s bijelim brašnom i dodanim šećerom, koje obično oslabljuje imunitet
 • svakodnevno uzimajte multivitaminsko-mineralni proizvod

Aromaterapija:

 • Rabite opuštajuća eterična ulja za masažu, u kupki ili udisanjem iz raspršivača ili s papirnatog rupčića
 • Masirajte se sami ili još bolje neka vas netko drugi izmasira
 • Rabite ulje za masažu pripravljeno od ukupno osam kapi lavandina ulja, ulje cvijeta divlje naranče ili ilang ilanga te žlicom bademova ulja ili ulja od koštice grejpa. Isto ulje možete upotrijebiti za shiatsu masažu vrata i ramena kako biste smanjili napetost.

Meditacija:

 • Umirujuće djelovanje meditacije – osjećaj smirenosti i usredotočenosti-može vam pomoći da se manje uživljavate u uzroke stresa
 • Osnovne tehnike meditacije možete naučiti na tečaju. Svaki dan odvojite za meditaciju

Biljni lijekovi:

 • Čajevi od umirujućih biljaka pomažu u osobito stresnim trenucima.
 •  Popijte šalicu čaja od kamilice, valerijane, lipe ili cvijeta klinčića jedna put ili dva puta dnevno

 

Herpes

 • Nepotvrđen narodni lijek protiv herpesa jest svakodnevno jesti mnogo krumpira. Novija istraživanja pokazuju da krumpir doista sadrži snažne protuvirusne tvari.

Liječenje

Čim osjetite početne simptome, stavite na zahvaćeno mjesto vlažnu vrećicu čaja Earl Grey ili vatu namočenu hladnom kavom bez šećera ili alkoholom (primjerice: džinom, votkom ili viskijem). I kockica leda može koristiti.

Aromaterapija:

 • Ulje geranije, bergamota, eukaliptusa i lavande su adstrigenti i antiseptici, a geranija sadrži tvari koje navodno pomažu u suzbijanju virusnih infekcija.
 • Lijekovi koji sadrže neven antiseptični su, pa sprječavaju da se ispucala koža kod herpesa zarazi bakterijama. Vjeruje se i da žuti pigment jača iscjeljujuću moć svjetlosti.

Biljni lijekovi:

 • Komadićem vate nanesite malo tinkture nevena ili rashlađenog čaja na zahvaćeno područje
 • Zdrobite cvjetove nevena i tekućinu koju tako dobijete nanesite izravno na herpes s pomoću komadića vate
 • Nanesite kremu od melise na zahvaćeno područje

Drugi lijekovi:

 • Neki smatraju da prekrivanje herpesa masnom tvari ubrzava liječenje. Nanesite ulje vitamina A ili E ili pak vazelin ili kremu od cinka.

Ne širite infekciju!
Herpes je zarazan, pa se nemojte ni s kime ljubiti dok ga imate. Svakog dana mijenjajte ručnik, plahtu i jastučnicu i ne dopustite da se drugima njima služe. Nastojite ne dirati ranicu, a ako to ipak učinite što prije operite ruke. Izbjegavajte dodirivanje očiju, jer možete izazvati ozbiljnu infekciju.

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

17.05.2014.

Celulit

Prevencija:

Pokušajte održati tjelesnu težinu u granicama normale i izbjegavajte naglo debljanje. Redovito vježbajte kako biste poboljšali tonus tijela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće te potaknuli cirkulaciju limfe i krvi. Nemojte dugo sjediti ili stajati. Pojedite svakog dana pet porcija povrća ili voća. Ograničite uzimanje alkohola i kofeina. Pijte svakog dana dovoljno tekućine na bazi vode da utažite žeđ i da vam mokraća bude blijede boje.

Liječenje:

Niz prirodnih terapija može privremeno poboljšati izgled celulitom zahvaćenih dijelova tijela.

Masaža i četkanje kože:

Čvrsta masaža poboljšava krvotok, a masiranje mješavinom eteričnih ulja osobito je korisno. Stimulacija površine kože pridonosi poboljšanju izgleda kože.

 • Pomiješajte po četiri kapi cedrova i ružmarinova ulja te po tri kapi čempresova i pačuli ulja s pet žlica hladnotiješnjenog ulja, primjerice maslinovog ili bademovog

Tijekom prvih 20 tjedana trudnoće, izbjegavajte cedrovo, čempresovo i ružmarinovo ulje. Područja zahvaćena celulitom masirajte dva puta na dan.

 • Blago četkajte zahvaćene dijelove mekanom i suhom četkom od prirodne dlake. Počnite od stopala i nastavite prema srcu. Time potičete krvotok, uklanjate mrtve kožne stanice i možete poboljšati izgled kože.

Biljni lijekovi:

Maslačak sadrži sastojke koji jačaju sposobnost jetre da razgrađuje otpadne tvari i toksine. Pomaže i oslobađanju vode i otpadnih tvari iz krvi putem bubrega.

 1. dodajte listove maslačka salati ili ih skuhajte onako kako biste pripravljali špinat
 2. Svakog dana popijte šačicu čaja od maslačka – upotrijebite od prilike 60 grama svježih listova i ½ litre vode

Dijeta za čišćenje organizma:

Takva dijeta može pomoći oslobađanju viška tekućine, otpadnih tvari i toksina iz tijela. Ali, posavjetujete se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što se odlučite za takav program.

 • Jedite veći dio hrane u obliku svježeg, sirovog voća i povrća, te smeđe riže, sjemenki i izdanaka
 • Pijte mnogo tekućine, osobito izvorske vode
 • Korisni su sokovi od voća i povrća te biljni čajevi. Izbacite napitke koji sadrže alkohol ili kofein.
 • Izbjegavajte industrijski obrađenu hranu i ograničite uzimanje životinjskih proizvoda kao što su meso i mliječni proizvodi

 

Infekcije mokraćnih putova

Zašto žene?

Upala mokraćnog mjehura je češća kod žena nego kod muškaraca zbog nekoliko razloga:

 • Razmjerno kratka mokraćna cijev kod žena omogućuje bakterijama lakši pristup mjehuru
 • Tijekom spolnih odnosa mogu se blago ozlijediti rodnica, mokraćna cijev i dno mjehura. Osim toga, bakterije se mogu pogurati u mokraćnu cijev.
 • Tampon može pritiskati gornju stjenku rodnice i nadražiti dno mjehura
 • Rub dijafragme može pritiskati gornju stjenku rodnice i nadražiti dno mjehura
 • Spermicidne pjene i gelovi mogu nadražiti mokraćnu cijev
 • Tijekom trudnoće, pritisak povećane maternice može otežati potpuno pražnjenje mjehura i tako potaknuti infekcije
 • Poslije menopauze sluznica mokraćnih putova može s vremenom postati tanja, manje elastična i podložnija infekcijama

 

Simptomi:

Ako imate upalu mokraćnih putova, možete opaziti nešto od slijedećeg:

 • Pečenje ili peckanje, tijekom ili odmah nakon mokrenja
 • Čestu potrebu da mokrite
 • Bol u donjem dijelu trbuha kod mjehura
 • Bol u leđima, iznad struka (od jednog ili obaju bubrega)
 • Osjetljivost iznad stidne kosti
 • Krv u mokraći zbog koje je ružičasta ili mutna
 • Gnoj u mokraći od kojeg je mutna
 • Neugodan miris mokraće, možda sličan ribi
 • Vrućica
 • Nagla i neodoljiva potreba da mokrite

 

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:

Isprobajte jedan od slijedećih lijekova s ječmenom vodom kako biste smanjili peckanje pri mokrenju koje je često povezano s infekcijom mokraćnih putova:

 • Popijte dvije velike šalice ječmene vode. Zatim tri sata pijte po šalicu svakih 20 minuta
 • Da bi mokraća bila manje kisela, popijte svakog sata šalicu ječmene vode u koju ste dodali žličicu sode bikarbone

Biljni lijekovi:

 • Umirite simptome čajem od kukuruzne svile do tri puta na dan
 • Pijte čaj od bukua zbog antiseptičkog i diuretičkog djelovanja, a li ne više od tri puta na dan
 • Popijte malu šalicu čaja od bijelog sljeza ili korijena morskog kotrljana tri put na dan. Umiruje i djeluje diuretički.
 • Medvejtka može usporiti razmnožavanje bakterija u mokraćnim putovima
 • Ako vas jako peče, sjedite u kupki od jakog kamiličinog čaja
 • Kod infekcije bubrega, često pijte mlak čaj od crvene pupavice, pirike i bukua

(iz knjige Prirodno liječenje bolesti i tegoba)

.

10.05.2014.

Vrhunski imunitet

Da biste ojačali imunitet, treba se držati ovih pet ključnih strategija:

IZBACITE SLATKO:
Ali, ne samo slatko, izbacite i masnu hranu, nezdrave transmasti i ugljikohidrate iz brze prehrane. Svo ini oslabljuju obrambeni sustav.

JEDITE ORGANSKI UZGOJENU,  A NE TVORNIČKI PROIZVEDENU HRANU:
Neprerađeno povrće, voće, mliječne prerađevine i čak nemasno meso puni su hranjivih tvari koje su vam potrebne za snažan obrambeni sustav. Iz tvornički prerađene hrane uklonjeno je mnogo tih nutrijenata, a uz to su dodane kemikalije koje vam ne čine dobro.

BUDITE AKTIVNI!
Vježbanje je jedna od njaboljih stvari koje možete učiniti kako biste osnažili imunitet! Uz 20 do 30 minuta žustrog hodanja većinu dana u tjednu, barem tri puta na tjedan bavite se nekim aktivnostima kojima ćete ojačati mišiće. Znanstvenici dolaze do spoznaja da mišićna masa može pomoći da se obranimo od mikroba koji uzrokuju bolesti-čak ubrzava oporavak od infekcije i cijeljenje rana.

SPAVAJTE DUBOKIM SNOM!
Odmah uz vježbanje dolazi dobar san. Stručnjaci za imunitet kažu da odlazak u krevet u 21 ili 22 sata i neprekinut noćni san dobro djeluju na imunitet i oporavak.

PAZITE ŠTO PIJETE!
Nemojte piti gazirane sokove niti vodu iz bočice. Pijte vodu iz slavine, malo crnog domaćeg vina, izbjegavajte unositi puno kave ili previše alkohola i zašećerenih sokova!

LIJEKOVI IZ KUHINJE:
Pretražite police kuhinje u potrazi za vlaknima. Grahorice, integralna tjestenina, ječam, suhi grašak, leća, orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće i integralni kruh sadrže barem 4 grama vlakana u jednoj porciji. Vlakna snižavaju razinu šećera u krvi i daju vitamine i minerale koji jačaju obrambenu sposobnost.

 

Iritacija oka

Svijet zna biti prašnjavo mjesto puno sitnih čestica, a kad neka od njih sleti na vašu očnu jabučicu, ne možete je previdjeti. Srećom, u pomoć priskaču suze-one čiste površinu oka, hrane stanice i šire ga od isušivanja. Bez njih bi oči bile nadražene i crvene. S godinama međutim proizvodimo sve manje suza i zato kod starijih osoba često vidimo da su im oči nadražene. I alergije nadražuju oči pa postanu crvene i svrbe, a uzroci mogu biti i suh zrak te dim cigarete. Za jednostavna rješenja dovoljno je zaviriti u kuhinjski ormarić!

 • Kad se koncentrirate svjesno trepćite!
 • Prisilite se stoga trepnuti svaki put kad okrenete stranicu knjige ili kad u vožnji pogledate u retrovizor
 • Radite li za računalom pokušajte provoditi ovo pravilo: svakih 20 minuta odmorite oči na 20 sekundi!
 • Gledajte kroz prozor ili u nešto u prostoriji i ne zaboravite trepnuti
 • Spustite zaslon računala
 • Jedite bolje masnoće
 • Kupujte tamniju tunjevinu, a ne albakore koji imaju puno žive
 • Koristite lanene sjemenke, laneno ulje, bučine sjemenke i orašaste plodove
 • Skuhajte čaj od kamilice. Dvije kuglice vate nakon što se čaj ohladi umočite u nj i 10 minuta držite na očima
 • Skuhajte crni čaj i ponovite postupak

 

Ispucale usne

PREMAŽITE MEDOM:
Obični med odlično je sredstvo za vlaženje. Stavite ga u jutro i na večer i pokušajte ne polizati sve. Med nemojte stavljati djeci mlađoj od godine dana.

ISCIJEDITE MALO VITAMINA E:
Probušite kapsulu vitamina E i ulje nanesite na usne – olakšanje će biti trenutno i učinkovito.

UPOTRIJEBITE MASNOĆU:
Kad pri ruci nemate ništa, bolje maslinovo ulje ili kakav biljni margarin posve će dobro omekšati i ovlažiti ispucale usne.

KADA POZVATI LIJEČNIKA?
Ispucale usne obično zacijele čim ih počnete marljivo mazati. No ako su vam usne stalno ispucale ili redovito pucaju i krvare, otiđite liječniku kako biste isključili neki medicinski problem.

(iz knjige Lijekovi iz kućne ljekarne,
1 000 kućnih pripravaka za vaše zdravlje)

.

03.05.2014.

