Dopustite djeci da istraže svoja tijela!

 

Djeca se dodiruju zato što im je to ugodno, jednako kao što je odraslim osobama ugodno dodirivati vlastite genitalije. Zato je savršeno prirodno da su djeca znatiželjna u pogledu tih osjećaja ugode i da ih pokušavaju ponoviti. Taj proces započinje već u maternici, gdje dječaci imaju erekcije, a vagine djevojčica se vlaže, što bi vam trebao biti dovoljan dokaz da je ova pojava posve prirodna i ni na koji način ne može naškoditi djetetu.

Ali budući da je u nekom društvu seks strogo privatna stvar, odrasli moraju reći djeci da se ne smiju dodirivati na javnim mjestima. Djeca mogu razumjeti to pravilo, upravo kao što razumiju da ne smiju kopati nos u javnosti. Ali, u isto vrijeme kad im kažete da se ne smiju dodirivati u javnosti, moraju im reći da je posve normalno to što imaju želju dodirivati svoja tijela. Ako pretjerano reagirate i ne ohrabrite ih, djeca mogu pomisliti da rade nešto loše, a ako o sebi ili svojim tijelima budu imala loše mišljenje to se kasnije može pretvoriti u seksualni problem.

Uvijek biste trebali koristiti prave nazive tijela, tako da djeca nauče odgovarajuće termine, a ne smišljene nadimke koji, iako zvuče slatko, samo ih kasnije mogu zbuniti kad čuju druge izraze. Zapamtite da iako je važno vaše dijete zaštiti od seksualnog zlostavljanja, vi ste kao roditelj također dužni pomoći im da dobro funkcioniraju kao seksualna bića. Ako na svoje dijete prenesete neke svoje negativne stvaove, te će ideje utjecati na njihovo seksualno ponašanje tijekom cijelog života.

Ako se vaša djeca srame svojih tijela – ako se osjećaju krivim kad se dodiruju – tada takvi osjećaji neće nestati odjednom. Ako vi niste odrasli u otvorenom okruženju, tada je razumljivo da ćete imati poteškoća u otvorenom pristupu vašoj djeci, ali se svakako potrudite jer se otvorenost dugoročno isplati.

(iz knjige Seks za neznalice, dr. Ruth K. Westheimer i Pierre A. Lehu)

.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s