Gošća zdravlja: Vesna Vidović – Oreški

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGošća zdravlja: dipl. socijalna radnica
Vesna Vidović – Oreški,
ravnateljica doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici u Varaždinu

Boravak u Domu za starije i nemoćne osobe dobro utječe na psiho-fizičko zdravlje, osim ako korisnik sam, odnosno osoba starije životne dobi ne pruža bezgranični otpor. To se najčešće događa, ako osoba ne dođe dobrovoljno u Dom i nikako ne želi prihvatiti boravak u instituciji, odnosno sve sadržaje i mogućnosti koje mu ista nudi.

Dom pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji starijim i nemoćnim osobama kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju i nemoći prijeko potrebna stalna pomoć i njega druge osobe, stoga ovdje i govorimo isključivo o takvim osobama.

osmi martU okviru smještaja pružaju se usluge: stanovanja i prehrane, briga o zdravlju, njega, održavanje osobne higijene i pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radnih aktivnosti, organiziranja slobodnog vremena, pratnje i organiziranog prijevoza i savjetodavnog rada.

Od otvorenja 1979. god. do kraja 2013. godine, kroz našu Ustanovu je prošlo i u njoj dom našlo  2699  korisnika. Uz osnovnu uslugu smještaja, skrbi i zbrinjavanja osoba starije životne dobi, a kao odgovor na potrebe lokalne zajednice koja stari, naš Dom pruža i dodatne usluge putem Dnevnog centra i Kluba za starije osobe. Tako Ustanova postaje sve veći subjekt u realizaciji socio-kulturnih i drugih aktivnosti, te usluga za osobe treće životne dobi.

par-nošnjaUnatoč popularizaciji izvan institucije kada govorimo o osoba starijim od osamdeset i više godina, sa djelomično očuvanim psihofizičkim funkcijama, boravak u domu može i unaprijediti i produžiti njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Naime, koliko god osobe starije životne dobi bile dobrodošle u obitelji, zbog svakodnevnih obaveza i odsutnosti članova obitelji od kuće, osjećaju se zapostavljeno i usamljeno. Ukoliko pak žive same, zbog ograničenog kretanja i sve manje živućih prijatelja i rodbine, život im se svodi uglavnom na čekanje kada će se javiti djeca. Kada pak djeca žive sa roditeljima, a već su i sama u poodmaklim godinama, teško se nose sa teretom svojih godina i bolesti, a kamoli još i roditelja. Tako i u toploj atmosferi, obje strane trpe. S druge strane, starije osobe sve više gube na značaju, povlače se i prestaju obavljati aktivnosti koje bi inače obavljale da žive same. Tako postaju sve više teret svojoj djeci.

Otpor prema domu pružaju najčešće osobe koje su i do dolaska u dom bile povučene i slabo društveno angažirane, uglavnom nezadovoljne i usamljene. Mladi pak pružaju otpor zbog nepoznavanja sadržaja i usluga domova, a ponajviše nepoznavanja potreba svojih starijih članova za društvom, gdje svoje slabo bavljenje njima žele nadomjestiti, tobožnjim stavom da ih ne tjeraju u dom.

bemdČesto i zbog predrasuda okoline koja smještaj roditelja u dom kraj žive djece smatraju nebrigom, pa čak i sramotom. Ima slučajeva, kada i roditelji sami, pokraj želje da odu u dom jer smatraju da bi im bilo bolje, a život sadržajniji, to ne čine. Naime, srame se osude okoline, koja bi ih zbog toga žalila, a njihovu djecu smatrala bešćutnom.

Za starije i nemoćne osobe, stare osamdeset i više godina, osim redovne prehrane kuhanim obrocima što si sami najčešće ne osiguravaju i toplog krova nad glavom, trebaju svakako komunikaciju. Usamljenost je ono zbog čega najviše nazaduju i mentalno propadaju, a zatvorenost u stan ili kuću ograničava ih u kretanju, te tako propadaju i fizički.

U domovima za starije osobe, županijskim ili privatnim, stalno se radi na razvijanju i provođenju mnogobrojnih radno-okupacijskih aktivnosti, kojima želimo promovirati aktivno, zdravo i produktivno starenje. Programom zdravstvenih mjera i postupaka za starije osobe, unaprjeđujemo njihovo zdravlje i nastojimo što duže očuvati njihove funkcionalne sposobnosti. Mnogobrojnim sadržajima i programima u kojima oni i samo pasivno sudjeluju, nastojimo njihovu starost učiniti sadržajnijom i ljepšom, a individualnim radom sa svakim korisnikom ponaosob, nastojimo im dati do znanja da nisu zaboravljeni, napušteni i sami. Dolazak u instituciju, ukoliko je osoba očuvanog psiho-fizičkog zdravlja, često bude novi i uzbudljiv početak i susret sa novim prijateljima. No, često je i traumatičan, posebice ako se dolazi direktno u odjel pojačane njege-bolnički dio. Tada osim sebe i svojih bolesti, takva osoba mora prihvatiti takve ili još teže oblike bolesti osoba oko nje, što je deprimira.

Uz svoju, teško je živjeti i uz tuđu bol i bolest. I takvim korisnicima, odnosno pacijentima, nastojimo pružiti sadržaje primjerene njihovim sposobnostima.