Upala sinusa

Napravite sendvič od hrena

Ovaj pikantno-papreni korijen hvaljen je zbog svoje sposobnosti da oslobodi začepljene sinusne puteve. Kako biste ga upotrijebili, samo pomiješajte jednu jušnu žlicu hrena, 1 čajnu žlicu maslinovog ulja i 1 jednu čajnu žlicu soka od limuna. Namažite smjesu na krekere i grickajte dok ne osjetite da vam je iz sinusa počeo istjecati sekret. Hren možete staviti i u kuhanu rižu ili pire-krumpir ili ga jesti izravno sa žlice ako možete podnijeti ljutinu.

 

Popijte malo octa

Pomiješajte čajnu žličicu jabučnog octa s čašom vode i popijte. To će pomoći istjecanju sekreta iz sinusa.

 

Ubojica bacila s limunom i češnjakom

Za napitak:

 1. 3 češnja češnjaka
 2. 1 cijeli limun, izriban i izrezan na četvrtine
 3. ½ šalice vode
 4. oko jedna šalica vrele vode
 5. 3 čajne žlice meda, više ili manje po ukusu

Priprema:
Ubacite češnjak, kriške limuna i ½ šalice vode u mikser. Miksajte dok mješavina ne postane glatka smjesa. Ulijte smjesu u čistu staklenku od 450 grama s poklopcem otpornu na toplinu. Preko smjese prelijte vrelu vodu; poklopite i pustite da odstoji 5 minuta. Prelijte čaj kroz cjedilo u veliku šalicu. Zasladite medom po ukusu i popijte cijelu šalicu. Pijte ovaj čaj-koji je zapravo poprilično ukusan – dva-tri puta na dan kako biste pospješili izlječenje sinusne infekcije.

 

Napravite vruću kompresuru od đumbira

Đumbir može smanjiti upalu i ublažiti bol-ovi postupci u kombinaciji s vrućim, mokrim ručnikom čine čuda u slučaju bolno začepljenih sinusa. Evo i kako: isijecite komadić đumbirova korijena duljine 7-8 centimetara. Zavrijete dvije šalice (oko 4-5 dcl) vode u tavi i dodajte đumbir. Poklopite i krčkajte na laganoj vatri 20 minuta. U smjesu umočite ručnik, pazite da nije prevruće kako vam ne bi spržilo kožu, a onda stavite na lice i držite oko 15 minuta. Učinite to ležeći na kauču podignute glave kako biste pomogli pročišćenje sinusa.

 

Recepti za čišćenje doma

Univerzalni čistač površina

 • 1 čajna žlica boraksa
 • 172 šalice bijelog octa
 • 3 jušne žlice svježeg limunovog soka
 • 1,1/2 litre vode

Stavite boraks, ocat, limun i vodu u posudu i dobro miješajte dok se boraks potpuno ne otopi. Koristeći lijevak, izlijte mješavinu u bocu s prskalicom i neograničeno koristite u čišćenju kuhinjskih površina. Ako udvostručite ili utrostručite recept, možete ga koristiti i za čišćenje kuhinjskih i kupaonskih podova. U svakom slučaju, temeljito isperite.

 

Sredstvo za ribanje lonaca koje ne ostavlja ogrebotine

 1. ¼ šalice sode bikarbone
 2. bijeli ocat

Stavite sodu bikarbonu u zdjelu i dodajte tek toliko bijelog octa da napravite gustu, mazivu pastu. (Kad dodate ocat sodi bikarboni, mješavina će se početi pjenušati). Koristite pomoću spužvice za pranje posuđa kako biste očistili lonce i tave; mješavina neće izgrebati neprijanjajuće površine.

 

Sredstvo za čišćenje stakla

 • 1 šalica vode
 • 1 šalica bijelog octa

Sjedinite vodu i ocat u boci  s prskalicom i koristite za čišćenje bilo koje staklene površine. Kako biste dodatno ulaštili staklo, koristite novine umjesto papirnatih ručnika.

 

Sprej za čišćenje pljesni s kupaonskih pločica

 1. ¼ boraksa
 2. 2 šalice vruće vode
 3. ¼ čajne žličice esencijalnog ulja čajevca
 4. 5 do 10 kapi esencijalnog ulja timijana

Umiješajte boraks u posudu vruće vode dok se potpuno ne otopi. Dodajte esencijalna ulja čajevca i timijana i ulijte mješavinu u bocu s prskalicom. Prskajte po tamnom talogu pljesni i ribajte tvrdom četkom. Ovisno o tome koliko je dugo pljesniv talog na pločicama, morat ćete prionuti poslu i ponoviti tretman nekoliko puta. Jednom kad se riješite pljesni, sprejate otopinu po pločicama nakon svakog tuširanja kako biste spriječili taloženje pljesni. Oprez: boraks može učiniti kadu ili tuš klizavim, pa temeljito isperite površine i budite pažljivi pri ulasku i izlasku.

(iz knjige Lijekovi iz kućne ljekarne,
1 000 kućnih pripravaka za vaše zdravlje)

.

26.04.2014.

Moždana kap

Moždana kap je veoma ozbiljna, a nerijetko i smrtonosna bolest. Nastupa kao posljedica ateroskleroze, bolesti krvnih žila mozga, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i drugih uzroka. Moždana kap bolest je kod starijih ljudi, ali se javlja i u mladih osoba sklonih povišenom krvnom tlaku. Bolest pogađa više muškarce nego žene. Ako je moždana kap posljedica krvarenja u mozgu, onda joj uglavnom prethode: uzimanje velikih količina alkohola, sunčanica, jaka uzbuđenja, tjelesni napor, jaki kašalj, napinjanjem pri vršenju nužde i sl. Začepljenje krvnih žila mozga može nastati polagano ili naglo, a posljedica je moždana kap. Zbog krvarenja u mozgu bolesnik gubi svijest, glava i oči obično su okrenuti prema mjestu krvarenja, a disanje je nepravilno. Bolesnik ne mokri, a stolica odlazi nehotično. Kad čovjeka pogodi moždana kap, on se ruši kao pokošen. Gubi svijest, a kad mu se povrati, uzeta mu je polovica tijela. Kadšto moždana kap nastupa postupno. Isprva bolesnik osjeća trnce u polovici tijela, a nakon izvjesnog vremena osjeća smetnje u pokretljivosti toga dijela tijela, teško hoda, vuče uzetu nogu i sl. Ukoliko su zahvaćeni centri za govor, bolesnik ne može govoriti ili govori teško i nerazumljivo.

Liječenje:

Bolesnika treba odmah poleći, a pod glavu staviti mu jastuk. Bolesnik mora mirno ležati. Ako je pri svijesti, potrebno je piti 8 puta dnevno po ½ dcl hladnog čaja od mješavine jednakih količina arnike i celera. Čaj se priprema tako da se u ½ litre proključale vode stavi 2 do 3 grama mješavine trava, ohladi poklopljeno i pije gorak. Ako se radi o zastarjeloj bolesti, o oduzetosti pojedinih dijelova tijela, teškom izgovoru, zaplitanju jezika, bolesnik treba da pije svaki sat vremena po ½ dcl čaja od slijedećih trava:

 1. 20 grama žila koprive
 2. 20 grama konjogriza
 3. 20 grama cvjetova lipe
 4. 20 grama listova bokvice ženske
 5. 20 grama listova mirisne ljubice
 6. 20 grama iglica ariša

Pripremanje čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 5 grama mješavine trava i kuhati poklopljeno ½ minute. Nakon što se ohladi, čaj pretočiti u bocu. Ako bolesnik ne boluje od šećerne bolesti, čaj može piti zaslađen medom. Hranu pripremati isključivo na biljnom ulju bez zapržavanja. Jesti što više voća i povrća. Raditi lagane vježbe.

 

 

Upala jajnika u žena

Sastav čaja:

 • 20 grama cvjetova zovine
 • 20 grama stabiljke kilavice
 • 20 grama cvjetova kamilice
 • 20 grama svile od kukuruza
 • 20 grama listova od matičnjaka

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine i kuhati poklopljeno ½ minute. Kad se čaj ohladi, procijediti ga i dodati 6 jušnih žlica meda, te promiješati da se med razlije. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl čaja prije i poslije jela, a preostalu količinu (4 dcl) između obroka, umjesto vode, s malo svježeg limunovog soka

 

Sastav čaja br.2:

 • 20 grama majčine dušice
 • 20 grama rusomače
 • 20 grama listova kupine
 • 20 grama nevena
 • 20 grama limuna

Pripremati i upotrebljavati čaj kao prethodni.
Bez obzira koji čaj koristite, potrebno je križa i slabine te ispod  trbuha mazati mlakim maslinovim uljem i jako utrljati, a zatim toplo umotati. Umjesto ulja, za masažu može koristiti i rakija. Kad rakija ishlapi, iste dijelove tijela natrljati kozjim lojem ili neslanim svinjskim salom, a onda umotati toplim pamučnim krpama. Spolni organ ispirati samo mlakom vodom i biti toplo odjeven.

(iz knjige Ljekovitim biljem do zdravlja,
autora Rade Marušića)

.

19.04.2014.

Sniženi krvi tlak

Pod tom bolesti podrazumijeva sa stanje arterijskog krvnog tlaka ispod redovitog stanja. Kao donja granica redovitog stanja dijastoličkog tlaka za odrasle uzima se oko 70 mm Hg. U djece su te granice često niže. Bolesnici koji boluju od te bolesti u većini slučajeva imaju simptome omaglice i opće slabosti.

Sastav čaja:

 1. 40 grama stabljike dubčaca
 2. 40 grama stabljike preslice
 3. 40 grama kunice (što više cvjetova)
 4. 40 grama listova i cvjetova kantarije ženske
 5. 40 grama listova i cvjetova miloduha
 6. 30 grama listova i cvjetova vrijeska-plavog cvijeta
 7. 30 grama stabljike timijana
 8. 30 grama listova divlje nane
 9. 30 grama listova breze
 10. 30 grama listova i cvjetova vrijeska – bijelog cvijeta
 11. 30 grama arnike ( nešto više listova)
 12. 20 grama korijena bijelog sljeza
 13. 20 grama listova kadulje
 14. 20 grama stabljike peršuna
 15. 20 grama stabljike ive trave

Priprema i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 grama usitnjene mješavine trava. Kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Osim toga, pije se po 1 dcl u 10 i 16 sati. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se jedeća žlica rafiniranoga maslinovog ulja, a poslije napitaka nakon jela, uzima se jedna jušna žlica naribanih kiselih jabuka, jedan dan, zaslađenih medom,  a drugi dan, šećerom. Režim ishrane kod liječenja ove bolesti je bez ograničenja; no ne treba pretjerivati u duhanu, kavi i alkoholu. Jedino nije dopušteno uzimati hranu s mnogo soli.

 

Čir na dvanaestniku

Utvrđeno je da ljudi mnogo češće obolijevaju od čira na dvanaestniku nego od čira na želucu. Čir na dvanaestniku nerijetko je bolest “živčanih” i “duševno” osjetljivih ljudi koji su opterećeni brigama, strahovima, strepnjama, uzrujanošću i sl. U muškaraca bolest se najčešće pojavljuje između 18 i 35 godine. U početku bolesnici imaju osjećaj da ih peče u žličici, a kadšto se javlja i kiselo podrigivanje. Zatim postupno nastupaju bolovi, naročito uvečer, u proljeće i jesen. Karakteristična je pojava da bolovi prestaju nakon što se uzme lagana hrana.

Liječenje:

Sastav čaja:

 1. 70 grama listova i cvjetova dubaca
 2. 60 grama listova nane pitome
 3. 60 grama konjogriza
 4. 50 grama listova kadulje
 5. 40 grama listova pelina planinskog
 6. 30 grama listova volujskog uha
 7. 30 grama imele bijele
 8. 30 grama stabljike zlatice s kamena
 9. 20 grama listova i cvjetova podbijela
 10. 20 grama korijena bijelog sljeza
 11. 20 grama stucane smreke crvene bobe
 12. 20 grama hrastove kore ( donje bijele)

 

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine, kuhati poklopljeno 1, ½ sata i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka uzeti jedeću žlicu rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka, zaslađena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabetičar. U slučaju čira na dvanaestercu ne smije se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tijela. Potrebno je odjenuti se u toplu odjeću, posebice trbušni dio. Nakon što ste obavili nuždu potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbjegavajte pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vrijedi sve što je rečeno pri liječenju i uputama za liječenje čira na želucu, odnosno katara želuca. Liječenje čira na dvanaestniku traje vrlo dugo vremena, više od 3 mjeseca, s time što se navedena receptura ponavlja.

