GOST ZDRAVLJA: dr.med. PAVAO BRAJŠA

GOST ZDRAVLJA: dr.med. PAVAO BRAJŠA
psihijatar u mirovini, iz Varaždina

MENADŽERSKA BOLEST, ŠTO JE TO?!

Ili,
Dobro jutro, susjeda: Kako ste?

Što je to, menadžerska bolest? 

– Ja bih o tome razgovarao u okviru jednog termina, a to je ravnoteža između profesionalnog i privatnog života. Mislim da je u tome ključ problema menadžerske bolesti. Kod menadžera koji obole od menadžerske bolesti, radi se često o žrtvovanju svog privatnog života, svoje sreće karijeri i poslu.

I što se tu događa?

-Događa se da zapravo oni gube svoje privatne prijatelje i ostaju im samo  profesionalni kolege i kolegice. Nemaju vremena da razgovaraju o ničem drugom osim o poslu.  Vrlo brzo  gube svoj obiteljski život. Više su sa svojim profesionalnim “prijateljima” nego sa vlastitom ženom ili djecom.

U knjizi Tajna uspješnog roditelja i odgajatelja sam opisao obiteljsku terapiju s desetak menadžera s njihovim ženama i djecom vrtićkog uzrasta. Angažirao me je privatni vrtić u kojem su boravila njihova djeca. Očevi menadžeri su zamolili ravnateljicu vrtića da im pomogne sačuvati brak I obitelj a da ne štete svojoj karijeri, da ostanu uspješni menadžeri ali i uspješni muževi i očevi. I tako se sakupilo oko 10 obitelji. Sastajali smo se jednom mjesečno za vikend u prostorijama vrtića. Jedna odgojiteljica se bavila djecom a ja sam radio s bračnim parovima. Svaki je susret završio s zajedničkim roštiljem u dvorištu vrtića. Rezultati su bi zadivljujući. To smo radili 10 vikenda i “jedva sam ih se riješio! Prije puno godina sam radio nešto slično s direktorima jedne ljubljanske tvrtke u Mokricama!

Dakle, problem menadžerske bolesti je u tome da na kraju taj menadžer ostaje sam! Ostaje bez prijatelja, bez žene i bez djece. Sjećam se jednog velikog i poznatog menadžera koji je zadnje godine života sam sjedio u hotelu i pio kavu. Uvijek kada sam ga sreo u hotelskoj kavani razmišljao sam kako izgleda starost menadžera žrtvovanog svojoj karijeri, što je najčešće pozadina menadžerske bolesti.

U šali sam znao kazati, da menadžer koji je žrtvovao svoj brak i obitelj, postaje loš menadžer ili oboli od menadžerske bolesti. Oni pak koji su našli ravnotežu u tom spajanju privatnog i profesionalnog života, jer opstaju i kao uspješni menadžeri i kao realizirani i sretni ljudi u svojem privatnom životu.

Bilo da imaju obitelj ili – ne. Menadžerska bolest je psihosocijalna, a onda ima i fizičke posljedice. Svojevremeno su se čak osnivale menadžerske ambulante i tamo se mjerio tlak, šećer, obavljao sistematske pregled. Sada bih tu spomenuo ovaj nedavno održani referendum o braku, jer je poveznica očita. Referendum ? Nije toliko važno ZA ili PROTIV nego kvaliteta bračnog života!  Nešto slično možemo kazati za menadžment! Nije važna samo karijera i uspjesi nego također i kvaliteta menadžerskog života, kod čega ima važnu ulogu ravnoteža privatnog i profesionalnog u životu menadžera!

Konkretan prijedlog vezan uz menadžersku bolest je da moraju promijeniti stav prema poslu i prema obitelji. Tu se ne radi samo o obitelji i braku. Mi često ne možemo mijenjati svoje navike niti činjenice oko sebe . Problem, dakle, nije stres nego naš odnos prema stresu! Znači promjena je naš odnos prema nečemu. Znači, menadžer mora misliti na sebe i na svoj posao i na svoju djecu i svoju obitelj. Mora metnuti svoj profesionalni život u jedan drugi okvir i u tom drugom okviru to se može promijeniti. Stres je samo naš način reagiranja na događaje koji su za nas neugodni. Što se tiče raznih znanstvenih istraživanja imam kod kuće oko 200 knjiga o tome i u tom smislu ja sam praktičar.

Ono što je stvarni uzrok menedžerske bolesti je kvaliteta života. I to je nemoguće staviti u postotke. Mi taj život prilagođavamo sebi. Primjerice: Svakoga jutra sretnete susjedu i ona vas pita: kako ste susjed? Dobro, odgovarate vi. A  možda to uopće ne odgovara našoj stvarnosti. I najradije bi rekli “ajde vještice stara s milim Bogom, ostavi me se”, ali mi pristojno odgovaramo. Dakle, lažemo jedni druge. I zato u sva istraživanja i pretvaranja u postotke “ljudske sreće ili nesreće” ne vjerujem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s