Morskim krastavcem protiv karcinoma

Piše: Ethan Evens
(časopis Svjetlost)

 

Nova istraživanja pokazuju da ekstrakt morskog krastavaca ubija i do 95 posto stanica raka dojke, 90 posto stanica melanoma, 95 posto stanica raka jetre i 88 posto stanica raka pluća in vitro. Taj ekstrakt također stimulira imunološki sustav u borbi protiv raka i sprječava glavne procese za nastajanje metastaze. Premda je u zapadnoj medicini veoma malo znanstvenih spoznaja o tome, u kineskoj se medicini morski krastavac koristi stoljećima.

U ranijim istraživanjima utvrđeno je da ekstrakti morskih krastavaca imaju snažnu citotoksičnost za stanice raka gušterače, pluća, prostate, debelog crijeva, dojke, kože i jetre kao i leukemije i gioblastoma. Istraživači su identificirali ključni spoj odgovoran za protukancerozna svojstva morskog krastavaca: triterpenoid poznat kao frondosid A.

Novo istraživanje sada je potvrdilo protukancerozno djelovanje frondosida A na jednoj posve novoj razini. U laboratoriju, on je uništio i do 95 posto stanica ER+ raka dojke, 90 posto stanica melanoma, 95 posto stanica raka jetre i 85-88 posto triju različitih vrsta raka pluća. No, čudesna efikasnost ovog spoja ne iskazuje se samo kod izravnog izazivanja programirane stanične smrti. On također sprječava angiogenezu (sposobnost tumora da stvara nove krvne žile kako bi došli do hrane) i zaustavlja metastaziranje raka tako što ometa migraciju te invaziju stanica. Još je intrigantnija sposobnost frondosida A da aktivira prirodne stanice ubojice u našem imunološkom sustavu da napadaju stanice raka. Ovo je konkretno primijećeno kod raka dojke, ali može vrijediti za sve vrste raka. Time se djelomično može objasniti zašto je pri smanjivanju plućnih tumora kod miševa frondosid A bio toliko djelotvoran da je svojom učinkovitošću parirao kemoterapijskim lijekovima.

Frondosid A iznimno je citotoksičan za tri različite vrste pluća in vitro, uključujući NCI-H460Luc2, LNM35 (nemali rak pluća) i A459 (epitelni adenokarcinom). A kada je davan miševima s ksenontramplantiranim ne-malim rakom pluća, smanjio je tumore za 40 posto u 10 dana. Time približno parira smanjenju tumora kakvo se postiže davanjem standardnih kemo-lijekova. No, sve sličnosti između ta dva spoja ovdje i prestaju.

Poznato je da kemoterapijski lijek koji je ispitivan u ovom istraživanju oštećuje DNK i rezultira strahovito negativnim nuspojavama, kao što su imunosuspresija i oštećenje bubrega, te kod pacijenta može zapravo izazvati leukemiju. S druge strane, frondosid A stimulira imunološki sustav, učinkovito uništava stanice leukemije, a kod miševa, navode istraživači, nije izazvao nikakve vidljive nuspojave, i sve to uz neznatni dio cijene kemoterapije. Ali najimpresivniji dio tog istraživanja jest činjenica da su ovi rezultati postignuti s vrlo malom dozom frondosida A, dozom jednakoj količini manjoj od jednog miligrama za odraslu osobu tešku 75 kilograma. Također vrijedi spomenuti da je frondosid A kada je davan zajedno s kemo-lijekom, smanjio tumor za izvanrednih 68 posto!

Ekstrakt morskog krastavca izuzetno je obećavajući prirodni lijek protiv raka. Trenutno se provode dva klinička ispitivanja tog ekstrakta (i drugih prirodnih ekstrakata) kao lijeka protiv melanoma i multiplog mijeloma, ali očito je da su za početak potrebna dodatna ispitivanja njegove djelotvornosti u slučajevima raka dojke i pluća. U međuvremenu, osušeni morski krastavac u prahu dostupan je u SAD-u kao dio zdravstvenih suplemenata koji se izdaju bez recepta, protiv upalnih poremećaja ( poput artritisa). Naime, morski krastavac je ujedno bogat izvor hondoitina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s