Dječake upozoravaju “da budu oprezni”, a djevojke “da paze da ne upadnu u neprilike”!

Seksualni odgoj!

Dječake upozoravaju “da budu oprezni”,
a djevojke “da paze da ne upadnu u neprilike”!

 

Većina ljudi dobije neku vrstu seksualnog odgoja u školi, čak i kad malo od toga nauče kod kuće. Neki roditelji koji nevoljko govore o seksu, kad im djeca budu starija, ponekad sami sebe prisiljavaju upozoravati ih na opasnost od trudnoće – iako se uglavnom svodi na to da dječake upozoravaju “da budu oprezni”, a djevojke “ da paze da ne upadnu u neprilike”.

Ako su predodžbe koje ste stekli o seksu negativne tada vam se seksualni odgoj u školi može učiniti neukusnim i sablažnjivim. Međutim, ponekad je olakšanje kada vam se objasni sve to mirnim načinom. U bilo kojem slučaju, informacija je obično vrlo temeljna i biološka, a ne onakva kakva bi trebala biti – ispunjena opisima kako tijelo reagira osjetilno i seksualno.

Predmet razgovora:

Doktori i sestre
Ispričajte jedno drugom o seksualnim igrama koje ste igrali dok ste bili mladi, bilo s braćom i sestrama ili prijateljima vašeg ili suprotnog spola. Što ste osjećali? Jeste li ikada bili otkriveni u tim igrama? Kako ste se tada osjećali?

Vi i vaše tijelo
Već kao dijete počinjete stjecati predodžbu o vašem tijelu-prema načinu na koji su postupali s vama kao bebom, koliko ste se osjećali voljenima, jesu li vas mazili i ostalo. Također je uobičajeno da djeca dodiruju svoje spolne organe i uživaju u osjetu pri dodirivanju – ukoliko ih ne prekinu u tome, ili, pak ne kazne. Ali, ništa od toga nije povezano sa seksom osim vrlo neodređeno, sve dok ne uđete u pubertet.

U pubertetu se vaše tijelo počinje razvijati i počinje spoznavati osjećaje kao specifično seksualne. Hormonska aktivnost potrebna za promjene koje će vas pretvoriti u fizički odraslu osobu također imaju snažno djelovanje na vaše osjećaje. Divlje promjene raspoloženja su uobičajene, od poleta do očaja, i ti osjećaji povezani su s vašim doživljavanjem vlastitog tijela i vlastite seksualnosti.

Općenito što ste smirenije i sretnije doživljavali sami sebe prije puberteta lakše će vam biti prebroditi sve te promjene, iako je to teško svakome. Što ste bili nesretniji i niste se dobro osjećali to će vam kasnije biti teže. Ako su vaša iskustva o seksu ili predodžbe koje ste o njemu izgradili bile loše osjećate ćete se nelagodnije i posramljeno zbog vaše novoprobuđene seksualnosti i tijela koje se mijenja.

(nastavlja se)

 

(preuzeto iz knjige Seks u vezama-
savjeti eksperata Klinike “Relate”,
autorice Sarah Litvinoff)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s