Za velike pušače i alkoholičare koji duže vrijeme boluju od čira na dvanaestniku, a koji ih osjetno iscrpljuje, preporučujemo čaj od slijedećih trava:

 1. 30 grama listova bokvice muške
 2. 30 grama listova bokvice ženske
 3. 30 grama stabljike očajnice
 4. 30 grama listova gaveza
 5. 30 grama stabljike kunice
 6. 30 grama crnog sljeza
 7. 30 grama imele bijele
 8. 30 grama korijena korpive
 9. 20 grama korijena iđirota
 10. 20 grama stabljike komorača
 11. 20 grama listova peršina
 12. 10 grama listova kadulje
 13. 10 grama listova pelina planinskog

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1,1/2 litru proključale vode staviti 10 grama mješavina trava, kuhati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka uzeti po srednju žlicu maslinovog ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih ½ sata po ½ dcl između obroka ili u mlakoj juhi s tjesteninom, bez jaja. Odjenuti se toplo, naročito dio oko trbuha te od slabina prema dolje. Zabranjeni su svi teški fizički poslovi,  a obavezne su lagane vježbe i šetnje na čistom zraku. Uzimati sok od svježeg voća; povrće prije jela jako raskuhati. Ako je bolesnik sklon proljevima nakon što pije navedeni čaj, u svakih 10 grama mješavine trava može dodati po 5 kolutića ploda divlje drače.

 

Ječmenac

Premda se pojavljuje i u odraslih osoba, ječmenac je uglavnom dječja bolest ili bolest mlađe dobi. To je gnojna upala sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa. Bolest je nezgodna, jer uzrokuje smetnje i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postupno se povećava. Kad dozrije, tj. kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noću, razlije po oku. Ječmenac se često vraća. Međutim tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili “nezdravom oku”, kako to mnoge majke pomišljaju. Riječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestano trljaju oko ili zbog suženja kanala koji spaja nos i oko. Ponajbolji lijek za to je da se djeca uče higijeni.

Liječenje:

Oblog od pamučne krpe namočiti domaćom rakijom šljivovicom i stavljati ga na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držati otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruki oblog od pamučne krpe natopljene maslinovim uljem. Taj oblog držati što dulje, a ponajbolje je preko noći. U jutro, nakon što ste se probudili, mlakim čajem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se 5 grama kamilice prelije sa ½ litre proključale vode; čaj se odmah poklopi i pusti da se ohladi. Osobito je važno izbjegavati svaki dodir nečistim rukama.

(iz knjige Ljekovitim biljem do zdravlja, autora Rade Marušića)

.

12.04.2014.

Psihoza poslije porođaja

Kao što bolest govori, javlja se poslije porođaja, posebice poslije prvog. No javlja se i nakon drugih porođaja. Bolest se očituje uzbuđenjima, tugom, raznim smetnjama u mišljenju, halucinacijama ili pogrešnom raspoznavanju okoline. Čest je slučaj da se javlja povezana s nekom zarazom ili oboljenjem poslije porođaja. Duševne smetnje uglavnom nestaju za nekoliko dana, a najviše za nekoliko mjeseci.

Liječenje:

Sastav čaja:

 1. 20 grama stabljike pitome nane
 2. 20 grama stabljike kunice
 3. 20 grama stabljike preslice
 4. 10 grama stabljike majčine dušice
 5. 10 grama stabljike ive trave
 6. 10 grama stabljike kadulje

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 grama mješavine trava i kuhati poklopljeno ½ minute. Kad se čaj ohladi, pretočiti ga u tamnu bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Između obroka, oko 10 i 16 sati, popiti po 1 dcl istog čaja. Dnevno ukupno popiti 8 dcl čaja. Ubrzo će se tek popraviti te valja jesti raznovrsnu i kaloričnu hranu. Preporučuju se slatkiši i kiselo mlijeko. Ako bolesnica puši, potrebno je odbaciti cigarete ili ih svesti na najmanju količinu. Vrijeme provodite u čistoj, prozračnoj prostoriji umjerene temperature.

 

Alkoholizam

Pod tom bolešću podrazumijevamo trajnu naviku uživanja raznih vrsti pića u većim količinama uz razvijenu ovisnost o piću. Alkoholizam je razvijeniji u muškaraca nego u žena. Alkoholizam je vrsta toksikomanije tj. bolesnog poriva da se uzima neko otrovno sredstvo što djeluje na centralni živčani sistem i izaziva prividno ugodno stanje. U tom smislu, alkohol ubrajamo u droge. Već i male količine alkohola izazivaju trovanje. Bolest na razne načine oštećuje duševni život čovjeka te dovodi do raznih poremećaja, istinskih duševnih bolesti kao što su kronični alkoholizam, alkoholno ludilo i alkoholna ljubomora.

Liječenje:

Ukoliko bolest nije uzela maha, alkoholna navika može se izliječiti ako se umjesto alkohola pije mineralna voda s tinkturom što se koristi pri liječenju starijih osoba od histerije.

Tinktura se priprema od mješavine trava:

 1. 20 grama cvjetova ljubice (mirisne) i peteljke
 2. 20 grama ružmarina
 3. 20 grama listova pitome nane
 4. 20 grama listova kadulje
 5. 20 grama listova i cvjetova vrijeska
 6. 20 grama stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena tinkture:
Mješavinu trava stavite u bocu s ½ litre alkohola jačine 40 vol% i pustiti da začepljeno odstoji 24 sata. Kad god se osjeti potreba za pićem, popiti 2 dcl mineralne vode s 10 do 20 kapi navedene tinkture. U prvih 10 dana uzimati 2 dcl mineralne vode s 20 kapi tinkture, drugih 10 dana smanjiti na 15 kapi, nadalje 10 kapi, tako da se za 2 mjeseca pije samo mineralna voda bez tinkture. Uz mineralnu vodu s tinkturom dnevno piti što više voćnih svježih sokova.

(iz knjige Ljekovitim bilje do zdravlja, autora Rade Marušića)

.

05.04.2014.

Alergijsko zapaljenje sluznice nosa

Pod ovim se oboljenjem podrazumijeva naglo zapaljenje sluznice nosa, očnog trakta, ždrijela, grla i dušnika. Bolest se javlja u vrijeme cvatnje trava, žitarica i ostalog bilja, dakle, uglavnom od četvrtog do sedmog mjeseca u godini, a izaziva je cvjetni prah.

Čest je slučaj da bolest počinje naglo s neobično jakom hunjavicom i podražajem na kihanje, upalom očnog kapka, otečenim očnim kapcima, te mučnim bolovima u licu i u glavi. Tome se pridružuje grebenje i paljenje u ždrijelu, otežano gutanje, a to je znak da je bolest zahvatila i donje dijelove dišnih organa. Vrlo često nastupaju mučne dišne zaduhe koje potpuno nalikuju izrazitim nastupima zaduhe ili astme.

Za liječenje te bolesti mogu se koristiti dva čaja:

Sastav čaja (1):

 1. 20 grama cvjetova divizme
 2. 20 grama listova i sjemena vodene trbulje
 3. 20 grama timijana (nešto više listova i cvjetova)

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. S ½ litre vode preliti 5 grama mješavine, promiješati, poklopiti i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj procijediti i dodati 4 jušne žlice meda i miješati dok se med ne rastopi. U jednakim vremenskim razmacima uzimati 8 puta dnevno po 1 jušnu žlicu čaja. Uz to se preporuča piti slabi čaj od kamilice i kupinova vina.

Sastav čaja (2):

 1. 10 grama cvjetova zovine
 2. 10 grama cvjetova crnog ribiza
 3. 10 grama cvjetova majčine dušice
 4. 10 grama listova maline
 5. 10 grama listova kupine
 6. 10 grama korijena slatke paprati
 7. 10 grama crvene smrekove bobe
 8. 10 grama cvjetova lipe

Priprema i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. Od mješavine pripremiti umjeren čaj, a to znači: u 1 litru vode staviti 5 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i ostaviti da se hladi poklopljeno. Čaj se pije mlak, zaslađen medom s malo svježe ocijeđenog limunovog soka – svakih pola sata 1 dcl. Za vrijeme liječenja bolesnika je potrebno smjestiti u prozračenu sobu umjerene topline. Za vrijeme bolesti potrebno je izvoditi lagane tjelesne vježbe, što znači da ne treba biti vezan za postelju. Inače, bez obzira na lijek koji se koristi, potrebno je 3 puta dnevno grgljati grlo umjereno pripremljenim i mlakim čajem od kadulje. Grgljanje se vrši uzastopce 6 puta, s time da se u posljednjem navratu niz grlo pusti manji gutljaj. Za vrijem liječenja potrebno je jesti nešto jaču hranu. Što više uzimati crvenog i bijelog luka. Zabranjeno je piti hladne napitke. Ako je bolesnik dijabetičar, čaj se, dakako, ne zaslađuje.

(iz knjige Ljekovitim biljem do zdravlja, autor Rade Marušić)

.

29.03.2014.

Iz proljetne riznice:
Luk divlji – medvjeđi

Proljeće uistinu mijenja čovjeka, pogotovo prirodnjake, jer boravak u prirodi nudi bezbroj proljetnih užitaka i izazova. Priroda na svakom koraku pokazuje kako se budi iz zimskog mirovanja, potvrđujući svoju tisućljetnu moć ponovnog rađanja i to naročito onih biljaka koje čovjek još nije uspio kultivirati. Za detoksikaciju organizma ne postoji bolje vrijeme od proljeća, kako na fizičkoj tako i na psihičkoj razini. Znano nam je da je uvjet dobrog zdravlja dobra psihofizička kondicija,  a za nju je u proljeće potrebno obilje vitamina i minerala iz prirodne riznice, kako bi se na prirodan način namaknuli sastojci nužni za metabolizam. Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti nakon dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak-luk, po čemu je i dobio naziv “medvjeđi luk”. A da je i za čovjeka medvjeđi luk itekako potrebit govori slijedeća izreka: “Vječno boležljivi ljudi s lišajevima, gnojnim čirevima, osipima, nadalje, škrofulozni i bljedunjavi, trebali bi divlji luk cijeniti kao zlato. Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu”…

Sok od divljeg luka pomaže kod:

 1. pročišćavanju cijelog organizma, napose krvi, te štiti krvne žile od stvaranja arteroplakova
 2. radu želuca i probavi, od otvaranja apetita do zatvora
 3. reguliranju krvnog tlaka
 4. u liječenju oboljenja crijeva, jer uništava bakterije i nametnike
 5. u rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, iskašljavanju
 6. kod tegoba s jetrom, ako što su masna, uvećana i tvrda jetra
 7. u liječenju rana, osipa, lišaja kao i raznih nečistoća kože
 8. u liječenju arterioskleroze i to uznapredovale, kao i kod multipleskleroze i ovapnjenja živaca

(iz knjige Liječenje začinskim bilje, autora Ivana Lesingera)

.

22.03.2014.

Liječenje začinima
Origano

Ime dobiva po grčkoj rijeci “oros” što u prijevodu znači planina i “ganos” što u prijevodu znači sreća. Porijeklom je iz južnih krajeva Europe,  a danas je najviše korišten začin Italije, Amerike i Meksika. Sveta Hildegarda preporučuje liječenje oboljenja kože origanom i to psorijaze i nadraženosti kože, te kod proljeva kao i Paracelsus, a Hipokrat ga preporuča za bolest dišnih organa i protiv bolova.

Ljekovito djelovanje:
Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojega možemo direktno jačati imunitet kao i regulirati metabolizam. Zbog već nabrojenih svojstava, origano je začin djelotvoran u liječenju: akni, HIV-a, artritisa, tumora, dijabetesa, koristit će protiv trovanja jetre, upalnih stanja, šokova, protiv mutacije stanica, za stimulaciju hormona testosterona, protiv virusa, te u prevenciji karcinoma.

Origano rabimo u liječenju:

 1. kožnih bolesti
 2. bolesti želuca i crijeva
 3. bolesti dišnih organa i putova
 4. bolesti jetre i žuči
 5. bolesti živaca
 6. bolesti mjehura i mokraćnih putova
 7. od origana se izrađuje mast za reumatičare kao i mast protiv raznih glavobolja

*rabimo ga u liječenju bronhitisa

(iz knjige Liječenje začinskim biljem, autora Ivana Lesingera)

.

15.03.2014.

Liječenje začinskim biljem!
Papar za zlato!

Papar ili biber:
Papar je porijeklom iz Azije, a još u antičko doba uzgaja se u svim zemljama s toplom tropskom klimom. S otkrićima morskih putova postao je najtraženiji začin koji se u vrijeme kuge i kolere plaćao u zlatu! U trgovini mirodijama s Istoka, papar zauzima vodeće mjesto i njime zapravo započinje povijest ostalih mirodija u Europi. Domovina papra je u Indiji u kojoj su pronađeni i najstariji zapisi o njemu u indijskim dokumentima, a Indijci ga nazivaju “pipali”, Perzijanci “pipari”, stari Grci “peperi”, a stari Rimljani “piper” od koje je riječi nastao i današnji biber ili papar.

Ljekovito djelovanje:
Papar kao začin raznovrsnim jelima ima stoljetnu tradiciju. Njegova ljekovita svojstva, koristi li se kao začin ili kao lijek, čine ga zaštitnikom cijelog organizma, pogotovo probavnog sustava. Pravilno doziranje tj. njegova uporaba kao začina ima niz ljekovitih djelovanja dok nepravilna uporaba papra može dovesti do mnogih neželjenih posljedica. Pobuđuje rad želuca tako što iritira sluznicu u želucu i potiče proces vrenja hrane, a ujedno uništavaju razne štetne mikroorganizme u hrani. Stoga sam se držao savjeta svojeg prijatelja iz Slavonije koji mi je rekao: Ivane, ako jedeš hranu u restoranu, uvijek je zapapri i ne boj se bolesti.

