Raskid

Raskid je tema o kojoj ili napišete cijelu knjigu, ili gotovo ništa. Inače čete ispasti površni o temi koja i najjača srca može mjesecima pa i godinama baciti u očaj. Spomenut ćemo samo to da se raskid ne događa uvijek nakon velike svađe ili neprijateljstva. Štoviše, katkad posljednje sate zajedno provedete u zagrljaju, u suzama, s dubokom tugom u srcu. I čak i ako ste vi ti koji ostavljate partnera, oni posljednji koraci prema vratima katkad se doimaju strašno osamljeno ili prazno.

Oprostiti sebi

Ponekad učinimo ili kažemo nešto tako glupo da čak i naši prijatelji smatraju da nam je mjesto u ludnici. To je osobito strašno ako je rezultat gubitak prijateljstva ili ljubavi.

Najbolje što tada možete učiniti jest da shvatite kako ste i zašto uprskali. Onda odžalujete gubitak i krenite naprijed. Introspekcija može biti vrlo korisna, ali samokažnjavanje je besmisleno. S druge strane, ako patite od kroničnog lupetanja gluposti, možda u vama postoji duboka zbunjenost ili srdžba koje vas sprečavaju da razborito mislite. U tom slučaju ne bi bilo loše potražiti savjet prijatelja, učitelja, kolege, rođaka ili čak psihijatra.

Glupe greške – mladost i starost

Ako vam netko kaže da su glupe greške dio mladosti i da će vas proći kad budete stariji, nemojte počiniti glupu grešku da im povjerujete. Istina je da kad ostarite obično ne počinjate toliko glupih pogrešaka, ali to je samo zato što vam mozak više ne radi tako brzo. Dok vam mozak usporava, jednostavno nemate prilike griješiti istom munjevitom brzinom kao prije.

San o ljubavi predanosti

Kada se osjećate osobito prazno, lako se prepustiti iluziji da bi sve bilo bolje kad biste samo našli nekoga koga biste voljeli. Ljubav je osobit način dijeljenja prijateljstva koji može donijeti veliku radost. Omoguće vam da razmišljate i brinete se o nekom drugom a ne o sebi, što može biti veliko olakšanje. Osim toga vam pokazuje kako postoji netko tko vjeruje u vas i onda kad vi ne vjerujete mnogo sami sebi. No unatoč svim prednostima, teško da će vas ljubav osloboditi osobnih strahova i nesigurnosti, unijeti red u vaš kaos, izliječiti vas loših navika, pomoći da smršavite, prestanete pušiti, počnete se baviti sportom ili postanete bolji čovjek – barem ne na dugi rok. To su vaši privatni demoni koje sami morate i poraziti.

Tamna strana – noći tihog očaja

Ponekad vas uhvati određeno raspoloženje – mješavina frustracije, beznađa i očaja. Nešto u vama ne funkcionira kako treba, nešto vrlo ljudsko, ali nikako ne možete točno odrediti što. To što ste u vezi neće uvijek pomoći da se oslobodite takvog raspoloženja.

Katkad se to pretvori u natjecanje između vas, očaja, piva, spavanja, hrane, seksa ili nečeg drugog što vam privremeno pomaže. Supruge predsjednika reći će vam neka samo kažete ne, DJ na radiju nikad ne pušta pjesmu koju želite, a rijeka boli prepolavlja vam srce.

Noći tihog očaja katkad nestanu sa zorom.

(iz knjige Kako raditi one stvari, Paul Joannides)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s