PROLJETNI ŽENSKI KUTAK!

(A ne bi škodilo da i koji muškarac zaviri među ove stranice. Dapače!)

 

Sa proljetnim spremanjem i čišćenjem stana započinju i promjene kod žena, ali i kod nekih muškaraca. Ne samo da se nastoji stan ili kuća i okućnica dovesti nakon zime u red, očistiti od prljavštine i od nepotrebnih i nagomilanih stvari kako bi se otvorio protok energiji, nego i žene okreću neku “novu” stranicu života.

Pa, tako odmah s prvim zrakama proljeća češće posjećuju kozmetičare, frizere, pedikere, manikere i sve ostale salone za uljepšavanje. Stoga smo I mi za sve pripadnice nježnijeg spola sa prvim danima proljeća otvorili mali “Proljetni ženski kutak “ u kojem vam “tri gracije”, vlasnica kozmetičkog salona JFK, kozmetičarka sa dugogodišnjim stažom gđa. Jasna Franković Kindij savjetuje kako se odnositi i kako njegovati kožu lica u svakoj svojoj dobi,   a frizerka, gđa. Ana Sesjak savjetuje kako njegovati kosu i kad je suha i kad je oštećen a i ako je bojana, dok pedikerka gđa. Branka Marunica svima savjetuje da nakon neudobne zimske obuće i zimskim mjeseci obavezno posjete pedikera i nakon tretmana “postanu barem za koji dkg – lakši”.

Stoga, uživajte zajedno sa svojim partnerima ili djecom u slijedećim redcima savjeta neophodnim nam zanata-umijeća. I da, da ne zaboravimo kozmetičarka, gđa. Jasna Franković Kindij “vapi za muškarcima u kozmetičkim salonima, jer inače djeluju neuredno i ne-njegovano”, a frizera gđa. Ana Sesjak drži kako je “kosa ukras svake žene, a muškarcu lijepa kosa daje osobit šarm”.

Ako je kuća već čista prije Uskršnjih blagdana ili svih ostalih vjerskih blagdana koji se slave u Hrvatskoj (da ne bude po onoj staroj uzrečici “iz vana juj, iz nutra – fuj!”), a vi se tada uputite u svijet tajni i savjeta naših stručnjakinja o čijim uslugama ovisimo. Potom vam ništa drugo ne preostaje nego da ih i posjetite! Da se malo posvetite sebi – samima! Bar na kojih sat vremena. Vidjet ćete kako ćete se osjećati lakše, poletnije, lepršavije i ljepše! Svijet će te gledati barem na kratko “ružičastim naočalama”. A to bi nam svima dobro došlo u ovim teškim vremenima.

 

U dilemi da li dermatolog ili kozmetičar,mislim da bi suradnja jednih i drugih dala najbolje i najbrže rezultate!

Kada mi je ponuđeno da kao kozmetičarka napišem nekoliko savjeta za njegu lica mladih i ostalih dobnih skupina, prihvatila sam sa zadovoljstvom. Vrlo se rijetko u bilo kojem mediju može čuti riječ kozmetičara na tu temu. A možda smo mi najkompetentniji da o tome govorimo, jer naš je posao upravo njega kože.

Na žalost u posljednjih 20-tak godina naša je struka pala na niske grane. Razlog tome je nedostatno školovanje u toj struci, da i ne govorimo o raznim tromjesečnim tečajevima nakon kojih se otvaraju saloni. Razočarane mušterije šire glas o lošim i neučinkovitim tretmanima pa nas sve potrpaju u isti koš. No, što je, tu je, mi koji radimo taj posao iz ljubavi i velikoj želji da se pomogne idemo dalje usprkos svega. Zadnjih godina primjećujem jedan čudan trend, posebno kod mlađe generacije. Šminka, frizura, nokti i krpice, a što je ispod šminke i kako će to lice izgledati za 10 ili 20 godina, ne vodi se puno brige.