Vrijeme za izvan instituciju u Hrvatskoj ili život u stambenim zajednicama je još preuranjen. Naime, financijske prilike i životni standardi ne samo roditelja već i njihove djece su takvi, da si cijenu istog ne bi mogli priuštiti. Stvarni oblik izvaninstitucionalne skrbi nije dnevni sedmosatni boravak u Dnevnom centru za starije, dnevni dvosatni boravak u Klubu za starije, ili pak pomoć u kući dva puta tjedno po nekoliko sati. To su samo dodatni oblici skrbi i pomoći starijim osobama, koji nikako ne mogu biti jedini i dostatni oblik skrbi koja je njima potrebna i pokrivaju samo jedan mali segment.

Život u stambenim zajednicama za naše ekonomske prilike i standarde, te uvjete u kojima inače živimo nemaju smisla i nisu primjenjivi, kako je to u nekim europskim zemljama, posebice sjevernim, visoko razvijenim. Tamo je normalno i praktično, da ljudi sa osamdeset i više godina iz svojih velikih kuća i stanova sele u stan ili kuću u nizu u sklopu stambenih zajednica za stare, veličine 40 m2.

folklor-nastupNo, kod nas umirovljenici već žive u stanovima takvih kvadrata jer su djeci prepustili svoj veći stan, ili su veći zamijenili za manji da bi mogli preživjeti ili pak veći stan nisu niti imali. Uz troškove stanovanja, dodatno plaćati uslugu 24 satnog nadzora, dežurstva sestre, liječničke usluge, zdravstvene njege, dostave namirnica, toplog obroka, usluge čišćenja, i ostalog, za 90% osoba starije životne dobi, odnosno umirovljenika, luksuz je koji si ne mogu priuštiti. Treba svakako napomenuti, da se takve stambene zajednice u Hrvatskoj planiraju tek otvarati ili su u izgradnji. A cijena iste znatno je skuplja od stalnog smještaja i može biti samo djelomični nadomjestak, za brigu oko starijih osoba. Po mom osobnom sudu i onom što sam već prije rekla, za sada je primjerenije ostati u kućama i uz pomoć djece, koristiti povremeno dodatne usluge institucija, udruga ili subjekata, ili pak trajno biti smješteni u instituciju, u neki od domova za starije osobe. Naravno, dok god starija osoba neovisno o godinama može brinuti o sebi i samostalno funkcionirati i voditi svoje kućanstvo, boravak u njezinom vlastitim domu je najbolji.

Vidljivo je i to, da u dom na smještaj dolaze sve stariji korisnici, te je prosjek 80 i više godina.

Na sam dan 31.12.2013. god. u našem Domu, bilo je smješteno 360 korisnika, od čega 180 na odjelu pojačane njege. Od ukupnog broja smještenih korisnika, 252 osobe su ženskog, a 108 muškog spola. To nam govori, da žene duže žive i češće se odlučuju za smještaj u domu, uglavnom kada im partner umre.

Po godinama života u 2013. god. najviše je bilo korisnika u dobi od 80 do 85 godina života, njih 96, u dobi od 85 do 90 godina života, njih 64, u dobi od 90 do 95 godina, njih 34, a od 95 do 100 godina imamo i danas tri korisnice (najstarija 97 godina). I ova godina nam potvrđuje trend da se smještavaju sve stariji korisnici, te sada od ukupnog kapaciteta 360 kreveta, 207 korisnika je starije od 80 godina.

plesači-nastupMi zaposlenici u domu smo svjesni svih tegoba naših korisnika, jer ne radimo samo sa njima, već zapravo živimo iz dana u dan sa svim njihovim lijepim i manje lijepim trenucima. Znamo da nam dolaze korisnici iz raznih sredina, sa različitim navikama, iskustvima, stavovima i zbog različitih razloga. Znamo i doživljavamo da s rasponom godina, uza sve prisutne bolesti i oštećenja, često ne mogu realno sagledavati stvarnost, te budu nemogući, no to im opraštamo. Najteže je kada su djeca, članovi obitelji ili obveznici plaćanja subjektivni prema svojim najmilijima, te ignoriraju naše viđenje stvarnosti. Kada ne mogu biti kritični prema svojim roditeljima i prihvatiti realnost, kako bi im u zajedničkoj namjeri pomogli na najbolji način. Ne žele priznati, da njihovi roditelji nisu više ono što su bili i da im mi ne možemo vratiti zdravlje i vitalnost, niti im možemo sa ovim ljudskim resursima i financijskim mogućnostima, pružiti sve što bi oni htjeli. Često stoga uz najbolji trud i angažman, te brigu o njihovim roditeljima, umjesto običnog ljudskog razumijevanje i hvala, doživljavamo kritike i osude.

Rad sa ljudima, a osobito osobama starije životne dobi, veoma je odgovoran i zahtjevan. Jer radi se o bićima sa tisuću potreba koja iza sebe imaju prošlost, iskustvo i cijeli jedan život. Ispred sebe pak uza sve teškoće koje su ih u ovim godinama snašle, imaju samo malo preostalih godina ili dana, koje im želimo učiniti sretnijim i dostojnim čovjeka.

Smisao cjeline čovjekovog života na pragu starosti i u njoj samoj, nije samo narušeno zdravlje, gubitak dragih osoba, skromnija primanja. Smisao nije samo mirovanje bez posla, strasti i napora, zavisnost i nemoć, praznina i samoća, tuga i dosada. Starost ne treba biti nazadovanje, propadanje i bezvrijedno vrijeme življenja u očekivanju kraja.
Smisao je životni optimizam i hrabro prihvaćanje prolaznosti života, sa samosvojnom radošću za svaki preostali trenutak. Smisao je ovladavanje novom situacijom i ostvarenje vlastitog postojanja u aktivnostima, kretanju i druženju. Smisao je u mudrosti u sjećanju na jedan cijeli život, kojeg nam nitko i ništa ne može oduzeti“!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s