Papar se kao začin u malim količinama može koristiti kod:

 • oslabljene jetre
 • bolesti crijeva, slabog rada želuca i poremećaja u mikroflori crijeva
 • visoke temperature koju snižava ako se uzima u mlakoj juhi, a u toploj sprječava grozničavo stanje
 • tegoba  s cirkulacijom

Oblozi od papra jačaju površinsku cirkulaciju i koriste se protiv reumatskih bolova, a mast za mazanje krasta na glavi.

Zapadna pučka medicina rabi papar za liječenje artritisa, bolesti jetre, groznice i grozničavog stanja, histerije, kašlja, kamenaca u mjehuru, kožnih tegoba, nadutosti i drugih teškoća s probavnim sustavom, proljeva, reume, tetanusa, ženskih bolesti.

(iz knjige Liječenje začinskim bilje, autora Ivana Lesingera)

.

08.03.2014.

 BOLUJETE ?!

Zapadna pučka medicina hren rabi za liječenje astme, artritisa, bronhitisa, bolesti kože, žući, jetre, živaca, metabolizma, boli živca, dijabetesa, ekcema, gihta, glavobolje, išijasa, infekcija, infekcija urinarnog traka, infektivnog hepatitisa, menstrualnih tegoba, kašlja, krvarenja, zatvora, kožnih iritacija, neuritisa, neuroza, ozeblina, sunčanih pjega, sinusa, manjka želučane kiselilne, tubrekuloze, upale respiratornih organa i putova, upale urinarnih organa, vodene bolesti, ugriza, zubobolje, za čiščenje sinusa, te kod manjka C vitamina.

Sok (za navedena oboljanja)

PRIPREMA:
Hren izrezati na tanke kolutove i poslagati na gazu raširenu iznad veće posude. Kolute posuti šećerom i čekati da šećer rastvori hren. Dobiveni je sok u stvari sirup.

UPORABA:
Sok od hrena može se koristiti kao sladilo za čajeve kod plućnih oboljenja,  a i kod drugih bolesti.

Ocat od hrena

SASTOJCI:

 • 100 grama hrena
 • litra octa

 

PRIPREMA:
Hren močiti deset dana u octu, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti.

UPORABA:
Razblažen s vodom ovaj ocat koristi se kao kozmetičko sredstvo za uklanjanje sunčevih jetrenih pjega, kožnih prištića, akni i sl.

Med i hren

SASTOJCI:

 1. 300 grama hrena
 2. 100 grama kokošjeg loja
 3. 2 jušne žlice sjemena anisa
 4. 1 bočica propolis kapi
 5. 1 kg meda

 

PRIPREMA:
Hren sitno izribati, kokošji loj otopiti, a sjeme anisa samljeti, umiješati u med i dodati propolis kapi.

UPORABA:
Uzimati 1-3 puta na dan po jednu čajnu žličicu-djeca, a odrasli jednu do tri jušne žlice kod čišćenja pluća od raznih štetnih tvari kao i kod upalnih tegoba, te za jačanje imuniteta slabe djece.

(iz knjige Kućna biljna ljekarna, Ivan Lesinger)

.

01.03.2014.

IVANJSKI CVIJET

Zapadna medicina tradicionalno rabi ivanjski cvijet za liječenje artritisa, bolesti mjehura, epilepsije, za relaksiranje nervnog sustava, rak dojke, opekline, raznih katara, vodenih bolesti, otežanog mokrenja, groznice, krvarenja, visokog tlaka, žutice, bolesti bubrega, leukemije, bolesti limfe, psorijaze i drugih bolesti kože, bolesti grla, tumora, čira na želucu, kamenaca, protiv zgrušavanja krvi, cista, raznih rana, bolesti prostate, protiv povišene temperature.

Kontraindikacije:
Osobe sa slabom funkcijom i komplikacijom želuca i žući ne bi smjela ivanjsko cvijeće uzimati niti u kojem obliku!

Za navedena oboljenja, čaj:

Priprema: jednu jušnu žlicu suhe biljke preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti.

Uporaba: Piti dvije do tri šalice čaja na dan, prema receptu.

Sok (za unutarnju i vanjsku upotrebu)

Priprema: Samljeti svježu biljku, iscijediti pomoću sokovnika ili kroz lanenu krpu.

Uporaba: Sok uzimati 1-3 puta dnevno pomiješan  s malo vode ili čaja ili nanositi na kožu.

Mast (za liječenje kožnih oboljenja)

 1. 200 grama svinjske masti ili lanolina
 2. 100 grama tinkture ivanjskog cvijeta

Priprema: Rastopiti mast i uliti tinkturu, te lagano miješati sve dok ne ishlapi alkohol (čim prestane izlaziti para). Uliti vruće u prikladnu ambalažu, zatvoriti i staviti u hladnjak da se skruti.

Uporaba: Mazati bolna mjesta na koži više puta na dan.

(iz knjige Kućna biljna ljekarna, Ivan Lesinger)

22.02.2014.

ZA REGULACIJU ZNOJENJA

 • 1 žličica kadulje
 • 2 dl kipuće vode

Priprema: Kadulju preliti kipućom vodom, poklopiti i nakon jednog sata procijediti, a može se kadulja i kuhati 3 minute.

Uporaba: Piti po šalicu prije spavanja ili u terapiji tri puta na dan, jedan sat prije jela.

Napomena: Čaj od kadulje ne sladiti ako se pije protiv oboljenja probavnog sustava!

ZA NERVE I REKOVALESCENTE

Vino:

 1. 80 grama kadulje
 2. litra crnog vina (slatkog)

Priprema: Kadulju močiti u vinu deset dana, svaki dan bocu protresti. Procijediti. Po želji može se dodati med.

Uporaba: Uzimati jednu do tri žlice na dan kod živčane rastrojenosti kao i kod rekovalescenata.

Uputa za pčelare: Naš najkvalitetniji med, svjetski priznati, je upravo med od kadulje ubrane podno Velebita. Pčelinja paša traje oko tri tjedna kada se mogu dobiti velike količine meda. Klasifikacijska oznaka za prinos meda je 5-6. O ljekovitosti kaduljinog meda podosta znamo te ga ubrajamo u vodeću grupaciju meda za liječenje respiratornih organa i putova, te za jačanje imuniteta.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI

Proljeće: Mladi listovi kadulje izvrstan su začin za razna jela, a mogu se i pohati u tijestu za palačinke kao prava poslastica. Čaj je vrlo ljekovit, a rabi se ponajprije za liječenje usne šupljine.

(iz knjige Kućna biljna ljekarna, autor Ivan Lesinger)

15.02.2014.

ZUJANJE U UŠIMA

Zujanje u ušima može se javiti kod različitih oboljenja. Prvenstveno su to bolesti uha, ali i visoki i niski tlak, slabokrvnost, razne povrede glave i mnoge druge. Uzrok dakako treba ispitati, a u liječenju se može pokušati s ovim biljnim pripravcima:

IMELA – dnevno piti 3 šalice čaja od imele koji se spravlja na slijedeći način: na tri šalice hladne vode stavite tri čajne žličice imele i ostavite 12 sati. Podgrijati, procijediti i tijekom dana piti.

NEVEN – namazati uho ovom mašću, a zatim staviti oblog od švedske gorčice.

GLOG – dnevno popiti oko 3 šalice čaja od cvjetova gloga

KRVARENJE IZ UŠIJU

Krvarenje iz nosa može se javiti uslijed ozljede, povećanog krvnog tlaka, nedostatka vitamina K i različitih drugih uzroka. U ovom slučaju potrebno je prignuti glavu naprijed i stisnuti prstima nosnice na nekoliko minuta. Ukoliko krvarenje ne prestane, potrebno je potražiti pomoć liječnika. Kod krvarenja koja se ponavljaju treba ispitati uzrok i odmah započeti s liječenjem sljedećim biljkama:

STOLISNIK – dnevno popiti jednu šalicu vrlo toplog čaja na gutljaje.

RUSOMAČA – dnevno piti 3-4 šalice toplog čaja i na gutljaje

PRESLICA – područje oko nosa dobro namazati nevenovom mašću i staviti obloge od poljske preslice

NATEGNUĆE MIŠIĆA

Kod nategnuća mišića koristi:

NEVEN (TINKTURA) – stavljati obloge od ove tinkture i brzo će se vidjeti rezultati!

(Knjiga, Božja bilja ljekarna, pater Juro Marčinković)

08.02.2014.

NESANICA

Nesanica je vrlo neugodna pojava koja može prerasti u pravu bolest. Javlja se u obliku otežanog uspavljivanja, čvrstog prekidanja sna ili ranog buđenja. Nesanica se može javiti uslijed psihičkih opterećenja, stresa, povišenog krvnog tlaka, neodgovarajućih uvjeta za spavanje i mnogih drugih razloga. U liječenju nesanice važno je poduzeti određene mjere kao što su izbjegavanje kave, većih količina alkohola i tjelesnih aktivnosti u kasne popodnevne i večernje sate. Prije 18 sati treba pojesti laganu večeru, a na spavanje je dobro otići prije 22 sata. Prostorija za spavanje treba biti prozračena, umjereno topla i po mogućnosti mirna, a odjeća za spavanje pamučna. Prije spavanja dobro je pročitati nekoliko stranica laganog štiva. Evo i recepata za biljne pripravke koji djeluju umirujuće i kojima se postiže dobar i miran san.

VRKUTA – dnevno piti 2-4 šalice ovog čaja

GOSPINA TRAVA – dnevno piti 3-4 šalice čaja od gospine trave

GOSPINA TRAVA(SJEDEĆE KUPKE) – vrlo djelotvorne. U kadi ostati 20 minuta, nakon kupanja se ne bristai, nego zaogrnuti i leći u krevet.

KAMILICA – prije spavanja popiti šalicu čaja od kamilice

GLOG – dnevno piti oko 2 šalice čaja od gloga. Umjesto čaja može se uzeti 10-20 kapi tinkture gloga.

HIPOHONDRIJA

Hipohondrija je fobija odnosno strah od bolesti. Osoba si umišlja da ima različite bolesti i svaki i najmanji znak tumači kao ozbiljnu bolest. Najbolji način da se osoba rastereti jest uvjetovanje stalnim i stvarnim dokazima da se ne radi o bolesti barem ne o ozbiljnoj i po život opasnoj. Vrlo dobri rezultati u liječenju ove duševne bolesti postižu se slijedećim receptima:

ŠUMSKA  JAGODA (LIŠĆE) – dnevno piti 3 puta po jednu šalicu vrlo toplog čaja

MARULJA – na tri šalice vrele vode staviti dvije jušne žlice ove biljke i ostaviti 5 minuta. Dnevno popiti u tri navrata po jednu šalicu.

ČAJNA MJEŠAVINA- dobro izmiješati jednake dijelove majčine dušice, listova šumske jagode, metvice, celera, ružmarina i matičnjaka. Dnevno piti 3 puta po jednu šalicu čaja od ove mješavine i to prije obroka. Kura traje 14 dana

SUŽENJE KRVNIH ŽILA KOD PUŠAČA

Suženje krvnih žila, odnosno arterija, javlja se kod dugogodišnjih pušača, često i vrlo mladih muškaraca ili žena. Krvne žile se sužavaju, te je protok krvi smanjen. Posljedice se očituju na svim organima, a u nogama se u vrijeme hodanja javljaju utrnulost i bol tako da osoba mora često zastajkivati. Uznapredovala bolest može dovesti do odumiranja tkiva (gangrena) kada je potrebno i kirurško odstranjenje odumrlog dijela noge. Na kraju je suvišno napominjati koliko je važno ne pušiti ili barem prestati pušiti. U liječenju ovakvog stanja treba koristiti slijedeće lijekove:

KOPRIVA (KUPKE NOGU) – ukoliko su krvne žile oboljele uslijed djelovanja nikotina, vrlo su djelotvorne kupke nogu od koprive. Noge držati u vodi 20 minuta i bez prethodnog brisanja nogu leći u krevet.

PODBIJEL (SOK) – čest pratilac pušenja je umor i kašalj. Tada je dobro uzeti sok od listova podbjela i to dnevno 2-3 čajne žlice s toplom juhom ili mlijekom. Prestati pušiti.

(Iz knjige Božja biljna ljekarna, fra Juro Marčinković)

01.02.2014.

BOLNE MJESEČNICE

Kod PMS-a i bolnih mjesečnica preporuča se iz domaće apoteke slijedeće:

VRKUTA: piti dnevno 3-5 šalica vrlo toplog čaja

RUSOMAČA: čaj rusomače rješava neredovitu menstruaciju u pubertetu, vrlo je ljekovit kod obilnih krvarenja za vrijeme menstruacije. Dnevno piti 2-3 šalice čaja i to 8-10 dana prije menstruacije.

STOLISNIK: dnevno popiti 2-3 šalice čaja od stolisnika od čega jedna mora biti u jutro na prazan želudac. Djelotvoran je kod neredovite menstruacije u pubertetu kao i kod izostanka menstruacije.

KAMILICA: dnevno piti 2-3 šalice čaja. Čaj kamilice pomaže kod neredovite menstruacije za vrijeme puberteta kao i kod izostale menstruacije.

MAJČINA DUŠICA: dnevno piti 2-3 šalice čaja od majčine dušice. Ovaj je čaj dobar kod neredovite menstruacije.