Šteta, jer vječna mladost lica i tijela sve je više u trendu. Svi to žele, ali često rade sve suprotno. A nije to tako teško, malo discipline na raznim razinama, malo brige za budućnost i nešto znanja o osnovama njege. Kada u nekom časopisu pročitate da ta i ta krema smanjuje bore za x% ili obećava vječnu mladost, morate biti totalna neznalica da u to povjerujete. A jedino takve stvari se mogu pročitati u raznim časopisima odnosno plaćenim reklamama.

http://www.zanosna.com/wp-content/uploads/2011/12/ciscenje-lica.jpgNaravno da je kvalitetna i odgovarajuća tipu kože krema vrlo bitna, ali nipošto dovoljna da vaše lice ostane mlado i u 50-toj i u 60-toj što se mladoj osobi čini nezamislivo daleko, a briga o tome potpuno nepotrebna. Počnimo sa adolescencijom, kada problem akne pogađa svakog drugog tinejdžera. Razlozi za tu neugodnu pojavu, koja osim estetskog aspekta može imati i psihičke posljedice. Najčešći povod su hormonalne promjene koje se događaju u toj dobi, ali loša prehrana, manjak higijene, stres, a iznad svega samoistiskivanje, mogu taj problem dovesti do ekstrema. I tu su raznorazni časopisi puni reklama za kreme i losione koji će riješiti taj problem, ali to, nažalost, neće dati rezultate.

Dugogodišnje iskustvo kao kozmetičara daje mi čvrsto uvjerenje da je stručno, manualno čišćenje mitesera, upala i potkožnih nakupina prvi i osnovni uvjet za rješavanje tog problema. Na žalost, mnogi dermatolozi kojima se najčešće obraćaju roditelji djece sa aknama, još i danas odbijaju znanje i sposobnost kozmetičara da im pomognu u dobivanju bržih i boljih rezultata. Pribjegavaju samoi preparatima što često ne rješava dugoročno problem. Ako i uvide da je potrebno iščistiti lice, često za to koriste medicinske sestre koje za taj posao nisu školovane. Manualno čišćenje problematične kože zahtijeva puno iskustva. Obično traje najmanje sat vremena i nema puno koristi ako se istisnu samo par upaljenih prištića.

Stručno očišćeno lice najbitniji je preduvjet za rješavanje akne ,kao i ostalih tipova masne i nečiste kože. Primjena antibiotika u vrlo teškim slučajevima akne opravdana je,ali neće dati trajno rješenje. korištenje adekvatnih preparata također treba odrediti stručnjak,vrlo je važno kao i zdrava prehrana,redovita probava i maksimalna higijena. Danas raspolažemo i drugim modernim načinima rješavanja akne kao što je laser, koji se pokazao izuzetno efikasnim u uništavanju bakterija koje dovode do upala. tu je i mikroabrazija za rješavanje ožiljaka i crvenila,koji ostaju nakon upale,te ultrazvuk koji putem limfne drenaže smanjuje potkožne nakupine.

U dilemi da li dermatolog ili kozmetičar,mislim da bi suradnja jednih i drugih dala najbolje i najbrže rezultate. još jednom ću se vratiti na problem samoistiskivanja, koje često provode sami tinejdžeri ali u dosta slučajeva i njihove majke. To je apsolutno zabranjeno kao i uopće diranje takve kože,pa makar to bilo i samo naslanjanje ruku na lice. Mnogo sam puta svjedočila da se na takav način od par prištića upala proširi na cijelo lice i eskalira u veliki problem. Kada vaše dijete dobije početni problem, bez obzira na dob, obratite se za pomoć i nemojte čekati da se upale prošire. Jer to nije samo estetski problem, u osjetljivoj tinejdžerskoj dobi to može izazvati i psihičke poteškoće,povlačenje u sebe, nesigurnost i sl. Kada smo već kod mladih djevojaka drugi vrlo česti problem je dlakavost na licu ili tijelu. Dlakavost može biti nasljedna ili uzrokovana hormonalnom disfunkcijom.

Treba svakako razlikovati dlakavost lica i tijela,u smislu toga što se u toj dobi može poduzeti,a što eventualno nije preporučljivo. Dlake na tijelu (noge, leđa, pazuh, trbuh, ruke) mogu se riješiti i u mlađoj dobi depilacijom voskom,što naravno treba redovito ponavljati, pa će dlačice vremenom oslabiti. Od 16 godine mogu se trajno otkloniti laserom,koji je dovoljno učinkovit i kada je u pitanju hormonalni poremećaj. Svakako preporučam diodni laser koji jedini daje trajne rezultate ukoliko se provede dovoljan broj tretmana. Isto vrijedi i za područje lica nakon puberteta,a do tada najbolje je dlačice izbjeljivati.

