Seks na poslu!

No sex, no drugs, no rock & roll!?!

Kad se kaže da bi privatni život trebalo “ostaviti pred vratima ureda” to itekako nalikuje na pristup koji su mnogi roditelji imali ili još uvijek imaju tj.: “U ovoj kući nema seksa!”. Premda roditelji znaju da se njihova djeca tinejdžeri zanimaju za seks (možda čak i “negdje vani” ulaze u seksualne kontakte), sve dok to djeca ne donose kući, ne prakticiraju seks unutar doma, to je u redu. Drugim riječima, čini se kao da ni djeca ni roditelji ne prakticiraju seks kod kuće; roditelji se pred djecom nikad ne ljube strastveno ili spominju da imaju seksualne kontakte jedno s drugim, kako bi sinovi i kćeri zaključili da “u ovoj kući nema seksa”.

Generalni direktori korporacija i drugi “rukovoditeljski tatice” možda projiciraju ponešto od tog pristupa na radno mjesto. Osjećaju li neki korporacijski poglavice ljubomoru zato što njihove kćeri ili sinovi imaju seksualni život, je li to razlog zašto im se dopada politika “bez seksa i ljubavi”?

Takva skrivena stajališta mogu također objasniti čudnu politiku korporacija prema ženama i trudnoći. Većina korporacijskih šefova s kojima se razgovaralo tijekom ovog istraživanja smatra da je “problem kod napredovanja žena u karijeri da se udaju i imaju djecu”. A opet, korporacija provodi kaznenu politiku prema ženama u tom smislu, onemogućuje njihovu karijeru. To ne znači da bi korporacije “trebale odobravati više porodiljnih dopusta za majke ili očeve” (to je drugi problem), već želim istaknuti da u korporacijama ne žele vidjeti trudnice na poslu. Ne žele vidjeti dokaz da “je jedna od njihovih kćeri imala” seksualni kontakt (“pojebala se”, da to jednostavno kažemo). Taj dio ženina života mora se držati skrivenim, daleko od unutrašnjosti korporacijskih prostorija, slično biblijskoj priči o Mariji koja rađa Isusa; nema okruglog trbuha (ni jedna od slavnih slika je ne pokazuje u tom stanju), nema krvi ili širenja nogu tijekom rađanja, nema “gadnih” poslijeporđajnih tekućina-ne, ne, začeće i rođenje bili su neokaljani, “bezgrešni”. Korporacija danas, što je upravo smiješno, nameće svojim zaposlenicima isti model reprodukcije!

Razmislite o tome.

Kako bi izgledao drugačiji korporacijski krajobraz? Mogu li ljudi unutar novih odnosa na radnom mjestu stvoriti nešto što je dostojnije, ali i stvarnije?

(iz knjige Seks i posao,
autorice Shere Hite)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s