ŠVEDSKA GORČICA: vrlo je korisno čajnim mješavinama od primjerice 25 g cvjetova arnike, 50 g korijena odoljena, 25 g islandskog lišaja, 25 g matičnjaka, 25 g kadulje, 25 g stolisnika dodati 3 puta dnevno po jednu žličicu švedske gorčice. Ovo je izvanredan lijek protiv jako krvarenja za vrijeme menstruacije. Pije se jedna šalica prije doručka i to duže vrijeme čak i kad se krvarenje normalizira.

MUŠKA ĆELAVOST

Muška je ćelavost trajno ispadanje kose pod utjecajem spolnih hormona. Počinje oko 20 godine života, najprije na čelu kao izraženi zalisci, a zatim se širi prema zatiljku. Obično je udružena s pojačanim lučenjem hormonskih žlijezda. Mušku ćelavost nije moguće spriječiti, ali je moguće ispadanje kose usporiti i ćelavost odgoditi navedenim pripravcima:

ORAH: u šalicu vrele vode staviti punu žlicu orahovog lišća, ostaviti 5 minuta, procijediti i masirati kožu glave.

KOPRIVA: uzeti uvijek svježu koprivu. Staviti 5-7 pregršti koprive u 5 litara hladne vode. Polagano pustiti da proključa, skinuti s vatre, ostaviti 5 minuta i procijediti. Ovom vodom prati kosu. Postupak ponavljati 2-3 puta tjedno tijekom 5 tjedana. Prije pranja kosu namazati sokom od luka i ostaviti oko 30 minuta.

MJEŠAVINA: u 5 litara hladne vode staviti po jednu šaku lišća od koprive, oraha, breze, bazge i jednu stabljiku s listovima rosopasa. Sve zajedno ugrijati do pred samo vrenje i ostaviti 10 minuta. Polovicom ovog uvarka i sapunom kosu oprati, a drugom isprati trljajući glavu i kosu.

KURJE OKO

Kurje oko je reakcija kože na dugotrajni pritisak cipele. Nastaje na mjestima na kojima koža naliježe na kost. Liječenje se sastoji u izbjegavanju tijesne obuće, nošenju prstenastih jastučića i pedikiranju. Ovdje je navedeno nekoliko vrlo djelotvornih recepata:

GAVEZ (MAST):  u tavi zagrijati do ključanja 250 grama čiste svinjske masti. Sitno isječi 3-4 svježa korijena gaveza, staviti mast, ostaviti oko 5 minuta na laganoj vatri. Skinuti sa štednjaka i ostaviti stajati tijekom noći. Nakon 12 sati ugrijati i iscijediti, zatvoriti u čiste i dezinficirane kutije i staviti u hladnjak. Ovom mašću često mazati kurje oko, a tijekom noći staviti obloge od iste masti.

KOPRIVA: vrlo je djelotvorna ako je upotrebljavamo usporedno kao kupku, čaj i tinkturu.

ROSOPAS: čistim sokom od rosopasa često mazati kurje oko, a tijekom noći staviti obloge od istog soka.

STARAČKE MRLJE

Staračke su mrlje smećkaste mrlje koje se javljaju u srednjim i starijim godinama. Nastaju uslijed dugotrajnog djelovanja sunčeve svjetlosti i uvijek su smještene na otkrivenim dijelovima kože kao što su lice, vrat i ruke. One predstavljaju isključivo estetski problem. Ovdje je navedeno nekoliko recepata koji uspješno otklanjaju staračke mrlje:

KOPRIVA:  piti jednu litru čaja dnevno, laganim gutljajima

ČUVARKUĆA: listove čuvarkuće uzdužno prerezati i ovim sokom mazati mrlje. Ovo ponavljati nekoliko puta dnevno po potrebi duže vrijeme.

BROĆIKA (MAST): Ovo je izuzetan lijek protiv mrlja na koži. U posudi zagrijati do vrenja 500 grama čiste svinjske masti i dodati četiri pune šake sitno isjeckane broćike. Ostaviti na vatri 5-10 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti 12 sati, nakon čega se podgrije i iscijedi. Mast se mora čuvati u hladnjaku. Ovo je izvanredan lijek protiv mrlja na koži. Ne preporučuje se koristiti za kožu lica.

NEVEN(SOK):  svježim sokom namazati mrlje, a tijekom noći staviti obloge od istog soka. Ukoliko su mrlje na licu, dobro je prati lice čajem od nevena.

(Iz knjige Božja biljna ljekarna, autora Juro Marčinković)

25.01.2014.

GRIPA

Gripa je zarazna bolest koju izazivaju virusi. Vrlo lako se prenosi s čovjeka na čovjeka i to putem kapljica kašljanjem. Bolest se manifestira malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima, glavoboljama, visokom temperaturom iznad 38 stupnjeva, ponekad bolovima u trbuhu i oskudnim curenjem nosa. Bolest obično prolazi za 4-5 dana. Ukoliko potraje duže ili se jave neke druge tegobe, potrebno je potražiti pomoć liječnika, jer su moguće komplikacije Za vrijeme bolesti treba ostati u krevetu, piti tople napitke, te jesti laganu hranu i boriti se protiv vrućice. Organizmu treba pomoći da ojača slijedećim biljnim ljekovitim pripravcima:

KONČARA: dnevno piti 3-4 šalice toplijeg čaja, laganim gutljajima

ČAJNA MJEŠAVINA: 100 g cvjetova bazge, 5 g podbjela, 5 g kamilice, 5 g cvjetova lipe, 10 g korijena maslačka, 5 g listova šumske jagode, 15 g končare. Dnevno piti 3-4 šalice čaja i to pola šalice prije doručka, pola šalice sat vremena nakon doručka, te preko dana 2-3 šalice.

LUK: u borbi protiv gripe jesti što više češnjaka i luka

OCAT OD JABUKE: treba ga piti sa vodom i u isto vrijeme masirati tijelo

RASOL OD KUPUSA: vrlo je djelotvoran u borbi prtiv gripe

AKNE, PRIŠTIĆI

Akne su bolest lojnih žlijezda koja se javlja u doba puberteta. Zahvaćuju lice i leđa. Najčešće su nasljedne , ali može ih izazvati i uzimanje nekih lijekova. Za uspješno liječenje akni važno je izbjegavati psihičke napetosti, umjereno izlaganje suncu i uravnotežena prehrana s puno voća, povrća i integralnih žitarica. Treba piti čajeve koji pročišćavaju organizam. Higijena lica također ima važnu ulogu.

KOPRIVA: – dnevno piti 1-2 litre čaja, laganim gutljajima

MASLAČAK: – dnevno piti dvije šalice čaja od maslačka.

HREN: Svježi korijen hrena samljeti i staviti u bocu. Preliti jabučnim ili vinskim octom i ostaviti na toplome 10 dana. Procijediti i mazati akne ili stavljati obloge od ove tekućine. Ostaviti na licu 10 minuta,  a zatim dobro oprati toplom i na kraju hladnom vodom.

ORAH: Sitno nasjeckati svježe listove oraha i preliti hladnom vodom. Ostaviti 12 sati, procijediti, podgrijati i ispirati akne. Mogu se stavljati i oblozi od ove tekućine.

TRPUTAC: Samljeti trputac, dodati malo maslinoovg ulja i stavljati kao oblog na oboljela mjesta tijekom noći ili pak 3 puta dnevno po 2 sata.

UČESTALOST MOKRENJA, PEČENJE I BOL PRI MOKRENJU

Učestalo mokrenje normalno je kod uzimanja velikih količina tekućine ili kod nervoznih osoba. No ukoliko ga prati bol i grčevi u mjehuru, pečenje i zamućenost mokraće znak je neke bolesti. Ovakve znakove može dati upala, kamenac, tuberkuloza, pa i tumor u mokraćnom sustavu. Kod učestalog mokrenja treba koristiti ove biljne lijekove:

ČAJNA MJEŠAVINA 1: Izmiješajte jednake dijelove koprive, trputca i bosiljka. U litru kipuće vode staviti 4 žlice ove mješavine i ostaviti 5 minuta. Procijediti i tijekom dana piti na gutljaje. Kura traje 2 tjedna.

ČAJNA MJEŠAVINA 2: Dobro izmješajte jednake dijelove kičice, anisa, stolisnika i bobica borovnice. Na litru vruće vode staviti 4 žličice mješavine, ostaviti 5 minuta i tijekom dana ispijati. Kura traje također 2 tjedna.

ČAJNA MJEŠAVINA 3: Ovaj čaj preporuča se kod pečenja pri mokrenju i u mjehuru: 30 g zlatnice, 20 listova borovnice, 10 g končare, 30 g plodova divlje ruže (šipka) 10 g vrbice, 30 g mrtve koprive. Dnevno piti 5 puta po pola šalice ovog čaja toliko dugo dok pečenje ne prestane.

(Božja biljna ljekarna, pater Juro Marčinković)

 18.01.2014.

SVRAB

Svrab je zarazna bolest koju izaziva jedna vrsta krpelja. Na koži se javljaju crvene kvržice i mjehurići veličine glave pribadača i to većinom na koži ruku, nogu i donjeg dijela leđa. Zahvaćena područja jako svrbe, naročito noću. U sprječavanju i liječenju bolesti važna je osobna higijena, a odjeću i posteljinu treba prozračiti i iskuhati. Naravno, treba izbjegavati dodir s drugim osobama sve do izlječenja. U liječenju će pomoći:

NEVEN (sok): – iz stabiljke nevena iscijedite sok. Više puta dnevno kožu natopite ovim sokom, a noću stavljati obloge od istog soka.

ORAH – napravite uvarak od listova oraha. Kožu prati više puta dnevno ovim uvarkom, a noću stavljati obloge.

MALAKSALOST

Kod malaksalosti bez nekog ozbiljnog uzroka, primjerice u proljeće ili uslijed premorenosti pomoći će ovi recepti:

ŠVEDSKA GORČICA: – djeluje vrlo brzo. Dovoljno je namazati čelo, sljepoočnice, zatvorene oči i područje iza uha. Bočicu ove tinkture dobro je uvijek imati uza sebe.

SJEDEĆE KUPKE – izmiješajte jednake dijelove matičnjaka i zlatnice. Uzeti 100 g od ove smjese, staviti u hladnu vodu i ostaviti 12 sati. Poslije toga ugrijati do ključanja, procijediti i uliti u pripremljenu vodu za sjedeću kupku. U vodi ostati 20 minuta tako da voda pokriva bubrege. Ne brisati se i leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti. U krevetu ostati 1-2 sata.

VRUĆICA

Vrućica je stanje povećane tjelesne temperature. Redovito se javlja kod zaraznih bolesti. Blago povišenje temperature za nekoliko podioka termometra događa se kod pojačanog rada štitnjače i u drugoj polovici mjesečnog ciklusa kod žena. Vrućica je osobito opasna kod djece i potrebno je na vrijeme poduzeti mjere za njeno smanjenje. U borbi protiv vrućice treba koristiti slijedeće biljne lijekove:

VRKUTA: dnevno popiti 3-4 šalice veoma toplog čaja, na gutljaje

PODBJEL – prema jačini vrućice piti dnevno 1-2 šalice čaja od korijena podbjela. U šalicu hladne vode staviti punu čajnu žlicu ovog korijena . Iza toga ugrijati i piti vrlo toplo, na gutljaje.

ŠVEDSKA GORČICA – u pola čaja od vrkute ili podbijela staviti veliku žlicu ove tinkture, prije i poslije jela.

HLADNI OBLOZI – grubi laneni ručnik nakvasiti vodom ili, još bolje, mješavinom jednakih dijelova vode i octa i staviti kao oblog na noge od gležnja do koljena. Preko obloga staviti suhi ručnik, a na kraju omotati vunenom tkaninom. Potom leći u krevet. Dobro se pokriti sve do glave i preznojiti. Istovremeno piti navedene čajeve koji pospješuju znojenje.

(pater Juro Marčinković, Božja biljna ljekarna)

11.01.2014.

Pojačani iscjedak iz rodnice, bijelo pranje

Pojačani iscjetka javlja se uslijed zaraze bakterijama, gljivicama ili drugim manje ili više opasnim uzročnicima. Žena se zarazi spolnim odnosom, rjeđe preko toaleta ili korištenja tuđeg rublja. Mora se znati da su osobe sklonije upala dijabetičari. Iscjedak može biti različitog izgleda, boje i mirisa,  a postoje zaraze koje ne daju nikakve znakove, a mogu dovesti do neplodnosti ili do raka grlića maternice. Zbog toga je preporučljivo raditi redovite ginekološke preglede, osobito kod pojačanog iscjetka i voditi računa o higijeni. U liječenju preporučamo slijedeće recepte:

STOLISNIK:
Dnevno piti 2 do 4 šalice čaja od stolisnika I to uvijek svježe pripremljena vrlo toplog i na gutljaje.

STOLISNIK (SJEDEĆE KUPKE):
Osim čaja napravite od stolisnika sjedeće kupke koje trebaju trajati 20 minuta,  a nakon toga bez prethodnog brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati jedna sat.

ORAH:
Listove oraha staviti u hladnu vodu i ostaviti 12 sati. Nakon toga dobro ugrijati i ovim uvarkom se prati.

