Štrajk među nogama muškarca?! Pa, nije smak svijeta!

(Zato su valjda tu sindikati; da podignu nemoćne i pomognu malene!?)

Ima već dosta godina otkako sam prekinuo suradnju s jednim domaćim tjednikom. Vjerujem da je to uredničkom kolegiju djelovalo poput bure u čaši vode, no njihova me je naslovnica doista pogodila. Pod naslovom Skandalozno: svaki treći Hrvat pati od impotencije, časopis je izvještavao o prvom domaćem istraživanju muškog seksualnog zdravlja. Na stranu to što smo istraživanje proveli samo među Zagrepčanima, na stranu da je svaki četvrti, a ne treći muškarac u studiji iskazivao neku seksualnu smetnju, ali zašto su se morali uhvatiti impotencije? Eriktilna disfunkcija nije bila najčešći problem muškaraca koje smo anketirali.

Problemi s erekcijom ni u inozemnim studijama nisu najčešća muška patnja (preuranjena je ejakulacija češća), pa ipak se stalno vrtimo oko tog nedostatka tvrdoće. Erekcija kao da definira muškarca. Određuje njegovu spremnost za akciju i potvrđivanje muškosti. Je li to bio pravi smisao poruke i upozorenja s naslovnice – da je u Hrvatskoj sve manje muškaraca?

Opsesija erekcijom ima dug historijat. Uzdignuti falus, u ovom ili onom obliku, realističan ili slabo prikriven, povijesna je konstanta. Ukrućeni je ud zaštitni znak plodnosti, talisman, simbol životne energije, oznaka moći, a nerijetko i politički pamflet. Danas u doba medikalizacije seksualnosti, koja je počela 1998. godine otkrićem znamenite plave tablete, opsjeda nas novi mit-onaj o savršenom penisu. Osebujna njujuorška terapeutkinja Leonora Tiefer tumači ga kao posljedicu novih, nerealističnih očekivanja koja je nametnula farmaceutska industrija. Seks je postao tehnologija na kojoj se može zaraditi, a osobito dobro na penisu. On, naime, prije ili poslije ispada kao čarobnjak iz Oza – nemoćniji no što je hinio.

Vjerujemo li farmaceutskim kompanijama, zaliha se očuvanih muškaraca rapidno smanjuje. No, je li doista poremećaj erekcije stvarnost “svakog drugog muškarca između 40. i 70. godine”, kao što tvrdi domaća reklama za viagru? Koliko su ozbiljne prognoze da će “2025. godine biti više od 300 milijuna impotentnih muškaraca?” Sve ovisi kako definirate problem s erekcijom. Zataji li makar i jednom, imaš seksualni problem i treba te liječiti. Kada bi se na tržištu pojavila čarobna tableta koja liječi od preranog svršavanja, uskoro bi je propisivali svakom muškarcu koji ne može potrajati barem pola sata. Definiranje je seksualnog problema danas teško odvojiti od profita.

Ostavljajući po strani one čije su eriktilne smetnje posljedica kronične bolesti ili uzimanja psihoaktivnih lijekova, gotovo će svaki muškarac do svoje tridesete godine naučiti kako je savršena kontrola nad erekcijom iluzija. Za neke je to porazna činjenica koja ne prestaje frustrirati. Druge navodi na oprez i stalno samomotrenje, zbog čega im seks više nalikuje na laboratorijski eksperiment nego na carstvo čula. No, odbacimo li mit o savršenom stroju među nogama, sramotan nedostatak tvrdoće može nas nečemu i naučiti. Problemi s postizanjem ili još češće održavanjem erekcije mogu biti i poruka. Kako za muškarce tako i za žene. Mit o savršenom penisu, ne treba zaboraviti, pogađa i nju. Osobito onda kada vjeruje da je erekcija izostala, jer nije dovoljno privlačna.

O kakvoj je poruci riječ? Onoj koja mladog i neiskusnog muškarca tjera da uspori i prizna strah koji osjeća pitajući se hoće li uspjeti zadovoljiti partnericu. Hrabrost koja će mu biti potrebna da joj to kaže, olakšat će mu snalaženje u budućim ljubavnim epizodama. Za nekog drugoga, propala erekcija može biti druga prilika. Štrajk među nogama muškarca kojemu je partnerica godinama isporučivala optužbe za nesposobnost i prezir možda je prvi znak toliko potrebne pobune. Što je s onima koji galame kako bi poševili sve oko sebe? Tijelo uspješno sabotira lažnu strast. Umjesto proklinjanja neposlušnog uda možda je pametnije razmisliti što nam doista treba. Osjećamo li stvarnu glad ili se samo pretvaramo da želimo jedno drugo. Ono za čime se ponekad čini da žudimo, pregladnjeli na pornografskoj dijeti, nije nužno i stvarna erotska potreba.

Zahvaljujući nedostatku erekcije, dvoje su starih prijatelja otkrili da je međusobna privlačnost koju su dugo osjećali, i koja ih je ponekad zbunjivala presušila. Možda onda kada su doista postali prijatelji. Muškarcu koji je naglo i neočekivano izgubio ženu koju je volio, poteškoće s erekcijom pomogle su da ne preskoči razdoblje tugovanja i da krene dalje tek nakon što je prihvatio gubitak. Nedostatak erekcije nije uvijek problem. Ponekad je životna lekcija. Dovoljno dobar penis uvijek je nepredvidljiv i zato zanimljiviji od savršenog.

(iz knjige Što je za mene seks,
autor Aleksandar Štulhofer)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s