OTVORENO PISMO DR. ĐULE RUŠINOVIĆ SUNARE, PREDSJEDNICE UDRUGE ZA PRAVA PACIJENATA MINISTARSTVU ZDRAVLJA

Da se po pitanju zaštite prava pacijenata prestane igrati zakulisne igre!

OTVORENO PISMO

adresirano na

Sve stanovnike Republike Hrvatske

Ministra zdravlja Republike Hrvatske

Predsjednika Vlade Republike Hrvatske

Saborske zastupnike

Pučku pravobraniteljicu Republike Hrvatske

Predsjedničke kandidate

Poštovani,

Kao reakciju na dojavu gospodina Radelja u prilogu, ispred Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata obraćamo Vam se u svezi najnovijeg dokaza o tome da u Hrvatskoj postoje ozbiljni problemi s primjenom principa demokracije. U pogledu onoga što je našoj građanskoj udruzi svrha postojanja, a to je poštivanje prava pacijenata, ističemo: društvo koje ne štiti ljudska prava najugroženijima ne može biti zvano demokratskim.

Ima li ikoga ugroženijeg od bolesnih? Upravo njima već 24 godine sustavno kršimo ljudska prava i ne omogućujemo im čak niti pravo na nepristrano vođenje postupka pritužbe. To je dokazano i pravomoćnom presudom Europskog suda za ljudska prava iz listopada 2012. godine jer se čak niti nakon iste nije ništa poduzelo da se takvo stanje popravi. No, naša je udruga o tome govorila 13 godina prije, nudeći jasna rješenja i projekte, a da također ništa nije poduzeto od strane nadležnih institucija.

U nizu radnji koje su poduzete protivno interesima hrvatskih građana, jest svakako i ona koja nam nudi izmjene brojnih zakona u sustavu zdravstva izvan svih demokratskih principa, izigravanjem zakonski određenih procedura i demokracije općenito. Sramotno je objavljivanje izmjena zakonskih okvira u sustavu zdravstva bez ikakve mogućnosti da se u to uključi zainteresirana javnost. Provjerili smo: nema mogućnosti potvrde da su se sadržaji objava o tome doista i postavili na službene stranice Ministarstva zdravlja na način da budu dostupni javnosti 30 dana, a kamo li da su se između blagdana Svetog Nikole i Sveta tri kralja očekivale takve poruke na službenim stranicama Ministarstva zdravlja.

Posljedice izmjena zakona u području zdravstva su izravne na svakog pojedinog stanovnika Republike Hrvatske. Kada nam se sprema cijeli niz izmjena u kojima građani nemaju mogućnosti sudjelovanja, onda pomišljamo kako je u pitanju nekakva prevara ili krađa. Ispričavamo se na takvim kvalifikacijama, ali naša nas (i novija) povijest uči baš tome.

Tražimo od svih Vas da sukladno svojoj savjesti javno ustanete u odbranu ljudskih prava bolesnih i nemoćnih i da zaustavite sve radnje koje nisu javno i transparentno u javnosti razjašnjene i raspravljene, jer je budućnost zdravstvenog sustava činjenično budućnost svih nas. Ima li nemoćnijih od onih koji u životu i zdravlju ovise o drugima? Kada se bolesnoj osobi naruši ljudsko dostojanstvo onda nema ni jednog jedinog razloga da to prešutimo.

Zato u ime svih državljana Republike Hrvatske tražimo da se svi javno očitujete na ovo pismo i da se iskreno zauzmente da se po pitanju zaštite prava pacijenata prestane igrati zakulisne igre, da se ostvari dijalog u traženju rješenja zaštite najnemoćnijih te da se zaustave sve radnje koje se nazivaju reformiranjem zdravstvenog sustava, a bez da se građanima Republike Hrvatske omogući jasno izjašnjavanje o prevažnim pitanjima poput onoga: tko nas štiti od nesmiljenog tržita na području medicine?; tko ima pravo odlučivati kakav će sustav zdravstva biti projekcija za našu budućnost? i zašto išta plaćamo, a da nikada nismo dobili ni odgovore ni što ni koliko kada je u pitanju zdravstvo? Posebno je važno da se razjasni kako je moguće da se nešto što se zove osiguranje potpisuje kao bjanko ček, a uvjete osiguranja da se mijenja bez ikakve mogućnosti utjecaja na odluke?

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Predsjednica: mr. sc Đula Rušinović-Sunara, dr. med.

(Na otvoreno pismo je odgovorio predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Pismo ćemo objaviti iduće subote u prilogu Zdravlje zbog obavezujuće izborne šutnje.)

.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s