PUŠENJE:
Pušenje je najčešća ovisnost i zastupljena je jednako kod žena i kod muškaraca. Dugotrajno pušenje izaziva oštećenja u organizmu tako da pušači znatno češće obolijevaju od srčanog infarkta, moždanog udara, bolesti krvnih žila i dišnih putova…

U odvikavanju od pušenja preporučamo slijedeće biljne pripravke:

IĐIROT:
Onaj tko želi prestati s pušenjem, a ne može to sa svojom voljom treba napraviti slijedeće: uzeti komadić korijena iđirota i dobro ga sažvakati, isisati sok, a ostatak ispljunuti, Ovo činiti nekoliko puta dnevno kada se želi uzeti cigareta. Nakon nekoliko dana uzimanje cigarete postaje neugodno i osoba će prestati s pušenjem.

JABUKE:
Uz žvakanje korijena iđirota dobro je svaki dan pojesti jabuku. Jabuka gasi želju za pušenjem!

PODBJEL (SOK):
Kod smetnji pri disanju i kroničnom kašlju uslijed pušenja pomaže sok od svježih listova podbjela. Dnevno uzeti 2-3 žlice čajne soka  s juhom ili mlijekom.

NADIMANJE:
Kod probave se općenito, stvaraju plinovi. Da bi se smanjilo pojačano stvaranje plinova, potrebno je izbjegavati gazirana pića, određenu hranu, primjerice: luk , kupus i sl.

KAMILICA:
Piti 3-4 šalice toplog čaja od kamilice u malim gutljajima

KADULJA:
Dnevno piti 3-4 šalice toplog čaja u malim gutljajima

STOLISNIK:
Dobro je dnevno popiti i do litru čaja.

(iz knjige Božja biljna ljekarna, patera Juro Marčinković)

04.01.2014.

RAD

Stoji li voda vazda mirno i tiho, do mala će se pokvariti, plug ako se dulje ne upotrebljava postat će hrđav, ako je stroj kakav dulje vremena izložen nevremenu, te se ne upotrebljava, do mala će prestati valjati za posao kojemu je namijenjen, stroj će se napokon pokvariti i raspasti, a da nije ni bio upotrebljavan. Upravo je tako i s čovjekovim tijelom. Nije li čovjek sličan stroju koji je tako fin i umjetan, da ga je samo premudri Stvoritelj mogao izmisliti i zgotoviti? Tijelo se čovječe obično naziva remek djelom stvaranja. Ovaj umjetni stroj koji je ujedno obitavalište duha, mora također biti u vječnoj djelatnosti. I sam Stvoritelj zahtijeva da čovjek radi. On je o prvom svom stvoru na Zemlji izrekao riječ: …U znoju lica svoga jesti ćeš hljeb svoj” Tko na svijetu želi što postići mora nastojati da to stekne radom, inače se ne dobiva ništa. Radom povećava se I snaga, a što je čovjek jači tim više može računati na zdravlje i život. Stoga su nedvojbeno poljodjelci najsretniji ljudi; kad bi oni znali samo, da svoju sreću bolje shvate! Oni rade po svjetlom danu, uživaju najbolji zrak, a radom podržava se njihova tjelesna snaga i povećaje. A što je krepkije i zdravije ljudsko tijelo to će svježiji i sposobniji biti ljudski duh. Kad bi seljaci razborito živjeli i ne bi prekomjernim užitkom svoju narav razarali, oni bili najzdraviji ljudi i dosegli bi najveću starost. Jednako kao i obrtnicima, službenicima i fizičkim radnicima koji rade teške poslove svima bih na kraju savjetovao: “Ne radi nerazborito protiv samog sebe!”

IZBOR ZVANJA

Najvažnija je stvar u čovjekovom životu izbor zvanja. Tko svoje zvanje dobro izabere, taj će i svoju zadaću u većini slučajeva dobro riješiti. Ako tomu nije tako, tad je na žalost ljudski život prečesto niz nevolja. Punim se pravom svijet može nazvati velikom radionicom u kojoj ima nebrojenih zanimanja, a svako zanimanje ima i svoje privrženike. Ako djetinjstvo proleti brzo, kao krasno jutro, to i mladost prolazi kao krasno proljetno doba. Kako za proljećem slijedi vruće ljetno doba tako i za mladošću dolazi ozbiljan život zvanja. Svaki čovjek treba da se posveti nekakvom zvanju. Ali tko će opredijeliti za pojedinog čovjeka zvanje kojemu da se posveti? Zar da otac i mati određuju djetetu zvanje? Odgovor glasi: mi pripadamo sasvim i jedino Bogu, našem stvoritelju, te on jedini ima pravo, da nam određuje zvanje. Roditelji imaju samo zadaću, da djecu priprave za zvanje, koje je Bog namijenio djetetu. Uistinu ako je dijete dobro odgojeno to će se kod njega brzo očitovati i volja za ma kakvo zvanje, a nadođu li k tome i razboriti savjeti oca ili majke, tad će se Bogom određeno zvanje brzo pronaći! Ali roditelji moraju u tome dati dobro promišljeni savjet i nadasve paziti na to da se volja Božja nad djecom vrši. U tom pogledu čine roditelji ipak često vrlo velike pogreške. Oni se brinu samo za to da im djeca dođu do što većeg posjeda i bogatstva, te do časti i ugleda. Ali upravo ovim načinom mnoge se tisuće ljudi otimlje svom pravom zvanju. Stoga je moći naći mnogo bogatih ljudi, mnogo i u visokih zvanja koji bi ipak, kad bi htjeli iskreno govoriti, morali priznati, da su vrlo nesretni! Ni bogatstvo, ni posjed, ni čast ne čine čovjeka sretnim, već jedino zadovoljstvo: a ovo se samo tad postizava kad smo došli do svog pravog zvanja i njegove dužnosti vjerno i savjesno obavljamo!

(iz knjige Liječenje na prirodan način, Sebastian Kneipp)

28.12.2013.

Bolesnikova soba

Dođemo li u koju bolnicu, kojom ravna dobar ravnatelj, pak razmotrimo li njezino unutarnje stanje i uređenje, milo nam je ako ustanovimo da u sobi sve odgovara potrebama i stanju bolesnika. Dođemo li pak bolesniku kod njega u posjet u njegovu kuću, možemo ga dvostruku žaliti, jer je bolestan i jer nema odgovarajuću skrb. Prije svega u takvim se  sobama redovito samo leži pri čemu bolesnikova narav samo još više mlitavi. Kod toga najviše uzmanjka svježeg zraka,a što je bolesniku nužnije od svježeg zraka? Stoga se valja pobrinuti da bolesnik ne mlitavi iz dana u dan i da ima svježeg zraka u sobi u kojoj boravi. Soba bolesnika može biti i hladna, ali ne odviše. Temperatura mora biti oko 11 stupnjeva. Prevelikom toplino od 16 do 24 stupnjeva bolesniku možemo zadati novu bol. Osobito je štetna prevelika temperatura sobe u onih bolesnika koji boluju od grozničavih bolesti ili boluju na pluća. Ako se previše loži može se pojaviti grčeviti mučni kašalj. Osim svježeg zraka soba u kojoj boravi bolesnik mora imati i dovoljno svjetla. Uz sve to postelja mora biti brižno uređena, čista, udobna i dobro načinjena, jer neudoban položaj u postelji dvostruko šteti bolesniku.

Ostarjelost

Protiv ostarjelosti, recept po Kneippu

 1. Svaki dan oprati cijelo tijelo vodom i octom, neka bude četvrtina octa
 2. Svaki dan mrzla kupelj sjedećke oko 1 minutu
 3. Svaki treći dan jedna gornji oblog i jedan donji oblog ; svaka ¾ sata, oblog mora biti od hladne vode

Ovako 14 dana, zatim:

 1. Svakog tjedna tri kupelji na polak od pola minute
 2. Svakog tjedna dva puta polijevanje leđa i kupelj sjedećke

Za liječenje se preporuča čaj od žalfije, pelina, kositarke, a pije se u tri obroka. Pelin je za poboljšanje želuca,a kositarka za čišćenje od zločestih tvorina.

(iz knjige Liječenje na prirodan način, Sebastian Kneipp)

21.12.2013.

Umjerenost u jelu

Kako se prepiru o pilu kod jela, tako se neki prepiru i o mjeri kod jela koje valja uzimati. Ima ljudi koji jako mnogo jedu i misle kad želudac ne bi bio sasvim napunjen da oni nisu dosta jeli! Ovakvi su i za to da se što češće jede. Drugi, opet misle da je dovoljna mala mjera, pak ne valja ni toli često jesti. Koje je mjenje, dakle, pravo? Za čovječu narav dovoljna je mala mjera , da čovjek bude dobro hranjen i da očuva svoju snagu , ali dakako ako se ta mala mjera dosta izrabi. Uzimamo li pak dosta jela koja niti su pak dobro probavljena ni valjano izrabljena tad smo velik dio jela uzalud uzimali. S toga je mnogo do toga da narav priučimo na malo, i da se to malo dobro upotrijebi, nipošto da uzimamo mnogo ,  a da najviše od toga bez koristiti izlazi iz tijela.

Koliko puta dnevno jesti?

I u ovoj točki se mnogo griješi. Mnogi misle, da ne mogu opstajati ne budu li 4 do 5 puta na dan jeli. Najrazboritije mi se čini tri puta na dan jesti. Jedemo li prečesto tada se želudac ne može nikad smiriti. Ako je uvijek napunjen , tada se vječito rasteže. Ako sve ne potroši što dobije tada jelo ostane djelomično neprobavljeno u želucu i prouzrokuje boli u želucu. Tko skroz pravilno živi najbolje napreduje. Što je hrana hranjivija , to neka mjera bude manja. Uklanjamo se napokon svemu, što naravi ne prija, tad možemo računati na zdravlje, snagu i trajnost!

O piću

Stvoritelj sam pobrinuo se za jedno piće, a to je voda. Ali se čovječanstvo od vajkada skrbilo za to da si pribavi i druga pića,  a ta su ljudi stali više cijeniti od onog kojeg nam je Stvoritelj dao. Tko bi mogao izbrojiti koliko je umjetnih pića čovječanstvo već smislio?! Među umjetna pića svakako spadaju, pivo, vino i rakija. Kad bi se one tisuće i tisuće centi pšenice i ječma štono se upotrebljavaju za varenje piva, upotrebljavale za pečenje dobrog kruga ili za pripremanje drugih jednostavnih tjestenina koliko bi milijuna ljudi moglo više živjeti na svijetu, a uz to biti zdravi i krepki?! Drugo piće je vino. Komu ne ide u tek grožđe? Tko nije okrjepljen užitkom slatkih mu zrna? O vinu kaže poslovica: Vino razveseljuje čovjekovo srce. Ono osvježuje, ono čini blagotvornu draž na čovjeka te proizvodi veselu i lahku dispoziciju. Vino ugrijava narav i služi k tome za dobru probavu. Međutim, tko traži spas u vinu vara se ! Kod vina je kao i kod piva: tko mu ne privikne lahko može biti bez njega. Pošto u vinu ima tako malo hranjivih tvorevina moglo bi biti dobro kad bi se na tisuće mjesta gdje loza uspijeva mjesto nje uzgajalo žito.

Usporedimo sad piće koje nam Stvoritelj daje sa svim napitcima koje ljudi čine. Pa ćemo vidjeti da sva potonja zaostaju za vodom. Prije svega ako pijemo vodu nema žalosnih posljedica koje nam nanosi prekomjerno pijenje vina, piva ili rakije!

(Sebastian Kneipp, Liječenje na prirodan način) 

14.12.2013.

BRINI SE ZA SVJEŽI ZRAK, OSOBITO U SPAVAĆOJ SOBI

Ptica uspijeva najbolje na svježem zraku, pa makar se zrak još koliko mu drago mijenjao toplinom i studeni. Dođe li ptica u sobu, ona izgubi svoje lijepe, sjajne boje i veselu ćud. Tako biva i s djecom. Ako dijete koji put na rukama iznesemo van , na svježi zrak, tad opažamo na djetetu neobičnu težnju za slobodnom naravi. Oh, kad bi barem sve majke htjele priznati svojom dužnošću, da toj težnji svoje djece udovolje! Da dođu do spoznaje: u slobodnom, svježem zraku moje dijete napreduje najbolje!  Kad djeca slabim nogama jedva mogu da stupaju , tad već hrle prema vratima da dođu na dvor, pa kad ih izvana opet silom unesemo u sobu, teško da ide svagdje bez plača i vike. Tako nije samo ljeti: čak i u zimi kod prilične studeni traže djeca slobodu, mnoga unatoč svojoj slabašnoj, tankoj odjeći, a to je zacijelo najčišći dokaz, da sama narav dijete i kod nerazvijena razbora instinktivno tjera na svježi zrak.