Uklanjanje dlačica brijanjem velika je pogreška jer će ih to stimulirati da postanu gušće i oštrije. Razni aparati često uvrnu korijen dlačice pa nastaje folikulitis,upala uz korijen dlačice. Čupanje dlačica pincetom u području lica pogoršati će stane do te mjere da će jedino rješenje biti tretmani laserom. Ako imate problem,zar nije jednostavnije pitati za savjet prije nego krenete u krivom smjeru. U većini kozmetičkih salona savjeti su besplatni, pa iskoristite to!

Desetak godina kasnije kada su adolescentne brige iza nas,trebalo bi početi misliti da ćemo jednog dana imati 50,60 ili više godina i još htjeti izgledati mlađe nego što jesmo (Sitne i duboke bore,opuštena muskulatura, podočnjaci). Za sve ove probleme potrebno je dobro se raspitati kod stručne osobe,jer ipak je svaki slučaj poseban pa i rješenja mogu varirati. Da li je njega lica potreba ili luksuz? Kako i kada početi njegovati lice? Stalno , kroz sve godine života! Njegovan izgled danas je važniji nego ikada i uvelike može doprinijeti uspjehu u životu. Možemo se buniti protiv toga, ali to je nažalost tako. Pogled na nečije lice određuje naš prvi dojam o nekoj osobi. Ako pazimo na sebe od najranije mladosti,kasnije nam neće trebati učestali i skupi tretmani, odnosno trebat će ih manje.

1) Ne izlažite se suncu,
2) hranite se zdravo i redovito,
3) spavajte najmanje 8 sati,
4) posjetite kozmetičara barem jednom u par mjeseci, optimalno jednom mjesečno.
5) Iskoristite kvalitetne preparate nakon što navečer obavezno temeljito očistite lice.

Nije teško, pogotovo ako postane stvar navike. Dali je luksuz – ja ću naravno reći da nije, ali svatko odlučuje o svojim prioritetima. I cipele su skupe. Kozmetička industrija toliko je napredovala preparativno i aparativno da se mladost može produžiti u nedogled. Ali ako ste veći dio života zanemarivali svoje lice, onda neće biti dovoljne male korekcije, relativno jeftine, već ćete morati pod nož. A to je skupo i riskantno. Godinama ponavljam svojim mušterijama da je bolje njegovati se jednom u par mjeseci kroz 20-30 godina, nego dolaziti svaki dan kroz godinu dana kada je šteta već učinjena. Mikroabrazija kristalima izvedena stručno i sa kvalitetnim aparatima, najefikasniji je, najbrži i time najjeftiniji način održavanja mladolike kože. Dovoljan je jedan tretman mjesečno U trajanju od sat i pol do dva i vaša će koža dobiti sve što joj treba. O čemu se radi? Mikrokristali nježno i bez crvenila skidaju mrvi površinski sloj epiderme do zdravog sloja i na taj način potiču stvaranje kolagenai elastina koji su odgovorni za mladost naše kože. Slijede vrhunski preparati koje epiderma dubinski upija sa maksimalnim djelovanjem, masaža pa hranjiva maska, te maska sa čistim kolagenom. Idealan tretman, najbolji sa kojim sam se susrela u 45 godina rada.

Efekt je odmah vidljiv, a vi možete nastaviti sa svojim radnim danom. Teško je nabrojiti sve što se danas nudi, nema problema koji se ne može riješiti, jedino na što treba paziti je da se date u ruke stručnjaku i da dobijete kvalitetu koju ste platili. Za razliku od razvijenih europskih zemalja, naši se muškarci vrlo malo njeguju. Da li je tome razlog “macho image” naših muškaraca pa se ne mogu niti zamisliti na kozmetičkoj stolici ili samo nemar, ne znam. No, svakako ću im savjetovati da probaju, možda se naviknu.

