Kako liječiti ebolu?

I vitamin C u borbi protiv ebole!?

Virus ebole spada u grupu virusa iz porodice Filoviridae, a uzrokuje bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica. Ipak, hemoragijski simptomi, odnosno krvarenje iz rana, nosa, očiju, probavnog sustava, vagine i sl. nisu redovna pojava – javljaju se u manje od 10 posto slučajeva. Smrtnost oboljelih kod nekih se od pet sojeva kreće i do 90 posto.

Naziv je dobio po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je bolest prvi put prepoznata 1976. u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke. Prenosi se izravnim kontaktom s tijelom zaražene životinje ili osobe, odnosno s njihovim izlučevinama i izmetom. Uobičajeno se ne prenosi zrakom, međutim, potvrđeno je da se može prenijeti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti. Zbog svega ovoga klasificiran je u A kategoriju biološkog oružja. Sve dosadašnje epidemije izbile su u bolnicama s lošim higijenskim uvjetima, među ostalim, preko višekratne uporabe igala.

Prvi simptomi javljaju se vrlo brzo nakon što osoba postane zarazna. Zbog toga, kao i zbog činjenice da se ne širi zrakom, već izravnim kontaktom te zbog visoke stope smrtnosti i prometne izoliranosti uobičajenih žarišta, zasad nema potencijal da se pretvori u epidemiju velikih razmjera.

Simptomi bolesti su bolovi u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, grlobolja, glavobolja, proljev, povraćanje, groznica, a ponekad i koma. Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cjepivo ni način liječenja. Cjepivo je teško razviti jer postoji opasnost da se kroz rekombinaciju gena stvori još opasniji soj. No genetske promjene virusa stotinjak su puta sporije nego, primjerice, kod ljudske gripe tipa A, a slične kao kod hepatitisa B. Uobičajeni izvori bolesti su zaraženi primati poput gorila i čimpanzi te šišmiši.

Kobne greške u laboratorijima

Ebola se dosad gotovo isključivo javljala u Africi. Nekoliko slučajeva koji su zabilježeni u Rusiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji, svi su bili rezultat laboratorijske pogreške. Obje osobe zaražene u Rusiji su umrle, dok su druge dvije, u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, ozdravile.

Reston ebolavirus (REBOV), vrsta otkrivena tijekom epidemije hemoragijske groznice majmuna makaki koji se hrane rakovima 1989. u američkom gradu Restonu, nije patogen za ljude, a zabilježen je i u Italiji te na Filipinima.

Znanstvenike je 2009. zabrinula činjenica da je REBOV na Filipinima uspio zaraziti svinje jer je poznato da su one idealni domaćini za mutacije virusa, u bliskom su kontaktu s ljudima, a i česta su namirnica na našem jelovniku. U inficiranim životinjama otkriveni su različiti sojevi, što pokazuje da je virus neko vrijeme cirkulirao među njima. Virus se sa svinja prenio na ljude, no nasreću nije uzrokovao bolest. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je meso zaraženih svinja sigurno ako se dobro termički obradi.

Virus može mutirati, no to je teško predvidjeti!

Dr. Tatjana Nemeth-Blažić iz Službe za epidemiologiju kaže da se virus ebole nalazi u krvi i tjelesnim tekućinama oboljelih. ‘Ebola, kao i druge hemoragijske bolesti iz te skupine, vrlo je zarazna bolest, s ozbiljnim i teškim simptomima te je potreban oprez i korištenje zaštitnih sredstava kod njege bolesnika da se spriječi širenje bolesti – zaštitna odjeća, rukavice, maske, zaštitne naočale i sl. Postoji i teorijska mogućnost da se virus širi aerosolom, npr. u laboratorijskim uvjetima, no taj put prijenosa nije zabilježen među ljudima u prirodnim uvjetima’, rekla je za tportal Nemeth-Blažić istaknuvši da je biološke karakteristike mikroorganizama i nastanak novih, nastalih mutacijama teško unaprijed predvidjeti.

Pazite ako putujete u Afriku!

Osobe koje zbog posla ili turizma putuju u zemlje gdje postoji povećani rizik za obolijevanje od zaraznih bolesti, uključujući i ebolu za koju je rizično područje zapadne i centralne Afrike, primjerice zemlje poput Konga, Ugande i Sudana, trebaju se prije puta obratiti liječniku za savjete o čuvanju zdravlja. Dr. Nemeth-Blažić preporučuje da se građani obrate epidemiologu u zavode za javno zdravstvo u svojim županijama ili u Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, u Zagrebu, tel. 01 46 83 004 ili 099 46 83 004.

‘Za sve bolesti nastale dodirom sa životinjama i insektima dobro je izbjegavati neposredne kontakte s divljim, ali i domaćim životinjama, bilo živim ili mrtvim. Tako se smanjuje mogućnost ugriza, ogrebotina ili kontakata s potencijalno zaraznim izlučevinama’, upozorila je Nemeth-Blažić.

