Gošća zdravlja: Sonja Njunjić

KILOGRAM MANJE – ZDRAVLJA VIŠE!

Gošća zdravlja: poznata TV voditeljica i predsjednica udruge za
prevenciju prekomjerne težine, Sonja Njunjić

55556df75ca2f610a6e932dd6f80de63 (1)

Još samo prije petnaestak, dvadeset godina  pojam zdrave hrane i zdravog života bilo je nešto o čemu se nije razmišljalo, «jer to se sve podrazumijevalo» u svakodnevnom životu. Svi smo, kao, “živjeli zdravo”. !!! Zemlja se i dalje okretala, budućnost se činila “savršenom”, jer svi smo mislili i nadali se da ćemo “ostati zdravi, mladi i vitki”. Nutricionizam, nutricionisti – bile su pojmovi poznati samo stručnjacima, učenim ljudima i “odabranim” ljudima – entuzijastima, koji su predvidjeli nadolazeću naplatu nagloj industrijalizaciji i našoj udobnosti,  – prijetnju što se zove DEBLJINA.

Normalna tjelesna težina je osnova za optimalno psihofizičko zdravlje od djetinjstva do duboke starosti. Svi znamo da su prekomjerni kilogrami pogubni za zdravlje, pa ipak je sve više debelih osoba, jer očito je da je tjelesnu težinu sve teže i teže držati pod kontrolom. Međutim, nastala prekomjerna tjelesna težine ili dijagnosticirana debljina, nije više samo estetski problem, već je i zdravstveni problem koji treba pravodobno dijagnosticirati i primjereno liječiti.

shutterstock_debljina_pretilost_dijeta

“Svjedoci smo prave eksplozije debljine u novije vrijeme i nema sumnje da je prekomjerna težina postala veliki svjetski problem koji je poprimio epidemiološke proporcije. U modernoj civilizaciji taj problem progresivno raste, a kako je debljina itekako povezana s ozbiljnim zdravstvenim problemima, liječenje debljine postaje imperativ. Na sreću polako prolaze vremena kada se debljina doživljavala, u prvom redu kao estetski problem. Shvaćanje pojma debljine se jako promijenilo u proteklih desetak godina i ljudi napokon postaju svjesni da debljina osim estetskih može imati itekako ozbiljne zdravstvene posljedice“, „Prije 20 godina rada u endokrinologiji skoro nikada nije susreo mladu osobu debelu i sa diabetesom tipa 2, a sada je to nažalost vrlo česta pojava.“ kaže dr. Mirko Koršić, pročelnik Zavoda za endokrinologiju KBC-a Rebro i predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

ITM (indeks tjelesne mase = težina podijeljena s visinom na kvadrat .Dobiveni rezultat između 19 i 24.9 je normalna težina,od 25 do 29.9 prekomjerna težina i od 30 nadalje je debljina a iznad 35 opasna debljina) koji osobu svrstava u kategoriju debelih može ukazivati na povećani rizik obolijevanja od teških bolesti kao što su šećerna bolest, srčane bolesti, povišeni krvni tlak pa čak i prerana smrt. Važno je da osobe koje se smatraju “punijima” izračunaju svoj ITM kako bi utvrdile nisu li  zapravo već debeli(npr. osoba visoka 155 cm a teška 55 kg ima ITM 23) ali isto tako važan je obujam struka –više od 88 cm za žene i 102 cm za muškarce ukazuje na ozbiljne opasnosti po zdravlje.

Statistika koju je provela Udruga na 10000 tisuća zagrepčana pokazuje da je 49% prekomjerno teško a od toga oko 22 % debelo, što je ogroman rizik za nastanak niza kroničnih nezaraznih bolesti… Izdaci za liječenje posljedica prekomjerne težine iznose oko 8% ukupnog izdavanja za zdravstvo, a to pokazuje da bi uvođenje kvalitetne prevencije imalo učinak i na ekonomsku dobrobit nacije.

debljina_voce_povrce

Udruga je osnovana prije 11 godina s željom da pomogne osobama koje iz različitih uzroka imaju problem sa težinom, uz pravilnu edukaciju, da steknu optimalnu težinu. Krajnji cilj je da sa strukom i zdravstvenim djelatnicima, privatnim i javnim sektorom, podignemo svijest svakog pojedinca da pravilnim metodama koriste sebi i svom zdravlju i da lakše ostvare optimalnu težinu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s