Savjetovala, kozmetičarka i vlasnica kozmetičkog salona JFK
u Vinogradskoj ulici u središtu Zagreba,
gđa. Jasna Franković Kindij

 

 

Pronađite dobru frizuru koja će vam pomoći da budete zadovoljni kosom čak i kad niste isfenirani!

http://www.lacouture.hr/Files/ac15580b-fff4-46ae-a682-b41d9d76b1d6.jpgNa daleko je čuvena uzrečica kako je kosa ukras svake žene. Ona je ukras žene, a muškarcima daje neku osobitu ljepotu ili šarm. Stoga kosu treba voljeti, treba je njegovati i prije svega, treba biti zadovoljan sa njom ili onim što nam je Priroda darovala! No, kako je i Prirodi potrebna pomoć tako preporučam da se kosa prije svega redovito pere i u tome valja izbjegavati agresivne šampone. Šamponi neka budu kvalitetni. Prilikom pranja kosu valja temeljito izmasirati uz pranje i dobro ispiranje,  a na kraju dodati malo hladnije vode kako bi kosa dobila sjaj i čvrstoću. Izbjegavajte često koristiti fen, peglu ili figaro. Znam da je ovo najteže, jer sve i svak voli lijepu frizuru i kosu koja ne leti na sve strane, ali zbog zdrave kose treba se i žrtvovati! No, ako ste već primorani često koristit fen u tom slučaju fen ne treba biti previše u blizini kose i na jednoj pristojnoj udaljenosti, a pri tom valja i smanjiti temperaturu sušenja.

Moja je preporuka i da ne češljate kosu dok je sasvim mokra, jer kosa lako puca. Kada je još mokra valja je zamotati u ručnik kako bi ručnik upio višak vode,  a nakon toga lagano je raščešljati od krajeva, pa tek onda prema središtu kose! Vaš frizer odredit će vam kakav vam je tip kose. Je li kosa suha ili možda, oštećena? Ukoliko je suha što je slučaj sa većinom kose birajte proizvode koji sadrže lipide,  a ne proteine!

http://www.femina.hr/images/articles/images/2011/proljetne_frizure_kovrce.jpgTretman za oštećenu kosu obiluje proteinima. Ako vam kosa nije oštećena znači da ima dovoljno proteina. Ako bojite kosu šampon birajte samo onaj koji nema sulfata, kako bi se izbjeglo ispiranje boje. Ako, pak, imate prhuti onda koristite šampon protiv prhuti. Važno je da ne isušuje kosu i ne stvara dodatne probleme. U svakom slučaju, pronađite dobru frizuru koja će vam pomoći da budete zadovoljni kosom čak i kad niste isfenirani. Izbjegavajte gumice i ukosnice, jer česta upotreba dovodi do pucanja kose. Ne dirajte kosu često prstima, jer će te je tako brzo zaprljati. Za ljetne dane uz kupanje u moru dobro je kosu namazati maslinovim uljem koje je štiti od sunca i soli i daje joj lijepi sjaj. Iza toga temeljito je operite sa šamponom koji sadrži ulje, nanesite regenerator i za kraj, kada je suha, na špice nanijeti malo marokanskog ulja koje dobro nahrani špiceve i štiti ih od pucanja.

Savjetovala frizerka gđa. Ana Sesjak
iz frizersko-pedikerskog salona “Ana”

u Lopašićevoj 13 u središtu Zagreba

 

Poslije zimskih mjeseci obavezno na – pedikuru!

Svakome  bih preporučila njegu stopala i uređenje noktiju nakon zime bez obzira ima li problema ili ne. Osobe koje imaju problema s kurjim očima, uraslim noktima i tako su redoviti posjetioci pedikera bez obzira na godišnje doba.

http://www.lisien.eu/wp-content/gallery/sucha-pedikura/thumbs/thumbs_pedikura-2.jpgPedikuru započinjemo namakanjem stopala tzv. kupkom u toploj vodi kojoj dodajemo razne preparate za namakanje (pjene sa eteričnim uljima na bazi lavande, limuna ili već nešto drugo). Namakanje stopala traje 10 minuta,  a najdulje 20-tak minuta. Zatim počinje njega stopala, skidanjem zadebljane kože, kurjih očiju, potom se režu nokti, rašpaju, sređuju se kožice oko noktića, te obrađuju urasli nokti. Potom slijedi dezinfekcija (ja, osobno, koristim 70 posto alkohola, nakon čega utrljavam hranjivu kremu i slijedi lagana masaža stopala, te lakiranje noktiju, ako to, naravno, klijentica želi. U našem salonu nudimo i još neke usluge kao što su: masaža stopala i parafinska kupka.

Savjetovala, pedikerka gđa. Branka Marunica
iz frizersko-pedikerskog salona “Ana”

u Lopašićevoj 13 u središtu Zagreba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s