Posjetio sam danas bolesnika i sretoh na putu dva dječarca, koji još nisu išli u školu. Oni si su koračali bosi po snijegu koji je radi toplijeg vremena bio sav voden i dječacima je bilo vrlo ugodno. Čitavo odijelo bilo im je vrlo jednostavno. Jer su ti dječaci zimi dan po dan boravili na slobodi, sad više, sad manje, koliko im je to dopuštala studen, to im je hodanje bosih nogu po snijegu samo koristilo. Uzimlje se i to s punim pravom, da djeca koja su rođena u jesen puno slabije uspijevaju od one rođene u proljeće. Sigurno je tome razlog da ova druga puno više uživaju svježeg zraka od ovih rođenih u jesen. Ako već djetetu nije od probiti sobni zrak, kako će tek škodljiv biti zrak, ako se spavaće sobe djece ne zrače dovoljno, ili ne zrače uopće?! Kakvo je tek zlo, ako se spavaće sobe djece previše lože. Prije kakvih 50-tak ili 60-taj godina spavala su i mala djeca u sobama koje nisu bile ložene, pa nisam nikad čuo, da se je koje smrzlo. Da bi se samo sve majke brinule, kako bi djeca njihova po mogućnosti što više dobivala svježeg zraka po danu i po noći! Najškodljiviji zrak jest, ako u sobama gdje djeca spavaju su vlažni zidovi ili ako u njih rijetko kada dopire sunce. Kako se tad lako i kako brzo pokvari mlada krv, kako li se lako položi temelj budućnosti nevolji. Hoćemo li, da djeca odrastu te budu zdrava i krepka, tad je skroz potrebno, da se valjano pobrinemo za dovoljno hrane, zgodno odijelo, svjež zrak, te suhu spavaću sobu!

O PUŠENJU

Zatekoh jedne noći dva dječaka koji su bili blijedi kao smrt. Pitam ih što rade? Pušimo i učimo pušiti, pa pravimo smotke, odgovorili su oni. Rekoh im tada neka jedan drugoga pogledaju u lice i neka se zapitaju: Može li pušenje biti zdravo, ako se od njega tako izgleda, a zatim se osjećamo zlo? Najžalosnije jest, da se čovjek na pušenje tako može naučiti da bez njega više ne može biti, te bude rob duhana! Je li to pristojno za čovjeka kod kojeg bi razum imao prevladavati? Pitaš, možda, čitatelju ne pušim li ja sam? Ja ću ti na to posve istinito odgovoriti. Do svoje 45. nisam pušio. Pošto sam htio da temeljito proučim pčelarstvo, a duhanski je dim izvrsno sredstvo da pčelama dođeš na kraj, počeo sam pušiti. Stajalo me je velike samozataje, da se na to naučim. Ja i sada još pušim, jednu ili dvije smotke, kad sam u društvu. Ne pušim li, ne opažam da bi mi nešto uzmanjkalo. Moj sud o pušenju ide onamo: Tko ne puši, čini najbolje, jer svojoj naravi ne priviđa štetnih tvorina, a istodobno uštedi i nešto novca koji se drugačije dadne upotrijebiti. No, ako zdrav čovjek u prosto vrijeme osobito u zabave kakve puši smotku ili lulu duhana, to mu neće škoditi. Ali, za Boga, nemojmo pušiti mnogo, ni za posla. Jer, prvo, to nam u poslu smeta, drugo, skupo je.

ZNOJENJE NOGU

Neki mladić od 18 godina se tuži ovako: Od rane mladosti trpim od prekomjernog znojenja nogu. Za to nisam mario, jer sam inače bio zdrav i bio nešto malo slab. Pred dvije godine znojenje je prestalo, ali se poslije toga pojavila glavobolja. Ova je rasla tako da nauke dalje nisam mogao nastavljati, pošto mi liječnici nisu pomogli, moram se uteći liječenju vodom.

Kako da se ovaj slučaj protumači i kako se može pomoći? Od mladosti nije u mladića bilo zdravih sokova niti zdrave krvi. Potrebno je da se čitavo tijelo krijepi. 1. Svaki dan dva puta gornje polijevanje i dva puta polijevanje koljena; 2. svaki dan imao je da jede šest do osam zrnca borovice: Ovako prvih osam dana , zatim; 3. svaki dan kupelj na polak i dva puta gornje polijevanje; liječenje zrnjem borovice se nastavlja.

(Sebastin Kneipp, Liječenje na prirodan način)

07.12.2013.

ZNOJENJE NOGU

 1. Svaki dan dva puta gornje polijevanje vodom i dva puta polijevanje koljena.
 2.  Svaki dan mora se pojesti šest do osam zrna borovica

Ovako prvih osam dana.

 1. Svaki dan kupelj na pola i dva puta gornje polijevanje; liječenje zrnjem borovice nastavlja se.

PREDUHITRITE KAP

Starac od 74 godine dobio je vrtoglavicu, više nije mogao niti govoriti. Ovako je hodao nekoliko dana bojao se da ga ne udari kap. Napokon je legao u postelju, nije mu bilo dobro, teško je disao, nije davao od sebe više glasa, a rodbini je bilo jasno da je starcu pala kap. Dobar savjet: da mu odmah taru noge vodom i octom, da noge omotaju vunenim pokrivačem i za jednu uru da taj postupak ponove, prizvao je starca k svijesti. I glas se nešto popravio, a za pet sati starac je pitao, što je s njim, jer da se ničega ne sjeća. Svaki dan su ga oprali 1-2 puta octom i vodom u postelji i za nekoliko dana starac je opet mogao obavljati domaće radnje.

REMUATIČKI BOLOVI

Neki mladić od 19 godina imao je sasvim nakrivljenu glavu na jednu stranu zbog toga što mu je vrat bio posve ukočen. Nije se mogao nikamo okrenuti. Ovaj reumatički otok bio je prilično velik i prodirao je prema unutra tako da je mladić teškom mukom mogao samo glavu okrenuti na lagan način kaka bi gutao hranu. I govoriti mu je bilo vrlo teško. Da bi se takva boljetica riješila za to je najbolje, neka se:

 1. Pari glava uvarinom trina, to će biti najbolje, ali ne odviše vruću. Za 18 do 20 minuta neka parenje prestane, a čitav vrat valja polijati sa jednom ili dvije zalijevače hladne vode.
 2. Svaki dan neka bude vrat 4-6 minuta umotan , krpa neka se umoči u uvarinu od trina, a poslije dva sata iznova zamoči, samo ne odviše vruće.
 3. K tomu valja svaki dan još poduzeti gornje polijevanje 

(Kneipp, Liječenje na prirodan način)

30.11.2013.

Žurba – Bolest našeg vremena

Udobnost, topla domaća sredina, razmišljanja i opuštenost u prazničko predvečerje – to su pojmovi koje ćemo uskoro poznavati samo iz opisa starih vremena. Čak i pri jelu čovjek sadašnjice osjeća neki nemir povezan s poslovnom nervozom. Sigurno da ta nervoza i nemirna trčkaranja ne mogu tijelu koristiti, jer se kao prirodna posljedica javlja stalan porast želučanih tegoba. Morali bismo sebi priuštiti više mira osobito pri jelu i po mogućnosti nekoliko minuta pošteno se opustiti kako bismo svoj obrok mogli pojesti mirno i s pravim tekom. Nestat će gotovo većina želučanih smetnji ako nastojimo da se za vrijeme jela ne samo opustimo već da jedemo polako i hranu temeljito žvačemo. Tako ćemo hranu bolje iskoristiti i imati manje crijevnih smetnji. Ako temeljito žvačemo, izbjeći ćemo opasnost da previše pojedemo! Prednost je i u tome što se na taj način borimo i preko prekomjerne tjelesne težine. Dokazali su da u nas i u zapadnim zemljama mnogo više obolijeva i umire zbog pretjeranog uživanja hrane nego od gladi! Zato je za nas bolje ako donekle ograničimo ukupnu količinu hrane.

Kad žurba nekoga tako obuzme da mu prijeđe u naviku i ne može je se otresti čak ni onda kad bi imao vremena da se mirno odmori, onda mu ta brzina sigurno ne pruža ono što je od nje očekivao tj. štednju na vremenu i duže opuštanje. Ako taj odmor ne upotrijebi za mirovanje već za neki novi posao, čak za još napetiji napor, tada se ne smijemo čuditi ako mu zanimanje za rad sve više opada.  Znamo da su naši predci započinjali ljeti radni rad već u četiri iz jutra. Nije bilo osmosatnog radnog dana u toku kojeg bi morali obaviti svoj posao nego cijeli dan koji je bio dovoljno dug da bi rad mogao biti zadovoljstvo, a večernji sati krepki počinak. Sve je to nestalo, jer je čovjek želio imati više i drugačije uživati u životu. Međutim, račun je bio kriv i nije donio do odmora punog užitka kako su se nadali, već suprotno. Skraćeno radno vrijeme zahtijeva naporniji rad kojem rezervne snage nisu dorasle. Premoreni se ljudi poslije dužeg vremenskog razdoblja manje odmore nego oni koji rade stalno i bez žurbe, budući da više vole duže radno vrijeme.

Šteta ne bi bila tako velika kad bi barem duže vrijeme odmora kao prije, pridonijelo pravom opuštanju. Budući da je žurba zahvatila i toliko nužnu zabavu i razonodu, mora s vremenom negdje doći do uskraćivanja. Do danas to je išlo dosta na štetu veselju za rad. Produženi odmor tj. skraćeni radni tjedan, dovodi sve više i više do otuđenja od rada, s time i do bježanja od rada. Nekoć je Goethe ustanovio da dani odmora mogu utjecati na radni moral, pa je napisao: Sve se na svijetu dadne podnijeti, samo ne niz lijepih dana!” Većini je lakše prekinuti rad nego se snaći kad opet treba raditi. To je doista razumljivo budući da je rad bez veselja prava muka. Ako pak upotrijebimo svoje slobodno vrijeme bez žurbe i svježi se vratimo na radno mjesto, tada tjedan neće proći u žurbi nego sasvim ugodno, jer skupljena snaga olakšava zadaće i stvara zadovoljstvo. Stalan i uporan rad s veseljem i kraćim odmorom je bolji za naš život, za naše tjelesno i duševno zdravlje, nego neuravnoteženo naganjanje na koje nas je prisilila suvremena žurba!

Televizija i zdravlje

Svi veliki pronalasci, koje je čovječji mozak prije 50 godina i više izumio s pravom nas zadivljuju. Prema biblijskom računu još nije prošlo 6 tisuća godina od vremena kada su Adam i Eva na području Eufrata i Tigrisa kušali različite vrste voća i njime se razveseljavali, pa do početka 20. stoljeća, godine 1900. Za cijelo to vrijeme nisu ljudi u tehnici toliko napredovali kao u proteklih 70 godina. Tehnički pronalasci su stvarno otvorili nova područja znanja. Svi nam pronalasci koriste kad ih pravilno upotrebljavamo I ako smo se naučili umjerenosti. Mnogima od nas je to vrlo teško. Bez auta se osjećamo gotovo bespomoćni, jer hitne nabave treba obaviti brzo. Čovjek se tako navikne na žurbu i na udobnu vožnju da s vremenom posve zaboravi na hodanje, a to je šteta. Stroj, udoban za vrijeme žurbe ne bi smio obuzeti naš život, nego bi nam morao ostaviti slobodno vrijeme za razonodu i šetnje. Poslovni svijet danas ne može niti bez telefona i mobitela. Ako nas u svako doba dana ili noći uznemiruje tako da uopće ne možemo biti više sami svoji, već naravno plesati kako drugi žele, onda se inače tako praktična sprava pretvorila u mučitelja kojega bismo s pravom mogli nazvati “mučilom”. Nije čudo ako čovjek želi da ga barem tijekom dopusta ne trza iz tišine zvonjava. Smeta nas također i nepoželjno glasno sviranje radija ako cijeli dan bezobzirno trešti iz susjedova stana. U tom slučaju i taj koristan pronalazak osjećamo kao nesnosno zlo. Osvrnimo se sada na televiziju. Pogledajmo sa zdravstvenog stanovišta potrebu da se čovjek uvijek zabavlja titrajućom slikom na ekranu. Sigurno se radi o čudesnom pronalasku ako pomislimo koliko dragocjenog znanja i zanimljivih događaja prikazuje. Filmove o životu životinja sigurno nećemo nikad zaboraviti. Kako televizija osvaja osobito one koje zanima zdravstvena problematika kad prate modernu operaciju srca sa svim nužnim aparatima! Takvi programi mogu ispuniti mnoge praznine u našem znanju i pružiti nam mnogo veselja i zadovoljstva. Međutim, moramo biti umjereni ako se ne želimo izvrgnuti opasnosti da bezvoljno gubimo vrijeme i oštećujemo mozak.

Tu sam opasnost prije nekoliko godina spoznao u SAD-u. Djeca naših znanaca satima su sijedjela pred televizorom i roditelji su ih teškom mukom dobili k stolu, a još teže u krevet. Posljedice te opasne privrženosti televiziji nisu bile osobito radosne. Pojavila su se najrazličitija zla, protiv kojih je bilo teško nešto poduzeti i ukloniti ih. Teška živčana razdražljivost, nedostaje teka, jako popuštanje u učenju, rastresenost i smanjena koncentracija postale su svakidašnja pojava. Istodobno se povećala i osjetljivost na zarazne bolesti. Sve je to počelo nagrizati zdravlje djece. Znanstvenici misle da jako naprezanje očiju i titranje svjetla na ekranu škodi živcima osobito djeci. Na svakog čovjeka se može više-manje utjecati, osobito na djecu koja još nemaju ustaljena gledišta, pa su izloženi svemu što na njih navali. Nehotice prenosimo sav nemir i dojmove na djecu koja bi imala prava da ih toga poštedimo. Zašto, dakle, da ih televizijskim programom još dodatno opsjenjujemo i do kraja izbacujemo iz njihovog dječjeg kolosijeka? Nužan je veliki oprez.

