Gošća zdravlja: Lidija Penko

Autizam, što je to?

Gošća zdravlja: Lidija Penko,
predsjednica udruge za autizam

Samo ljubav nije dovoljna…

Autizam je poremećaj koji zdravu i lijepu djecu pretvara u izolirana, osamljena i otuđena stvorenja koja uglavnom slabo ili nikako govore, ne obraćaju pažnju na osobe već na stvari, imaju često zahtjevna ponašanja i treba puno truda, ljubavi i upornosti da ih se socijalizira i nauči svemu onome što je zdravoj djeci uobičajeno.

Najvažnije je da roditelj što ranije uoči odstupanje svog djeteta, a koje se uočava već oko 1. godine života, dijete ne obraća pažnju na osobe, ne odaziva se, povučeno je u svoj Svijet, ili vrišti i drži rukice na ušima kao da ga boli uho, teško ga je smiriti, ne govori…

Tada treba skrenuti pažnju pedijatru i tražiti daljnju obradu djeteta, preglede kako bi se ustanovilo da li je u pitanju lažna uzbuna ili treba stručni rad s djetetom… tj. rad logopeda, defektologa, psihologa kao i savjet roditelju kako se postaviti i raditi s djetetom.

Najvažnije je da roditelj ne čeka i zavarava se da će stanje proći samo od sebe.
Ako se uoči odstupanje djeteta na preporuku liječnika roditelj ima pravo zatražiti produženi porodiljski dopust do 7 godine djeteta koji odobrava HZZO, ili rad na pola radnog vremena roditelja. Ovo pravo roditelj ima već temeljem preporuke liječnika koji daje nalaz i mišljenje o stanju djeteta  komisiji HZZO.

Da bi se ostvarila druga prava temeljem dijagnoze djeteta, roditelj se mora obratiti lokalnom Centru socijalne skrbi i zatražiti postupak kategorizacije djeteta, kako bi dobilo rješenje o dijagnozi djeteta… pa ako je u pitaju autizam onda je to F-84, što znači da je dijete u spektru pervazivnog razvojnog poremećaja (autizam) ovisno o težini odstupanja.

Do sada je takva dijagnoza na rješenju podrazumijevala i dobivanje invalidnine (1200 kn).

Mada visina invalidnine ovisi o tome da li roditelj koristi pravo na pola radnog vremena. Isto tako dijete temeljem tog rješenja ima pravo na dječji doplatak u punom iznosu bez obzira na primanja roditelja.

Također pojedine lokalne sredine daju povlastice obiteljima djece koja imaju rješenja, npr. pravo na besplatan vrtić i za drugo dijete, prijevoz, i slično.

Prije par godina uveden je status roditelja – njegovatelja, koji je teže ostvariti osim ako dijete pored F-84 ima još zavisnih teškoća, npr. epi napade, kronovu bolest, ili drugo. Važno je napomenuti da lokalni Centri socijalne skrbi donose različita rješenja, i da se roditelj ako smatra da je zakinut, odmah mora žaliti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Međutim u zadnje vrijeme se javljaju roditelji koji na rješenju ne dobivaju odobrenje za invalidninu unatoč dijagnozi F-84, koja to svakako podrazumijeva, što smatramo nedopustivim kršenjem zakonskih prava naše djece i konvencija koje je naša zemlja potpisala o pravima osoba s invaliditetom.  I ne mislimo odustati dok se to ne ispoštuje.

Udruga za autizam Hrvatske sa 8 članica i uskoro još 3 nove članice sa cijelog područja Hrvatske intenzivno radi na sustavnom rješavanju problematike autizma u Hrvatskoj i zalaže se za cjeloživotnu brigu ovih osoba od rane dijagnostike, rane intervencije, vrtićkog rada, školskog, integracije, te problema skrbi o odraslim osobama s autizmom. Roditelji svojim inicijativama u lokalnoj sredini i udruženi u krovnu udrugu na državnoj razini osvještavaju javnost i zakonodavca o sve većoj prisutnosti autizma i traže prava i skrb za svoju djecu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s