Ne kupujte ilegalno uvezene životinje!

Za životinje koje se uvoze kao kućni ljubimci, kaže Nemeth-Blažić, postoje propisi koji reguliraju kontrolu i propisuju njihove zdravstvene preglede koji se provode u suradnji s Veterinarskom i sanitarnom inspekcijom, kako bi se spriječilo da na tržište i u specijalizirane trgovine dospiju bolesne životinje. Drugim riječima, životinje u legalnim trgovinama morale bi biti sigurne. Međutim, isto ne vrijedi za ilegalno uvezene životinje.

Vitamin C može pobijediti virus Ebole

Virus Ebole izaziva krvarenje mnogo brže od bilo koje druge fatalne infekcije, jer se virus brzo i potpuno metabolira u tijelu te troši sve zalihe vitamina C.

Značajno je napomenuti da bolesti hemoragijske groznice dožive epidemijske razmjere u zemljama za čije je stanovništvo očekivano da imaju nisku tjelesnu dozu vitamina C, kao što su ozbiljno pothranjeni mnogi Afrikanci.
Zbog velikog nedostatka vitamina C tijelo za samo par dana dolazi u naprednu fazu skorbuta koju karakterizira lako i obilno krvarenje.
Ako se oboljelima ne pruži terapija velikim dozama vitamina C dolazi do teškog šoka i smrti jer tijelo nema dovoljno antitijela koji bi uništili virus.

Mnogi drugi antioksidansi imaju slične virucidne učinke, ali vitamin C je najuspješniji  zbog svoje jednostavne kemijske strukture koja mu omogućuje da se širi po cijelom tijelu s minimalnim ograničenjima.
Davanje velikih doza vitamina C intravenozno u praksu je uveo Fred Klenner koji je eksperimentirao u liječenju pacijenata mega dozama ovog vitamina.
U laboratorijskim stručnim istraživanjima dokazano je da C vitamin blokira razmnožavanje virusa u staničnim kulturama te sprječava slabljenje imunološkog sustava.

Doktor Cathcart, koji je ranije istraživao toleranciju crijeva na terapiju velikim količinama vitamina C, pretpostavlja da Ebola i druge virusne hemoragijske groznice mogu zahtijevati dozu od 500,000 mg na dan.

Zanimljivo je da terapija megadozama vitamina C praktički nema ozbiljnijih nuspojava osim mučnine ili proljeva.

Ako je ova procjena točna, jasno je da zaražene osobe u početku terapije moraju dobivati snažne doze vitamina C intravenozno te da trebaju nastaviti s ovom terapijom do izlječenja.
Kod hemoragijske groznice uzrokovanom ebolom smrt nastupa vrlo brzo, pa alternativni liječnici smatraju da u slučaju zaraze ne treba dugo čekati.
Terapija vitaminom C mora se primijeniti odmah, u velikim dozama, i to intravenozno.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak su donijeli odluku o etičnosti upotrebe eksperimentalnog, nedovoljno testiranog lijeka ili cjepiva kao potencijalno učinkovitog postupka ili prevencije u liječenju epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da opskrba eksperimentalnim lijekovima protiv virusa ebole zahtijeva “suglasnost, slobodu izbora, povjerljivost, poštovanje osobe koja prima lijek, očuvanje njezina dostojanstva i uključenost zajednice”.

VIŠE O TEMI:

Umro prvi Europljanin zaražen ebolom

Zbog ebole proglašeno međunarodno izvanredno stanje!

Stručnjaci su u Ženevi raspravljali o tomu mogu li se eksperimentalni lijekovi i cjepivo protiv ebole upotrijebiti u borbi protiv te bolesti, unatoč tomu što dosad nisu dovoljno testirani ili nisu dobili odobrenje od nadležnih tijela.

Sastanak je organiziran nakon što je eksperimentalni lijek ZMapp, koji je proizvela američka tvrtka Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika zaraženih ebolom u Liberiji.

Ta je zemlja u utorak izvijestila kako će se isti medikament dati i dvojici liberijskih liječnika zaraženih istim virusom.

Od ožujka, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze ebolom u udaljenoj jugoistočnoj regiji Gvineje do danas je od posljedica bolesti smrtno stradalo 1013 osoba, izvijestio je WHO.

Liberijski ministar informiranja Lewis Brown kazao je kako je liberijska vlada dobila pismenu potvrdu da se eksperimentalni ZMapp može dati liječnicima Zukunisu Irelandu i Abrahamu Borboru.

“Tvrtka Mapp Biopharmaceutical ne smije izvoziti lijek bez odobrenja FDA, zbog čega su naše vlasti uputile zahtjev toj organizaciji te uspjele ishoditi posebno odobrenje koje će omogućiti liječenje dvojice naših liječnika tim eksperimentalnim lijekom”, rekao je Brown u telefonskom razgovoru za Reuters.

Autor: RTL|Hina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s