Nekoć su bili u izboru duševne hrane za djecu jako izbirljivi. Danas je čovjek zbog svega što mu se nudi izložen štetnoj navici kakva ne bi odgovarala sladokuscu koji za sebe traži samo dobro, dakle, navici koju prati stalni apetit tako da svaka zabava mora doći u nas iz vana, budući da više ne možemo cijeniti mirno odmaranje. Djeca hoće imati sve što i roditelji. Na dijete snažno djeluje ako primijeti da se i sami roditelji ne znaju svladati. Mogu roditelji i dosljedno postupiti te odrediti program i vrijeme trajanja, oni su bespomoćni ako se djeca više neće pokoravati. Sva ta razmišljanja sastavni su dio odgoja. Ako se i sami kolebamo u izboru, ne smijemo očekivati da će djeca od nas naučiti strogoj pokornosti. To je, pak danas nužnije nego ikad , kako ne bi dječja želja za svim što se nudi prevršila mjeru. Ako roditelji ne prednjače dobrim primjerom , već ne mogu se svladati zaboravljaju na vrijeme i dužnost, jedva mogu zahtijevati od djece da se svladaju. U takvom slučaju bilo bi bolje da čovjek uopće ne nabavlja televizor! Ako je to danas uopće moguće. O kompjutorima uopće da ne govorimo. Ali o tome nekom drugom prilikom.

(savjeti dr. Alfreda Vogela iz knjige Narodni liječnik)

23.11.2013.

RANE:

Ogrebotine ili ranice koje teško zacjeljuju mogu se također liječiti na prilično jednostavan način. Zgusnuta surutka izvrsno je sredstvo za čišćenje rana. Zatim pospemo ranu kalcijevim praškom i preko njega stavljamo dvije noći uzastopce svježi kravlji sir. Ako nemamo sira smekšamo pšenično zrnje ili mekinje u nekuhanom mlijeku, protisnemo masu kroz stroj za mljevenje mesa, metnemo na ranu i zamotamo. Rana se lijepo čisti i zacjeljuje. Na ranu koju smo još jednom posuli kalcijevim praškom poslije dva dana stavljamo zgnječeno lišće kudravog kelja koji je zdraviji od mnogih suvremenih sredstava. Kad su potkoljenice plavkastocrvene ili bilo kako zbog venskog zastoja krvi ružno izmijenjene, kad kažu da nema više nikakve pomoći, ne smijete izgubiti strpljenje i moramo redovito ponavljati i mijenjati obloge od lišća kudravog kelja, čak tjednima i mjesecima. To vrlo često pomaže i u najtežim slučajevima ili čak dovodi do potpunog izlječenja.

ČIR ŽELUCA:

Protiv čira želuca možemo uživati sok od krumpira ili kupusa dulje vrijeme i to s boljim uspjehom od bilo kojeg patentiranog lijeka. Prijesni krumpirov sok uzimamo tri puta dnevno prije jela; iscijedimo ga iz malog, naribanog krumpira. Prijesni sok od kupusa uzimamo tri puta dnevno po pola decilitra, prije ili poslije jela, obično s juhom. Ako istodobno uzimamo još i drveni pepeo ili ugljen (kao kod žgaravice) držimo propisnu dijetu, možemo očekivati ozdravljenje. Prijesne sokove dodajemo već gotovoj juhi. Budući da je čir želuca često posljedica srdžbe ili brige, neće biti suvišno da bolesnik i o tome razmisli!

UPALA ŽUČNOG MJEHURA:

Kod upale žučnog mjehura godi ako se na najbolnije mjesto stavljaju hladni mliječni oblozi koji se po potrebi mijenjaju svaki sat, dok ne dođe liječnik koji će odlučiti daljnju terapiju. U hladnom mlijeku namočimo komad platna i stavimo ga na bolno mjesto. Kad se oblog ugrije, izgubi blagotvorno djelovanje , pa ga zamijenimo novim. Kod lakog oboljenja utječu mliječni oblozi umirujuće, pa upala za nekoliko sati popusti. Jaka upala zahtijeva dosta strpljenja i brižne njege.

(iz knjige Narodni liječnik, dr. Alfreda Vogela)

16.11.2013.

HUNJAVICA:

Ako imate hunjavicu i curi vam iz nosa, najbolje pomaže luk. Odrežemo kolutić zdravog, svježeg luka, naglo ga uronimo u čašu vrele vode i odmah izvadimo. Dobivenu tekućinu pijemo gutljajima tijekom cijelog dana. To je izvrsno sredstvo protiv proljetne hunjavice. Ako na noćni ormarić preko noći stavite popola prerezan luk tako da udišete njegov miris, hunjavica će se znatno smanjiti, a curenje će biti sve slabije. Koriste također oblozi od luka, kojima noću omotamo vrat. Preporuča se također grgljanje slane vode. Istoj svrsi također služi limunov sok ili tablete kalcija.

VITKA LINIJA:

Ako ste izgubili vitku liniju, nemojte započeti s uništavajućom dijetom za mršavljenje. Nemojte jesti dnevno 5-6 limuna, jer možete lako oštetiti jetru. Prikladna dijeta za mršavljenje je mnogo razumnija. Izbjegavajte jela u kojima ima škroba. Ako smatrate da ne možete biti bez mesa zadovoljite se malom količinom teletine. Izaberite prije svega salate, 3-5 različitih vrsta za svaki obrok; nije suvišno niti pirjano povrće: poriluk kopar, radič, celer, obična salata i blitva. U jutro i na večer možete jesti također voće. Dobro je uvesti dane kada ćete piti samo sokove. Primjerice sok od mrke ili od grožđa dok je još bio mošt. (Više nije, osim ako niste ostavili nešto sa strane što nije vrilo i dozorilo). Kad držite dijetu morate neprestano bdjeti nad svojim zdravljem. Ženama se preporučuju sjedeće kupke u vodi s morskom soli i dodatkom biljki koje pospješuju optok krvi. Također i za kuhanje upotrebljavajte morsku sol. Kemijske tvari iz morske soli podstiču izmjenu tvari u tijelu i zbog toga ćete biti lakši za koji gram. Ako istodobno jedete morske alge uspjeh će biti siguran!

ŠEĆERNA BOLEST:

Ako imate u mokraći šećera ili acetona, ako otočići gušterače ne rade kako treba, tuširanje trbuha vrućom vodom dva do tri puta na dan potiču gušteraču na rad. Godišnji odmor provedite u blizini sirarnice gdje možete svaki dan nabaviti barem pola litre surutke. Svaki dan možete popiti litru i više surutke ako ste žedni. Ako žeđ popusti možete smanjiti dnevnu količinu surutke. Hranite se prvenstveno prijesnim povrćem. Osim salata i sendviča od grahamovih kruščića jedite dosta luka koji možete začiniti uljem. Izvrsne su također gorke salate: endivija, cikorija, radič, maslačak i druge. Također salata ili čaj od djeteline, zatim čaj od orahova lišća, ljusaka oraha ili borovnica pomiješano sve u jednakim dijelovima, dobro dođe pri liječenju. Ne zaboravite na hodanje i trčanje uz duboko disanje što pospješuje izmjenu tvari (metabolizam). Osim toga pripazite kako jedete. Lakomo uživanje i gutanje neprožvakane hrane je škodljivo. K jelu pristupajte opušteni i mirni. Jedite polako, hranu dobro sažvačite, ne jedite previše, jer se manje hrane bolje iskorištava. Kad zakaže gušterača osobito je važno koliko hrane probavite, a ne koliko pojedete. Ako se budete držali savjeta, vaš će liječnik biti zadovoljan kad vam poslije nekoliko mjeseci bude pregledao mokraću i krv.

(Savjeti dr. Alfreda Vogela, iz knjige Narodni liječnik)

09.11.2013.

UPALA VENA

Prijateljici ili susjedi s upaljenim venama pomoći ćete povojima s alkoholom. Alkoholu morate dodati nekoliko kapi tekućine arnike, hajdučke trave ili kantariona. Čim upala popusti, stavljamo obloge od ilovače, a poslije zgnječeno lišće kupusa. Promjena hrane pruža dvostruku korist, jer upala brže jenjava. Neka vam hrana bude prvenstveno biljna; treba obilato piti voćne sokove (svježe, negazirane). Tko rado mnogo jede, neka smanji obroke. Tako i prehranom utječemo na ozdravljenje.

ŽGARAVICA

Protiv žgaravice koja se ispoljava žestokim bolovima u želucu, kiselim, povremenim podrigivanjem, imamo na raspolaganju jednostavna sredstva ako kiselina izlazi baš na usta. Naš svakidašnji prijatelj krumpir može nas izliječiti. Prijesan krumpir naribamo i iscijedimo. Iscijeđeni sok razrijedimo sa dva do tri puta većom količinom tople vode. U jutro natašte, u podne prije obroka i na večer prije spavanja pripremite krumpirov sok i svjež popijte. Odstajao sok ne smijete upotrijebiti! Ako žgaravica ne prođe potpuno, uzmite poslije jela jednu žličicu drvenog pepela u čaši tople vode. To može imati željeni uspjeh. Pepeo prelijemo toplom vodom i popijemo sve zajedno. Ako nemamo drvenog pepela, smrvimo običan drveni ugljen, a najbolji je od lipovog drveta; prah pomiješamo sa toplom vodom, zobenim pahuljicama ili bilo kojim jelom od žita. Tako pripremljen lijek lako pojedemo,a kiselinu neutraliziramo. Ako nam se pepeo gadi , prelijemo ga vrućom vodom i ostavimo ga neko vrijeme stajati ; zatim ga procijedimo kroz gazu ili vatu. Bez teškoća popijemo dobivenu lužinu koja također neutralizira kiselinu. Suvišnu kiselinu neutralizira i glina pomiješana s malo vode. Ako to ne pomaže žgaravica popušta ubrzo poslije nekoliko gutljaja prijesnog mlijeka. Pomažu također prijesne zobene pahuljice koje moramo dobro sažvakati i pomiješati ih sa slinom prije nego što ih progutamo. Zobene su pahuljice svakako ugodnije od lužine. Ako hoćemo želučane sokove temeljitije dovesti u red moramo jesti blagu hranu, upotrebljavati malo soli i oštrih začina, te izbjegavati šećer i slatkiše. Izvrsno pomaže čaj od hajdučke trave ili
ekstrakt različka. Ako sve to ništa ne pomaže onda žgaravica nastaje vjerojatno od oboljenja žučnog mjehura ili su joj uzrok crijevne gliste. U tim slučajevima treba odstraniti osnovnu bolest koja je uzrok žgaravici.

SRČANA SLABOST

Pri srčanim tegobama nosite uvijek sa sobom rozine (cvebe) i za vrijeme rada ih polako žvačite. Srčani mišić bit će vam za to zahvalan. Za srce je također dobro žvakati natašte vrške ružmarina. Protiv trajnih srčanih bolova pomaže čaj od orahovih pregrada u plodu, ako se, dakako, ne radi o pravoj srčanoj bolesti. Te orahove pregrade stavimo da vriju nekoliko minuta , zatim lončić maknemo sa štednjaka, poklopimo i pustimo stajati 10 minuta; onda procijedimo i pijemo. Čaj brzo umiruje i ako ga redovito uzimamo za kratko vrijeme bolovi potpuno prestaju. Teška se srčana oboljenja naravno ne daju ukloniti s tako jednostavnim sredstvima za ublažavanje. Razumije se da su također za takve slučajeve na raspolaganju i druga prirodna sredstva i mogućnosti o kojima treba posebno govoriti.

(Savjeti dr. Alfreda Vogela iz njegove knjige Narodni liječnik)

02.11.2013.

OPEKLINE

Kad se dijete opari vrelom vodom, pospite opeklinu običnim ili mliječnim šećerom u prahu i bol će biti ublažena. Vrlo dobro pomaže ulje kantarion. Ako se opečete uljem, pospite opeklinu brašnom. To će vam biti prva pomoć.

UPALA OČIJU

Da li znate što će pomoći ako se komu od vaših prijatelja upale oči jer se predugo skijao ili veslao na suncu? Ne, ne znate što biste učinili ako kasnije peku oči. Najjednostavnije: bjelanjak malo izlupajte, stavite na ubrus ili gazi i time lagano povežite oči. Žestok bol popusti i bit ćete veseli kad bolesnik zaspi, a u jutro će upala djelomice ili potpuno nestati. Umjesto bjelanjka možete upotrijebiti i svježi kravlji sir ili komadić prijesne tjestenine. To su prokušana sredstva s kojima si s obzirom na prikladne okolnosti ipak možete pomoći. Ta će sredstva koristiti i protiv sunčane sljepoće na vječnom snijegu ili na ledenjacima visokih planina.

(Savjeti iz knjige Narodni liječnik autora dr. Alfreda Vogela)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s