Gost zdravlja – don IVAN GRUBIŠIĆ

GOST-KOLUMNIST ZDRAVLJA NA PORTALU ZRNCA MUDROSTI UZ ŠALICU KAVE, DON IVAN GRUBIŠIĆ, SOCIOLOG, TEOLOG I NEZAVISNI SABORSKI ZASTUPNIK IZ SPLITA: O ZDRASTVENOM ODGOJU U ŠKOLAMA I O INICIJATIVI DA SE DEFINICIJA BRAKA STAVI U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE NA REFERENDUMU 

Nadam se da se polako stišava bjesomučna i kontroverzna rasprava o zdravstvenom  odgoju u našim  školama. No, nikad se ne zna! Jer, ili će biti kako neki misle, a kompromisa u nekim pitanjima  nema, niti ga može biti! Tako i treba postaviti raspravu da kompromisa nema kad se radi o tako važnoj stvari kao što je odgoj, i to zdravstveni odgoj mladih naraštaja.

Zapravo i nije problem u samom odgoju, tako mislim, svi se slažemo da je potreban, ali nikako da sagledamo problematiku o spolnom odgoju kad se radi o okvirnoj temi zdravstvenog odgoja u školama. Tu nastaju problemi, bez obzira na našu sasvim konkretnu praksu o toj problematici.

Akcija “U ime obitelji” je prenapuhana, tendenciozna i kontraproduktivna. Inače sam  za referendum o tom pitanju, ali na drukčiji način. Mi uvijek govorimo o pravoj temi ali na sasvim krivi način. To nije dobro ako iza toga stoji, kako sama Katolička crkva, ili druge vjerske zajednice. One imaju pravo na svoje mišljenje i stavove ali nemaju nikakva prava da o tome nameću svoje stavove drugima koji imaju drukčije svjetonazor, građanskoj i školovanoj populaciji.

Sasvim  je izvjesno, da nam tikovi neće pomoći, papa je Franjo ustvrdio da i u Vatikanu postoje lobiji koji se protive nekim reformama u Katoličkoj crkvi, posebno u samoj Vatikanskoj kuriji. Bez obzira na činjenice, da je takvu ocjenu netko prije pape izrekao bio bi, u najmanju ruku sotoniziran da izmišlja i manipulira na napada jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ipak, premda polako, vremena se mijenjaju.

Udruga “U ime obitelji”- nije “pala” s neba. Okupili su se pismeni, pametni, školovani i pomno birani. Zaista, tko voli nek izvoli i u tu udrugu. Tu svakako svoje prste nema vrh Katoličke crkve i nije razborito ni potrebno uzoritog kardinala stavljati u homofoba godine. On to naprosto ne zaslužuje! Njega treba prepustiti njemu samome i njegovoj iščašenosti. Pa nije on kriv što su neki posegnuli za njim kao “kadrom” u Katoličkoj crkvi kod Hrvata kad ta Crkva i tako nema nikakve povezanosti s problemima današnjeg društva, osim da uzima iz proračuna silan novac, jer joj to politika omogućava. Sada će vrijednosti.  Sada ponovno neki “ćorići” reagirati na sav glas: “Grubišić brani Bozanića”! No, kad Čorić nešto napiše treba samo znati tko piše i stvar staviti u “koš” za otpatke ili za otpad sumnjive kvalitete i sadržaja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s