Petogodišnja autistična djevojčica slika remek djela

Izabrao i pripremio: Goran Čačić

Iako većina autističnih pojedinaca nije sklona grljenju ili društvenim interakcijama, s druge strane, imaju nevjerojatne talente. Na primjer, petogodišnja Iris iz UK-a ima oko za detalje, a njen umjetnički talent omogućuje joj da stvara neka od najnevjerojatnijih umjetničkih djela koja ste vidjeli.

Samo u Ujedinjenom kraljestvu autozmom je pogođeno više od 100 tisuća djece. Raspon autiozma seže do različitih razina: od težeg do lakšeg, ali autizam općenito otežava sposobnost pojedinca da se na pravi način snalazi u društvenim situacijama. Autistične osobe možda neće voljeti glasne zvukove, niti će možda razumijeti zašto ljudi postupaju onako kako postupaju.

Iako većina autističnih pojedinaca nije sklona grljenju ili društvenim interakcijama, sdruge strane, imaju nevjerojatne talente. Na primjer petogodišnja Iris iz UK-a ima oko za detalje, a njen umjetnički talent omogućuje joj da stvara neka od najnevjerojatnijih umjetničkih djela koja ste vidjeli, osobito ako znamo da je tek pošla u osnovnu školu. Kratke smeđe kose i umilnog anđeoskog lica, Iris je jednostavno preslatka! I dok većina djece nauči govoriti do druge godine života, Iris tek sda uči koristiti riječi za komunikaciju. Usprkos jezičnim barijerama, Iris se služi jednim drugim oblikom komunikacije, i to izvanredno uspješno – preko svojih slika. Irisino razumijevanje boja i kako one zajednički djeluju izuzetno je napredno, posebice imamo li na umu dijete njene dobi. Posjeduje sposobnost kombiniranja boja na jedinstven način koji ishodi zapanjujućim umjetničkim djelima, dovoljno dobrim da buud ovješena u svakoj umjetničkoj galeriji!

Arabella Carter-Johnson, Irisina majka, na svojoj službenoj web stranici piše: ” Potičemo Iris da slika kako bismo joj pomogli pri njenoj logoterapiji, zatim u postizanju sposobnosti zajedničke pažnje i razvoju njenog komunikacijskog mehanizma koji regulira tko treba goovriti i kada. Tako smo uvidjeli da je ona ustvari vrlo darovita i da svaki put kada slika ima nevjerojatno trajanje koncentracije od oko dva sata.” Premda većina djece Irisine dobi začas dosadi bilo što, pa načrčkane crteže ostave nedovršene i zaboravljene, Iris se psremno posvećuje svojem umjetničkom stvaranju. Njezina majka nadalje objašnjava: ” Njen autizam stvorio je stil slikanja koji nikada nisam vidjel akod djece njezine dobi. Ona se zaista razumije u boje te u način na koje ulaze u međusobnu interakciju.” Pri stvaranju svake od svojih kreacija Iris rabi brojna sredstva. Igra s evaljcima za bojanje, teksturiranim valjcima, kistovima i spužvama. Nakon što dovrši sliku ode, dajući joj vremena da s eposuši. Čim se slika posuši vraća se do crtače ploče i daje svoj završni pečat. Dok Iris stvara svoja umjetnička djela u blizini je čsto Thula, njena umiljata maca. Kad nije zauzeta izradom umjetničkih djela Iris uživa u čitanju knjiga, druženju s thulom, vježbanju joge, slušanju glazbe i u tome da bude obična klinka. 2013. godine o njenoj priči i umjetnosti po prvi put se pročulo u širim razmjerima, u više od 207 zemalja! Odonda je Iris prodala više svojih slika privatnim kolekcionarima iz cijelog svijeta i stekla više od 580 000 prijatelja na Facebooku. Sva dobit od njenih umjetničkih djela troši se na potrbne slikarske materijale, kao i na druge Irisine terapeutske aktivnosti, poput radne terapije, govorne terapije, glazben eterapije i njene budućnosti općenito. Irisine umjetnine također se preinačuju u prekrasne čestitke koje s enude na prodaju na njenoj web stranici.

(preuzeto iz časopisa Svjetlost)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s